| Autor |
Česte pravopisne greške |
bracko Master
(7.92/10)

Član od: 01.08.2002. Ukupno poruka: 652 info
|
Lepo... Ova tema bi trebalo da ima informativnu sadržinu, ali bilo bi dobro da se u jezičkim nedoumicama postavljaju i pitanja. Pozivam one koji znaju, ili imaju literaturu, ali i ostale da učestvuju. Zamolio bih da se pišu samo proverene stvari, da ne bi došlo do zabune i neko pročitao nešto pogrešno.
Da počnemo sa onim osnovnim pravilima koja se najčešće ne poštuju:
Rečca "ne" se piše odvojeno od glagola, osim u četiri slučaja: neću, nemam, nisam i nemoj. Primer: ne bi, ne treba, ne mogu, ne ide, ne pitaj, itd. Međutim, sa imenicama i pridevima rečca "ne" srasta u složenice, pa imamo: neznanje, nezahvalnost, neprijatelj, neprirodan, nezreo, nevidljiv itd.
|
18.12.2006. u 16:52 |
odgovor sa citatom
|
Lesa Moderator

Član od: 15.06.2002. Ukupno poruka: 521 info
|
А ја се питам, гдје си до сад, што не отвараш тему? Таман сам смишљо назив теме типа: "Само за коректоре", "За (не)писмене"...
Па каже. Ево рецимо да кренемо од једначења по звучности, тачније од неправилне употребе јер правилну ваљда сви знате.
Није - него
дракстор драгстор
јер је ово страна ријеч и ту нема једначења. Ево још један примјер:
Није - него
Рендген Рентген
али зато јесте рендген тј. у првом случају је презиме научника (зато велико слово) и ту нема једначења, а у другом је назив зрака који су по њему добили име и ту вршимо једначење.
Толико за први час. 
|
18.12.2006. u 17:48 |
odgovor sa citatom
|
bracko Master
(7.92/10)

|
Upitna rečca "li" piše se odvojeno od glagola (reči ispred nje). Primer: Znaš li to? Želiš li da igraš? Hoćeš li doći? Da li imaš novca? Da li bi mi pomogao?
Pravilo važi i kada se koristi apostrof, pa imamo: Je l’ došao? Je l’ ti dobro?
Nikako umesto je l’ ne treba koristiti jer (što često čujem na beogradskim ulicama, uglavnom od osnovaca, ali i od srednjoškolaca, pa i starijih).
|
18.12.2006. u 19:27 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

Član od: 10.11.2002. Ukupno poruka: 515 info
|
Да бих дао мали допринос овој теми, поменућу неколико правописних грешака које сам лично правио у неким својим текстовима. На жалост, то је углавном промакло људима задуженим за лектуру и коректуру, па је тако отишло и у финалну штампу.
Безбедоносна - неправилно
Безбедносна - правилно
Карти (ген.множ. од карта) - неправилно
Карата - правилно
Обзиром - неправилно
С обзиром - правилно
Драго ми је да је Брацко прихватио идеју да отвори ову тему и надам се да ће нам она бити од велике користи.
Поздрав свима!
Оливер
|
18.12.2006. u 20:28 |
odgovor sa citatom
|
Head Spam king
(5.23/10)

Član od: 16.02.2006. Ukupno poruka: 1414 info
|
Ja cu da apelujem na nashe starije sugradjane i da ovom prilikom dam nekoliko korisnih saveta iako znam da oni nikada nece posetiti ovaj forum.
Dakle,
-Pakla duvana Vision ne chita se Vizon nego Vizn
-Meshchin je nepravilna skracenica od Meni se chini
-Nije mlogo vec mnogo
-Nepravilno je reci nalopre a ispravno je malopre ili mozda malo pre
-Lesa je pomenuo rentgen, shto je ispravno a lenger vec nije
-Nije tachno ni brezljeba a ni bezljeba vec, pojedi to bez hleba
-Mnogi koriste kletvu simpatichnu u izgovoru a da i sami ne znaju njeno znachenje!naletenebilo, shto znachi na leto te ne bilo
-Kletve kao shto su guja te vishtila i prisht te pogodila su potpuno uredu a znache:zmija te ujela i osip dobio (dabogda), e ovo ne znam bogomi ni ja, Brale pomagaj!
-Ne kaze se pedinara vec pet dinara , nebitno, za to danas ne moze nishta da se kupi
-Nepravilno je reci odoh da umetem krmadma (otegnete malo na ovo a da bi znali kako se chita)a pravilno je odoh da umetem krmadima
-Nepravilno je reci ja sazujem nogu pa je sve po kleptorisu a pravilno je ja izujem chizme pa je sve po klitorisu
-licimur je ustvari licemer
-Nije turi to tune vec stavi to tu
-Takodje ne kaze se ovdale , ovdud , otale , vec je ispravno reci odavde, ovuda , odatle
-kemiska je netachno a hemijska je ispravno
-nije shprajt nego sprajt
I apelujem ovima sa Shanca da je ruzno skupljati na gomilu pored stadiona prljave charape koje dotichnima sluze za lakshi i bezbedniji silaz po klizavoj strmini koja vodi do grada.
[ Poruku promenio Head dana 18-12-2006 ]
|
19.12.2006. u 02:48 |
odgovor sa citatom
|
bilby Siva eminencija
(6.8/10)

Član od: 17.11.2004. Ukupno poruka: 928 info
|
Ti neprskani nemoj da se mesas i da oduzimas decku poso.Imamo fala bogu coveka ko ce da nas nauci kako da pisemo.Pa da.
- Nisam znao za ono "naletenebilo".Lol
Svaka cast,Head samo ne verujem da ce se "Uca" sloziti sa tobom.
|
19.12.2006. u 04:43 |
odgovor sa citatom
|
bracko Master
(7.92/10)

|
Čestitke na inspirativnim ispravkama, Head. Nažalost ove, i slične, greške se često čuju u našem zavičaju. Boga mi! Dobro je da se i Bilbi uključio, da na primeru izvežbamo još jedno pravilo.
"Ti neprskani nemoj da se mesas i da oduzimas decku poso." – Lokalizmi kao što su posô, došô, pošô, kao što se vidi, pišu se bez apostrofa (dakle, nije pos’o, doš’o, poš’o), ali se mora naznačiti dužina samoglasnika. S obzirom da se ovi simboli ne mogu otkucati samo pritiskom dugmeta na tastaturi, Bilbiju se ne može zameriti što je ostavio samo poso. Ali kada je u pitanju neki važniji naučni rad, pismo ili nešto drugo malo ozbiljnije sadržine, trebalo bi se potruditi da sve bude ispravno.
|
19.12.2006. u 13:25 |
odgovor sa citatom
|
BLACKICON Kavgadzija
(3.3/10)

Član od: 14.01.2006. Ukupno poruka: 1249 info
|
E,prevideli ste jos jednu gresku u Bilby-jevom postu: covek napisao "fala" umesto "hvala"! A head zaboravio jos nesto:komuno je ustvari komunalno! E pa tako!
|
19.12.2006. u 14:14 |
odgovor sa citatom
|
bilby Siva eminencija
(6.8/10)

|
Slusaj cobanine: REKO sam ti da moje ime ne pominjes vise.Tvoj POSO je da cuvas tetkine krave i da se facaris sa cimerima u smrdljivim studentskim sobama . Ne cackaj mecku.
OTISO seljober u Beograd ,UVUKO se u drzavnu Sobicu sa svalerom i misli da je UVATIO Boga za onu stvar. Skini mi se ,seljacino ,ne pravi mi zuljeve.
Kad sam ja STEKO fakultetsku diplomu ti si IGRO piljaka po Zlatarskim vukojebinama. UPISO si faks i vec hoces da solis pamet LJUDMA ovde. Cekaj malo komunjaro,spusti loptu,skoci pa tek onda kazi op. Ajde pa ako BIDNES NASTAVIJO sa SVOIEM filozofiranjem dobices JOSTE . Izvinjavam se normalnim ucesnicima na ovim forumima ,sto moraju da citaju i VAKE poruke.
|
19.12.2006. u 14:30 |
odgovor sa citatom
|
bilby Siva eminencija
(6.8/10)

|
Bleki ,normalno da moj gornji tekst nije namenjen tebi.Pozdrav i ne ispravljaj ucitelja,znas da oni to ne trpe.
|
19.12.2006. u 14:50 |
odgovor sa citatom
|
Head Spam king
(5.23/10)

|

Bilby hoce rat!!!
|
19.12.2006. u 15:40 |
odgovor sa citatom
|
bilby Siva eminencija
(6.8/10)

|
Hedovino,izgleda dae levi pistolj corak.Samo desni prasti. Popi jednu i za mene,slava tije.
Posla za ucitelja na pretek,pare ce namlati
Nego Hedovino dali se kaze naletebilo ili naletenebilo? Ako kazes naletebilo to je uredu,ustvari neko ko ti to kaze ,zeli ti dobro? Ja sam mislio ako ti neko kaze naletebilo da ti taj zeli da autobus naleti na tebe ili neko drugo vozilo.... da napravi pljeskavicu od tebe bre.
|
19.12.2006. u 16:04 |
odgovor sa citatom
|
Humanbeing Moderator

Član od: 05.11.2005. Ukupno poruka: 1052 info
|
Je8o vas pavopis!
|
19.12.2006. u 17:09 |
odgovor sa citatom
|
bracko Master
(7.92/10)

|
Citat:
Dana 2006-12-19 14:30, bilby je napisao:
Slusaj cobanine: REKO sam ti da moje ime ne pominjes vise.Tvoj POSO je da cuvas tetkine krave i da se facaris sa cimerima u smrdljivim studentskim sobama . Ne cackaj mecku.
OTISO seljober u Beograd ,UVUKO se u drzavnu Sobicu sa svalerom i misli da je UVATIO Boga za onu stvar. Skini mi se ,seljacino ,ne pravi mi zuljeve.
Kad sam ja STEKO fakultetsku diplomu ti si IGRO piljaka po Zlatarskim vukojebinama. UPISO si faks i vec hoces da solis pamet LJUDMA ovde. Cekaj malo komunjaro,spusti loptu,skoci pa tek onda kazi op. Ajde pa ako BIDNES NASTAVIJO sa SVOIEM filozofiranjem dobices JOSTE . Izvinjavam se normalnim ucesnicima na ovim forumima ,sto moraju da citaju i VAKE poruke.
|
Ti si glup...
Zao mi je, ljudi, ali sta da se radi. Sad je trenutak da odlucite da li zeliite da vase ime bude ispisano pored ovakvih i slicnih.
|
19.12.2006. u 17:54 |
odgovor sa citatom
|
Lesa Moderator

|
Citat:
Dana 2006-12-19 17:09, Humanbeing je napisao:
Je8o vas pavopis!
|
Је8о тебе Велики блат. Иди гледај тамо чабане и навијај, а нас остави да се исправљамо.
Није - него
ипо - и по
ја би - ја бих
|
19.12.2006. u 18:10 |
odgovor sa citatom
|
Lesa Moderator

|
Презент глагола извинити се (не извинути се преко плота ил' тако нешто), пошто је свршени глагол може вам звучати мало чудно:
једнина множина
1. извиним се извинимо се
2. извиниш се извините се
3. извини се извине се
ал' зато ево радни глаголски придјев - извинио/ла/ло/ли/ле/ла.
[ Poruku promenio Lesa dana 19-12-2006 ]
|
19.12.2006. u 19:36 |
odgovor sa citatom
|
Lesa Moderator

|
Именице на лац
Номинатив једнине - читалац, никако читаоц. Генитив множине - читалаца, не читаоца. Још неки примјер: ном. јед. талац, ослободилац и ген. множ. талаца, ослободилаца.
|
19.12.2006. u 21:19 |
odgovor sa citatom
|
Head Spam king
(5.23/10)

|

|
19.12.2006. u 21:34 |
odgovor sa citatom
|
bosanka_sa Drug clan
(1.62/10)

Član od: 11.09.2006. Ukupno poruka: 2 info
|
eee tema vam je extra!!!:)
samo da dodam na one negacije da pored one 4 imaju jos dvije!nestajati i nedostajati
bar su tako nas ucili!!!:P
i jos jedna grska koja je cesta to je npr. "Slusao sam citavo vrijeme" ili "Slusao sam cijelo vrijeme"
a pravilno je "Slusao sam sve vrijeme"
eto toliko od mene!!!
pozz za sve varosane!!!
|
20.12.2006. u 01:11 |
odgovor sa citatom
|
Lesa Moderator

|
Реци учитељици да ти врати паре. Једино она 4 глагола се пишу у негацији заједно, а та два која си ти навела случајно почињу са не. Да поткријепимо и примјером - ти ми не недостајеш, он не нестаје.
|
20.12.2006. u 06:11 |
odgovor sa citatom
|