Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Književnost
Moderator: ivan, svp

Nova Varos Online Forum Index >> Književnost >> Olako upotrebljavanje reči

Idi na stranu ( 1 | 2 sledece strane >> )
Autor Olako upotrebljavanje reči
stefan
Diplomata
(5.38/10)

Član od: 19.03.2006.
Ukupno poruka: 1376

info
Rec, kao produkt jezika i kao veoma opasno a svima dostupno "oruzje" ako se neadekvatno i bezobzirno koristi moze biti veoma "ubojita". Ovom temom pokusavam da vam na neki nacin skrenem paznju na "olaku upotrebu reci". Naime, vrlo je cesta pojava da usled nedovoljne informisanosti, trenutnog (ne)raspolozenja ili trenutka afekta olako koristimo reci, njima tvrdeci nesto u sta ni sami nismo sigurni, u svrhu odbrane svog, sopstvenog postupka za koji nekada nemamo opravdanje.
Citao sam davno jednu pricu o decaku koji je bio stalno ljut, vrlo besan pa je cesto i svima govorio svakakve stvari. Otac mu je predocio da ne treba da govori ono sto "misli" u stanju besa koji ga je cesto spopadao, rekavsi, pri tom, da svaki put kada se iznervira i kaze nesto ruzno nekom, zakuca po jedan ekser u ogradu pokraj kuce.
...Decak je to i radio. Nakon nekog vremena poceo je sve redje da pravi ispade, pa jos redje dok na kraju nije promenio potpuno svoje ponasanje. Otac, videvsi to, rekao je sinu da, sada, izvadi sve eksere koje je zakucavao kad god bi se iznervirao. Kada je to uradio, otac mu rece: "Vidis, sine, kako svaki ekser ostavlja rupu u ogradi, tako i svaka tvoja ruzna rec izrecena olako ostavlja trag u srcu onog kome je upucena."
Koliko cesto i sami to radimo?
Nije li to na neki nacin licemerno?
Sta mislite o tome?

25.10.2007. u 22:09 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

Član od: 22.01.2006.
Ukupno poruka: 3526

info
Desava se cesto meni da uradim slicno u trenutku navale besa, kontrola je ireleventna.
 25.10.2007. u 22:13 odgovor sa citatom  
Jadza
Siva eminencija
(3.55/10)

Član od: 16.03.2005.
Ukupno poruka: 229

info
Mislim da je ovo forum i da reci ovde nemaju, niti ikad mogu imati znacenje,tezinu i vrednot
kakvu si nam ti izvoleo predstaviti. Ova gore navedena i opste poznata prica vazi "samo" za
razgovor oci u oci
 25.10.2007. u 22:13 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

Član od: 22.01.2006.
Ukupno poruka: 3526

info
Sto se tice reci procitanih sa: SMS-a, IRC servera ili Foruma treba da se shvate onako kako su napisani, u vecini slucajeva kao kod mene na primer u odredjenom momentu te reci shvatim sasvim pogresno ili uticu skroz negativno na mene pored toga sto izgledaju sivo/bezosecajno.

Valjda zato sluze smajliji, da docaraju emotivno stanje onoga koji je to pisao ili kako vec ide, da se shvate kako treba.

Tokom citanja knjiga, sta je vecina od vas osetila???=necemo da skrecemo sa teme, to je cisto blic pitanje. Mozemo kasnije o tome na drugoj temi.

[ Poruku promenio Sablja dana 25-10-2007 ]
 25.10.2007. u 22:16 odgovor sa citatom  
enis-ljacga-new
Drug clan
(3.3/10)

Član od: 01.12.2005.
Ukupno poruka: 295

info
Sta mislite o tome?
1. dje me nadje
2.ko me poznaje zna da nije licemerje vec dobronamernost
3.kad pasce nauci da laje ono ce lajati citav zivot
 25.10.2007. u 22:22 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

Član od: 20.03.2007.
Ukupno poruka: 1748

info
Nemogu se sloziti vise nego sa tobom, "kad pasce nauci da laje, ono ce lajati citav zivot"

[ Poruku promenio asmir89 dana 25-10-2007 ]
 26.10.2007. u 00:38 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

info
Citat:

Dana 2007-10-25 22:13, Jadza je napisao:
Mislim da je ovo forum i da reci ovde nemaju, niti ikad mogu imati znacenje,tezinu i vrednot
kakvu si nam ti izvoleo predstaviti. Ova gore navedena i opste poznata prica vazi "samo" za
razgovor oci u oci

Mislim da one(reci) ovde imaju i mnogo vecu vaznost i, nazalost, "laznost" nego kod razgovora "face to face" jer u razgovoru koji ti pomenu imamo pomocna sredstva tumacenja: pomaze mimika, gestikulacija; svaka reakcija na ono sto je izreceno i na ono sto dopire do nasih usiju a sto sami nismo izrekli...sve to pomaze tumacenju izrecenog i na osnovu toga stvara se slika, dok ovde, na forumu, imamo samo reci, nikakva "pomagala" nemamo pa samo na osnovu reci stvaramo sliku. A losa slika coveka , ako je vec stvorena, podjednako je vazna kao i ona prava, a mozda cak i vaznija s' obzirom na to da je mi, koji smo do nje dosli, smatramo istinitom.
Ti si se striktno vezao samo za pricu...to je bio samo primer.
A, sto se tice foruma...tacno, on iskljucuje tezinu(u smislu senzibiliteta) ali ne i njihovu verodostojnost i cinjenicku doslednost.

[ Poruku promenio stefan dana 25-10-2007 ]
 26.10.2007. u 00:42 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

info
Citat:

Dana 2007-10-25 22:22, enis-ljacga-new je napisao:
3.kad pasce nauci da laje ono ce lajati citav zivot

Ako, pri tom, uzmemo u obzir i poslovicu "pas koji laje ne ujeda" dolazimo do zakljucka da svi oni koji pricaju nikada ne mogu nikog povrediti...kojestarija

26.10.2007. u 00:46 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

info

Hahaha,, dzukci laju i ujedaju, niste znali?

"pas koji laje taj ne ujeda"
"kad pasce nauci da laje ono ce lajati citav zivot"

Ni jedna ni druga poslovica nemoze se shvatiti za ozbiljno, poslovica samo kaze nesto o vecini ljudi, nista vise.. Oni koji laju mogu i tekako da ujedu a i onaj koji nauci da laje vecinom ce lajati citav zivot jer nezna za bolje

26.10.2007. u 01:17 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

info
Citat:

Dana 2007-10-26 00:38, asmir89 je napisao:
Ni jedna ni druga poslovica nemoze se shvatiti za ozbiljno, poslovica samo kaze nesto o vecini ljudi, nista vise...

O tome se radi
Da istaknem: nista ne tvrdim ovim, vec samo postavljam pitanja.
Pretpostavljam da je tacno to sto si rekao...mada se ne slazem sa tim, al ajde da pretpostavimo.
Kako se ono sto vazi za vise od polovine populacije (vecinu) ne moze shvatiti "ozbiljno" ???
Kako poslovica "samo" kaze nesto sto vazi za "vecinu" ???
I kako mozes reci da je to "nista vise" ???

26.10.2007. u 01:29 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

info

Stefo, kad je nesto ozbiljno onda to mora najmanje da bude cinjenica, po mom misljenju.
"ko laje taj ne ujeda" Jeli ovo tacno? Nije, nego je to "samo" i "nista vise"

[ Poruku promenio asmir89 dana 25-10-2007 ]
 26.10.2007. u 02:04 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

info
U mom prethodnom postu morao si da procitas da sam samo pretpostavio da je to tacno rekavsi da se inace sa tim ne slazem.
Iz tvog posta zakljucujem: cinjenica mora da bude tacna.
Ni "istina" da je Zemlja ravna ploca nije bila svima istina (nije bila svima tacna) ali je bila cinjenica jer je bila "tacna" vecini kojoj je tu glupost plasirala crkva

26.10.2007. u 02:21 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

info
Pa stefo, zato nije ni bila cinjenica.. Ljudi ce uvijek nesto da lupe ili smisle kao iq test koji govori koliko si pametan i sl. Stefo, iz poslovica se samo mogu uzeti samo dobre pouke i nista vise.. Mozda se nismo razumeli a i meni je mucno sad da citam jer mi se spaaavaa Nastavicemo sutra, samo baci comment da vidim sta mislis o iq testovima..

Pozz
 26.10.2007. u 02:35 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

info
Nemoj da mesas pamet i inteligenciju...to nikako nije isto
Asmire, govoris o cinjenici kao o necemu apsolutnom i konacnom.
U tom slucaju CINJENICA ne postoji, jer, mozes li da mi odgovoris na pitanje Sta je to sto je apsolutno? a da mi pri tom das adekvatne argumente koji bi me uverili u to.
Bice da se nismo razumeli oko pojma "cinjenica"

Laku noc !
 26.10.2007. u 02:45 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

info
Zalutao si mi Stefo. Ja u drugim rijecima kazem da stvari kao poslovice netreba shvatiti ozbiljnim jer nisi skroz tacne. Znaci ako postoji "what if" onda vise to nije cinjenica nego neka glupost "rekla kazala"..
Vidi dali se slazes sa ovim.

To za pamet i inteligenciju, sta onda coveka cini pametnim ako ne inteligencija?
 26.10.2007. u 02:56 odgovor sa citatom  
icia
Persona
(1.22/10)

Član od: 02.09.2007.
Ukupno poruka: 106

info
Citat:

Dana 2007-10-25 22:09, stefan je napisao:
Rec, kao produkt jezika i kao veoma opasno a svima dostupno "oruzje" ako se neadekvatno i bezobzirno koristi moze biti veoma "ubojita". Ovom temom pokusavam da vam na neki nacin skrenem paznju na "olaku upotrebu reci". Naime, vrlo je cesta pojava da usled nedovoljne informisanosti, trenutnog (ne)raspolozenja ili trenutka afekta olako koristimo reci, njima tvrdeci nesto u sta ni sami nismo sigurni, u svrhu odbrane svog, sopstvenog postupka za koji nekada nemamo opravdanje.
Citao sam davno jednu pricu o decaku koji je bio stalno ljut, vrlo besan pa je cesto i svima govorio svakakve stvari. Otac mu je predocio da ne treba da govori ono sto "misli" u stanju besa koji ga je cesto spopadao, rekavsi, pri tom, da svaki put kada se iznervira i kaze nesto ruzno nekom, zakuca po jedan ekser u ogradu pokraj kuce.
...Decak je to i radio. Nakon nekog vremena poceo je sve redje da pravi ispade, pa jos redje dok na kraju nije promenio potpuno svoje ponasanje. Otac, videvsi to, rekao je sinu da, sada, izvadi sve eksere koje je zakucavao kad god bi se iznervirao. Kada je to uradio, otac mu rece: "Vidis, sine, kako svaki ekser ostavlja rupu u ogradi, tako i svaka tvoja ruzna rec izrecena olako ostavlja trag u srcu onog kome je upucena."
Sta mislite o tome?

Super tekst ja sam jedan slicni takav postavio na oglasnu tablu u svaki objekat, kada sam poceo da radim u jednoj konpaniji kao saf maloprdaje. Cilj mi je bio da malo smirim strasti izmedju radnica koje su vodile pravi mali rat midju sobom. Na kraju teksta sam im pozeleo srecnu nedelju prijateljstva.

Pomoglo je, nadam se da ce i ovde to da upali!

Sta kazete da i ovde uvedemo neki slican pracnik (nedelju prijateljstva ili barem dan)

26.10.2007. u 15:19 odgovor sa citatom  
Johnny_taraba_9
Sparing partner
(2.18/10)

Član od: 13.10.2007.
Ukupno poruka: 707

info
E stvarno bi bilo dobro uvesti dan prijateljstva!!!

Da li je jos neko ZA?

"otvarac kao onaj koji je otvorio, a ne kao poklopac"

26.10.2007. u 15:25 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

info
Ja sam ZA, samo ako bilbi nece
 26.10.2007. u 15:27 odgovor sa citatom  
icia
Persona
(1.22/10)

info
Imali porebe reci da sam i ja ZA!
 26.10.2007. u 15:39 odgovor sa citatom  
icia
Persona
(1.22/10)

info
Citat:

Dana 2007-10-26 15:27, asmir89 je napisao:
Ja sam ZA, samo ako bilbi nece

Vas dvojica bi mogli malo da spustite "rogove"!

Nema ucenjivanja ko nece da se druzi nemora!
 26.10.2007. u 15:42 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( 1 | 2 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.147 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.