Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Softver
Moderator: Lesa, Sablja

Nova Varos Online Forum Index >> Softver >> Ne kradi ! (o piratskim programima)

Idi na stranu ( 1 | 2 | 3 sledece strane >> )
Autor Ne kradi ! (o piratskim programima)
Dragan2
Siva eminencija
(6.4/10)

Član od: 27.10.2003.
Ukupno poruka: 41

info
Ko je jos od nas kupio Windows kod Majkrosofta?

O Photoshopu i ostalim da ne govorim.
 28.10.2003. u 22:34 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

Član od: 14.11.2002.
Ukupno poruka: 298

info
Mislim da takvih ima vrlo malo,ali,da se razumemo,to je bila nasa realnost tada!Ko je uopste mogao da kupi originalan program od Microsoft-a npr.1999.godine?Pa i u jednom periodu posle toga?
OK je to sa legalizacijom,samo me interesuje da li neko zna koliko ce ona kostati?Da ne bude mozda,kako kaze nas narod,"skuplja pita od tepsije"?
PS.Ovih dana sam se ubio trazeci driver za zvucnu karticu neo magic 3d vawe-magic za windows98(lap-top je u pitanju).Odgovor gde god sam ga trazio:Nemaju (ili mozda ne smeju da je daju!)
Snasao sam se u medjuvremenu,i nasao ono sto mi treba(posle nekoliko dana),ali i uvideo da ce biti velikih teskoca ubuduce.Jednostavna konstatacija ljudi:Nema vise nista DZABE!!!Zapamtite!!!
Hej,a da li je neko od Vas instalirao linux i kako ga sluzi?Jos ga nisam isprobao,pa me bas interesuje!
Pozdrav
Martin
 29.10.2003. u 10:00 odgovor sa citatom  
ivan
Administrator

Član od: 05.06.2002.
Ukupno poruka: 228

info
Kod nas je takvo stanje da samo firme kupuju licencni softver, dok kućni korisnici i dalje koriste piratski što je i razumljivo kada se pogledaju cene softvera. Evo primera:
Microsoft Office XP - 520 EUR
Windows XP Home - 102 EUR
Windows XP Pro - 190 EUR
ACD See - 60 EUR

Ako pogledamo priču o softveru iz drugog ugla videćemo da prosečan korisnik računara u Srbiji ima instaliran na računaru otprilike sledeći softver:
Windows XP Pro
MS Office XP
PhotoShop
Corel (a uz njega dolazi u paketu Corel PhotoPaint koji je konkurentni program PhotoShop-u)
ACD See
Norton Antivirus

Uz sve ovo 'napredniji' korisnici instaliraju AutoCAD, ArhiCAD, Macromedia Studio,... Tragično je što za 95% korisnika posao bi završio i neki besplatan softver, jer prema Microsoft-ovim istraživanjima u njegovoj Office bateriji programa korisnici koriste oko 2% (i slovima dva) mogućnosti.
Rešenje je da se koristi besplatni softver, jer gotovo za svaki komercijalni program postoji njegova open source varijanta. Windows korisnici bi morali da kupe operativni sistem, ali MS Office bi zamenili Open Office-om, ACD See besplatnim IrfanView-om, PhotoShop sa shareware programom PaintShop Pro tako da bi ih legalizovanje softvera puno manje koštalo.

@Martin: U poslednje vreme dosta radim sa linux-om (što na poslu, što kući) tako da sam u toku. Ako treba neka pomoc pisi.

Pozdrav
 29.10.2003. u 15:43 odgovor sa citatom  
svp
Administrator

Ukupno poruka: 177

info
GNU/Linux i UNIX i uopšteno govoreći OpenSource (čist komunizam sto bi rekao micro$oft - neki rade a neki koriste plodove tudjeg rada) u poslednje vreme veoma uspešno se nose sa micro$oft proizvodima. Ja imam Slackware 9.1 (od ostalih distribucija vredno je pomenuti da su veoma napredovali Mandrake, RedHat i SuSe). Slobodan (ovo ne znači i besplatan) softver može biti dobro rešenje ali samo za one poslove gde je superioran - serveri različitih namena i slično, dok po pitanju kancelarijskih programa možemo slobodno reći da je micro$oft na prvom mestu pa onda jedno 10 mesta prazno pa onda svi ostali.

A sad i par reči o krađi softvera:

Krađa softvera je krivično delo kao i svako drugo i tu nema spora, ali postoje i neke olakšavajuće okolnosti. Da li znate na čemu se zasniva cela poslovna filozofija micro$ofta? EEE - Embrace, Extend, Extinguish iliti Preuzmi, Proširi, Uništi. Agresivna propaganda, monopolističko ponašanje, prljavi trikovi svake vrste svojstveni su ovom softverskom gigantu. Zapitajte se zašto micro$oft "poklanja" svoj softver školama i drugim obrazovnim institucijama? Odgovor je jednostavan - što više ljudi naviknutih da koriste windows to veći profit u budućnosti, jer vrlo je teško nekome ko je koristio windows 5 godina da odjednom počne da koristi KDE ili GNOM koji čak ni nemaju START dugme (e baš su zaostali ). Ako Vas neko dovede u situaciju da MORATE da kupite njegov proizvod onda morate pronaći neki mehanizam odbrane.
Ako koristite windows za igranje igrica i gledanje filmova - bez brige možete sebe smatrati primernim korisnikom micro$osftovog softvera, ako slučajno pravite jedan veliki sajt onda slobodno sebe smatrajte modernim Robinom Hudom. Pa da, a to što hiljade programera iz Redmonda moraju od nečeg da žive - e to nije naša briga, snaći će se oni nekako i bez nas.

29.10.2003. u 15:59 odgovor sa citatom  
Dragan2
Siva eminencija
(6.4/10)

info
Мора само да се умре. Нико те не може натерати да користиш неки програм против твоје слободне воље.

Друго, линукс је и бесплатан. Ако купујеш неку комерцијалну дистрибуцју, то је нешто друго.

Један од највећих проблема је недостатак алтернатива фотошопу и корелу.

Пре, а нарочито после 11. септембра, мајкрософтови продукти постају све важнији за, по њиховим речима, сигурност америке. Чак је шеф националне сигурносне агенције јавно изјавио, да ће они до краја 2005 контролисати сваки рачунар који је прикључен на интернет. Дакле у сваку верзију виндоу(в)са су уграђени разноразни шпијунски системи. Што новија верзија то бива лакше, а и појављују се веће могућности за тројанство и остале гадости.

Заузврат, мајкрософту бива омогућено да држи монополистички положај и зарађује до бесвести.

Дакле мајкрософт је потребан шпијунским агенцијама америке и обрнуто. Прилично јак савез, заснован на нечастивим методама.

Али, будимо јагањци.

Поздрав.
 30.10.2003. u 08:24 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 507

info
Pozdrav nasem najnovijem gostu, Draganu.

Sto se tice teme o kopirajtu i njegove veze sa osmom zapovescu Bozjom, slazem se, okvirno, sa bratom Draganom. Bratija koja me poznaje zna da se bavim 3D animacijom, a takvih programa medju shareware-ima nema. Ne zelim da opravdavam cinjenicu da radim na piratskoj kopiji zbog cinjenice da original kosta nekoliko hiljada eura(!).
A sto se tice pitanja da li je to klasicna kradja ili ne, treba podsetiti da se u svetu vec godinama vode sporovi da li se softver moze svrstati u robu po ovom kriterijumu. Pogotovo su ucestale diskusije oko open-source pitanja, koje vrhune u hakerskim upadima u sisteme.

I za kraj, da li znate koji je bio jedan od prvih poteza Vladimira Putina posto je dosao na vlast - deinstaliranje Windows-a sa svih racunara vosjke i vlade, i instalacija Linux-a na iste. Ovo u vezi potvrde Draganove price o spijunskom kodu.

Pozdrav
Oliver
 30.10.2003. u 19:53 odgovor sa citatom  
svp
Administrator

info
Niko ne primorava ljude ni da piju koka-kolu pa je to ipak najprodavanije pice. Niko ne primorava ljude da jedu u mekdonaldsu pa ipak ti restorani posluju odlicno. A svi znamo da i koka-kola i mek predstavljaju najgore pice odnosno hranu ikada izmisljeno od strane coveka il zveri.
Isto vazi i za windows.
Sto se tice alternative za fotosop mislim da Gimp moze da odgovori najosnovnijim potrebama. Za pripremu za stampu postoji gomila TeX-olikih alata koji taj posao rade bolje od bilo kod windows programa.

[ Poruku promenio svp dana 30-10-2003 ]
 30.10.2003. u 19:58 odgovor sa citatom  
Dragan2
Siva eminencija
(6.4/10)

info
Nisam siguran, ali mi se cini da je ruska Duma za lokalne potrebe instalirala Win2000, nakon sto joj je M$ pruzio uvid u source code. Ne znam samo da li su shvatili da ono sto su videli ne mora da se poklapa sa onim sto ce im biti instalirano.

Interesobalo bi me koje linuks programime za pripremu za stampu (pokusavam da izbegnem engleske reci) biste mi preporucili?

Uzgred, jedna spanska pokrajina je uvela oko 60.000 debian distribucija u skole i ostale institucije.
 30.10.2003. u 23:06 odgovor sa citatom  
ivan
Administrator

Ukupno poruka: 228

info
Open source aplikacija Scribus na linux-u je ono sto je QuarkXPress na Win i MacOS.

Za pregled linux resenja koja zamenjuju windows programe kliknite

ovde

Pozdrav svima na forumu
 31.10.2003. u 14:04 odgovor sa citatom  
svp
Administrator

info

Odlična strana!

Samo još da prevedemo sa nemačkog
 31.10.2003. u 14:09 odgovor sa citatom  
marta
Siva eminencija
(5.28/10)

Član od: 09.08.2002.
Ukupno poruka: 10

info
ma samo da je legalno nego ima li neko user name i password za panda antivirus platinium 7.04.00
 20.11.2003. u 00:08 odgovor sa citatom  
bjela
Siva eminencija
(6.09/10)

Član od: 23.10.2002.
Ukupno poruka: 77

info
Mogu da ga duvaju svi zajedno sa Billom dok je meni interneta i ruskih sajtova,boli mene za njihovu licencu. Ako nekome treba neki software ili **ružna reč!**jski broj ili crack, slobodno mi se javite na branko@dr.com. Sve cu Vam naci ako postoji. Zaboravili su najvazniju stvar da je ovo Srbija...... Sto se tice komentara oko kvaliteta windowsa, kao covek koji se bavio internet security stvarima, mogu isto tako reci da ni linux nije sjajna varijanta, takodje sunOS nije majka.Al od svih sranja windows je najvece, o postojanju trojanaca u windowsu preko kojih oni ulaze u sisteme su vec odavno poznati.

Pozdrav i ne kupujte licence, nista budale ......

[ Poruku promenio bjela dana 08-04-2005 ]

08.04.2005. u 23:54 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

Član od: 30.08.2003.
Ukupno poruka: 298

info
Поседује ли неко у својој колекцији речник за bruteforce играчке?
 16.08.2006. u 20:47 odgovor sa citatom  
BLACKICON
Kavgadzija
(3.3/10)

Član od: 14.01.2006.
Ukupno poruka: 1209

info
Zivela piraterija,crackovanje,s eriali...Sta bi mi bez toga!
 17.08.2006. u 18:47 odgovor sa citatom  
Osvetnik
Drug clan
(5.58/10)

Član od: 15.08.2006.
Ukupno poruka: 346

info
Citat:

Dana 2005-04-08 23:54, bjela je napisao:
Mogu da ga duvaju svi zajedno sa Billom dok je meni interneta i ruskih sajtova,boli mene za njihovu licencu. Ako nekome treba neki software ili **ružna reč!**jski broj ili crack, slobodno mi se javite na branko@dr.com. Sve cu Vam naci ako postoji. Zaboravili su najvazniju stvar da je ovo Srbija...... Sto se tice komentara oko kvaliteta windowsa, kao covek koji se bavio internet security stvarima, mogu isto tako reci da ni linux nije sjajna varijanta, takodje sunOS nije majka.Al od svih sranja windows je najvece, o postojanju trojanaca u windowsu preko kojih oni ulaze u sisteme su vec odavno poznati.

Pozdrav i ne kupujte licence, nista budale ......

[ Poruku promenio bjela dana 08-04-2005 ]

Kako si reagovao kada ti je neki korisnik kome si radio nešto kaže da ne želi da ti plati?

Kada sam bio mali roditelji su me naučili da u prodavnicu idem sa parama! Danas mi je ta navika ostala ali iz komšiluka znam primere da ima i onih koji koriste samoposlugu u bukvalnom smislu. Dođu i samoposluže se. Zbog toga mi nije čudno zašto uopšte raspravljamo da li da platimo program ili da ga ukrademo. Zbog teške ekonomske situacije većina nas nema legalan softver, (ja ga imam jer sam ga od fakulteta dobio džabe inače bi ga i dalje koristio nelegalno ali i pre toga sam znao da piraterija nije OK) ali to nije razlog da opravdavamo kradju i lopovluk. Za početak je poželjno da realno sagledamo stvari pa onda ćemo videti šta dalje. Većina vas je za tu Evropu! Zar mislite da možete u Evropu sa piratima?

Da li ste platili hardver ili ste ga ukrali. Ne poostoji razlika sem u tome što je jedan lako transportovati i umnožiti a drugi teže.

Srbija nije zemlja lopova! Potrudite se da imate čist obraz. Nije li vam dosta što nas ova G O V N A blate sa svih strana! Nemojte im davati povod. Postoje razne besplatne alternative, uzgred veoma kvalitetne.
 17.08.2006. u 18:49 odgovor sa citatom  
Osvetnik
Drug clan
(5.58/10)

Član od: 15.08.2006.
Ukupno poruka: 346

info
Citat:

Dana 2003-10-30 19:53, oliver je napisao:

I za kraj, da li znate koji je bio jedan od prvih poteza Vladimira Putina posto je dosao na vlast - deinstaliranje Windows-a sa svih racunara vosjke i vlade, i instalacija Linux-a na iste. Ovo u vezi potvrde Draganove price o spijunskom kodu.

Pozdrav
Oliver

Voleo bih kada bi mi neko od iskusnijih programera objasnio da li je moguće i u kojoj meri napraviti program koji bi kontrolisao protok podataka preko bilo koje vrste mreže a da je on relativno nezavisan (naravno u izvesnoj ali dovoljnoj meri) od OS-a! Tek sam počeo da se bavim tom problematikom ali mislim da iskusniji (ne baš nešto preterano iskusni ali iskusniji) programeri mogu da programiraju zaštitni softver koji bi mogao da kontroliše protok podataka na koji ne bi mogao da utiče OS.
 17.08.2006. u 19:04 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

Član od: 20.03.2007.
Ukupno poruka: 1680

info
Jeli, ko sad od vas ima taj OS a da je legalan?
 21.01.2008. u 20:03 odgovor sa citatom  
Samidza
Siva eminencija
(4.11/10)

Član od: 05.09.2004.
Ukupno poruka: 300

info
Ja posedujem original Vistu u tri verzije (koju sam dobio od coveka koji ima poslovnu firmu i sklopljen ugovor sa MS) ali je ne koristim jer iscekujem skori izlazak KDE 4.0 i novih verzija Linux distribucija i njegovu implementaciju u istim. MS software nam je "nametnut" uslovno receno. Kao sto je neko rekao gore. Vista se nije pokazala. XP je prosto receno ZMAJ.

Tacno je da treba platiti tudji trud, ali suocimo se sa istinom. Ovo je Srbija. Zemlja gladnih.
Varijanta da se plati samo operativni sistem a da se koriste freeware varijante programa je sasvim OK za one korisnike koji nisu spremni da uce rad na novom sistemu (Linux).
Tako da svi imamo izbora i to je ono sto je bitno u ovakoj situaciji.

Attraction is a universal feeling

21.01.2008. u 23:26 odgovor sa citatom  
Histrion
Drug clan
(2.94/10)

Član od: 27.02.2007.
Ukupno poruka: 773

info
Shta si to se ugledo na ljude i promenio nick.....i da se oshishash

Now that you're mine we'll find a way of chasing the sun, let me be the one that shines with you, in the morning we don't know what to do Two of a kind, we'll find a way To do what we've done Let me be the one that shines with you and we can slide a

21.01.2008. u 23:30 odgovor sa citatom  
Teky
Rekreativac
(1.68/10)

Član od: 22.11.2007.
Ukupno poruka: 353

info
Ma ljudi, piraterija je zakon!!!! Zivot je zakon... hahahaa
 22.01.2008. u 14:25 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( 1 | 2 | 3 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.642 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.