Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Fakulteti
Moderator: svp

Nova Varos Online Forum Index >> Fakulteti >> Bolonja

Idi na stranu ( 1 | 2 sledece strane >> )
Autor Bolonja
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006.
Ukupno poruka: 1454

info
Meni se ne svidja uvodjenje ovog sistema studiranja, ako se uopste moze nazvati studiranjem - pravila su takva da podseca na srednju skolu, pa mozda i "smeshnije" od toga (skupljanje nekakvih bodova putem seminarskih radova, prisutnosti na casovima itd). Ta "nasilna" redovnost mi uopste ne stoji kao epitet uz "studirati". Studiranje je, za mene, kad odaberes par ispita koje ces spremati za odredjen rok i, k'o covek, uzmes knjige i prostudiras ih.

Druga stvar, sto se tice znanja: Bolonja je tu efikasnija, ali manje obimna. Mozda je prakticnija (sumnjam), to ce se pokazati kasnije... Ionako, praksa se tesko uci u skoli. Mnogi kazu, sad ucimo toliko bespotrebnih stvari!? Ako cemo tako, onda nam skola i ne treba, tj. potrebno je znati samo praksu, koju mozes, u vecini slucajeva, nauciti za nekoliko meseci!? Sad ne znam da li gresim kad ovo kazem, ali ucenje tih nazovi "bespotrebnih stvari" sluzi za razvoj razmisljanja u vise pravaca. To je, po mom misljenju, veoma korisno. Nije fakultet stvoren samo zbog posla!? Ako neko nije toliko spreman da studira fakultet, postoji visha skola. Dobro, i u Bolonji postoji vishe nivoa diploma, koji su odlicno rasporedjeni. Ali mislim da ste shvatili na sta sam hteo da stavim akcenat cele ove price.

Trebalo bi samo reformirati ovaj postojeci sistem, u smislu bolje organizacije.
 21.12.2006. u 13:37 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

Član od: 14.11.2002.
Ukupno poruka: 298

info
Pazi ovako,Bolonja je dobra stvar-za kampanjce koji nemaju izgrađene radne navike i koji uče samo 15ak dana pred ispite.
A dobra je i zbog toga što se vrednuje sve-i posećenost vežbama i predavanjima,aktivnosti na nastavi i svaki položeni kolokvijum.Mi koji nismo studirali po Bolonji smo bili obavezni i da dolazimo na predavanjai vežbe i da radimo kolokvijume-koji su bili samo uslov za izlazak na ispit a nisu se nigde bodovali niti smo bili oslobođeni tog dela gradiva koje smo kroz taj kolokvijum položili.Tako da....
Mislim da je studiranje po Bolonji mnogo bolje i lakše od starog sistema.
 24.12.2006. u 16:50 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

info
Za kampanjce, kao sto sam ja, Bolonja nije dobra. Ja se tu ne bih snashao 100 godina... Treba da ucim svaki dan, svashta... Mora malo i da se dzabalebari Sam sebe organizujes i to je to! Valjda toliko umes!?
 26.12.2006. u 01:00 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

Član od: 19.12.2005.
Ukupno poruka: 882

info
Ja studiram po Bolonji i mogu vam reci da se mora ali svaki dan uciti ili bar prelistati. ono sto volim je neka sigurnost u tome sto da bi prosao ispit treba ti oko 50 poena, koje mozes zaraditi tokom semestra, a pre izlaska na finalni ispit. pozz
 26.12.2006. u 09:13 odgovor sa citatom  
Head
Spam king
(5.23/10)

Član od: 16.02.2006.
Ukupno poruka: 1394

info
Bolonja, hm...... "najvishe me se svidja"!
 26.12.2006. u 13:24 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

info
Ипак мислим да је Болоња бољи систем.Нарочито када се градиво очисти од раѕних непотребних глупости.Много је лакше и опуштеније изаћи на испит када ѕнаш да већ имаш освојен одређени број бодова,односно положен већи део испита,него да га полажеш у целости.
 27.12.2006. u 17:12 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

Član od: 01.08.2002.
Ukupno poruka: 606

info
Martine, prijatelju, cini mi se da ne odgovaras na temu, ili ti "lakse" nophodno uzimaz kao "bolje"? Naravno da je gimnaziju lakse zavrsiti nego fakultet. Sto se "nepotrebnih gluposti" tice, mislim da je ovo stara pesma onih koji bi voleli i da polazu ispite i da se provode sa drugarima (sto je podrazumevana sloboda ljudi iz naseg kraja kada zamisljaju studije - vreme kada se otudjuju od sigurnosti, ali i zabrana u kuci).
Ja sam lenj i nikako mi ne odgovara da se stalno muvam po fakultetu i da nesto ucim i obnavljam. Vise volim da sednem i da ucim kada za to dodje vreme i volim da to bude kada ja odlucim i kada se dobro osecam, a vreme kada ne ucim da iskoristim za ostvarivanje drugih ambicija. Znam, takodje, da ima ljudi kojima odgovara da stalno uce i polako "slazu" gradivo, ali mislim da je Tanasko tu u pravu - to mi se ne cini kao studiranje, a druga zamerka je na to sto takvi ljudi, jednom kada zavrse fakultet, tesko nastavljaju zivot radosti, vec se predaju radu u kome ionako ne nalaze sebe. Znam da ima izuzetaka na obe strane i nemojte se odmah hvatati za njih.
Taj novi sistem svakako ima prednosti i rado bih ga prihvatio da ne povlaci sa sobom neke skoro iracionalne posledice - ogranicen broj polaganja ispita, samofinansirajuci placaju celo skolovanje, itd. Kao da neko zeli da smanji broj studenata, a to je, opet, politika.
Ako se zadrzimo samo na saznajnom potencijalu i stvaranju kvalitetnih strucnjaka, onda ove promene ne gledam sa osmehom. Mislim da treba prihvatiti neke savete, ali nikako i jurnuti u radikalne promene. Nije to proizvodnja automobila, vec obrazovanje ljudi i kreiranje buducnosti.
 28.12.2006. u 02:54 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

info
Знаш,Брацко,овде се дотичемо вечите филозофске и економске дилеме:Да ли је више истовремено и боље?тј. да ли је лакши пут до истог циља истовремено и бољи?Ти си филозоф,па развијај теорије о томе.
Такође,када причам о непотребним глупостима-добро знам о чему говорим.Из угла моје струке,наравно.Тешко ћеш то увидети док не почнеш да се бавиш конкретним стварима,веруј ми.Без многих се,по мени непотребних,испита може веома квалитетно обављати посао за који си школован.И то ти причам из личног искуства.Без намере да те потцењујем,јер веома ценим оно што носиш испод својих локница,још увек си веома млад и неискусан-казаће ти се саме неке ствари једног дана.И ја сам имао слична размишљања када сам био твојих година.Остај ми здраво.
 28.12.2006. u 15:10 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

info
Citat:

Martin je napisao:
Без многих се,по мени непотребних,испита може веома квалитетно обављати посао за који си школован.

To sam ja napisao u prvom postu, ako nisi video. Cak shtavishe, skoro da ti za vecinu takvih poslova i ne treba fakultet. Sta je onda fakultet!? Ima li neko definiciju? Je li to 3 godine zivota koje "bacas", da bi stekao diplomu koja ti je potrebna za obavljanje odredjenog posla? To je, po mom misljenju, "zanat" - to moze da se nauci u srednjoj skoli... Stvarno, otisao sam u krajnost, ali da bi shvatio sta hosu da kazem, morao sam.
 28.12.2006. u 18:05 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

info
Искрено-посао се учи.Диплома факултета ти је само улазница за неко радно место,а положени испити теорија коју ћеш веома тешко и веома ретко примењивати у пракси.
 28.12.2006. u 18:09 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

info
Pa, ukoliko si sposoban da shvatish i naucis odredjene ispite, utoliko si sposobniji i odgovorniji da obavljas odredjene poslove - moze i tako da se gleda.
 28.12.2006. u 18:20 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

info
Па може се и тако рећи.Да.
 28.12.2006. u 18:40 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

info
Malo kasnim...
Ne znam zasto uvek imate u glavi to "filozof", kao da je to nekakav kljuc da me ucutkate. Vidim da sam zacnuo Martina, to mi je i bio cilj, ali ne samo njega, nego i onu opisanu grupu. "Vise (dobra) je bolje" - utilitarizam - znam, ucim to i jos ponesto. I ako neko postuje ono sto imam u glavi, trebalo bi da postuje i ono sto izadje iz nje.

Nego, da postavim sad jedno pitanje: Ako sve stoji tako kako vi govorite, onda sam ja morao ostati kod kuce, kod oca, i uciti od njega kako se vodi firma? Ili ne? Verujem da mi niko to bolje od njega (ekonomiste) ne bi pokazao, a sigurno bi bilo besplatno i korisno. Ne bi mi bila potrebna diploma da vodim sopstvenu firmu, a buduci da bih stekao neophodno znanje (bez ucenja "nepotrebnih gluposti")i imao neophodno nadgledanje od strane mog oca u prelaznom periodu, zakljucak je da ja sad trosim vreme! Kako to lepo zvuci!
I tako ja imam sopstvenu firmu, zaradjujem pare i sve mi dobro ide. Jednoga dana dolazi Tanasko i zbog mog odbijanja pomoci uvredljivo mi nabacuje da sam seljak bez fakulteta. Ali mene to ne zanima - on vozi Juga, a ja se sepurim u Mercedesu. On se, buduci da ima diplomu i znanje, snadje na drugom mestu i ubrzo pocne dobro da zaradjuje. Ozenim se, dobijem sina, koga naravno razmazim i koji, tako neposlusan, nije za skolu, pa moram da placam profesorima za "dvojke". On pocne da trosi moje pare i ja se zadovoljno smesim kada mi komsija prica da je prosle noci moj sin castio celu diskoteku. Jednom (a to se mora desiti) osetim da treba da prenesem znanje na svoga sina i da on mora naslediti posao ili ce propasti. Medjutim, otkrivam da nisam tako dobar ucitelj i poznavalac kao moj otac koji je zavrsio fakultet i da sam sve ove godine posao obavljao na osnovu njegovih starih uputa i vec stecenih veza. Tako se desi da ja, nesposoban da ukrotim sina i prenesem mu znanje, umrem. On jos neko vreme zivi od mojih para, ali kada postane gusto on nema pojma sta da radi. Trazi posao na sve strane, ali posto u rukama nema cak ni zanat, moze da radi samo fizicke poslove. Moj stari prijatelj Tanasko, koji nije tako ohol kao ja, sazali se i primi ga da istovara robu iz kamiona. Medjutim, neradnik ne moze da prestane da gundja i na kraju je Tanasko primoran da ga otpusti. Kako to lepo zvuci! Napravio sam divan potez!

Mali misaoni eksperiment.
Dakle, pitanje - sta treba, ako uopste, uciti na fakultetu?

P.S. Nemojte da vas zavara ovaj tekst. Ovo je samo podsticaj na razmisljanje.
 28.12.2006. u 22:29 odgovor sa citatom  
hegedush
Persona
(1.32/10)

Član od: 17.12.2006.
Ukupno poruka: 13

info
Sta ces decko mlad ,brz ,ali nedovoljno zreo,mozda ce jednog dana to shvatiti da sa tom diplomom koju ce on imati moze biti validna samo u Srbiji i nigde vise,a to je malo siri pojam koji se ne moze posmatrati sa filozofske strane.

[ Poruku promenio hegedush dana 29-12-2006 ]
 29.12.2006. u 15:37 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

info
Ima i to dobrih strana... Borimo se protiv "odliva mozga"! Kao sto je iz Varosi pobegao svako ko bi mogao nesto pozitivno doprineti nasem, sada tuznom, mestu, tako i iz zemlje pobegose ljudi koji bi nesto mogli uciniti. To je sve ucestalije i izgleda da nama pomoci nema??? Pomoc sigurno nije u tome da ovde zavrsis fakultet, pa da se otisnes i sa tom diplomom radis u drugoj zemlji! Ali ostati ovde i ocekivati da ce se steci uslovi za normalan zivot (ima da se nacekamo) je veliko zrtvovanje. No, svako gleda svoju guzzicu, zivot je jedan i tako to... Nije bash lako zrtvovati skoro ceo svoj zivot, ziveti i raditi u nasoj zemlji, a da ti nasi politicari (posredno) uzimaju danak! Sramota!
Pitanje je sad, sta raditi? Da li se zrtvovati i boriti za dobro zemlje (ostati u njoj) ili je napustiti (gledati svoja posla)? Bolonja doprinosi samo ovom drugom. Zato je cela nasa politika, ustvari, presipanje iz supljeg u prazno...

@Bracko
Brale, zasto si mene ubacio u onu pricu? Bojim se da si me nesto pogresno shvatio.
 29.12.2006. u 18:14 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

info
Ne, ne, nisam. Ti si u prici jer mi je bilo potrebno ime, mogao sam da stavim i nesto drugo, ali posto si ti ukljucen u raspravu, a odgovaras profilu - student, moj drugar i sl.

Pozdrav
 29.12.2006. u 20:49 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

info
Citat:

Dana 2006-12-28 22:29, bracko je napisao:
Malo kasnim...
Ne znam zasto uvek imate u glavi to "filozof", kao da je to nekakav kljuc da me ucutkate. Vidim da sam zacnuo Martina, to mi je i bio cilj, ali ne samo njega, nego i onu opisanu grupu. "Vise (dobra) je bolje" - utilitarizam - znam, ucim to i jos ponesto. I ako neko postuje ono sto imam u glavi, trebalo bi da postuje i ono sto izadje iz nje.

Nego, da postavim sad jedno pitanje: Ako sve stoji tako kako vi govorite, onda sam ja morao ostati kod kuce, kod oca, i uciti od njega kako se vodi firma? Ili ne? Verujem da mi niko to bolje od njega (ekonomiste) ne bi pokazao, a sigurno bi bilo besplatno i korisno. Ne bi mi bila potrebna diploma da vodim sopstvenu firmu, a buduci da bih stekao neophodno znanje (bez ucenja "nepotrebnih gluposti")i imao neophodno nadgledanje od strane mog oca u prelaznom periodu, zakljucak je da ja sad trosim vreme! Kako to lepo zvuci!
I tako ja imam sopstvenu firmu, zaradjujem pare i sve mi dobro ide. Jednoga dana dolazi Tanasko i zbog mog odbijanja pomoci uvredljivo mi nabacuje da sam seljak bez fakulteta. Ali mene to ne zanima - on vozi Juga, a ja se sepurim u Mercedesu. On se, buduci da ima diplomu i znanje, snadje na drugom mestu i ubrzo pocne dobro da zaradjuje. Ozenim se, dobijem sina, koga naravno razmazim i koji, tako neposlusan, nije za skolu, pa moram da placam profesorima za "dvojke". On pocne da trosi moje pare i ja se zadovoljno smesim kada mi komsija prica da je prosle noci moj sin castio celu diskoteku. Jednom (a to se mora desiti) osetim da treba da prenesem znanje na svoga sina i da on mora naslediti posao ili ce propasti. Medjutim, otkrivam da nisam tako dobar ucitelj i poznavalac kao moj otac koji je zavrsio fakultet i da sam sve ove godine posao obavljao na osnovu njegovih starih uputa i vec stecenih veza. Tako se desi da ja, nesposoban da ukrotim sina i prenesem mu znanje, umrem. On jos neko vreme zivi od mojih para, ali kada postane gusto on nema pojma sta da radi. Trazi posao na sve strane, ali posto u rukama nema cak ni zanat, moze da radi samo fizicke poslove. Moj stari prijatelj Tanasko, koji nije tako ohol kao ja, sazali se i primi ga da istovara robu iz kamiona. Medjutim, neradnik ne moze da prestane da gundja i na kraju je Tanasko primoran da ga otpusti. Kako to lepo zvuci! Napravio sam divan potez!

Mali misaoni eksperiment.
Dakle, pitanje - sta treba, ako uopste, uciti na fakultetu?

P.S. Nemojte da vas zavara ovaj tekst. Ovo je samo podsticaj na razmisljanje.

Не знам зашто мислиш да си ме жацнуо.Нимало се не осећам ни прозваним ни жацнутим.А оно *филозоф* сам рекао без икакве намере да те ућуткам и увредим.Зашто мислиш да постоји нека теорија завере против тебе?Заиста ми није јасно.А ни оно о групама и груписању.И на основу чега си закључио да не поштујем оно што излази из твоје главе?Па не може владати једноумље.Могу се не слагати са тобом,зар не?
 08.01.2007. u 12:38 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

info
Nista toliko posebno, samo, rec "filozof" se danas, narocito ovde, izjednacava sa "lud". Znas vec: "Ma pusti ga on je lud". Grupe i grupisanje - Zato sto postoje. Mozda smo svi mi jednaki pred Bogom, jer On ima uvid u sve delove slagalice, ali medju sobom nikako nismo. Cini mi se da je malo licemerno tvrditi drugacije. Jedni ovakvi, drugi onakvi - grupa ovde, grupa onde. "I ako neko postuje ono sto imam u glavi, trebalo bi da postuje i ono sto izadje iz nje." Jednoumlje nikako nije dobro...
 08.01.2007. u 17:26 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

info
Nista toliko posebno, samo, rec "filozof" se danas, narocito ovde, izjednacava sa "lud". Znas vec: "Ma pusti ga on je lud"
Cini mi se da sam ti i ja, negde u skorije vreme, rekao filozof, pa si posle toga poceo nesto da se koprcas Pa sad vidim da ti to, uglavnom, izjednacavas sa zargonskim izrazom. A i da jeste, sta se to primas?
 09.01.2007. u 01:17 odgovor sa citatom  
Grujo_Tigar
Persona
(1.62/10)

Član od: 04.01.2007.
Ukupno poruka: 76

info
ljudi poso je poso i to se ne uci uskoli.mene je zivot naucio da radim i ja mislim da sam daleko stigo.nikakve bolonje i fakulteti i kvizovi ne pomazu ako se ne radi.ja sam to davno svatio i sad nemam nikakvu bolonju oko toga
 09.01.2007. u 02:43 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( 1 | 2 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 1.273 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.