Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Društvene nauke
Moderator: Coachenko

Nova Varos Online Forum Index >> Društvene nauke >> Česte pravopisne greške

Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 | 5 sledece strane >> )
Autor Česte pravopisne greške
bracko
Master
(7.92/10)

Član od: 01.08.2002.
Ukupno poruka: 616

info
Head, ispravno je i element i elemenat!

Prethodno sam napisao da je ispravno „boga mi“, međutim, ispravno je bogami, ali se boga ti, boga mu, piše odvojeno.

Tanasko, dobro pitanje. Evo šta o tome piše Ivan Klajn:

po. Prema Pravopisu (srpskog jezika), rečca po ispred zamenica piše se odvojeno kad označava jedinice u nekom skupu (distributivno značenje), npr. „Svakom svome prijatelju doneo je po kakav poklon“, „Svi su dužni obraditi po neko pitanje“, „Po koji put već dolaziš?“. U značenju neodređenosti piše se sastavljeno, npr. „Tek se poneki slušalac javi“, „Ponešto je još ostalo“, pokoji put, poneki put (u značenju katkada). Prilozi ponegde, pogdekad, pokatkad, pomalo, poviše, podosta, itd. pišu se sastavljeno; tako i u izrazu malo-pomalo.
Umesto po tom pitanju, po pitanju (nečega) bolje je upotrebiti predlog o, povodom ili reći u tom pogledu, u pogledu (nečega). Umesto diskusija po prvoj tački dnevnog reda, bolje je o prvoj tački ili povodom prve tačke.
Oblik po prvi put obično se smatra pogrešnim i zahteva se izbacivanje reči po. Za tu zabranu dosad nije dato ubedljivo obrazloženje, utoliko pre što se dopušta ne samo po drugi put, po treći put, itd. nego i po jedanput, poneki put, pokoji put, itd.
Ispravna je upotreba po u spojevima kao opasan po (nekoga, nešto), opasnost po..., štetan po..., koristan po..., posledice po..., utoliko bolje po... itd., gde se može upotrebiti i predlog za.

[ Poruku promenio bracko dana 21-12-2006 ]

[ Poruku promenio bracko dana 21-12-2006 ]
 21.12.2006. u 18:21 odgovor sa citatom  
Lesa
Moderator

Član od: 15.06.2002.
Ukupno poruka: 388

info
Па какво глупо питање, наравно да је правилно елеменат као и концерат, студенат, јогурат, концепат... Шалу на страну, елемент се завршава на -нт што је неприродно за српски па је онда наш народ уметао једно непостојано а, и онда се у неким ријечима то и очувало, као што је перфекат, акценат... и ја мислим да је и елеменат међу њима, али нисам сигуран.
Ево Брале ме претече за неколико секунди, и ви'ш био сам у праву.

[ Poruku promenio Lesa dana 21-12-2006 ]
 21.12.2006. u 18:21 odgovor sa citatom  
Lesa
Moderator

info
Ево ти, Реља, још један квалитетан примјер за ово народно непостајано а тј. прелазак л у о
бицикл, бицикла, бицикло
наравно, правилно је једино бицикл.
 21.12.2006. u 18:28 odgovor sa citatom  
Humanbeing
Moderator

Član od: 05.11.2005.
Ukupno poruka: 982

info
Kad je u pitanju postapalica,pise se Je8iga a ne je8i ga.
 21.12.2006. u 21:11 odgovor sa citatom  
Lesa
Moderator

info

[ Poruku promenio Lesa dana 22-12-2006 ]
 22.12.2006. u 09:34 odgovor sa citatom  
laMuerte
Drug clan
(3.1/10)

Član od: 10.05.2006.
Ukupno poruka: 135

info
Vidi kolicni pas!
Vidi kicki pas!
Vidi kolipacni pas!
Vidi kolishni pas!
Vidi kishni pas!
Vidi kolicki pas!
Vidi kipashni pas!

Sta je od ovog ispravno?

22.12.2006. u 16:08 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Citat:

Vidi kolicni pas!
Vidi kicki pas!
Vidi kolipacni pas!
Vidi kolishni pas!
Vidi kishni pas!
Vidi kolicki pas!
Vidi kipashni pas!

Sta je od ovog ispravno?

To ti je otprilike kao dilema sta je od ovoga ispravno:

tralamuerte
tralalamuerte
tralalalamuerte

Princip je isti, sve su ostalo nijanse

Sali na stranu, pretpostavljam da Bracko moze da odgovori na ovu tvoju zavrzlamu. Meni se cini da je mozda prva recenica pravilna.

Pozdrav!
Oliver

24.12.2006. u 17:25 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Citat:

Dana 2006-12-20 15:11, EdinDrljo je napisao:
Da, Ivan Klajn! Pogresio sam!

Pre nekoliko dana iz stampe je izasao Klajnov "Recnik stranih reci i izraza", na kome je radio dugo vremena. Promocija je bila u Novom Sadu, izdavac je "Ptolomej", a cena koliko se secam oko 6200din ukoliko se placa u celosti, a nesto oko 7500 ako se placa u ratama.
Koliko sam uspeo da primetim, gabariti knjige su poput slicnog izdanja Milana Vujaklije, pa cak i lice po prelomu korica i formatu.

Nije da reklamiram Klajna, ali ovo izdanje ne bi trebalo preskociti (tiraz 5000, a 3000 vec prodato u pretplati).

Pozdrav!
O.S.
 24.12.2006. u 22:03 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

info
„Kolicni“ i „kolišni“ zvuče lepo i jedino se mogu čuti u govoru. Međutim, bez konstatovanja literature, mislim da nijedno od navedenog nije ispravno: Vidi koliki pas! Najbolje bi bilo kada bi laMuerte sam razrešio ovu „pitalicu“, pošto ovo verovatno nije pitanje iz neznanja. Ukoliko jeste, onda imamo mali problem.
 28.12.2006. u 02:30 odgovor sa citatom  
bilby
Siva eminencija
(6.8/10)

Član od: 17.11.2004.
Ukupno poruka: 928

info
Тако је молеру,тако је. Треба њима показати. Комунистичке идеје,фала Богу ,још увек живе у теби,Друже Брацко. Недај се.
Ви можете,ви морате,ви хоћете.
Овде једном заувек мора да завлада ред,другови. Или ће се писати како Брацко каже,или се неће писати уопште.Види ти њих молим тe ?

Брацко,научи нас,слепо ћемо те пратити.Јес ви вил,белив ми ,Миста Брацко
 28.12.2006. u 09:18 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Bilby, drugi zuti karton. Na crveni znas sta se dogadja, kako u fudbalu, tako i na forumu.

Zasto ne ides na neku drugu temu, lepo sam te upozorio da ne uleces na ozbiljne tema sa ovakvim upadicama koje nemaju veze sa temom, a vredjaju ozbiljne ljude ovde.
Nemoj me primoravati da trazim tvoje izuzece sa foruma.

Ako imas odgovor na ovo sto sam napisao, posalji mi slobodno privatnu poruku, da se tema ne bi opteretila.

Pozdrav
Oliver
 28.12.2006. u 10:38 odgovor sa citatom  
Humanbeing
Moderator

info
Dva zuta su automatski crveni karton.
 28.12.2006. u 12:24 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Lapsus lingue.

Ono sto sam zeleo da kazem je da taj drugi zuti (tj. crveni) znaci da Bilby vise ne treba da se pojavljuje na ovoj temi, posto ocito nema sta da kaze na njoj. Zato sam mu i poslao poruku da mi ne odgovara ovde vec preko privatne poruke.

Ono drugo upozorenje (vezano za izuzece sa kompletnog foruma) govori sta bi se desilo ako bi se drugi zuti (tj.crveni) karton na ovoj temi ignorisao (to ti je kao kad iskljucis igraca, a ovaj posle uleti u teren da se obracunava sa suparnickim igracima ili sudijom, to povlaci znatno teze sankcije i duzu pauzu).

Licno nemam nista protiv Bilbija (naprotiv, ume da bude i duhovit), ali treba da bira temu na kojoj moze tako da pise.

Pozdrav i vratite se temi
Oliver

[ Poruku promenio oliver dana 28-12-2006 ]
 28.12.2006. u 12:49 odgovor sa citatom  
Humanbeing
Moderator

info
Znam sta si hteo da kazes,nego posto je aktuelno ispravljanje...
 28.12.2006. u 17:35 odgovor sa citatom  
bilby
Siva eminencija
(6.8/10)

Član od: 17.11.2004.
Ukupno poruka: 928

info
A ti Hjumanbinu nemoj da ispravljas ljude.Znas da je sudija na utakmici Hrvatska-Australija za vreme poslednjeg svetskog prvenstva jednom Krokiju dao cak tri zuta kartona. Ovde se zna kome je dozvoljeno da nas ispravlja, pa ako je covek napravio lapsus,ne treba to odmah osudjivati.Oni mogu ,mi ne mozemo i ne smemo da gresimo.
A mene ako,nedaj Boze izbace,ja cu se ubiti jer ne mogu zivot da zamislim bez ovih pametnih tema.Samo cu ostaviti oporuku zasto sam se ukantao,pa bi neko mogao biti odgovoran zbog toga.
Javno zamoljavam moderatore SVP i IVANA da me izbace kada oni pomisle da treba da me izbace a ne kada im neko ,iz nekog neopravdanog razloga , kaze da to urade. Koliko mogu da vidim na ovoj temi gospodin Subotic nije moderator i trebao bi da preti ljudima samo na temama za koje je on odgovoran. Pozdrav svima koji trezveno razmisljaju i koji ne prete k'o u Hrvatskom Saboru 1990-ih godina.

Bilby-Igrac sa klupe
 29.12.2006. u 07:44 odgovor sa citatom  
Head
Spam king
(5.23/10)

Član od: 16.02.2006.
Ukupno poruka: 1394

info

[ Poruku promenio Head dana 29-12-2006 ]
 29.12.2006. u 14:13 odgovor sa citatom  
laMuerte
Drug clan
(3.1/10)

Član od: 10.05.2006.
Ukupno poruka: 135

info
Citat:

Dana 2006-12-28 02:30, bracko je napisao:
„Kolicni“ i „kolišni“ zvuče lepo i jedino se mogu čuti u govoru. Međutim, bez konstatovanja literature, mislim da nijedno od navedenog nije ispravno: Vidi koliki pas! Najbolje bi bilo kada bi laMuerte sam razrešio ovu „pitalicu“, pošto ovo verovatno nije pitanje iz neznanja. Ukoliko jeste, onda imamo mali problem.

Izgleda da nas pravopis cesto nije u stanju da prati realne potrebe govornika. Kada kazem "Vidi koliki pas", ja nisam istovremeno saopstio i moju impresiju velicinom psa, zar ne?
Eto primera koji pokazuje da je ziv jezik cesto neuhvatljiv pravopisu i uvek par koraka ispred.

29.12.2006. u 20:06 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

info
Naravno, ali zato se uvek radi na njemu. Slicno je i sa pravom i svim drugim "zivim" pravilima. Nego, nisi nam odgovorio koje je od ovoga ispravno. A inace, uvek mozes koristiti neki drugi nacin da izrazis ono sto mislis.
 29.12.2006. u 20:45 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006.
Ukupno poruka: 1467

info
Najvise me se svidja: Vidi kishni pas!

Evo oziveh ovu temu. Admini, valjalo bi kad bi mogli da namestite da se ona stalno nalazi na naslovnoj strani. Mozda da uvek bude prva tema, bez obzira na to da li je neko nesto odgovorio.
 16.01.2007. u 20:07 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006.
Ukupno poruka: 1467

info
Ili mozda, jos bolje, da se ocisti od suvisnih postova kao sto je i ovaj moj, jer kad neko vidi 100 komentara, bice lenj da sve cita. Ili da samo korisne postove iskopirate na neku temu koja ce se uvek nalaziti naslovnoj strani.
 16.01.2007. u 20:11 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 | 5 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.159 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.