Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Škole
Moderator: svp

Nova Varos Online Forum Index >> Škole >> Da li ste znali?

Autor Da li ste znali?
Sablja
Moderator

Član od: 22.01.2006.
Ukupno poruka: 3526

info
Kako citamo?

***Posramljeni djavo stajase, osecajuci kako je dobrota strasna, u njenom liku ugleda vrlinu...divna i plemenita ona bese.***

***Psomarljnei djvao sjatsae, oecaujcsi kkao je dborota srtsnaa, u njonem lkiu
udelga vlrniu...dnvia i peleminta ona bsee.***

Dakle najbitnije je da su prvo i poslednje slovo pravilno postavljeni, ostali redosled slova nije ni bitan, mozak to ne registruje kao gresku.

16.03.2006. u 01:14 odgovor sa citatom  
Jadza
Siva eminencija
(3.55/10)

Član od: 16.03.2005.
Ukupno poruka: 222

info
Nismo znali
 16.03.2006. u 01:24 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

info
Dete moje, drago mi je sto sam te prosvetlio...
 16.03.2006. u 01:26 odgovor sa citatom  
BLACKICON
Kavgadzija
(3.3/10)

Član od: 14.01.2006.
Ukupno poruka: 1214

info
Djoso,duhovnice,mesijo nas! Matori ne popismo ono pivo...
 16.03.2006. u 01:29 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

info
E brate, ja sam tebe zvao na pivo, a i sam znas da ga ja ne konzumiram cesto Okej, videcemo se sutra
 16.03.2006. u 01:33 odgovor sa citatom  
Jadza
Siva eminencija
(3.55/10)

Član od: 16.03.2005.
Ukupno poruka: 222

info
Hvala i tebi CALE.
 17.03.2006. u 02:49 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

info
E covece, koji je tebi? Nemoj da mi spamujes na ovoj temi...ako mislis da se zezas potrazi svog klona pa se svadjaj sa njim -.-
 17.03.2006. u 12:58 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

IP: 87.116.187.*
Citat:

Dana 2006-03-16 01:14, Sablja je napisao:
Kako citamo?

***Posramljeni djavo stajase, osecajuci kako je dobrota strasna, u njenom liku ugleda vrlinu...divna i plemenita ona bese.***

***Psomarljnei djvao sjatsae, oecaujcsi kkao je dborota srtsnaa, u njonem lkiu
udelga vlrniu...dnvia i peleminta ona bsee.***

Dakle najbitnije je da su prvo i poslednje slovo pravilno postavljeni, ostali redosled slova nije ni bitan, mozak to ne registruje kao gresku.

Nisam ovo bas razumeo.
Recimo da raspored slova nije bitan, ali koliko ti treba da to pricitas?
Cini mi se da je to ok, ako prethodno procitas pravilno napisanu recenicu.
I lepo bi bilo da kazes gde si to cuo/procitao, da mozemo da se informisemo sami.
Anyway, mozda prosto moj mozak ne radi tako.
 21.03.2006. u 19:27 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

IP: 213.137.108.*
Pecurka iznenadila naucnike
Ogromna pecurka precnika oko jednog metra pronadjena je u tropskim sumama Republike Kongo na veliko iznenadjenje strucnjaka koji ne umiju da objasne ovaj fenomen. “Ovo je prvi put da vidimo jednu takvu pecurku tako da nam je tesko da je klasifikujemo”, objasnio je Pjer Botaba, sef nacionalnog veterinarskog i zooloskog centra Konga. Pecurka je visoka 45 centimetara i ima tri kape, koje su poredjane jedna iznad druge na sirokoj stabljiki. Donja kapa je najveca, sa precnikom od jednog metra, druga ima 60, a treca 24 sentimetara u precniku. Ova gljiva veoma cudnog izgleda pronadjena je u selu Mvula, udaljenom oko 60 kilometara od Brazavila.

10.06.2006. u 17:55 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

Član od: 19.03.2006.
Ukupno poruka: 1367

info
Cetvorogodisnjak postao clan “Mense”
Cetvorogodisnji Britanac postao je clan “Mense”, organizacije koja okuplja ljude natprosecne inteligencije. Metju Herison, koji je vec sa godinu dana znao da izgovori 70 rijeci, ima koeficijenat inteligencije 130, sto je za taj uzrast dovoljno da se uclani u “Mensu”. Za odrasle taj koeficijent iznosi 145. Njegovi roditelji kazu da je Metju, koji je naucio spanski sa satelitske televizije, obican djecak koji voli stripove.

10.06.2006. u 17:58 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

info
WC solja koja grdi muskarce
Njemac koji je izumio toalet solju koja grdi muskarce ako pokusaju da koriste toalet u stojecem polozaju vec je u Njemackoj prodao vise od 1,6 miliona ovih solja, saopstio je njegov poslovni menadzer. Njemice, kojima je dosadilo sto muskarci “lose ciljaju” u wc-solju, sada imaju saveznika u obliku toalet solje koja, ukoliko se podigne daska, pocinje da grdi strogim zenskim glasom: “Hej, sta si ti to naumio? Odmah spusti dasku, ne dozvoljavam ti da to radis stojeci... napravices nered...” Tu revolucionarnu solju, nazvanu “WC duh”, izumeo je Aleks Benkard (46), a proizvodjaci sada pregovaraju o plasiranju svog proizvoda na britansko, kanadsko i italijansko trziste.

Starica od 102 godine prezivjela pad sa cetvrtog sprata
Italijanka stara 102 godine pala je sa cetvrtog sprata starackog doma u Torinu, i ostala nepovrijedjena. Eliza Levi, energicna i samostalna bakica, zeljela je da pogleda radove u dvoristu doma u kojem boravi od prije dvije godine, izasla je na balkon bez ograde, sagla se da pogleda u dvoriste, izgubila ravnotezu i pala. Imala je srecu sto su radnici, samo nekoliko sati ranije, ispod balkona instalirali plasticnu kucicu za djecu iz susjednog obdanistu, na koju je pala. Elisa Levi odmah je prenijeta u bolnicu gdje je zadrzana na posmatranju.
null
 10.06.2006. u 18:01 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

info
Roman bez glagola
Fransuski pisac Misel Taler autor je romana “Voz niotkuda”, koji je prvi roman u istoriji knjizevnosti bez i jednog jedinog glagola. Autor je doktor knjizevnosti koji svoje djelo opisuje kao revolucionarno, knjizevni ekvivalent dadaizma i nadrealizma u slikarstvu. Glagol je, kaze Taler, korov u polju cvijeca, koji mora da se unisti kako bi cvijece moglo da raste. Zbog toga su 233 stranice njegovog romana ispunjene otrovnim portretima putnika u vozu, kitnjastim nizovima pridjeva i prilicno nategnutim gramatickim konstrukcijama. A kako u knjizi nema glagola, ne cudi da Taleru kriticari prije svega zamjeraju nedostatak radnje, pise “Sandej telegraf”.

Patike sa mikroprocesorom
Jedan od najpoznatijih svjetskih proizvodjaca sportske opreme Adidas do kraja godine pustice u prodaju patike sa ugradjenim mikroprocesorom koji ce omogucavati da se djon automatski prilagodjava podlozi. Minijaturni racunar, tezak svega 40 grama, bice povezan sa senzorima koji ce u toku hodanja ili trcanja utvrdjivati da li sportista u dovoljnoj mjeri amortizuje udarce u tlo. U zavisnosti od proracuna, specijalno konstruisano jastuce, koje ce se nalaziti ispod pete, automatski ce se naduvavati ili izduvavati dok je noga u vazduhu. Prva ****ja tih patika u Evropi ce se prodavati po cijeni od 250 eura.

10.06.2006. u 18:04 odgovor sa citatom  
S_E_L_M_A
Drug clan
(2.44/10)

Član od: 16.02.2006.
Ukupno poruka: 84

info
Djole znala sam za ovo al' fino je bilo osveziti zaboravljeno znanje!!hihihi...u sustini je to tako...znaci citamo samo neka slova i odmah nasi mozgici ''sklapaju'' od tih slova reci ,naravno PO SMISLU!!!
fina tema!!!!!
 10.06.2006. u 18:45 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

info
Gost, predstavi se...
Inace posto sam Cetiri godine IRCER, na Krstarici...i u toku razgovora za ljudima primetio sam da tako pisu, odredjene reci...naravno primecuje se da redosled slova u reci nije isti ali ni jednog trenutka nisam zatrazio od te iste osobe da mi ponovi rec jer sam znao koji je pojam upotrebljen tacno.

Dakle nije Copy Paste kao predhodni postovi od strane Stefana vec skovano vlasitim umom. Mozda i gresim za Stefija...

Pozdrav.
 11.06.2006. u 13:50 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

info
Ne gresis.Skinuo sam to sa b92, ali da li to smanjuje interesantnost poruke ako je uopste interesantna.
 11.06.2006. u 14:33 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

Član od: 01.08.2002.
Ukupno poruka: 615

info
Citat:

Dana 2006-06-11 13:50, Sablja je napisao:
Gost, predstavi se...
Inace posto sam Cetiri godine IRCER, na Krstarici...i u toku razgovora za ljudima primetio sam da tako pisu, odredjene reci...naravno primecuje se da redosled slova u reci nije isti ali ni jednog trenutka nisam zatrazio od te iste osobe da mi ponovi rec jer sam znao koji je pojam upotrebljen tacno.

Dakle nije Copy Paste kao predhodni postovi od strane Stefana vec skovano vlasitim umom. Mozda i gresim za Stefija...

Pozdrav.

Evo predstavljam se. Kako ti nije bilo jasno da sam to ja.

Sad, sto se citanja tice, u redu je da jedna rec bude pogresno napisana, pa da se iz konteksta zakljuci sta je pisac hteo da kaze. Nekad, cak, kada se izostavi rec ili dve, opet moze da se zakljuci smisao iz prethodno recenog - valjda znas o cemu pricate. Ali ako je cela recenica tako ispisana, dolazi do znatnog usporenja citanja (ako to moze tako da se kaze). Jos jedna stvar koja ide protiv tvoje teorije je postojanje anagrama koji imaju isto pocetno i zavrsno slovo. Primeri su: vatra - vrata, benda - bedna. Verovatno ih ima jos, ovo sam domislio dok kuckam. I ove reci su napisane istim slovima, prvo i poslednje su na svom mestu, a ostla izmesana, pa je smisao sasvim razlicit. Nije ti valjda svejedno da li se to na cemu stojis zove vatra ili vrata?! Svakako, saglasan sam da su ovakve reci "u manjini" i da vrlo cesto moze da se zakljuci smisao - kao sto vec rekoh cele reci se izostavljaju. Mada, moras priznati da prilikom IRC-ovanja cesto dolazi do zabune - nezgode pricanja "u dva monitora".

Pozdrav svim ucesnicima foruma
 11.06.2006. u 21:35 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

info
Odnosilo se na pojedinacne reci, inace irceri ne pisu tako izmesano...mislim da je to trebalo da ti bude jasnije kada si citao moje postove. Osim toga cenim tvoje misljenje.

Pozdrav pa se vidimo u Helldoradu;)
 11.06.2006. u 21:58

Ova stranica generisana je za 0.144 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.