Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Religija
Moderator:

Nova Varos Online Forum Index >> Religija >> Novi Muftija Raške i Starog Vlaha

Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 sledece strane >> )
Autor Novi Muftija Raške i Starog Vlaha
Osvetnik
Drug clan
(6.45/10)

Član od: 15.08.2006.
Ukupno poruka: 388

info
Citat:

Dana 2007-10-10 02:19, bilby je napisao:
Ja sam uvek bio za Brastvo i Jedinstvo,dame i gospodo,ali samo do odredjenih granica.Do Karlobaga i Virovitice recimo.

ццццццццццц
 13.10.2007. 000000 21:48 odgovor sa citatom  
asmir89
Diplomata
(5.94/10)

Član od: 20.03.2007.
Ukupno poruka: 1797

info
Citat:

Voleti ili ne voleti drzavu...
Mislite na one koji su lideri drzave, na vlast, politicare..."demokrate".

Zasto pijuni u prvom potezu ginu a kralj nemoze da se pojede?

[ Poruku promenio asmir89 dana 13-10-2007 ]
 13.10.2007. 000000 22:47 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

Član od: 19.12.2005.
Ukupno poruka: 974

info
Sarajevo ili Beograd
Danijela Kljajić, 13. oktobar 2007

JEDAN od glavnih razloga za podelu u Islamskoj zajednici Srbije je: odnos prema Bosni i tamošnjem reisu dr Mustafi Ceriću.
Muamer Zukorlić smatra, a u to je ubedio i znatan deo Bošnjaka u Sandžaku, da Islamska zajednica u Srbiji treba da bude deo Islamske zajednice u BiH, dok novoizabrani reis Adem Zilkić ističe da Srbija treba da ima svoju Islamsku zajednicu, svoj Vrhovni sabor i svoga reisa.
Po Zukorliću: Islamskoj zajednici u Srbiji nisu potrebni: Vrhovni sabor, ni Rijaset, ni reis, jer sve to već postoji u Bosni. Zato je Islamsku zajednicu Srbije organizovao na nivou Sabora, Mešihata i nekoliko muftijstava širom Srbije. Na martovskom Objediniteljskom saboru u Novom Pazaru Hajro Tutić je izabran za predsednika Sabora, a Muamer Zukorlić za glavnog muftiju u Srbiji i muftiju sandžačkog. Za sedište Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftije određen je Novi Pazar. Nešto kasnije Rešad Plojović izabran je za muftiju vojvođanskog. Planirana su još muftijstva u Preševu i Beogradu.
Na nedavnom Vanrednom saboru IZ u Srbiji Zukorlić je jasno poručio da Islamska zajednica u Srbiji ima svoga reisa u Sarajevu i da će, sviđalo se to nekome ili ne, biti čvrsto vezana za Rijaset u Bosni. Zukorlić je uvek naglašavao da ovakav stav nije negiranje Srbije i da sandžački muslimani dobro znaju u kojoj državi žive.
Ako rijaset i reisa mogu da imaju: Makedonija, Bosna, Kosovo i Crna Gora, zašto ne može Srbija - pita se Zilkić i naglašava da se niko, ni u Sarajevu, ni u Novom Pazaru, nije bunio kada je Crna Gora formirala rijaset i izabrala svoga reisa koji ima odlične odnose sa reisom BiH dr Mustafom Cerićem. Zilkić dodaje da Islamsku zajednicu Srbije, na čijem je on čelu, ne čine samo Bošnjaci već i: Albanci, Romi, Goranci i drugi pripadnici islama.

ISLAM U SRBIJI

Ramazanski bajram, jedna od najvećih islamskih svetkovina i „praznik položenog ispita“, čini se nikada kao ove godine nije iskušavao odanost sledbenika Muhamedovih u Srbiji. Do samo pre nekoliko dana sukobljenim mišljenjima i principima, dve struje muslimana u Srbiji, umesto najavljenog ujedinjenja, našle su se gotovo pred raskolom. Kako danas žive muslimani u Srbiji, koliko ih ima, kako izgleda „srbijanski musliman“?
Na naše prostore muslimani stižu sa Osmanlijama, a pod okriljem Islamske zajednice Srbije, koja slovi za prvu i najstariju na Balkanu, žive punih 139 godina.
- Ukazom iz Istanbula i po odobrenju kneza Mihaila Obrenovića, IZS je zvanično formirana 18. maja 1868. godine, kada je imenovan prvi muftija kneževine Srbije, a islam priznat kao veroispovest - priča za „Novosti“ srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić.
Jedinstvo islamske verske zajednice u Kraljevini Jugoslaviji ustanovljeno je na osnovu Zakona o islamskoj verskoj zajednici 30. januara 1930. godine, a prvi ustav ove zajednice donet je 9. jula 1930. godine. Oktobra iste godine u Bajrakli džamiji u Beogradu ustoličen je i prvi reis-ul-ulema Hafiz Ibrahim Maglajić.
- Posle Drugog svetskog rata, formiranjem nove države FNRJ - SFRJ, IZS funkcioniše u okviru Vrhovnog starešinstva Islamske zajednice Jugoslavije kao starešinstvo IZ za Srbiju sa sedištem u Prištini - kaže Jusufspahić, podsećajući da je danas jedan od važnih zadataka muslimana u Srbiji pitanje organizacije IZS, kao vrhovne verske institucije muslimana u okviru Republike Srbije.
U Srbiji postoji oko 200 džamija, a još oko 20 verskih objekata gradi se od Subotice do Preševa i Tutina. U tri mešihata u sklopu Rijaseta IZS versku službu obavlja oko 230 imama, a najviše ih je u Sandžaku. Srbijanski muftija podseća da su u dugoj istorijskoj tradiciji muslimanski vernici na ovim prostorima sačuvali svetkovanje svojih najvećih praznika:
- Najveći blagdan u islamskoj tradiciji jeste Dan stajanja na Arefatu nadomak Meke Časne, što je dan koji prethodi Kurban- bajramu. Takođe, najveća blaga noć je Noć Kadr u kojoj je počela objava Kurana i koja se nalazi u neparnim noćima poslednje trećine ramazana. Treba pomenuti i Kurban-bajram i Bajram ramazanski, koji upravo obeležismo molitvama svojim i veseljem.
Podsećajući da predstavnici i vernici IZS imaju divne odnose sa pripadnicima svih verskih zajednica, Muhamed Jusufspahić kaže:
- Negujemo dobre odnose sa svim ljudima, sa komšijama pravoslavnim, i želimo da tako i ostane. Vrlo često nas u tome ometaju političari i njihovi huligani, teroristi koji bogomolje svoje pale, tuđe spaljujući. Status muslimana Beograda i Srbije uz Božju pomoć i trud naš biće mnogo bolji od ovog koji sada uživamo, u pogledu bogomolja, medija, verskog obrazovanja, groblja.
Na pitanje kada su i zašto nastali sukobi muslimana na relaciji Sarajevo - Srbija i da li je jedan od uzroka bio i raspad SFRJ, srbijanski muftija poručuje:
- Raspad SFRJ jeste bio bolan. Svako je tu želeo ućariti ponešto. Problemi na relaciji IZ BiH i IZ Srbije nastaju kada se političke stranke sa svojim predsednicima, koji su suštinski marionete pravih i suštinskih političkih faktora, umešaju u rad verskih zajednica i crkava

MUSLIMAN

Pokušavajući da precizira već odomaćeni termin „srbijanski musliman“, Muhamed Jusufspahić kaže:
- Srbijanski musliman je sintagma koju koristimo u određivanju nas muslimana Srbije. Ima među srbijanskim muslimanima i srpskih muslimana, ali su većina Bošnjaci, Goranci, Albanci, Turci, Romi, Aškalije...

ŽIVOT U MIRU
Vrhovni poglavari verskih zajednica u Srbiji ističu da neguju dobre odnose sa pripadnicima IZS. Patrijarh Pavle kaže da „ako mi budemo ljudi kao što treba da budemo, moći ćemo da živimo bratski sa ljudima drugih vera i nacija.“ Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručuje da „u Srbiji može da se živi zajedno u miru, ali da se mora znati saslušati drugi vernik i razumeti njegove reči“. Rabin Jevrejske zajednice u Beogradu Isak Asijel kaže:
- Mi smo prve komšije IZS i imamo zaista dobre odnose. Mislim da upravo verski poglavari treba da budu primer za pravedan verski dijalog, jer ako pastva vidi da smo u dobrim odnosima, slediće nas.

UGLjANIN POČASTVOVAN
PREDSEDNIK opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin izjavio da je radostan što je prvi put u istoriji Islamske zajednice u Srbiji na njenom čelu reis iz Sandžaka. Ugljanin je naglasio da je to čast za vernike i pre svega građane Sandžaka izrazivši uverenje da će Adem Zilkić doprineti da se brzo prevaziđu sve podele unutar zajednice.

ovo je iz Novosti, nadam se da ce sada biti jasnije... pozZ
 14.10.2007. 000000 11:13 odgovor sa citatom  
Osvetnik
Drug clan
(6.45/10)

info
Без ироније и било каквих лоших намера Нермине питам те да ли си ти за опцију Зукорлића или Зилкића?
 14.10.2007. 000000 14:47 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

info
izjasnjavanja za jednog ili drugog, Zukorlica ili Ziklica, u ovom momentu nije toliko bitno. Bitnjija je programska razlika izmedju njih dvojice i institucija koje zastupaju. Zukurlic je izgubio podrsku vecine imama, nadam se da ti to nesto znaci, jer imami najbolje znaju sta je za Islamsku Zajednicu najbolje. To se desilo kada je doticni (Zukorlic) sveo orijentaciju IZ na nepodnosljivo nizak nivo, baveci se dnevnopolitickom i menadzerskim poslom, umjesto podizanja intelektualne i duhovne svesti muslimana Sandzaka. On je takodje dopustio da ga pojedini politicari iz Bg uvuku u opasnu sferu politike, gde mu nije mesto i za sta nije kvalifikovan, niti ima kredibiliteta. Sa druge strane, Reisa Zilkica ne poznajem tako da ne mogu reci nista konkretno o njemu, mada kako u ovom trenutku se vidi da ostvaruje veze sa politickim krugovima, (ukoliko postoji) je ponavljanje Zukorliceve greske. Ono sto zelim reci je da Imami, Muftije i Reisi su verska lica i sebi ne smeju dozvoliti da ih bilo ko uvuce u politiku i da svojim radom manipulisu narodom za cilj nekog politicara bilo koje stranke.
 14.10.2007. 000000 16:17 odgovor sa citatom  
LesaForever
Drug clan
(7.42/10)

Član od: 26.09.2007.
Ukupno poruka: 18

info
Lepo receno, a takodje bi se moglo primeniti i na neke vladike.
 14.10.2007. 000000 17:02 odgovor sa citatom  
Osvetnik
Drug clan
(6.45/10)

info
Црква (у овом случају џамија) је увек била уз државу и држала се у чврстој спрези са влаћу не обавезно због жеље великодостојника да имају моћ у држави и државном одлучивању већ више да би стекли наклоност оних који могу да одрже Цркву (Џамију) способном да испуњава своју месијску дужност (Да није Црква подржавала Немањиће, не би Немањићи градили манастире а да нема манастира народ не би имао где Божију реч да слуша. Верујем да и код вас има оваквих случајева). Стога сматрам да је мешање у политику неизбежно. Сада се поставља питање, с којим циљем су се и један и други мешали у политику. Као и питање зашто је један наклоњен Сарајеву а други Београду. Мислим да је ствар много шире природе него што су то Новости описале.
 15.10.2007. 000000 23:24 odgovor sa citatom  
stefan
Master
(5.35/10)

Član od: 19.03.2006.
Ukupno poruka: 1406

info
Izvesno je da odredjena mera mesanja u politiku mora postojati jer, kao sto rece, verske institucije sluze stabilnosti drustva a politika je nuzan uslov postojanja drzave...
Ja se pitam sa kojim i kakvim motivima se stupa u tu interakciju?
 15.10.2007. 000000 23:47 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

Član od: 22.01.2006.
Ukupno poruka: 3635

info
Odgovor ce te dobiti ako budete odgledali ceo ****jal Star Trek: Voyager-a ili bar one delove ****je u kojem se Federacija kolje sa Borg kolektivom. Navodno Federacija je drustvo sa zemlje, posle mnogo ratova na istoj dosli su na ideju da naprave jednu imperiju bez prolivanja krvi i razaranja, da naprave jednu kulturu na planeti Zemlji.

Kroz putovanje svemirom upoznase se sa Borg Kolektivom, rasa kiborga koja nasilno asimilira druge kulture i svetove u svoj. Slusaju jedan glas i rade po istom, to su radilice koje slusaju glas svoje kraljice i izvrsavaju njena naredjenja. Postali su toliko mocna rasa u normalnom svemiru.

Ako mene neko pita, ja u tome vidim savrsenstvo. Deljenje iskustava drugih kao da ih dozivljavate sami, komunicirate telepatiom i budete osvajaci svemira. TO se zove Demokratija,a ne ovo nase:P

Lepo zvuci?

E sada da se vratimo na staro, gde smo stali ?:P

[ Poruku promenio Sablja dana 16-10-2007 ]
 16.10.2007. 000000 14:42 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

info
Cedo donekle si upravu, ta konekcija izmedju crkve/ dzamije ima svoja pravila i svoju etiku. sve preko toga ima negativnu funkciju. Politika je kurva, koja bira trenutno najbolju stranu. nije ovde pitanje kojoj strani treba prici jer su obe dobre, Beograd je glavni grad nse zemlje i naravno treba da budemo okrenuti ka njemu, sa druge strane Sarajevo je centar Bosnjaka i ostalih muslimana, sto se tice vere, kulture i naravno da jednim delom treba da budemo okrenuti ka njemu. njihove podele su cisto politicke koje neko koristi radi glasova. e to ja ne podrzavam...

[ Poruku promenio izvidjac dana 16-10-2007 ]
 16.10.2007. 000000 15:46 odgovor sa citatom  
SandzaklijaNV
Drug clan
(2.26/10)

Član od: 16.10.2007.
Ukupno poruka: 7

info
Dragi forumasi,

vidim da vam neke stvari nisu jasne,

Sandzak je priznat na Berlinskom kongresu 1878. godine.

U srbijanskom Sandzaku se nalazu gradovi, Priboj, Prijepolje, Sjenica, NOVA VAROS, Novi Pazar, Tutin....

u crnogorskom Sandzaku: Bijelo Polje, Pljevlja, Rozaje, Berane, Plav, Gusinje..

Stanovnistvo Sandzaka cinu: Bosnjaci, Srbi, Crnogorci i Ostali!

Nadam se da sam malo objasnio nekim osobama koji upravo neznaju gdje se nalazu!

Eto u Novoj Varosi gradjani imaju pravo da glasaju! A zasto onda nazivate Sandzak drugim rijecima kada vec vasi politicari kazu Sandzak a ne raskaoblast!
Mislim kada ignorisete neki narod i nepostujete njihova prava, normala je da slijedu stvari kao i na Kosovo ili Crnoj Gori, hoce ili su uspjeli da se odvoju od Srbije!

Jos nesto Srpski muslimani se nalazu u Srbiji, svaka cast njima ali u sandzaku se nalazu bosnjaci, nezovemo ni mi vas pod drugim imenom!

POZDRAV/SELAM ko sta prima mada obje isto znacejnje ima (eto mozda neko nije znao)

16.10.2007. 000000 16:24 odgovor sa citatom  
Coachenko
Diplomata
(5.3/10)

Član od: 29.12.2006.
Ukupno poruka: 597

info
Citat:
Dragi forumasi, vidim da vam neke stvari nisu jasne, Sandzak je priznat na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Nikakav sandzak nije priznat na Berlinskom kongresu, nego je na osnovu odluke kongresa da Austro-Ugarska okupira BiH bilo propisano da upravu nad Novopazarskim sandzakom preuzme Otomansko carstvo. Meni se cini da Otomansko carstvo, hvala Bogu, dobrih stotinak godina vise ne postoji, a sandzaci su bili teritorijalne jedinice bas tog carstva. Dakle, nema vise nikakvih sandzaka, nahija i vilajeta.

Citat:
Mislim kada ignorisete neki narod i nepostujete njihova prava, normala je da slijedu stvari kao i na Kosovo ili Crnoj Gori, hoce ili su uspjeli da se odvoju od Srbije!

Kako, kako...? Nisi recenicu jos napisao na forumu, a vec si poceo da prosipas vehabisticke baljezgarije o secesionizmu. Pravdoljubivi SVP bi trebalo da se pozabavi tvojim nalogom i IP adresom.

Citat:
...u sandzaku se nalazu bosnjaci...

Vidim, govoris o nekim virtualnim narodima i teritorijama pa reko' da nisi upoznat sa misterioznom sudbinom americkog plemena Anasazija. Ni o njima istorija nista ne zna bas kao o tim tvojim bosnjacima.

Citat:
...nezovemo ni mi vas pod drugim imenom!

Ajde...

16.10.2007. 000000 16:51 odgovor sa citatom  
SandzaklijaNV
Drug clan
(2.26/10)

Član od: 16.10.2007.
Ukupno poruka: 7

info
Dragi Coachenko,

neznam kako je kod vas ali eto vidis da sam novi clan vaseg foruma, bilo bi lijepo da mi nazoves POzdrav ili dobrodoslicu, eto ja cu da te pozdravim, jel sam tako vaspitan!

--------->by the way, to se zove gostoprimstvo!

Neznam odakle ti je ona informacija o Berlinskom Kongresu, mozda iz nekih starih komunistickih knjigama! Eto danas svako ima mogucnost u internetu ako si cuo za to, da otvori www.google.ba i da se utvrdi da je tacno sta sam napisao!

Haj mi objasni rijec vehabija? Nemoj da upotrebis neke rijeci sto nemozes da objasnis!
Jos nesto pricao sam o identitetu naroda nisam spominjo vjeru. Samo sam napisao da nije dobro da ignorisete narod kao na kosovo, sta se desilo, kosovo ce dobiti nezavisnost i to svako dobro zna, kao sto je dobila Crna Gora.

Napisao sam "U Sandzaku zive Bosnjaci, Srbi, Crnogorci i Ostali" ...kada citiras onda cijelu rijecenicu, i ti si zatim napisao da govorim o nekim virtualnim narodom, znaci ti kao srbin smatras sebe kao virtualnim narodom ) smijesan si...

Eto jos nesto da te pitam, kada se nalazis u drustvu jel ti jednostavno napustis drustvo bez pozdrava?? )

Zato evo da te naucim:

Cao, Pozdrav....

16.10.2007. 000000 17:06 odgovor sa citatom  
Frankie_Prijepolje
Drug clan
(2.35/10)

Član od: 21.09.2007.
Ukupno poruka: 109

info
Choacenko,da ti pojasnim,i muslimani i bosnjaci su priznati kao narodi,a sto ti ne prihvatas naziv Sandzak to je tvoj problem,ako ga vecina priznaje,onda je problem u tebi.
 16.10.2007. 000000 17:36 odgovor sa citatom  
Coachenko
Diplomata
(5.3/10)

info
Citat:
Dragi Coachenko,

neznam kako je kod vas ali eto vidis da sam novi clan vaseg foruma, bilo bi lijepo da mi nazoves POzdrav ili dobrodoslicu, eto ja cu da te pozdravim, jel sam tako vaspitan!

Sa onima koji mene pozdrave pretnjama kako bi se mogli otcepiti od mrske im zemljice Srbije, ja se ne pozdravljam. Takvima uskracujem gostoprimstvo iz sve snage.

Citat:
Neznam odakle ti je ona informacija o Berlinskom Kongresu, mozda iz nekih starih komunistickih knjigama! Eto danas svako ima mogucnost u internetu ako si cuo za to, da otvori www.google.ba i da se utvrdi da je tacno sta sam napisao!

Dobro dosao u Osmanov i Sukni klub doodlanja. To mora da je neki hardcore cim je domen ba. Ali, nema veze. Apsolutno sam siguran da ni takav veleumni povijesni izvor kakav je google.ba ne moze odvaliti glupost da je Sandzak bio priznat Berlinskim kongresom. Jeste, bio je priznat, ali kao upravna jedinica Otomanskog carstva koje vise ne postoji.

Citat:
Haj mi objasni rijec vehabija? Nemoj da upotrebis neke rijeci sto nemozes da objasnis!

Decko, ima li izreka kod vas u sandzaku - Ne moze sut sa rogatim. Evo, ovde sam http://www.novavaros.com/pages/forum/5/tema/1265/start/0 tebi slicnim doodl korisnicima drzao kratak kurs o vehabizmu. Procitaj to lepo, od pocetka do kraja, a posto si novi necemo ti pisati neopravdani za izostanak.

Citat:
Napisao sam "U Sandzaku zive Bosnjaci, Srbi, Crnogorci i Ostali" ...kada citiras onda cijelu rijecenicu, i ti si zatim napisao da govorim o nekim virtualnim narodom, znaci ti kao srbin smatras sebe kao virtualnim narodom ) smijesan si...

Sjajan aristotelovski silogizam, bravo .

E, pa moras da se odlucis onda. Ili

Citat:
Stanovnistvo Sandzaka cinu: Bosnjaci, Srbi, Crnogorci i Ostali!

ili

Citat:
Jos nesto Srpski muslimani se nalazu u Srbiji, svaka cast njima ali u sandzaku se nalazu bosnjaci
.

Mada, to nista bitnije ne menja. Sami ili u drustvu, Bosnjaci su virtualni narod. Bas onomad diskutovasamo o tome http://www.novavaros.com/pages/forum/10/tema/1552 .

P.S. Vidim da imas malo problem sa prezentom. Ne kaze se cinu i nalazu nego cine i nalaze.

16.10.2007. 000000 18:18 odgovor sa citatom  
SukaPlayer
Uzgajivac nojeva
(3.64/10)

Član od: 14.01.2007.
Ukupno poruka: 1100

info
Brate koliko si ti bolestan lik,ovo u zivotu nisam video...Samo ceraj ti tako pa kada ti ostane BG pasaluk ti onda vici e nemate vi pojma kolik je Srbija,Srbija do Tokia...A kada je bude skroz nestalo govorices Srbija je ceo svet,sve sto vidis na svetu je Srbija i srpsko...Samo ti rokaj i ubedjuj sebe...Samo napred!!!
 16.10.2007. 000000 20:05 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

info
http://webrzs.statserb.sr.gov.yu/axd/Zip/VJN3.pdf

ovde mozete naci podatke sa zadnjeg popisa stanovnistva republike Srbije. jasno se vidi da Bosnjaka ima 136 087 hiljada, sto jos jasnije potvrdjuje da Bosnjaci kao narod Islamske veroispovesti su priznati narod u RS, tacnije kao nacionalna manjina. naravno ocekujem pitanja i odgovore koji ce podvrgnuti Bosnjake. Tako da cemo da se oslonimo na ustav RS. evo par clanova:

Zaštita nacionalnih manjina
Član 14.
Republika Srbija štiti prava nacionalnih manjina.
Država jemči posebnu zaštitu nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.

DRUGI DEO
LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA I SLOBODE
1. Osnovna načela
Neposredna primena zajemčenih prava
Član 18.
Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom neposredno se primenjuju.
Ustavom se jemče, i kao takva, neposredno se primenjuju ljudska i manjinska prava zajemčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima i zakonima. Zakonom se može propisati način ostvarivanja ovih prava samo ako je to Ustavom izričito predviđeno ili ako je to neophodno za ostvarenje pojedinog prava zbog njegove prirode, pri čemu zakon ni u kom slučaju ne sme da utiče na suštinu zajemčenog prava.
Odredbe o ljudskim i manjinskim pravima tumače se u korist unapređenja vrednosti demokratskog društva, saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje.

Zabrana diskriminacije
Član 21.
Pred Ustavom i zakonom svi su jednaki.
Svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije.
Zabranjena je svaka diskriminacija, neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invaliditeta.
Ne smatraju se diskriminacijom posebne mere koje Republika Srbija može uvesti radi postizanja pune ravnopravnosti lica ili grupe lica koja su suštinski u nejednakom položaju sa ostalim građanima.

Sloboda misli, savesti i veroispovesti
Član 43.
Jemči se sloboda misli, savesti, uverenja i veroispovesti, pravo da se ostane pri svom uverenju ili veroispovesti ili da se oni promene prema sopstvenom izboru.
Niko nije dužan da se izjašnjava o svojim verskim i drugim uverenjima.
Svako je slobodan da ispoljava svoju veru ili ubeđenje veroispovedanja, obavljanjem verskih obreda, pohađanjem verske službe ili nastave, pojedinačno ili u zajednici s drugima, kao i da privatno ili javno iznese svoja verska uverenja.
Sloboda ispoljavanja vere ili uverenja može se ograničiti zakonom, samo ako je to neophodno u demokratskom društvu, radi zaštite života i zdravlja ljudi, morala demokratskog društva, sloboda i prava građana zajemčenih Ustavom, javne bezbednosti i javnog reda ili radi sprečavanja izazivanja ili podsticanja verske, nacionalne ili rasne mržnje.
Roditelji i zakonski staraoci imaju pravo da svojoj deci obezbede versko i moralno obrazovanje u skladu sa svojim uverenjima.
Crkve i verske zajednice
Član 44.
Crkve i verske zajednice su ravnopravne i odvojene od države.
Crkve i verske zajednice su ravnopravne i slobodne da samostalno uređuju svoju unutrašnju organizaciju, verske poslove, da javno vrše verske obrede, da osnivaju verske škole, socijalne i dobrotvorne ustanove i da njima upravljaju, u skladu sa zakonom.
Ustavni sud može zabraniti versku zajednicu samo ako njeno delovanje ugrožava pravo na život, pravo na psihičko i fizičko zdravlje, prava dece, pravo na lični i porodični integritet, pravo na imovinu, javnu bezbednost i javni red ili ako izaziva i podstiče versku, nacionalnu ili rasnu netrpeljivost.

Sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti
Član 47.
Izražavanje nacionalne pripadnosti je slobodno.
Niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj pripadnosti.
Podsticanje uvažavanja razlika
Član 48.
Merama u obrazovanju, kulturi i javnom obaveštavanju, Republika Srbija podstiče razumevanje, uvažavanje i poštovanje razlika koje postoje zbog posebnosti etničkog, kulturnog, jezičkog ili verskog identiteta njenih građana.
Zabrana izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje
Član 49.
Zabranjeno je i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti.

16.10.2007. 000000 22:05 odgovor sa citatom  
Coachenko
Diplomata
(5.3/10)

info
Joooj, Izvidjac, nemoj ti o Ustavu, ziv bio. Sa istorijom se nisi proslavio, pa mislis sa pravom ce ici bolje. Ko uopste govori o ustavnopravnim kategorijama i ljudskim pravima, koje sam, uzgred, ja prvi istakao. Rec je o sudu istorijske nauke koja ne poznaje pojam nacionalnih Bosnjaka do pre deste godina. Ili mozda imas neka povijesna vrela kojima ces to da osporis?
 16.10.2007. 000000 23:58 odgovor sa citatom  
Osvetnik
Drug clan
(6.45/10)

info
Citat:

Dana 2007-10-16 22:05, izvidjac je napisao:

ovde mozete naci podatke sa zadnjeg popisa stanovnistva republike Srbije. jasno se vidi da Bosnjaka ima 136 087 hiljada, sto jos jasnije potvrdjuje da Bosnjaci kao narod Islamske veroispovesti su priznati narod u RS, tacnije kao nacionalna manjina. naravno ocekujem pitanja i odgovore koji ce podvrgnuti Bosnjake. Tako da cemo da se oslonimo na ustav RS. evo par clanova:

Sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti
Član 47.
Izražavanje nacionalne pripadnosti je slobodno.
Niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj pripadnosti.
Podsticanje uvažavanja razlika
Član 48.
Merama u obrazovanju, kulturi i javnom obaveštavanju, Republika Srbija podstiče razumevanje, uvažavanje i poštovanje razlika koje postoje zbog posebnosti etničkog, kulturnog, jezičkog ili verskog identiteta njenih građana.
Zabrana izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje

На задњем попису је имало и људи који су се изјашњавали као наркомани, марсовци, пивопије...

17.10.2007. 000000 00:21 odgovor sa citatom  
Frankie_Prijepolje
Drug clan
(2.35/10)

Član od: 21.09.2007.
Ukupno poruka: 109

info
Choachenko,na koliko ti se to ne dopadalo,mi smo tu,zivimo pored tebe,zivimo oduvjek,i necemo nestati,zato bolje pomiri se sa sudbinom da nas moras trpjeti.Zato,opsuti se malo i razmisljaj o nekim ljepsim temama.
 17.10.2007. 000000 09:45 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.222 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.