| Autor |
Dernek kod Natase Miljkovic |
oliver Moderator

Član od: 10.11.2002. Ukupno poruka: 515 info
|
Citat: enis-ljacga-new je napisao:
Bas pregledah emisiju kljuc sa arhive rts-a cisto da vidim o cemu se radi.Dakle moj zakljucak u vezi cipa je- ne.Mogu se uraditi savremene licne karte i bez tog cipa ali je problem zapadu da udje u kraj balkancu jer im remetimo citav sistem i zakon jer nemogu oni izmisliti sistema i sifri koliko mi mozemo provaliti,pa vele aj da im nametnemo ovaj sistem jer ce ga kasnije prihvatiti i ostale republike nebi li im usli u kraj.Zasto takvi cipovi ne postoji u ostalim zemljama evrope npr. norveskoj?Ovde postoji personalni broj slicno kao maticni, preko tog broja odredjene ustanove mogu doci do nekog dela vasih podataka ali ne svih,licna karta je cak i suvisna.Licnu kartu ima onaj koji nema primera radi viza karticu sa slikom,onda da se nebi setao bez ikakvog dokumenta skokne do poste slika se ispuni zahtev i posta mu izda licnu kartu.Jedino policija uz posebna ovlascenja moze preko personalog broja da vam prati racune, kupovinu,kretanje,naravno da nece to raditi svakom gradjaninu osim nekom osumnjicenom licu jer to kosta. za dalje da ne komentarisem.pozzdrav oki cestitam na uspehu ne znam sta je djakon ali sigurno nesto slicno kao sto je muftija kod muslimana |
Pozdrav Galjcu, mom starom drugu iz detinjstva.
Odlicno sto si naveo primer Norveske - skandinavske zemlje su primer koji cesto navodim kao pravu stvar po ovom pitanju - kod njih nema nikakve biometrije niti centralne baze na ultimativnom nivou. Norveska biometriju ne uzima uopste - e-dokument koji Norvezani izdaju se koristi za potrebe e-bankinga, potpuno je na dobrovoljnoj osnovi i ne agregira nikakve biometrijske podatke. Finska takodje - FINEID je na dobrovoljnoj osnovi i ima samo elektronski sertifikat, bez biometrije, a centralna baza ne postoji. Finci inace koriste AFIS biometrijski sistem samo za kriminalce (ako se secate, to je bio i moj stav u Natasinoj emisiji). Svedjani jedini imaju biometrijski dokument, ali na potpuno opcionoj osnovi. Finci i Svedjani imaju tako eleganta resenja za elektronsku upravu da im uopste ne pada na pamet da to rade preko jednog sistema - ovih dana razmisljaju da e-upravu rade preko sim karti u mobilnim telefonima. To se zove alternativa i to je ono za sta se borimo i ovde - pitanje alternative je u ovim stvarima strahovito vazno.
Hvala na cestitkama - u privatnoj poruci cu ti objasniti sta je `djakon` da ne opterecujemo forum.
Pozdrav!
Oliver
[ Poruku promenio oliver dana 30-03-2008 ]
|
30.03.2008. u 16:23 |
odgovor sa citatom
|
Coachenko Persona
(3.6/10)

Član od: 29.12.2006. Ukupno poruka: 598 info
|
Citat:
Dana 2008-03-30 16:12, oliver je napisao:
Hagerti nije profesor
|
Ne znas ni na koga se pozivas!
http://www.uofaweb.ualberta.ca/sociology/haggerty.cfm
Haggerty, Kevin D. 2006 Special to the Toronto Star “A Generation is all They Need”
|
30.03.2008. u 16:40 |
odgovor sa citatom
|
asmir89 Drug clan
(4.06/10)

Član od: 20.03.2007. Ukupno poruka: 1797 info
|
Pa ljudi moji, covek se (ne)usavrsava. Ja sam licno protiv, jer covek nije robot jedne zajednice da bi drugi mogli da mu diktiraju zivot.
[ Poruku promenio asmir89 dana 30-03-2008 ]
|
30.03.2008. u 17:08 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Bravo, majstore, napredujes!
Zaista mi nije bilo poznato da Hagerti predaje u Alberti, hvala na ovom podatku, ubuduce cu ga koristiti.
Nazalost, jos uvek nisi naveo nijednog predstavnika akademske zajednice koji bi potvrdio tvoj stav, a siguran sam da ih ima, potrebno je samo da se potrudis kao u ovom slucaju.
Pozdrav!
Oliver
|
30.03.2008. u 18:42 |
odgovor sa citatom
|
Coachenko Persona
(3.6/10)

|
Citat:Bravo, majstore, napredujes!
Zaista mi nije bilo poznato da Hagerti predaje u Alberti, hvala na ovom podatku, ubuduce cu ga koristiti.
Nazalost, jos uvek nisi naveo nijednog predstavnika akademske zajednice koji bi potvrdio tvoj stav, a siguran sam da ih ima, potrebno je samo da se potrudis kao u ovom slucaju. |
Eto, to je jedna sitnica koja pokazuje koliko ne ulazis u dublje istrazivanje i kriticku analizu stavova koji ti se dopadnu na prvi pogled. Jedan takav ovlasan osvrt dao sam napred, pokazavsi da se u kljucnim delovima teksta proizvoljno koristi prilog verovatno, po cemu zakljucujemo da se radi o obicnom nagadjanju, a ne o studioznom utvrdjivanju buducih socio-tehnoloskih tendencija. I dalje tvrdim da je Hegertijev tekst obicno naklapanje, medjutim, ako saznanje da se radi o univerzitetskom profesoru ucvrscuje tvoje uverneje da je on u pravu, onda tvoj kriticki aparat zaista ima ozbiljnih manjkavosti. A moje misljenje je prilicno argumentovano i jasno bez navodjenja ikakvih predstavnika akademske zajednice, te za tim i nemam neku potrebu.
|
30.03.2008. u 20:09 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Po pitanju Hegertijevog teksta je unapred naznaceno da je rec o jos jednom misljenju. U svojoj studiji ga nigde ne navodim kao referentnog, ali u dodatku studije, tacnije na njenom kraju, navodim reakcije sire i strucne javnosti Srbije i sveta po tom pitanju, navodeci i njegovo misljenje izmedju ostalog. To sto nisam znao da Hegerti nije profesor ne umanjuje snagu njegovih argumenata. Takodje, to sto sam naveo njegovo misljenje na Forumu i u dodatku studije ne znaci da je to u potpunosti i moje stanoviste. Mislim da smo o tome vec raspravili, pa nema potrebe za daljim objasnjavanjem u tom pogledu.
Mada, koliko sam primetio, tvoja osnovna zamerka Hagertiju je sto ide principom verovatnoce kada govori o buducim dogadjajima - pa koji to covek (ako izuzmemo proroke nadahnute Duhom Svetim, a Hagerti mi nesto ne lici na njih) moze govoriti o njoj osim u pogledu manje ili vise izvesne verovatnoce? Covek je pisao njegovo vidjenje buducnosti u skladu sa sadasnjim stanjem, tehnoloskim i politickim trendovima, ali isto tako uzevsi u obzir i iskustva iz prakse. Ovo nije apologija Hagertijevog stava, vec pokazatelj da determinizam koji trazis u ovakvim tekstovima nije moguce naci, to bi bilo neozbiljno.
I dalje smatram da ova polemika pre svega treba da se vodi u akademskom tonu. U suprotnom, doci cemo u situaciju da o njoj govore ljudi koji nemaju nikakve predstave o toj temi, poput tabloida ili politicara. I jedno i drugo je katastrofalno. U skladu sa tim, kao prilog ovoj debati, navodim tekst profesora Slobodana Antonica, koji je bio jedan od nasih prvih intelektualaca koji je napisao kriticki tekst ovim povodom, pre nekoliko godina.
Slobodan Antonic
U potrazi sa srpskim Toroom, Politika
„To od nas traži EU”. „Svi u Evropi to već imaju”. Sa ove dve rečenice u Srbiju možete uvesti bilo koju glupost. Recimo, da deca ne smeju da sednu na klackalicu bez zaštitnog šlema za glavu. Ili da, pre no što uzberete voćku, morate drvetu da ubrizgate anestetik.
Poslednji primer su nove lične karte. Tvrdilo se da su elektronske lične karte uslov za ukidanje viza Srbiji i da već sve zemlje u okruženju to imaju. Onda su neke religiozne grupe i radikali pokazali da ništa od toga nije tačno. Niko ne vezuje ukidanje viza Srbiji sa stavljanjem čipa na lične karte, a zemlje u okruženju imaju plastifikovane, ali ne i elektronske iskaznice.
Sada se, međutim, veli da je ovo sjajna prilika da Srbija bude prva u modernizaciji i da se samo mračne i retrogradne snage boje ovog unapređenja – kao što su se nekada bojale železnice ili radija. Polako, gospodo, stvari nisu baš tako jednostavne. Da su elektronske lične karte toliko sjajna i neproblematična stvar, kako nam se sada predstavlja, ne bi se čekalo na Srbiju da ih prva uvede. Železnica i radio su se ticali dobre volje pojedinaca, a ovde država uvodi obavezu svakog ko je stariji od 16 godina da sa sobom nosi čip, iz koga, opet, samo policajac ili neki državni službenik može da iščita određene podatke. I to onda više nije strašilo samo za religiozne grupe i radikale, to je nešto što diže kosu na glavi i svakom iskrenom liberalu.
Glavni razlog za strah jeste netransparentnost. Vi sa sobom morate da nosite dokument u kome uopšte ne znate šta piše. Ali, zar ne verujete sopstvenoj državi? Naravno da ne verujemo! Prvo, svako od nas je bio svedok grešaka administracije. Te greške su makar bile belodane, i čovek je nekako mogao da traži da se isprave. Kako sada da znate da se u vašem čipu neće potkrasti neka greška – recimo, podatak da ste višestruki ubica? Treba li da vas deset policajaca, koji su vas legitimisali, izmaltretira da biste tek onda shvatili da nešto sa vašom ličnom kartom nije redu?
Ali, takvi podaci neće ni stajati na čipu. Neće? Kako to možemo da znamo? Zato što će tako pisati u zakonu? Ma hajdete, molim vas! Možda sadašnja vlast iskreno veruje da će se držati zakona i na čip stavljati samo ono čega već ima u postojećim ličnim kartama. Ali, svako kome pamćenje doseže dalje od prekjuče zna da nema stvari koju ovde vlast nije zloupotrebila – samo ako je to mogla. Srpska istorija je puna pustolova, častoljubaca, grabežljivaca i neurastenika, koji su se domogli državne vlasti i od nje napravili zločin. Šta nam jamči da bukvalno već sutra neko od takvih neće ponovo zavladati Srbijom? Pogledajte samo sve one političke desperadose koji, ispunjeni mržnjom i manijom veličine, stoje na ulazu u naše političke ustanove i otvoreno prete svojim „gvozdenim metlama”? Pa zar mislite da će se oni moći uzdržati? I da nam neće, neobuzdani javnošću i transparentnošću, u čip staviti i nešto više od JMBG i otiska prsta – nešto što će nam beskrajno otežati i zatrovati svaki dodir sa državom i administracijom?
Ako neko o tome ima bilo kakvih iluzija, to je njegova stvar. Ali, ne može sve ostale terati da učestvuju u njegovim iluzijama. Ko voli takve, „moderne” lične karte neka ih slobodno uzme. Ali, neka ne tera i one koji ih se plaše da ih moraju imati. Ako i za odlazak u vojsku postoji alternativa, ne vidim zašto se i ovde ona ne bi mogla dozvoliti? Zato što je neko, pre tri godine, bez tendera i zakona nabavio opremu vrednu 100 miliona dolara, pa je sada policiji žao da tolika oprema stoji neiskorišćena? Neka stoji, to je manja šteta od straha građana da je ponovo na pomolu totalitarna država – samo ovoga puta tehnički mnogo naprednija i moćnija.
A ako se u sadašnjem obliku ovaj zakon ipak usvoji, neće nam preostati ništa drugo do da se setimo starog liberalnog heroja Dejvida Toroa. On je smatrao da je lična sloboda toliko neprikosnovena, da je bolje otići u zatvor nego li se pokoriti zakonu koji je ugrožava. I otišao je u zatvor. Tako je nastao pojam građanske neposlušnosti. Ovdašnji kvaziliberali često su mahali tim pojmom. Ali, naravno, u zatvor nisu odlazili. Sada je red na istinske liberale. Neko mora da ode u zatvor da bi ovo društvo shvatilo suštinu liberalizma. Ko će biti srpski Dejvid Toro?
|
30.03.2008. u 20:53 |
odgovor sa citatom
|
nebojisa Siva eminencija
(7.46/10)

Član od: 30.08.2003. Ukupno poruka: 309 info
|
Citat:
Dana 2008-03-29 15:08, Coachenko je napisao:
Neso, zar mislis da drzava ne bi mogla, da zeli takvu vrstu kontrole nad svojim gradjanima, da donese propis po kome je kupovina pretplatnickog broja ili registracija mobilnog pretplatnika nemoguca bez licne karte, sto bi donekle bilo i opravdanao posto su zloupotrebe sa anonimnim brojevima veoma ceste?
Na primedbu da je mobilni telefon isto tako dobar uredjaj za prisluskivanje i pracenje, obicno cujemo odgovor da je licna karta obavezna dok mobilni nije. To teoretski jeste tako, ali je cinjenica da 95% populacije svakodnevno koristi i nosi uz sebe mobilni telefon, tako da ta razlika u praksi ne znaci gotovo nista.
|
Може, али тај вид контроле није би створио малу конфузију јер човек може да има неограничен број телефона и картица и у могућности је да позива насумице бројеве ради довођења државног апарата контроле у ош већу конфузију. Зато сам мишљења да је обједињени електронски документ сигурнији за поуздану базу података из разлога што човек неће тек тако лако да троши паре на некакве глупости да би неком заварао траг. (Све ово под претпоставком да држава хоће да оствари контролу над свим токовима). Лична карта је овде симбол, односно претеча, за обједињени електронски документ са меморијским чипом, који је опет претеча "дигиталном анђелу" КАКО ИЗ МИЛОШТЕ ЗОВУ веричип (rfid) који треба да буде уграђиван под кожу људима.
|
30.03.2008. u 22:15 |
odgovor sa citatom
|
Coachenko Persona
(3.6/10)

|
Citat:Oliver: Mada, koliko sam primetio, tvoja osnovna zamerka Hagertiju je sto ide principom verovatnoce kada govori o buducim dogadjajima - pa koji to covek (ako izuzmemo proroke nadahnute Duhom Svetim, a Hagerti mi nesto ne lici na njih) moze govoriti o njoj osim u pogledu manje ili vise izvesne verovatnoce? Covek je pisao njegovo vidjenje buducnosti u skladu sa sadasnjim stanjem, tehnoloskim i politickim trendovima, ali isto tako uzevsi u obzir i iskustva iz prakse. Ovo nije apologija Hagertijevog stava, vec pokazatelj da determinizam koji trazis u ovakvim tekstovima nije moguce naci, to bi bilo neozbiljno. |
Sve ce to verovatno biti tako, ali mi ne znamo na osnovu cega, pogotovo sto aktuelni stavovi javnosti na Zapadu demantuju da je takav scenario realan. Zato i kazem da je Hagertijev tekst nagadjanje. I opet se sluzis zamenom teza, svodeci moj zahtev za potkrepljenjem Hagertijeve proizvoljne teze na determinizam. Determinizam znaci da ce se neki proces odvijati po zakonomernoj gvozdenoj nuznosti, mada, Hagerti, kada kaze da je otpor zapadne javnosti bioloskoj cipizaciji ljudi postao tiha labudova pesma onih koji su nestali, on ne ostavlja mnogo sumnje da je ona kulturoloska barijera vec slomljena i da ne postoje realne prepreke za realizaciju tog koncepta. On je, po Hagertiju, gotovo izvestan, mada, u svom clanku iz "Pravoslavlja", ti navodis da su sadasnje stanje, politicki trendovi i iskustva iz prakse, po ovom pitanju, na Zapadu daleko od tihe labudove pesme. Po tvojim recima, sve sto si naveo u prilog Hagertijeve procene (bold) dijametralno je suprotno od onoga sto bi, eventualno, moglo posluziti kao osnov za jednu takvu anticipaciju. I jos jedno vazno pitanje: Hagertijev clanak u originalu nosi naziv "A Generation Is All They Need". Ko su to oni?
Sto se tice Antonicevog teksta, on je imao tezinu dok je na snazi bio predlog zakona o ultimativnim e-BLK. Ja sam jos na pocetku rekao da se cela prica moze zavrsiti smestanjem u dobar pravni okvir i zakonsko regulisanje biometrijskog sistema identifikacije, a ocigledno da bivsi predlog zakona nije ispunjavao te uslove. Ali bih se osvrnuo na ovaj deo:
Citat:Ali, takvi podaci neće ni stajati na čipu. Neće? Kako to možemo da znamo? Zato što će tako pisati u zakonu? Ma hajdete, molim vas! Možda sadašnja vlast iskreno veruje da će se držati zakona i na čip stavljati samo ono čega već ima u postojećim ličnim kartama. Ali, svako kome pamćenje doseže dalje od prekjuče zna da nema stvari koju ovde vlast nije zloupotrebila – samo ako je to mogla. |
Znaci jasno je stavljeno do znanja da vlast, ako hoce, sve moze da zloupotrebi. I mobilnu, i fiksnu telefoniju, i Internet naloge, i GPS, i bezbednosne kamere, platne kartice i sl. Sve to nije obavezno, ali, na ovaj ili onaj nacin, svi to koriste. BLK sa cipom bile bi jos samo jedan efikasan mehanizam za takve rabote, sto znaci da niti ce njihovo eventualno uvodjenje doneti nesto radikalno novo, niti ce sprecavanje tog projekta onemoguciti vlasti da dodju do gotovo svega sto zele, sa ili bez cipovanih BLK.
|
31.03.2008. u 05:44 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Citat:
Coachenko je napisao:
On je, po Hagertiju, gotovo izvestan, mada, u svom clanku iz "Pravoslavlja", ti navodis da su sadasnje stanje, politicki trendovi i iskustva iz prakse, po ovom pitanju, na Zapadu daleko od tihe labudove pesme. Po tvojim recima, sve sto si naveo u prilog Hagertijeve procene (bold) dijametralno je suprotno od onoga sto bi, eventualno, moglo posluziti kao osnov za jednu takvu anticipaciju. I jos jedno vazno pitanje: Hagertijev clanak u originalu nosi naziv "A Generation Is All They Need". Ko su to oni?
|
U mojim clancima objavljenim svuda, ne samo u Pravoslavlju, se vidi da se na Zapadu vodi borba po tom pitanju i da u nekim slucajevima ta borba daje rezultat. Sa druge strane, ima zemalja, poput Kanade, gde do borbe nije ni dolazilo, jer je sama parlamentarna komisija zakljucila da ne treba bar za sada uvoditi biometrijske l.k. Kanada je po meni primer informacione oaze po tom pitanju, bar za sada, za buducnost niko ne moze sa sigurnoscu tvrditi. Zestoka se borba trenutno vodi u SAD, po pitanju Read ID Act-a, veliki broj drzava je optirao protiv, i pitanje je sta ce biti na kraju zbog ogromnog otpora gradjana - zato u SAD ljudi nisu mogli da veruju da je neko uspeo da stopira slican projekat u nekoj maloj balkanskoj zemlji Srbiji, prosto im je bilo nepojmljivo da ovde postoji tako jak i kultivisan otpor (mislim da sam vec poslao izvestaj EDRI-ja, koji je u stvari preuzet sa World Net Daily-a). Cesto sam navodio i navodim primer Velike Britanije, gde se takodje vodi zestoka borba po tom pitanju i zaista se ne zna ishod, a u tom kontekstu kao posebno bitan primer navodi LSE i njihove profesore koji su odoleli pritisku vlade. Dakle, postoji intencija odredjenih krugova za uvodjenjem takvih tehnologija, a da sa druge strane postoji otpor pre svega mislecih gradjana i NVO sektora. Nazalost, po starom dobrom obicaju si me pogresno interpretirao - ja ne govorim da tih tendencija na Zapadu nema, vec govorim da protiv toga ustaju odredjeni krugovi drustva i da pokazuju uspeh u borbi. I navijam za njih jer znam da ce i nama biti lakse ako se jos negde u svetu dobije neka bitka po ovom pitanju. Sto se Hagertijevog `oni` tice, to moras pitati autora, ali ja sticem utisak da on govori o zapadnom establismentu i tehnokratskim strukturama kojima pogoduje visoka koncentracija moci ovog tipa.
S obzirom da je tebe zanimalo zasto sve nazivam `informacionim totalitarizmom` odgovoricu precizno i koncizno: biometrijski i njima slicni sistemi identifikacije, oslonjeni na princip central(izova)ne baze raznorodnih podataka imaju potentnost da u postanu osnovni tehnoloski supstrat za tzv. Panopticki sistem (u popularnoj literaturi se to naziva `Sistem svevideceg nadzora`), u kontekstu u kome ga navodi Misel Fuko, recimo. Stoga smatram da biometrijski i njima slicni sistemi identifikacije ne treba da se sprovode u totalnom i ultimativnom pogledu, jer bi to predstavljalo potrebnu tehnolosku infrastrukturu za buduce uspostavljanje do sada nevidjenog sistema nadzora i pracenja pozicije, asocijacije i transakcije (ova treca je najbitnija). To bi bio potreban tehnoloski uslov za sve koji bi zeleli da imaju moc koju njihovi predhodnici poput Hitlera, Staljina ili Mao Ce Tunga nisu imali. I u tom pogledu smatram da ne treba stvarati koncept u kome ne bi bilo alternative, jer mislim da je cista utopija misljenje da u buducnosti necemo imati totalitarnih rezima. Dakle, biometrijski sistemi identifikacije nisu jedini uslov za totalitarnu vlast, ali ukoliko te pretenzije postoje od strane bilo koje instance, onda bi njihovo sprovodjenje navedenim sistemima upravo moglo da se okarakterise kao informacioni totalitarizam - upravo stoga sto su elektronski sistemi identifikacije u ultimativnom pogledu korisceni kao osnovna poluga nadzora i kontrole stanovnistva u totalitetu, sto i jeste jedna od osnovnih odlika totalitarne vlasti. Mislim da nema potrebe vise da apsolviram o ovome - molim te da me ne zameras efemernim doskocicama - sustina je sasvim jasna.
Nego, sve vreme sam ja u poziciji da odgovaram, a ti da zapitkujes po ovom pitanju. Dakle, zeleo bih da cujem tvoj konkretni stav prema biometrijskim sistemima identifikacije. Kao sto si lepo rekao, moj stav se moze naci u mnostvu tekstova koji su na netu, nadam se da ce i studija uskoro biti dostupna. Ti si neke od tih stavova napao, ali od tebe smo culi samo nekoliko siromasnih saopstenja u smislu da si i ti donekle protiv, navodeci neke razloge tipa snobizma (?) ali bih voleo da svoj stav detaljnije pojasnis. Dakle, voleo bih da cujem tvoj stav o problematici uvodjenja biometrijskih i njima slicnih sistema identifikacije u ultimativnom pogledu. Aspekt mozes da biras: tehnicki, socioloski, pravni, eticki, politicki... a moze i sve zajedno.
Pozdrav!
Oliver
|
31.03.2008. u 14:02 |
odgovor sa citatom
|
Coachenko Persona
(3.6/10)

|
Citat:Društvo kontrolisanih građana - Budućnost koja je počela
mr Slavoljub Marković, ETF, Beograd
Potvrđeno je da FBI prisluškuje osumnjičene, pretvarajući njihove mobilne telefone u mikrofone
Pre američke, praksa u Srbiji ozvaničila ovaj oblik dobijanja informacija Televizor – idealan prislušni uređaj
Prostori za manipulaciju umom gotovo su neograničeni, jer smo - uvek i svuda dostupni
Još jednom se majstor horora, Stiven King, našao korak ispred ostalih, iskoristivši svakodnevni život da bi prokazao jezivo i vizionarski upozorio na “virus” koji uništava ljudsku vrstu. Mobilni telefoni nas okružuju sa svih strana i čini se da nemaju nameru da nestanu. Zato se King pobrinuo da u njegovom novom romanu „Mobilni telefon“ nestanemo i mi – ljudska rasa.
Njegov koncept je istovremeno genijalan i zastrašujući - u jednom danu, preko mobilne mreže, neobjašnjivi virus učiniće sve one koji se posluže mobilnim telefonom ludim – ili će ih naterati da se ubiju. Samo onaj mali procenat populacije, koji ne poseduje ovaj uređaj, ili je imao sreću da im je upravo „iscurela“ baterija, preživeće kataklizmu globalnih razmera. A slučajno ili ne, pisac Stiven King ne poseduje mobilni telefon.
Tri milijarde pretplatnika
“Osobenjaka”, kao što je Stiven King, danas je manje nego ikada. Svetsko udruženje operatera GSM telefonije, nedavno je procenilo da će broj korisnika mobilne telefonije u svetu, do kraja iduće godine, dostići tri milijarde. Trenutno ih je gotovo dve i po milijarde, s tim što se njihov broj svakog meseca poveća za novih 40 miliona.
Ovo, naravno, ne znači da će u jednom trenutku toliki broj stanovnika planete doći u životnu opasnost zbog korišćenja mobilnih uređaja, ali da će biti meta potencijalnih manipulacija, teško je ne poverovati.
Američki FBI poseduje tehniku koja omogućava da se prisluškuju razgovori osumnjičenih, pretvarajući njihove mobilne telefone u mikrofone. O tome se i pre govorilo, ali je sada to službeno potvrđeno. Nova forma elektronskog nadzora u kriminalnim istragama sastoji se u aktiviranju mikrofona u mobilnim telefonima, tako da se mogu prisluškivati svi razgovori koji se vode u blizini ovih uređaja.
Tehnika je nazvana `putujuća buba` (roving bug), a njenu upotrebu odobrilo je američko ministarstvo pravosuđa u sklopu istraga koje se vode protiv članova mafijaških porodica u Njujorku. Kod njih konvencionalne tehnike nadzora, kao što su uhođenje osumnjičenih, ili klasično prisluškivanje telefonskih razgovora, nisu dali rezultate. Ova tehnika koristi se činjenicom da većina telefona nikad nije u potpunosti ugašena sve dok se iz njih ne izvadi baterija.
Iako je o ovoj formi nadzora i ranije bilo govora, pa čak i u Srbiji (setimo se kako su još 2003. naši političari vadili baterije iz svojih mobilnih telefona, jer su imali informaciju da se njihovi razgovori prisluškuju), ovo je prvi put da se tehnika javno objavljuje u formi dokumenata. Početkom decembra ove godine, američki okružni sudija Luis Kaplan objavio je svoje mišljenje u vezi sa hvatanjem trideset četvorice osumnjičenih zbog kriminalnih radnji, povezanih sa delovanjem italijanske mafijaške porodice. Oni su uhvaćeni upravo zahvaljujući `putujućim bubama`. On je, naime, presudio da su te bube legalne, jer je federalni Zakon o prisluškivanju telefonskih razgovora dovoljno širok da obuhvati i prisluškivanje razgovora koji se vode pored mobilnih telefona osumnjičenih.
Softver koji to omogućava, može biti prebačen na mobilni telefon osumnjičenog i daljinskim putem, preko kompanije operatera, tako da se može prisluškivati bez obzira na to što je telefon isključen. I, što je najzanimljivije - bez znanja vlasnika telefona. Kaplan nedvosmisleno piše da ova tehnika prisluškivanja `funkcioniše bez obzira na to da li je telefon uključen ili isključen`.
Međutim, činjenica je da je pre američke, upravo praksa u Srbiji ozvaničila ovaj oblik prisluškivanja, i to konkretno u slučaju suđenja sudiji Vrhovnog suda, Ljubomiru Vučkoviću, i vođi kruševačkog klana Zoranu Jotiću Jotki, pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu.
- Najnovija uloga mobilnih telefona u Srbiji je da policija otkriva izvršioce najtežih krivičnih dela, prisluškujući ove uređaje. I mnoga takva krivična dela otkrivena su baš prisluškivanjem mobilnih telefona. Sudija Vučković, koji odgovara za mito, snimljen je detaljno u trenutku kad kod njega urgira jedan čovek istovremeno za tri-četiri predmeta iz raznih oblasti. Postoje i drugi predmeti organizovanog kriminala za koje su glavni dokaz baš transkripti sa tajno snimanih mobilnih telefona – ispričao je advokat Dragoljub Todorović.
Američka kancelarija za sigurnost trgovine upozorila je svojevremeno da `mobilni telefon može biti pretvoren u mikrofon i transmiter u svrhu prisluškivanja konverzacije koja se vodi u blizini telefona`, a “Fajnešnel Tajm” je još prošle godine u jednom članku objavio da mobilni operateri imaju mogućnost da `daljinski instaliraju komad softvera na mobilni telefon bez znanja vlasnika i da se može aktivirati mikrofon, čak i kad vlasnik ne telefonira`.
Budući da su moderni mobilni uređaji, u stvari, sve više minijaturni kompjuteri, downloadovani softver može vrlo lako modifikovati uobičajeni ekran mobilnog telefona koji se pojavljuje kad telefoniramo. I sve to bez našeg znanja. Ako je prisluškivaču poznat još i broj SIM kartice, i ako se prisluškuje uz znanje operatera mobilne telefonije, prisluškivanje je jednostavno i obavlja se pokretanjem odgovarajućeg programa u centrali operatera. Razgovor se, tako, može slušati bez obzira na to gde se prisluškivani nalaze i preko kojih baznih stanica i centrala je veza uspostavljena. Nikakva dodatna oprema, sem one koju ima operater, nije potrebna...
Čak ni ne-pretplatnički brojevi mobilnih telefona, odnosno oni za koje podaci o korisnicima nisu zabeleženi - ne predstavljaju nikakvu prepreku, jer je nivo zaštite na mobilnim telefonima toliko nizak da ga je moguće lako “probiti” kako bi se dobio jedinstveni EMEI broj. Tako se telefon pretvara u elektronsku napravu za prisluškivanje koju, sasvim naivno, nosite u džepu, a da za nju nije bio potreban ni sudski nalog. A kako se mobiteli i PDA uređaji (od: Personal Digital Assistant) sve više spajaju, pristup neće biti omogućen samo lokacijskim i telefonskim spajanjima, već i sadržajnim informacijama poput dnevnika, podsetnika, fotografija, adresara... Ono što je novost u kompleksu kontrole i komunikacije u mobilnoj telefoniji nije samo njena mobilnost, već i činjenica da ona nije nametnuta, već prihvaćena, kako u poslovanju, tako i za zadovoljstvo, a to predstavlja sistem moći koji se širi pomoću marketinga, i dostupan je kroz pretplatničke usluge.
Usluga koja se, na primer, upravo uvodi u Finskoj, roditeljima preko Interneta omogućava pristup karti na kojoj će moći da vide tačno mesto gde im se nalaze deca, i to bez njihove saglasnosti ako su mlađa od 15 godina. Slično i u SAD, druga po veličini kompanija za mobilnu telefoniju, Verajzon, počela je da nudi pretplatu za poseban servis preko kojeg roditelji mogu da kontrolišu kretanje svoje dece, a koji ih upozorava kad izađu iz zadatog područja. Finska za ovo donosi i novu legislativu, i očekuje da će i ostatak zemalja EU slediti njen primer. Druge usluge, pak, omogućavaju da pronađete prijatelje, da locirate skriveni klub za homoseksualce ili druga strogo određena mesta.
A poslednja vest, objavljena upravo ovih dana, kaže da je grupa postdiplomaca sa Univerziteta Vašington, upozorila da i neki od Eplovih hit proizvoda ugrožavaju privatnost korisnika. Konkretno, radi se o ultrapopularnom, prenosivom audio plejeru “I-podu”, čiji se korisnik može pratititi i prisluškivati. Studenti su do ovog otkrića došli konektujući “Najk I-Pod” na ****jski port laptopa, tako da je signal sa senzora slat na server na kome je bilo lako utvrditi lokaciju korisnika...
Privatni Veliki Brat
Na udaru glavne kontrole, ako to već u dovoljnoj meri i nije, biće sam kompjuter. „Najlakše ga je prisluškivati, jer najviše emituje takozvano kompromitujuće elektromagnetno zračenje”, objašnjenje je tvorca savremene jugoslovenske kriptografije i eksperta za tajne šifre i prisluškivanje, Aleksandra Trifonija, koji navodi primer holandskog inženjera Vima van Eka iz 1985. godine. Holanđanin je praktično demonstrirao da svako može proizvesti jednostavnu opremu za radio-izviđanje PC-ja, ili računarskih terminala. Oprema je tada koštala sto dolara i moglo se prisluškivati sa udaljenosti od 300 metara. To je bilo pre 21 godine. “Prisluškivanje je multidisciplinarna naučna oblast koja uključuje naučnike i istraživače iz mnogih oblasti. Pogrešno je smatrati da se njime bave samo zanesenjaci, avanturisti i ljudi skloni izazivanju raznih afera.”
Predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, Milorad Mirčić, „otkrio“ je prošle godine i mogućnost prisluškivanja preko kablovske televizije. Televizor je idealan prislušni uređaj, ima veliki mikrofon, povezan kablom, tako da bez problema može da se ozvuči stan. A da je lako prisluškivati građane preko TV-a, potvrdio je i član Odbora za bezbednost, Dragan Šutanovac:
- Potrebno je samo malo prepraviti kompjuterske programe koji kontrolišu protok slike i zvuka kroz kablovski sistem i onda se lako može prisluškivati preko TV prijemnika. Naravno da ne optužujem nijednu firmu koja se bavi kablovskom televizijom da to radi, ali kažem da je to vrlo moguće.
Nema kraja manipulisanju
Prava dilema je hoće li se onaj ko je u mogućnosti da vas kontroliše, zadovoljiti samo time? Hit među đacima, još pre izvesnog vremena, postao je piskavi alarm mobilnog telefona koji, za vreme nastave, mogu mirno pustiti da zvoni, a da ih nastavnik ne čuje. Tehnološki osvešćeni učenici prilagodili su tzv. mosquito (komarac) alarm, koji se koristi za teranje tinejdžerskih bandi i sitnih lopova iz trgovačkih centara. Alarm, naveliko hvaljen i od policije, vrlo je efikasan. Njegov ultravisoki zvuk mogu čuti samo mladi, ali ne i većina ljudi iznad 20 godina. Zvuk je, inače, jednostavno pronaći na Internetu i preuzeti za sopstvene potrebe...
Ne smemo ni da pomislimo koliko daleko se u zloupotrebi ovih mogućnosti može ići, pa posle svega ni lajt motiv (smrtonosni „mobilni virus“) novog romana Stivena Kinga s početka ovog teksta više ne deluje suludo!
„Ako mislite da koncept Velikog Brata predviđa samo prisluškivanje i kontrolu, varate se, to je tek prvi nivo njegovih očigledno mnogo konkretnijih ambicija...“, rekao je slavni pisac. „Mislim da prostori za manipulaciju ljudskim umom postaju skoro neograničeni, posebno sada kad ste uvek i svuda dostupni, i to ni više ni manje nego svojim umom, na koji će se moći uticati na sijaset raznih načina. Ne znam kako izgleda vama, ali meni sve ovo deluje potpuno zastrašujuće.“
Problem je u tome što stvarnost i inače ima naviku da prevaziđe i najsmelije zamisli pisaca horora i naučne fantastike... |
[ Poruku promenio Coachenko dana 31-03-2008 ]
|
31.03.2008. u 14:39 |
odgovor sa citatom
|
Coachenko Persona
(3.6/10)

|
Citat:
Dana 2008-03-31 14:02, oliver je napisao:
Nego, sve vreme sam ja u poziciji da odgovaram, a ti da zapitkujes po ovom pitanju. Dakle, zeleo bih da cujem tvoj konkretni stav prema biometrijskim sistemima identifikacije. Kao sto si lepo rekao, moj stav se moze naci u mnostvu tekstova koji su na netu, nadam se da ce i studija uskoro biti dostupna. Ti si neke od tih stavova napao, ali od tebe smo culi samo nekoliko siromasnih saopstenja u smislu da si i ti donekle protiv, navodeci neke razloge tipa snobizma (?) ali bih voleo da svoj stav detaljnije pojasnis. Dakle, voleo bih da cujem tvoj stav o problematici uvodjenja biometrijskih i njima slicnih sistema identifikacije u ultimativnom pogledu. Aspekt mozes da biras: tehnicki, socioloski, pravni, eticki, politicki... a moze i sve zajedno.
Pozdrav!
Oliver
|
Na tehnickom planu, e-biometrija nece znaciti nikakav revolucionaran napredak u potencijalnom ugrozavanju privatnosti gradjana, posto citav niz naprednih tehnika za to vec postoji i one se masovno koriste.
Na socioloskom planu, biometrija takodje nece izazvati bilo kakve drustvene promene posto socijalni ambijent zavisi od spleta raznih ekonomskih, politickih, ideoloskih, kulturnih, pravnih i drugih okolnosti, tako da prenaglasavanje uticaja biometrijskog sistema identifikacije nema uporiste u realnosti.
Sa pravnog aspekta, cini mi se, da se alternativni sistem licne identifikacije vise ne dovodi u pitanje, s tim sto procena nadleznih organa da ultimativni koncept nije u skladu sa demokratskim i humanistickim tradicijama, ne znaci po automatizmu da je on totalitaran, da vodi u orvelizam i sl.
Eticki kontekst koncepta ultimativne biometrije ima smisla, medjutim, mogucnosti zloupotrebe brojnih drugih tekovina koje dobrovoljno i alternativno prihvatamo nisu nista manje, tako da ta prica ostaje u cisto akdemskoj sferi.
Moj stav je, dakle, potpuno realisticki, pa isti oni kriticki argumenti koji pobijaju pricu o biometriji kao mala in se, mogu se primeniti i na apologiju tog koncepta. Prvo, ima mnogo precih stvari na planu informatickog osavremenjavanja i razvoja naseg drustva, koje bi trebalo da bude pionir u projektu BLK. Drugo, svi oni objektivni razlozi koji mogu pravdati uvodjenje ovakvog sistema (globalni terorizam, visokorazvijeni kriminal, ugrozena javna bezbednost...) mnogo su vise prisutni u nekim drugim, jos razvijenim zemljama, pa one ne slede takav trend. Znaci ja sam rezolutno protiv sistema elktronske biometrije, jer on ne moze biti pravdan sa stanovista realnih potreba, ali i karikiranje i pogresne interpretacije tog koncepta ne mogu zadovoljiti ni teorijske, ni prakticne kriterijume objektivnosti na koje se pretenduje.
|
31.03.2008. u 15:57 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Aleksandre, ja tek sada shvatam zasto se ne razumemo - ti prosto ne shvatas neke osnovne stvari kada je obrada podataka u pitanju. Primera radi, mesas tipove podataka, zatim razliku izmedju kontrole pozicije i transakcije, biocip i biometriju na cipu i mnogo toga.
Evo ti jedan primer - nije isto ako je neko u mogucnosti da te locira pomocu mobilnog telefona (sto nije sporno, ukoliko taj neko zna da si upravo ti posednik tog broja) i ukoliko postoji mogucnost da se poznaje svaka tvoja novcana transakcija (sto bi bila realnost ako bi za koju deceniju kes bio povucen uz uporednu upotrebu biopay sistema, recimo, gde se identitet ne moze sakriti). Za prvi problem se, dakle, moze naci resenje, a cak i da se ne nadje, nije problem jer ne moras o svemu razgovarati mobilnim telefonom, dok je drugi neresiv ukoliko biometrijski ili njima slicni sistemi identifikacije u svom ultimativnom pogledu zazive i u novcanim transakcijama, jer tada ne bi bilo alternative kupovini. Danas ta alternativa postoji, pa ti slobodno biraj sta ces za kes (cuvanje anonimnosti, vitalno u slucaju opozicione literature, recimo) a sta ces elektronski (mnogo toga za sta anonimnost nije potrebna). Nadam se da sada shvatas o cemu sam govorio.
A sada je red da odgovorim na tvoju argumentacije po pitanju biometrije iz razlicitih aspekata.
Citat:Coacenko: Na tehnickom planu, e-biometrija nece znaciti nikakav revolucionaran napredak u potencijalnom ugrozavanju privatnosti gradjana, posto citav niz naprednih tehnika za to vec postoji i one se masovno koriste. |
Netacno. Biometrija je kao podatak jedinstven i ukazuje iskljucivo na jednu osobu.U tom pogledu, ako bi zazivela u elektronskoj trgovini u buducnosti, apsolutno je nemoguce sakriti identitet osobe, a samim tim sacuvati i njenu privatnost. Danas je moguce sacuvati privatnost u kupovini, a ukoliko bi biopay ili neki slican sistem bio sproveden na ultimativnom nibou u buducnosti, to bi iz gorenavedenog razloga bilo nemoguce. Sasvim je druga prica ukoliko bi biometrija bila koriscena kao opcioni mehanizam, uz zakonske norme koje garantuju alternativu, sto je koncept koji mi apsolutno ne smeta. Napredne tehnike za ugrozavanje privatnosti svakako postoje, ali to ne znaci da treba da se orijentisemo prema njima, vec prema pravno-civilizacijskim normama. Ti si pravnik, valjda to treba ti da branis, a ne ja.
Voleo bih da mi navedes neku pozitivnu stvar zbog koje bio biometrija iz tehnickog aspekta u e-obliku po tebi trebala da se koristi na nacin na koji se koristi (u totalnom pogledu).
Citat:Coacenko: Na socioloskom planu, biometrija takodje nece izazvati bilo kakve drustvene promene posto socijalni ambijent zavisi od spleta raznih ekonomskih, politickih, ideoloskih, kulturnih, pravnih i drugih okolnosti, tako da prenaglasavanje uticaja biometrijskog sistema identifikacije nema uporiste u realnosti. |
Netacno, bar ne u potpunosti. Biometrija sama po sebi sigurno nece izazvati drustvene implikacije, ali ce biti snazan katalizator negativnim kretanjima u pravcu suzavanja gradjanskih sloboda. Drustvo u kome drzava od svojih gradjana uzima sve vise osetljivih podataka ne moze racunati na gradjenje klime poverenja i sigurnosti. Nazalost, danas smo svedoci nametanja kulture bezbednosti, koristecnja teroristicke pretnje zarad politike zastrasivanja i sve veceg upada u intimu obicnih gradjana. Biometrijski sistemi identifiakcije ce u tom pogledu samo doliti ulje na vatru.
Voleo bih da mi navedes neku pozitivnu stvar zbog koje bio biometrija iz socioloskog aspekta u e-obliku po tebi trebala da se koristi na nacin na koji se koristi (u totalnom pogledu).
Citat:Sa pravnog aspekta, cini mi se, da se alternativni sistem licne identifikacije vise ne dovodi u pitanje, s tim sto procena nadleznih organa da ultimativni koncept nije u skladu sa demokratskim i humanistickim tradicijama, ne znaci po automatizmu da je on totalitaran, da vodi u orvelizam i sl. |
O tome da li postoje orvelijanske konotacije je trebalo diskutovati u okviru drustvenih implikacija ili etike- imas itekako dobro pravno uredjenih totalitarnih rezima - nemoj mi reci da Treci Rajh nije bio pravno uredjen? Poenta je da se pravo gradi na osnovu vazecih etickih normi a ne suprotno. Promaklo ti je kao pravniku da uocis da postoji problem u sadasnjem resenju, a to je da je uredbom stavljen deo zakona van snage - pravni akt manje jacine (uredba) ne moze derogirati jaci pravni akt (zakon). Stoga je potrebno doneti dopune i izmene zakona o licnoj karti, da bi alternativa po pitanju cipa bila zagarantovana u potpunosti. U suprotnom bi nekom buducem ministru policije moglo pasti na pamet da prosto ponisti uredbu i nikom nista.
Citat:Eticki kontekst koncepta ultimativne biometrije ima smisla, medjutim, mogucnosti zloupotrebe brojnih drugih tekovina koje dobrovoljno i alternativno prihvatamo nisu nista manje, tako da ta prica ostaje u cisto akdemskoj sferi. |
Metodoloski nepravilno. Poredis koncept biometrije u ultimativnom pogledu sa zloupotrebom brojnih drugih tekovina u dobrovoljnom i alternativnom rezimu. Ne moze ostati u akademskoj sferi ono sto se desilo u Meksiko Sitiju, recimo, gde je kompletan ured drzavnog tuzilastva bio u apsolutnoj obavezi da ugradi cip u ruku radi precizne identifikacije i permanentnog odredjivanja lokacije.
Citat:Moj stav je, dakle, potpuno realisticki, pa isti oni kriticki argumenti koji pobijaju pricu o biometriji kao mala in se, mogu se primeniti i na apologiju tog koncepta. Prvo, ima mnogo precih stvari na planu informatickog osavremenjavanja i razvoja naseg drustva, koje bi trebalo da bude pionir u projektu BLK. Drugo, svi oni objektivni razlozi koji mogu pravdati uvodjenje ovakvog sistema (globalni terorizam, visokorazvijeni kriminal, ugrozena javna bezbednost...) mnogo su vise prisutni u nekim drugim, jos razvijenim zemljama, pa one ne slede takav trend. Znaci ja sam rezolutno protiv sistema elktronske biometrije, jer on ne moze biti pravdan sa stanovista realnih potreba, ali i karikiranje i pogresne interpretacije tog koncepta ne mogu zadovoljiti ni teorijske, ni prakticne kriterijume objektivnosti na koje se pretenduje. |
Ovo je sasvim OK, kao nacelni stav. Medjutim, misljenja sam da je to samo deo problema, prakticno vrh ledenog brega, a da je ispod povrsine kljucni problem - a to je Panoptikon o kome tako britko govori Misel Fuko.
Pozdrav!
Oliver
|
31.03.2008. u 17:18 |
odgovor sa citatom
|
Coachenko Persona
(3.6/10)

|
Citat:Evo ti jedan primer - nije isto ako je neko u mogucnosti da te locira pomocu mobilnog telefona (sto nije sporno, ukoliko taj neko zna da si upravo ti posednik tog broja)... |
Drugi uslov nije neophodan, dovoljno je da si posednik mobilnog telefona, sto danas jeste velika vecina gradjana.
Citat:ukoliko postoji mogucnost da se poznaje svaka tvoja novcana transakcija (sto bi bila realnost ako bi za koju deceniju kes bio povucen uz uporednu upotrebu biopay sistema, recimo, gde se identitet ne moze sakriti). |
Dobro, ti postavljas niz kumulativnih uslova, i sada pricu o biometriji smestas u bitno drugaciji drustveno-ekonomski ambijent, a to je apsolutizacija i monopolizacija elektronskog nacina trgovine. Onda ne treba na taj nacin da razgovaramo samo o biometriji, nego i o tom iskljucivom nacinu elektronske trgovine. Problem je onda sto na tom planu dolazi do ukidanja alternativa placanja i onda se otvaraju mogucnosti za zloupotrebe o kojima govoris. To jeste sporno posto mi tada govorimo o dve ultimativne obaveze: ultimativan nacin elektronskog placanja i sistemu biometrijske identifikacije u ultimativnom pogledu. Medjutim, ne vidim zasto uvodis pojam biopay sistema kada bi u tom slucaju identitet i privatnost podjednako bili ugrozeni i uz ultimativnu upotrebu konvencionalnih platnih kartica ( Visa, Master, American...), sa magnetnim zapisom. I danas je moguce ustanoviti ko, sta i gde je elektronski pazario, pa konvencionalni e-sistem trgovine ne bi trebalo transformisati u biopay za tu svrhu, nego ga ozvaniciti u ultimativnom pogledu. Ne vidim, takodje, zasto bi se svi dokumenti, pa i licne platne kartice, objedinjavali u jedan na kome bi bili biometrijski podaci, jer je profitabilnoj industriji cipova u interesu da gradjani imaju vise cip-kartica za vise namena nego jednu.
O danasnjim, realnim, drustveno-tehnickim pretpostavkama za ugrozavanje privatnosti, krsenje licnih prava i gradjanskih sloboda vec sam govorio, i bometrija danas ne bi nista novo donela sto se vec ne moze u tehnickom pogledu.
Citat:Biometrija sama po sebi sigurno nece izazvati drustvene implikacije, ali ce biti snazan katalizator negativnim kretanjima u pravcu suzavanja gradjanskih sloboda. |
Ovde vec imamo ozbiljan napredak. Od tvog clanka u kome ultimativno uvodjenje BLK sa cipom ocenjujes kao "korak blize orvelovskoj Srbiji", cime mu dajes genericko znacenje, ovde odrices takve drustveno-politicke implikacije kao nerealne, vec ih smestas u kontekst negativnih kretanja u pravcu suzavanja gradjanskih sloboda, koja imaju sasvim druge uzroke. Konacno se slazemo!
Citat:O tome da li postoje orvelijanske konotacije je trebalo diskutovati u okviru drustvenih implikacija ili etike- imas itekako dobro pravno uredjenih totalitarnih rezima - nemoj mi reci da Treci Rajh nije bio pravno uredjen? Poenta je da se pravo gradi na osnovu vazecih etickih normi a ne suprotno. |
Mogao bih ti teorijski pokazati da Treci Rajh ne samo sto nije bio pravno uredjena drzava, nego sa stanovista politicke i pravne teorije uopste nije ni bio drzava. Nije sporno da ultimativni koncept biometrije nije u skladu sa licnim pravima gradjana, i slazem se da bi se tu, sto se tice pravnih kvalifikacija, trebalo zadrzati. Medjutim ti si taj koji je iz neustavnog koncepta ultimativne biometrije izveo mnogo dalekoseznije zakljucke, za koje je neophodno mnogo vise od protivpravnosti. Bentamov i Fukoov Panoptikon ni terminoloski, ni materijalno ne mogu biti totalitarna paradigma socijalnom ambijentu koji izvodis iz biometrisjkog koncepta. Bentam za svoj Panoptikon, kao dijagram idealne vlasti, uvodi vazan demokratski mehanizam - veliko vece narodnog suda, kome bi neprestano bio dostupan i podlozan (u tom slucaju "Huverov problem" iz tvoje studije ne bi bio postojao). S druge strane, Fuko panoptizam vidi kao istorijski stadijum (XVIII vek) u razvoju novog tipa drustvene discipline, kao neku vrstu drustvene fer-razmene izmedju gradjanske slobode i sigurnosti.
Citat:Promaklo ti je kao pravniku da uocis da postoji problem u sadasnjem resenju, a to je da je uredbom stavljen deo zakona van snage - pravni akt manje jacine (uredba) ne moze derogirati jaci pravni akt (zakon). Stoga je potrebno doneti dopune i izmene zakona o licnoj karti, da bi alternativa po pitanju cipa bila zagarantovana u potpunosti. U suprotnom bi nekom buducem ministru policije moglo pasti na pamet da prosto ponisti uredbu i nikom nista. |
I sa ovim se slazem u potpunosti!
Citat:Metodoloski nepravilno. Poredis koncept biometrije u ultimativnom pogledu sa zloupotrebom brojnih drugih tekovina u dobrovoljnom i alternativnom rezimu. Ne moze ostati u akademskoj sferi ono sto se desilo u Meksiko Sitiju, recimo, gde je kompletan ured drzavnog tuzilastva bio u apsolutnoj obavezi da ugradi cip u ruku radi precizne identifikacije i permanentnog odredjivanja lokacije. |
Taj primer dehumanizacije iz Meksika nije eticki isto koliko nije bilo eticko obavezivanje Jevreja da nose zute trake na rukama. To je krsenje gradjanskih sloboda i prava, kao i bilo koje drugo nametanje i diskriminacija. Ja sam govorio o realnoj zloupotrebi, koja je svakako neeticka kategorija, mnogih drugih tehnoloskih resenja, koja koristimo u dobrovoljnom i alternativnom pogledu.
[ Poruku promenio Coachenko dana 05-04-2008 ]
|
31.03.2008. u 19:32 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Cini mi se da smo ovom poslednjom polemikom u velikoj meri priblizili stavove. I drago mi je zbog toga, iskreno. Ima tu i mimoilazenja, ali je bitno da su stvari razjasnjene do kraja, pa nema krupnih nedoumica.
Ono sto je jos uvek sporno jeste tvoje shvatanje mog teksta `Korak blize orvelovskoj Srbiji`. Nigde u njemu nije receno da b.l.k. same po sebi stvaraju totalitarizam, ali jeste da otvaraju totalitarni ambijent, s obzirom da pocivaju na konceptu koji gravitira kao onome sto se moze okarakterisati tehnoloski supstrat za neki buduci Panoptikon.
Tekst stoga i nije naslovljen kao `Orvelovska Srbija` vec upravo `Korak blize...` (Panoptikonu) sto znaci da su potrebni i drugi preduslovi. Sa druge strane, za tu temu treba imati i malo vizionarskog duha, potrebno je iskoraciti napred. Nije ni cudo da se takvi projekti u strucnoj stampi cesto nazivaju `tankim krajem klina`, upravo zato sto su uvertira za infrastrukture koje imaju daleko veci potencijal za totalitarno drustvo.
Eto, to je to, nadam se da smo ovu nasu polemiku priveli kraju. Institut nazalost jos uvek nije postavio PDF verziju moje knjige, sto je sporost (i nesposobnost) koju ne mogu da shvatim, ali obecavam da cu postaviti link cim se to postavi.
Pozdrav svima!
Oliver
|
31.03.2008. u 21:04 |
odgovor sa citatom
|
Coachenko Persona
(3.6/10)

|
Kakva biometrija, kakvi bakraci - Kome jos to treba?! Ovi gadjaju pravo u meso.
http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=34632§ionId=40
Citat:
19.04.2008 , BERLIN
Izvor: PRESS
DEMOKRATSKI MRAK!
Pod parolom da borba protiv terorizma podrazumeva i nepopularne metode, Nemci zakonom hoće da dozvole policiji provaljivanje u privatne stanove i uvođenje video-nadzora u domove običnih ljudi!
Promene koje je predložila federalna kriminalistička policija u Nemačkoj sablaznile su javnost u toj zemlji!
- Provaljivanje u stanove kako bi se na računare instalirao softver za špijuniranje biće moguće jedino ako se promeni ustav. U suprotnom, svi treba da znaju da je to kršenje ustava - kaže on.
Naime, nemačka policija predlaže da se istražiteljima dozvoli da koriste prislušne telefone i kamere za nadzor u stanovima nedužnih građana kako bi se na vreme otklonile potencijalne terorističke pretnje!
Nemačka vlada želi da policija bude u stanju da instalira tajne kamere u sumnjivim apartmanima, piše dnevnik „Zudojče cajtung", pozivajući se na izvor iz policije.
- Prisluškivanje i snimanje mora da bude fokusirano na sumnjivce i njihove stanove.
Citat:Ko mari za ustav?
Shvativši da su malo preterali, zakonodavci su ponudili da malo modifikuju ovaj gebelsovski zakon. Tako je iz zakona izbačen deo koji bi dozvoljavao policiji da provaljuje u domove i instalira spajver na privatne kompjutere. Diter Vifelspuc, nemački stručnjak za bezbednost, tvrdi da je ovaj zakon neustavan. |
Međutim, ove „obaveštajne metode" primenjivaće se i na stanove drugih ljudi, ako dokazi upućuju na to da je osumnjičena osoba tamo boravila ili ako nadzor osumnjičenog ne da rezultate - stoji u paragrafu 20 nacrta dokumenta.
U prošlosti su takve mere bile ilegalne, budući da se kažnjavalo narušavanje nepovredivosti doma i poverljivosti privatnih razgovora.
Prema postojećoj regulaciji, policija bi čak trebalo da isključi prislušne uređaje kada osumnjičeni počne privatni razgovor.
Ova skandalozna vladina odluka, poznatija kao Zakon o BKA, trebalo bi da bude doneta ovog leta.
Najveći protivnici narušavanja privatnosti domova su berlinski ministar unutrašnjih poslova Erhart Kerting (SPD) i njegov stranački kolega Sebastijan Edati, predsednik Odbora za unutrašnje odnose u Bundestagu.
Orvel ovo nije predvideo... „Veliki brat" je mala beba za Nemce |
|
19.04.2008. u 15:51 |
odgovor sa citatom
|
Coachenko Persona
(3.6/10)

|
Olivere, smerni, ljubezni i prosvetljeni antibiometrijski radenice, suci rukave i pero u sake, Srbija se pameti dozvati ne moz'.
Koliko je meni milo i srdacno citati tvoje skromne i odgovoru vavek dostojne reci, koje si kao pravi znalac u antibiometrijskom spisaniju svome besedio, toliko je srbljanskom neukom pucanstvu zor razumeti tvoje opominjuce mudre i hristoljubive reci.
Sve je poslo davoljijem tragom, zaudara zemlja biometrijskim vragom.
Citat:
Glas javnosti, za utornik 15. jul 2008.
Vecina licnih karata sa cipom
Od aprila, kada je u Srbiji pocelo izdavanje novih licnih karata, podneto je 76.040 zahteva, a gradjanima su do sada urucene 47.643 nove licne karte, dok je u procesu urucenja 22.697, recneo je Tanjugu u MUP-u. Od ukupnog broja zahteva, 56.564 se odnosi na licne karte sa cipom, za cije izdavanje je neophodo da gradjani prilikom podnosenja zahteva posebno naglase da se u obrazac licne karte ugradi kontaktni mikrokontroler-cip. |
Citat:
Politika, za sredu 16. jul 2008.
Većina hoće čip u ličnoj karti
Tokom prve nedelje u Beogradu podneto 229 zahteva, a samo 19 građana tražilo novu ličnu kartu bez biometrijskih podataka
Nove lične karte građana Srbije
Tokom prve nedelje izdavanja novih ličnih karata zahteve za dobijanje ličnih dokumenata u vidu plastične kartice podnelo je 229 građana. Njih 210 saglasilo se da u novom dokumentu ima čip sa memorisanim biometrijskim podacima, dok je svega 19 građana bilo protiv toga, navodi se u odgovorima MUP-a Srbije na pitanja „Politike”, dostavljenim pisanim putem. U periodu od 14. do 18. aprila zahtevi za izdavanje biometrijskih ličnih karata primani su samo u Beogradu, a od prekjuče to je moguće širom Srbije.
Iako se koristi nova tehnika, u MUP-u tvrde da će se i pri izdavanju prvih ličnih karata, za koje su predati zahtevi prošle nedelje u Beogradu, ispoštovati zakonski rok za njihovo izdavanje.
– Najčešći problemi su tehničke prirode i u vezi su sa novim načinom rada i neće uticati na poštovanje zakonskog roka od 15 dana za izdavanje lične karte – tvrde u MUP-u Srbije.
Prijem zahteva za nove lične karte obavlja se u prostorijama policijskih stanica, konkretno u šalter salama za takozvane upravne poslove (lične karte, pasoši, vozačke, saobraćajne dozvole…), a u mnogim stanicama postoje takozvani foto-boksovi gde se uz prijem zahteva vrši i uzimanje biometrijskih podataka (fotografija, otisci prstiju i potpis).
U dopisu MUP-a Srbije navodi se da će i oni koji imaju trajne lične karte na, sada već starom, obrascu u obliku knjižice morati do 27. jula 2008. godine, do kada važe takva lična dokumenta, da izvade nove biometrijske lične karte. Građani kojima su stare lične karte istekle zbog boravka na radu u inostranstvu, budući da u ambasadama i konzulatima Srbije ne postoji oprema za uzimanje biometrijskih podataka, moći će zahteve za lične karte da podnesu u policijskim stanicama po mestu prebivališta ili boravišta u Srbiji.
Neophodno je da, kao i ostali građani, podnesu na uvid ličnu kartu ili neku drugu ispravu iz koje se može utvrditi identitet, izvod iz matične knjige rođenih (u slučaju promene prezimena prilikom sklapanja braka i izvod iz matične knjige venčanih), uverenje o državljanstvu Republike Srbije, fotografiju 50 puta 50 milimetara koja nije starija od šest meseci i koja verno prikazuje lik, kao i dve uplatnice (za obrazac lične karte i troškove tehničke izrade).
Zakonom o ličnoj karti predviđena je mogućnost da je u hitnim slučajevima (lečenje, bolest ili smrt člana porodice, neodložan službeni put) ili „iz drugih opravdanih razloga ako su za to ispunjeni uslovi”, nadležni organ dužan da ličnu kartu izda u roku kraćem od 15 dana. |
|
16.07.2008. u 22:02 |
odgovor sa citatom
|
Dobroljid Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006. Ukupno poruka: 1616 info
|
ja cu uzeti bez cipa, jer imam losa iskustva sa studentskom cip karticom kojoj se cip vrlo lako osteti. mislim, kad je u mojim rukama
|
17.07.2008. u 00:16 |
odgovor sa citatom
|
Coachenko Persona
(3.6/10)

|
I ja sam razmisljao da podnesem zahtev u SC da mi izdaju papirne bonove za menzu jer svaki da kad tamo odem sa cip karticom da mi ocitaju obrok, ovi u SC mogu da znaju sta i koliko jedem, sto bi bilo neprihvatljivo ugrozavanje moje privatnosti licnog integriteta.
|
17.07.2008. u 02:45 |
odgovor sa citatom
|
Dobroljid Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006. Ukupno poruka: 1616 info
|
dje ce im dusha kad tako mogu pokvarenjaci jedni! sve bih ja to stavio da i oni kad jedu da im znamo kad su, sta i koliko pojeli pa da vide kako je to!!! c,c,c.. bezobrazluk bre!
|
17.07.2008. u 02:57 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Citat:
Dana 2008-07-16 22:02, Coachenko je napisao:
Olivere, smerni, ljubezni i prosvetljeni antibiometrijski radenice, suci rukave i pero u sake, Srbija se pameti dozvati ne moz'.
Koliko je meni milo i srdacno citati tvoje skromne i odgovoru vavek dostojne reci, koje si kao pravi znalac u antibiometrijskom spisaniju svome besedio, toliko je srbljanskom neukom pucanstvu zor razumeti tvoje opominjuce mudre i hristoljubive reci.
Sve je poslo davoljijem tragom, zaudara zemlja biometrijskim vragom.
|
Hvala na obavestenju, Coacenko.
Bilo bi dobro kada bi mogao da napises neki tekst u prilog biometrijskih karti, onako, tvojim recnikom i stilom, pa da probamo da ga objavimo negde u zutoj stampi, to bi sigurno bila bolja reklama za moje stavove nego da je pisem moja spisanija (akademske studije retko ko cita). Takvih branitelja biometrijskih sistema je potrebno imati sto vise za nasu stvar, ti si nam reklama, covece. Stoga te najljubaznije molim da i dalje nastavis sa pro-biometrijskom propagandom na sebi svojstven nacin i da podrzavas ove sisteme bar na ovom sajtu, s obzirom da ce tvoj poznati `renome` na ovom forumu uciniti da velika vecina njegovih ucesnika postane protivnik biometrijskih sistema.
Nego, u tvom prvom tekstu (Glas javnosti) koji si naveo lako moze da se izracuna da se otprilike 27% gradjana opredeljuje za L.K. bez cipa, sto je prilicno dobar rezultat, s obzirom na nacine ubedjivanja za drugu varijantu (manji troskovi zamene i sl.). Ta brojka me je zapravo prijatno iznenadila, mislio sam da daleko manje gradjana Srbije kapira celu stvar. Hvala jos jednom na ovim informacijama i nadam se da ces i dalje biti priljezan i azuran po ovom pitanju.
A da i ja doprinesem malo informisanju, evo i poslednjeg stava iz SPC po ovom pitanju:
http://www.spc.yu/sr/saopstenje_povodom_teksta_%E2%80%9Ecip_i_za_automobile%E2%80%9C
Toliko od mene, Coacenko, a ti samo napred kao do sada, radis sjajnu kampanju za nas i tvoj trud treba pohvaliti.
Pozdrav
OS
|
17.07.2008. u 13:52 |
odgovor sa citatom
| |