Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Operativni sistemi
Moderator: Lesa, Sablja

Nova Varos Online Forum Index >> Operativni sistemi >> Linux

Autor Linux
garo
Siva eminencija
(5.08/10)

Član od: 03.04.2003.
Ukupno poruka: 16

info
Posto planiram da instaliram neku verziju Linuxa (nikad nisam radio na tom OS-u) potrebna mi je informacija koju verziju da skinem, posto sam video da ih ima raznih, SUSE, Rad Hat ...
E da, koja je razlika izmedju Windowsa i Linuxa? Koji OS je za vas bolji? Jeli Linux stabilniji?
Naravno pitanje vazi za one koji rade ili su radili na oba OS-a a ne za one koji su naculi nesto!

[ Poruku promenio garo dana 01-03-2006 ]

[ Poruku promenio garo dana 01-03-2006 ]
 01.03.2006. u 19:49 odgovor sa citatom  
Lepi
Uzgajivac nojeva
(2.18/10)

Član od: 21.12.2005.
Ukupno poruka: 130

info
e pa garo sine , imash priliku da samnom konverzirash svaki dan, pa evo i ovde na nesrechnome forumu
linux je, pored amd procesora, jedna od lepshih stvari koje je snashla nas kompjuterske geek-ove! sam linux os (bilo koja distribucija) za obichnog korisnika koji surfa po netu ima jednu veliku prednost: 98% VIRUSA JE PISANO ZA WINDOWS I NJEGOVE PROTOKOLE I PRG-e !!! shto znachi da je lin SKORO virus free.
distribucije su razne: mandrake je pojednostavljena jer ima gui i slichne opcije kao windows, ali i dalje objedinjuje mochnu linux filosofiju. znachi onako domachinska, kuchna varijanta. knopix i slax si liveCD, netreba im HD. slack je extrovina i neshto shto mislim da je prava stvar. imam ver10. i prezadovoljan sam...ali...
...opet kazem: linux dozvoljava uvid u sve stvari koje se deshavaju pri izvrshavanju nekog procesa na rachunaru, shto obichnom korisniku samo moze da prouzrokuje glavobolju. za mreze sa ozbiljnim saobrachajem i procese koji zahtevaju stalni nadzor i remote kontrolu+za hosting web sajtova+mail servere je NEPRIKOSNOVEN!
ovde ima josh dosta toga da se kaze, ali sam se zarakijo opasno pa nemogu da ti gledam naochi. dakle zakljuchak je : koristi za pochetak mandrake sa X windows gui-jem(startx cmd)i pomalo cesh uchiti shta taj god damn linux radi
ovo je po prvi put u zadnjih 30-ak dana jedan lepa tema na ovim forumima...
 01.03.2006. u 21:34 odgovor sa citatom  
ivan
Administrator

Član od: 05.06.2002.
Ukupno poruka: 229

info

Moja preporuka je da za početak, dok se ne upoznaš bolje sa linuxom preuzmeš ili Suse distribuciju linuxa ili Ubuntu.
Obe su odlične za ljude koji tek prelaze sa Windows-a na Linux. U Suse-u će te dočekati desktop vrlo sličan onome u Windowsu, a i Ubuntu nije mnogo različit.

Naravno, "ispod haube" između windowsa i linuxa ima velikih razlika, ali se i u svetu Linux distribucija ide ka tome da naprave izgled desktopa sličan onome na Windows-u da bi se potencijalni korisnici odvažili da ih probaju, a možda i zauvek pređu na Linux.

Što se stabilnosti tiče, dosta toga zavisi i od kvaliteta hardvera i kako je dati hardver podržan od strane operativnog sistema. Lično nisam imao većih problema sa instalacijom linuxa na razne mašine. Jedino do sada nisam instalirao obični "win modem" pod linuxom jer nisam imao potrebe da to radim, a tu može biti problema jer je uređaj pravljen da radi pod windows-om. Ako bilo gde zapneš pri instalaciji ili korišćenju google će ti biti od velike pomoći

Ako želiš samo da vidiš kako izgleda linux, a ne želiš da radiš instalaciju možeš skinuti i neki od LiveCD-a.

Ubuntu download
Suse download

Verovatno će ti Ubuntu biti zanimljiviji za download jer dolazi na jednom CD-u za razliku od Suse-a koji dolazi na pet.

Pozdrav
 01.03.2006. u 21:37 odgovor sa citatom  
ivan
Administrator

Član od: 05.06.2002.
Ukupno poruka: 229

info
Citat:

Dana 2006-03-01 21:34, Lepi je napisao:
...dakle zakljuchak je : koristi za pochetak mandrake sa X windows gui-jem(startx cmd)i pomalo cesh uchiti shta taj god damn linux radi
ovo je po prvi put u zadnjih 30-ak dana jedan lepa tema na ovim forumima...

Totalno sam zaboravio Mandrake-a, ili Mandrivu kako se sad zove. I on je imao desktop koji je maksimalno težio Windows desktopu. Nisam odavno koristio pa nisam siguran kakve su novije verzije.

Dobra stvar sa linuxom je što ima hiljade različitih distribucija tako da uvek možeš da pronađeš onu koja ti najviše odgovara.

Tema je osvežavajuća

p.s. Mandriva download
 01.03.2006. u 21:53 odgovor sa citatom  
Lepi
Uzgajivac nojeva
(2.18/10)

info
Uuuuuuuuuuuuuuuu... pravi link za newbie korisnike linuxa:
http://slackbook.ns-linux.org/
velika zahvalnost ljudima koji su preveli slackbook!
ja sam svashta nauchio iz engleske verzije ove knjige. srpska je izashla pre par meseci ili slichno...
josh jedan forum na nashkom u vezi linuxa http://www.elitesecurity.org/forum/9
pogledajte prvo TOP teme! morate se registrovati. reg je besplatna.
poz svima.

[ Poruku promenio Lepi dana 01-03-2006 ]
 01.03.2006. u 23:24 odgovor sa citatom  
garo
Siva eminencija
(5.08/10)

Član od: 03.04.2003.
Ukupno poruka: 16

info
Pre nego zapocnem instalaciju SUSE 10 (skinuo sam je danas) zanima me sta je sa driverima, da li mogu da koristim drivere koje imam ili mi trebaju Linux driveri?
Posto sam citao na netu nesto (ali ne dovoljno ) a i zasto bih kad imam vas da mi odgovorite, ma za*ebavam se, da moram formatirati jednu particiju za Linux npr. pomocu Powerquest Magica ako hocu da imam i Windows OS pored Linuxa,posto mi trebaju i Windows aplikacije?
Bolje da se pise o nekim slicnim temama nego o nekakvim ratnim zlocincima, politici i kojekakvim budalastinama! Bice poseceniji forum.

- Sex, Drugs and Rock'n'roll -
 02.03.2006. u 22:12 odgovor sa citatom  
Lepi
Uzgajivac nojeva
(2.18/10)

info
znachi koristish partitionMagic? i hocesh i win32 i lin? e ondak formirash primarnu particiju ntfs/fat32 za win32, a logichku ext2/ext3 za lin. morash ostaviti oko 2GB za formiranje linux swap particije koja je takodje logichka! u praksi izgleda ovako ako imash disk od 40GB: 19GB NTFS primary/ 19GB EXT2 logical / 2 GB LINUX SWAP logical. ovaj swap je neshto kao windowsova virtualna memorija...
...prvo instalirash windows, a ondak linux. trebace ti malo truda da podesish LILO ili GRUB, ali bolje lilo(LInux LOader) kao meni za ulazak u win ili lin... I U PRAVU SI! TREBA VISHE DA CHITASH! IMASH ONU KNJIGU GORE za slack!
da...video sam tvoje komponente na laptopu! necesh imati problema sa drajverima poshto ce ti taj SUSE sve prepoznati sam od sebe. jedino ako imash neku egzotichnu grafiku, a hocesh detaljnija podeshavanja...modem nemash pa nebrinesh...
poz :: lepi

[ Poruku promenio Lepi dana 02-03-2006 ]
 03.03.2006. u 02:03 odgovor sa citatom  
Mima
Siva eminencija
(6.4/10)

Član od: 15.06.2002.
Ukupno poruka: 57

info
Za sve one koji nisu videli a u mogucnosti su da dodju:

Richard M. Stallman u Beogradu

Za vise informacija na

www.fsn.org.yu

[ Poruku promenio Mima dana 04-03-2006 ]
 04.03.2006. u 18:22 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

IP: 195.178.35.*
Probaj Debiana 3.1 on je naj bolji,
iako se moj ucitelj tesko miri sa tom istinom

29.06.2006. u 23:49 odgovor sa citatom  
ucenik
Drug clan
(1.37/10)

Član od: 27.06.2006.
Ukupno poruka: 6

info
kazu da je najbolji debian,
ako ne verujete pitajte mog ucitelja.

29.06.2006. u 23:54

Ova stranica generisana je za 0.243 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.