Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Fakulteti
Moderator: svp

Nova Varos Online Forum Index >> Fakulteti >> Studiranje u inostranstvu ili kod nas, pitanje je sada?

Idi na stranu ( 1 | 2 | 3 | 4 sledece strane >> )
Autor Studiranje u inostranstvu ili kod nas, pitanje je sada?
izvidjac
Moderator

Član od: 19.12.2005.
Ukupno poruka: 942

info
Kakva su iskustva studenata nasih univerziteta (privatnih i drzavnih), a kakva onih koji studiraju van nase drzave? Sta je bolje kod jednih, a sta kod drugih? Hajde da zajedno uporedimo sisteme obrazovanja...
 17.03.2008. u 10:48 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

info
http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=34324
Za one koje zele da studiraju u inostranstvu evo jedan tekst iz Blica... mozda nekome pomogne...
 17.03.2008. u 10:51 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

Član od: 20.03.2007.
Ukupno poruka: 1797

info
Pa vidis, ovde je lose sto nema korupcije a u Srbiji ima. Drugo je sto svaki dan u pola 7 moram da se dizem i vracam iz skole navece u pola sedam.. Bolji su nasi balkanski univerziteti, milina brate.
 17.03.2008. u 12:22 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

info
Asmire nisam mislio na to, nemoj iti kao neki clanovi ovog naseg foruma i sve bacati na neku "politicko/aj da ujedam nekoga" stranu!!! inace, volim ja tebe...
Na ovoj temi treba da uporedimo povoljnosti i mane stdiranja kod nas i u inostranstvu! Nista vise... Sa ti mozda nekome pomognemo da se odluci i izabere put! aj pa tako...
 17.03.2008. u 14:10 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006.
Ukupno poruka: 1616

info
na sta god da si mislio, covek ti dobro rece
nema lepseg studiranja no kodnas. bar dok nije bila bolonja

17.03.2008. u 14:44 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

info
Citat:

Dana 2008-03-17 14:10, izvidjac je napisao:
Asmire nisam mislio na to, nemoj iti kao neki clanovi ovog naseg foruma i sve bacati na neku "politicko/aj da ujedam nekoga" stranu!!! inace, volim ja tebe...
Na ovoj temi treba da uporedimo povoljnosti i mane stdiranja kod nas i u inostranstvu! Nista vise... Sa ti mozda nekome pomognemo da se odluci i izabere put! aj pa tako...

Pa, budi malo konkretan i reci sta hoces da znas?

Ps.. Ja ti samo znam objasniti kako je ovde, samo mi trebaju konkretna pitanja
 17.03.2008. u 16:04 odgovor sa citatom  
Coachenko
Persona
(3.6/10)

Član od: 29.12.2006.
Ukupno poruka: 598

info
Evo jednog konkretnog pitanja na koje mozes odgovor da das po licnom iskustvu: Kako su u Holandiji regulisane skolske ustanove specijalnog tipa za blago retardiranu i mentalno hendikepiranu decu? Da li radite po nekim specijalnim programima ili su redovni nastvani planovi samo redukovani? Po koliko vas ima u odeljenju i gde idete na ekskurzije?

17.03.2008. u 16:20 odgovor sa citatom  
Osvetnik
Drug clan
(5.58/10)

Član od: 15.08.2006.
Ukupno poruka: 347

info
Citat:

Dana 2008-03-17 10:48, izvidjac je napisao:
Kakva su iskustva studenata nasih univerziteta (privatnih i drzavnih), a kakva onih koji studiraju van nase drzave? Sta je bolje kod jednih, a sta kod drugih? Hajde da zajedno uporedimo sisteme obrazovanja...

Видиш, да бих упоредио студирање на страни и код нас морао бих да прођем и кроз један и кроз други систем образовања. Што је веома тешко ако се узме у обзир да имам година оволико колико имам.

Ствар везана за Асмиров пост. Ако неко има предавања од јутра до мрака не значи да научи више него неко ко као ја има 4 сата предавања дневно. А ствар коју сам из искуства научио је да ниво стеченог знања не зависи од тежине факултета.
 17.03.2008. u 20:11 odgovor sa citatom  
tufik
Svemirski pitomac
(1.93/10)

Član od: 20.11.2007.
Ukupno poruka: 346

info
Citat:

Dana 2008-03-17 16:20, Coachenko je napisao:
Evo jednog konkretnog pitanja na koje mozes odgovor da das po licnom iskustvu: Kako su u Holandiji regulisane skolske ustanove specijalnog tipa za blago retardiranu i mentalno hendikepiranu decu? Da li radite po nekim specijalnim programima ili su redovni nastvani planovi samo redukovani? Po koliko vas ima u odeljenju i gde idete na ekskurzije?

To resio ti da ides pa se raspitujes?Veoma dobar potez za tebe
 17.03.2008. u 22:56 odgovor sa citatom  
Coachenko
Persona
(3.6/10)

info
Tupik, ovo je drugi put da mi se obracas, a da te u usta nisam uzeo. Prvi put je bilo kada sam za neke nove korisnike Foruma, izuzimajuci casne izuzetke, na temi "Негативни поени на форуму" rekao da su prvorazredni mentoli:

Citat:
Poplava novih clanova na forum pocela je posle otvaranja teme "Slike"... Nazalost, uz par casnih izuzetaka, bila je to poplava mentola prema kojima Osman i Sulejman deluju cak i ozbiljno

... na sta si se ti nasao da odgovoris kako moze svasta da mi se desi, iako te nigde nisam pomenuo, jer si se valjda prepoznao medju ovim mentolima pa si mor'o nesto da kazes. U suprotnom, ovo za casne izuzetke shvatio bi kao kompliment pa ne bi reagovao tako licno. Dakle, kao neko ko je za sebe posredno priznao da je mentol, uopste me ne iznenadjuje da pazljivo pratis diskusiju o obrazovnim ustanovama specijalnog tipa. Kada i ti prodjes kroz njih i postanes obrazovan neces vise glasati za radikale kao svi nepismeni, nego ces i ti biti kulturan, evropski covek. Tupik...

17.03.2008. u 23:40 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

info
je li istina da je lamuerte studirao po celoj srbiji, pa na kraju otisao u bec?
 18.03.2008. u 00:34 odgovor sa citatom  
Coachenko
Persona
(3.6/10)

info
Ja sam cuo da je on sad na postdiplomskim studijama u Becu...

18.03.2008. u 00:47 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

info
Citat:

Dana 2008-03-17 16:20, Coachenko je napisao:

Pa ovako, ljudi koji boluju od raznih ideja oni njih strpaju u takoreci popravni centar. Celija im bude pored jedne kuhinje gde je i Slobicak bio primoran da boravi, sve dok se malo ne oporave. Moram da ti dodam da tebe nece primiti, jer si ti gori slucaj. Tebi ni Bog nemoze da pomogne, tebe djavo jebbe od rojenja
 18.03.2008. u 01:00 odgovor sa citatom  
Coachenko
Persona
(3.6/10)

info
Pa, nisi mi odgovorio na pitanje...

Da li je to posledica disleksije pa ne mozes da procitas ili umne pomucenosti manifestovane tripom da si kuvar haskog kazamata, te ne mozes da razumes pitanje?

18.03.2008. u 01:10 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

Član od: 22.01.2006.
Ukupno poruka: 3555

info
A, covece koji ti djavo treba da se ponavljas Tada te je Tufik uzeo na post cak i ako mu se nisi obratio ali od skora jesi mene

Nesto nisam primetio druze da te oslovljavam sa Globus, Kretenus, Homo smotanus sapien ili Rektalni svrab. Coa druze, ne cackaj mecku tamo gde ne treba

Loknica's Greet: To sto sam ja extra riba,popularna,svi zevaju u mene a ja ih sve vrtim oko malog prsta,je moja stvar.

18.03.2008. u 01:32 odgovor sa citatom  
tufik
Svemirski pitomac
(1.93/10)

Član od: 20.11.2007.
Ukupno poruka: 346

info
Citat:

Dana 2008-03-17 23:40, Coachenko je napisao:
Tupik, ovo je drugi put da mi se obracas, a da te u usta nisam uzeo. Prvi put je bilo kada sam za neke nove korisnike Foruma, izuzimajuci casne izuzetke, na temi "Негативни поени на форуму" rekao da su prvorazredni mentoli:

Citat:

Poplava novih clanova na forum pocela je posle otvaranja teme "Slike"... Nazalost, uz par casnih izuzetaka, bila je to poplava mentola prema kojima Osman i Sulejman deluju cak i ozbiljno

... na sta si se ti nasao da odgovoris kako moze svasta da mi se desi, iako te nigde nisam pomenuo, jer si se valjda prepoznao medju ovim mentolima pa si mor'o nesto da kazes. U suprotnom, ovo za casne izuzetke shvatio bi kao kompliment pa ne bi reagovao tako licno. Dakle, kao neko ko je za sebe posredno priznao da je mentol, uopste me ne iznenadjuje da pazljivo pratis diskusiju o obrazovnim ustanovama specijalnog tipa. Kada i ti prodjes kroz njih i postanes obrazovan neces vise glasati za radikale kao svi nepismeni, nego ces i ti biti kulturan, evropski covek. Tupik...

Ej duvaj ga majmune
 18.03.2008. u 01:35 odgovor sa citatom  
Mimo
Drug clan
(1.88/10)

Član od: 27.06.2006.
Ukupno poruka: 93

info
Sto se tice samog obrazovanja,ovde nije lose.Sada se sve radi po Bolinji sto,ja se nadam,otvara mnoge mogucnosti daljeg usavrsavanja.Na primjer,ne bi bilo lose ovde zavrsiti dodiplomske studije pa negde van upisati postdiplomske,naravno ako mozes nostrifikovati diplomu.Ja licno bih veoma rado nastavio studije u nekoj od zemalja EU,ako bih imao neku stipendiju ili neli dodatni posao pomocu kojeg bi se mogao izdrzavati tokom studiranja.Poz
 18.03.2008. u 01:58 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

info
Citat:

Dana 2008-03-18 00:47, Coachenko je napisao:
Ja sam cuo da je on sad na postdiplomskim studijama u Becu...

ok to. to je istina.
ali ovo prvo, da je prosao celu svrbiju (ne znam da li je stigao do leposavica)?
 18.03.2008. u 02:35 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

info
Pa kao sto znate ja studiram vani i za sada sam veoma zadovoljan. Jeste da ubijaju predavanja od ujutru do posle podne, ali dobro je sto vecinu posla odradis na casovima. Semestar traje 14 nedelja, kada zavrsis prvih 7 nedelja imas mid-semester break, koju bi trebao da iskoristis da spremis mid-termove koji nose do 20 ili 30 poena. Tokom semestra mozes skupiti 50- 60 poena (zavisi od predmeta i profesora),tako sto ces raditi assignment-e, kasnije ih prezentovati, biti redovan na casovima, aktivan itd. Polozio si (dobio C, sto je kod nas 6-ca) ako ti broj poena predje preko 50(sto znaci da ako si tokom samog semestra osvojio 50 ili vise poena polozio si predmet). Na kraju semestra imas final exam na kojem mozes osvojiti preostale poene, tako da ukupno mozes dobiti 100 poena ili ti A. tako je to kod nas ovde...
Jos jedna vazna stvar po mene, koju bi izdvojio zasto je bolji ovaj sistem od naseg, je to sto ovde moras praksu raditi. Znaci ceo jedan semestar 14 nedelja moras raditi full time, naravno zavisi koji fakultet i sta. Mi na ekonomiji pretezno biramo banke ili osiguravajuce kuce. (Gledacete me u Inteza banci cela tri meseca, pocevsi od aprila). Mada na casovima dosta su zastupljene prezentacija assignmenta, tako da je i to jedan vid prakse. Takodje odnos profesor- student je skroz korektan. Zaboravio sam reci da nema usmenog polaganja ispita, vec svaki vid ispitivanja se radi pismeno. Tvoje radove ne pregleda tvoj profesor tako da si zasticen od oduzimanja poena (tipa ono, mrzi me pa sam pao). Profesori se odnose prema studentima kao prema kolegama, obavezno moraju odrediti vreme kada mozete otici u kancelariju kod njega na razgovor, ako sta treba da objasni dodatno. Posto sam ja na internacionalnom univerzitetu u KL, profesori kao i studenti su iz celog sveta, sto nam daje mogucnost upoznavanja raznih kultura. Zamislite da sedite sa kolegama koji dolaze iz Sri Lanke, Indonezije, Amerike, Kolumbije, Svih zemalja Balkana, Evrope... jedno veliko iskustvo.... toliko za sada, ako neko ima neko pitanje neka postavi rado cu mu odgovoriti, ako znam i umem... pozz
 18.03.2008. u 11:39 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

info
http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=34411 evo link teksta koji govori o mani naseg sistema, nedovoljno prakse...

"U Evropi je studentska praksa obavezna
Stručna praksa je u Evropi obavezan deo nastavnih planova i programa. U Belgiji traje godinu dana kako bi se studenti što više osposobili da po završetku studija mogu odmah da počnu da rade, u Nemačkoj traje 12 nedelja, a na fakultetima u Ljubljani četiri nedelje.

Simulacije suđenja
- Pravni fakultet je od ove školske godine potpisao ugovor sa predsednicima sudova, a koji se odnose na redovnu, u više ciklusa organizovanu sudsku praksu za studente. Studenti u sudovima prolaze od pisarnice do prisustvovanja suđenjima. Na kraju se za sve studente organizuje simulacija suđenja - kaže prof. dr Ljiljana Radulović, prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu."

O ovome sam vam pricao...

[ Poruku promenio izvidjac dana 18-03-2008 ]
 18.03.2008. u 11:40 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( 1 | 2 | 3 | 4 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.206 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.