Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Književnost
Moderator: ivan, svp

Nova Varos Online Forum Index >> Književnost >> otvorimo i ovu temu

Idi na stranu ( 1 | 2 | 3 sledece strane >> )
Autor otvorimo i ovu temu
Gost
Neregistrovan

IP: 66.185.84.*
Zanima me sta vi mislite o Pavicu i da li ste procitali njegovu knjigu "Poslednja ljubav u carigradu".Ako niste preporucujem je.
Koja je vasa omiljena knjiga,da li volite poeziju i modernu knjizevnost.Ovo je dobra tema i treba da bude otvorena.
cmoka,cmoka
 13.06.2003. u 01:12 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

IP: 194.106.189.*
Ti si neki knjiski moljac cim neces da se predstavis.
 13.06.2003. u 02:15 odgovor sa citatom  
MARITA
Siva eminencija
(4.92/10)

Član od: 10.03.2003.
Ukupno poruka: 20

info
Citat:

Dana 2003-06-13 02:15, Gost je napisao:
Ti si neki knjiski moljac cim neces da se predstavis.

i ti se nisi prestavio-la !
 13.06.2003. u 08:06 odgovor sa citatom  
Zlatko
Siva eminencija
(5.28/10)

Član od: 01.12.2002.
Ukupno poruka: 44

info
sve moljac do moljca

13.06.2003. u 09:50 odgovor sa citatom  
ivanabajic
Siva eminencija
(5.08/10)

Član od: 24.03.2003.
Ukupno poruka: 61

info
Pa sta je ovo necemo da se prepucavamo,tema je knjizevnost.Jest ili niste citali ovu knjigu.Ako niste nema veze navedite neku drugu.Ja iskreno volim sve od Pavica mada su neki tvrdili da je on "Mason"ali to nije tacno."Fama o biciklistima"je takodje odlicna.
 14.06.2003. u 00:12 odgovor sa citatom  
Chexy
Siva eminencija
(4.97/10)

Član od: 22.05.2003.
Ukupno poruka: 39

info
Ja mislim da je BIBLIJA knjiga nad knjigama.

14.06.2003. u 18:01 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

Član od: 14.11.2002.
Ukupno poruka: 317

info
Sto se Pavica tice,preporucujem Sesir od riblje koze i Predeo slikan cajem.Izvanredne su.Takodje je dobar i Dobrilo Nenadic(inace nas zemljak iz Arilja),preporucujem njegovu knjigu Despot i zrtva.Procitajte ako nadjete i Druid iz Sindiduna od Vladislava Bajca.Super je.Da ne zaboravim Ljubav u Toskani od Milosa Crnjanskog.Znakovi pored puta Ive Andrica su fantasticni,knjigu ne moras da citas od pocetka,mozes da krenes od sredine,ili cak sa kraja...
pozdrav
Martin
 16.06.2003. u 10:01 odgovor sa citatom  
svp
Administrator

Član od: 05.06.2002.
Ukupno poruka: 177

info

Pavic je daleko od toga da bude dobar pisac ...

Sto se tice srpske knjizevnosti 20. veka mozemo reci da postoje 4 velika imena: Crnjanski, Andric, Pekic, Kis (o ostalima se moze raspravljati).

Posto ne citam previse u poslednje vreme, onda i ne znam kakva je savremena srpska knjizevnost mada neki kazu da stvari nisu nimalo ruzicaste, pa ako neko ima preporuke neka kaze.

18.06.2003. u 19:49 odgovor sa citatom  
ZORZI
Siva eminencija
(6.45/10)

Član od: 15.08.2002.
Ukupno poruka: 76

info
O svemu se moze raspravljati. Pogotovu o knjizevnosti i piscima.
Zato, svpe, pazi sta jadis.

[ Poruku promenio ZORZI dana 19-06-2003 ]
 19.06.2003. u 00:02 odgovor sa citatom  
svp
Administrator

info

Ako imas svoje misljenje onda ga i napisi, ili nam barem reci da nisi Zorzi nego vidovita ZORKA pa nema potrebe da ista pises jer ti sve znas o svemu

APROPO

VAZNA NAPOMENA:
Svako dalje slanje offtopic poruka (poruka koje nisu vezane za temu) bice strogo sankcionisano od strane moderatora. Molim sve koji salju poruke na ovu temu (kao i sve ostale) da se sto je vise moguce pridrzavaju teme i pravila lepog ponasanja u diskusijama.

Hvala unapred,
Slavoljub V. Popovic
webmaster@novavaros.co.yu

19.06.2003. u 00:22 odgovor sa citatom  
ZORZI
Siva eminencija
(6.45/10)

Član od: 15.08.2002.
Ukupno poruka: 76

info
Laki, nemo' da si mnogo nervozan. Pa polako, sve ce biti u redu.
Imam svoje misljenje i rekao sam ga.
Ponavljam: O svemu se moze raspravljati pogotovu o knjizevnosti i piscima.
Uostalom,sta znaci to: "on je dobar pisac". Mozda nekakva akosioma? Ma batali me.
"Sta je pijani pesnik hteo da kaze", pitamo se. Mozda stvarno neki put nista, bio covek pijan, a ti 'vamo razbijaj glavu. Ako je situacija 1 : 1. ooo. ooo , mora li da znaci da ovaj jedan nema pravo na misljenje i da gresi. Ima i ne mora da znaci. Cija ce se vaziti, naravno vecine. Da li to mora da znaci da su oni u pravu. Ne mora.
Elem, mozda se ja i slazem sa tobom po pitanju ove cetvorice, ali je moja reakcija bila u vezi sa tim - da li se moze raspravljati o njima isto kao i o ostalima.
Dalje, nisam Zorka vec Zorzi. Ne znam sve i o svemu. Kad bi znao, mozda bi izgubio volju za zivotom, ako razumes. Ali, o vecini stvari imam misljenje, sto je, jeli, normalno, koje ne mora da bude tacno i apsolutno istinito. Dakako da se o njemu, tom misljenju, moze raspravljati.
Moja poslednja poruka te je naterala da napises ovo upozorenje.
Da vidimo: Dole na dnu stranice postoji opcija "Odgovori".
Ja sam ti odgovorio. Reagovao. Znaci kraj.
Samo opusteno.

19.06.2003. u 00:44 odgovor sa citatom  
svp
Administrator

info
Super, samo jedna mala primedbica: pitanje s početka ove teme bilo je "Koja je vasa omiljena knjiga,da li volite poeziju i modernu knjizevnost".

Kolko ja vidim ti ništa nisi rekao po tom pitanju (osim što si se složio samnom).

Da ili ne?

[ Poruku promenio svp dana 19-06-2003 ]
 19.06.2003. u 01:00 odgovor sa citatom  
ivanabajic
Siva eminencija
(5.08/10)

info
Preporucila bih knjigu "Sto godina samoce"od Markesa,za tu knjigu je i dobio nobelovu nagradu.Knjiga je fantasticna,zaista knjiga nad knjigama.Volela bih isto tako da podelim sa nekim misljenje o knjigama od Benedikta kao npr:Prica o karmi,Peti zivot itd.
ako volite modernu poeziju onda obavezno citajte "kad je Pariz sreo Senu"od Zaka Prevera
 19.06.2003. u 04:29 odgovor sa citatom  
MARITA
Siva eminencija
(4.92/10)

Član od: 10.03.2003.
Ukupno poruka: 20

info
Tema knizevnost je veoma siroka.
U celom svetu imaju toliko dobrih pisaca da bi trebalo dane i dane da se sve pominju!
Savrenu poeziju ne poznaem da bi mogla komentarisati.
Ja bi samo preporucila 2 savremena autora :

* brazilac PAULO COELHO - Alchimista
- Reka Piedra ........
* francuz BERNARD WERBER - Mravi (trilogija)
- Thanataunoti

Njihov stil je veoma lak citati.

Pozdrav svima.
 19.06.2003. u 10:11 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

info
Procitao sam Benediktovu Pricu o karmi jos davno(bio sam srednjoskolac) i dopala mi se.Knjiga nije losa,mada ima jos jedna dosta dobra od istog autora, kojoj ne mogu da se setim imena trenutno,a radi se o natprirodnim pojavama.Inace,sada beletristiku citam nesto manje,jer nemam bas toliko vremena.
Cuo sam,ali ne znam da li je istina,da je Benedikt jedno vreme ziveo u nasoj zemlji.
Sto se poezije tice,nisam neki zaljubljenik,ali mnogo volim Rakica i Ducica(od nasih pesnika),a od stranih Apolinera i Marinu Cvetaevu.
Koga interesuje psihologija,preporucujem Eriha Froma -Psihoanaliza i religija,i Skot Pekove: Put kojim se redje ide,i Vise od puta kojm se redje ide.Takodje i Slobodnu decu Samerhila.
Procitajte i Andricevog Omer Pasu Latasa,odlican je,iako nije dovrsen.Necete se pokajati.
 27.06.2003. u 10:21 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

info
Da,zaboravio sam na Petu goru od Koelja,i zbirku crtica i poucnih prica Maktub(na arapskom-Sudjeno je) od istog autora.
pozdrav
 27.06.2003. u 10:25 odgovor sa citatom  
ivanabajic
Siva eminencija
(5.08/10)

info
Bas mi je drago Martine da ti se dopala prica o karmi.Ija sam je citala bas u to vreme srednje skole i knjiga me je fascinirala.Od tog vremena sam gutala knjige koje govoreo nadprirodnim silama i onim nekim drugim pojavama.Inace Benedikt nije ziveo u Yugi nego je njegova Majka iz Yuge.Ujednoj od svojih knjiga mislim"Zivot posle zivota"to i spominje.Ako te zanima misticizam mozes procitati nesto od Karlosa Kastanede.Malo je tezi za citanje.Ijos bih dodala da sam procitala navedene knjige od Paula K. ali ja bas i nevolim taj stil i tu jeftinu filozofiju.Mislim da on pokusava da kopira nenadmasnog Hesea,cije su teme svake knige neverovatno,fascinirajuce originalne.Ovim nisam htela da pljujem po nemu i negovim knjigama,cenim svakog pisca i negovu knjigu i podrzavam njegove obozavaoce.Slozila bih se i sa SVP-om da su nasi najbolji knjizevnici Andric,Crnjanski,Selimovic itd ali zaboga SVP-e dajmo sansu i drugima nebudi tako kritican ipak ovo nije vise vrame Turaka, zbog toga pokusaj da razumes savremenu knjizevnost.
 27.06.2003. u 20:28 odgovor sa citatom  
stranak
Drug clan
(1.98/10)

Član od: 25.06.2006.
Ukupno poruka: 27

info
poslednje sto sam procitala je "Gospodjica" od Andrica,mada pisca i ne moram da pominjem.Bila sam fascinirana!Svima je toplo preporucujem.Definitivno Andrica treba citati posle 20-te,a naravno ko je to uradio jos u srednoj ,neka procita ponovo!!!
 27.06.2006. u 21:25 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

Član od: 19.12.2005.
Ukupno poruka: 909

info
pozz svim citacima, malo nas je...
ja bih preporucio knjigu "Zelena coja Montenegra" od Mome Kapora,iz nje se moze dosta nauciti o medju ljudskim odnosima...

hteo bih samo malo prokomentarisati o Koelju, tj. divio sam se njegovim knjigama, pre tri godine sam procitao "Alhemicar", "Djavo i gospodja Smit", "Jedanaest minuta"..., lagao bih kada bi rekao da mi nisu promenile neke poglede na svet, ALI posto studiram na internacionalnom univerzitetu koji poseduje jednu od najvecih biblioteka u Aziji, koja je ispunjena ne samo knjigama, vec i knjigama o knjigama, na svim jezicima sveta, dosao sam do saznanja da je Koeljo dosta svojih radova prepisao iz starih persiskih knjiga.

malo me je to razocaralo...

pozz za sve...
 28.06.2006. u 08:04 odgovor sa citatom  
Mima
Siva eminencija
(6.4/10)

Član od: 15.06.2002.
Ukupno poruka: 57

info
Citat:

hteo bih samo malo prokomentarisati o Koelju, tj. divio sam se njegovim knjigama, pre tri godine sam procitao "Alhemicar", "Djavo i gospodja Smit", "Jedanaest minuta"..., lagao bih kada bi rekao da mi nisu promenile neke poglede na svet, ALI posto studiram na internacionalnom univerzitetu koji poseduje jednu od najvecih biblioteka u Aziji, koja je ispunjena ne samo knjigama, vec i knjigama o knjigama, na svim jezicima sveta, dosao sam do saznanja da je Koeljo dosta svojih radova prepisao iz starih persiskih knjiga.

I ja sam dosao do slicnog zakljucka. Samo nisam isao toliko daleko, da jurim Koelja po starim knjigama (nisam ga ni jurio, ali naletelo ). Dovoljno je uporediti Heseovu Sidartu sa Alhemicarom, i primecuje se neverovatna slicnost. Mogu zamisliti kakvih tek slicnosti ima sa nekim starijim knjigama (ili manje citanim).

[ Poruku promenio Mima dana 28-06-2006 ]
 28.06.2006. u 12:59 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( 1 | 2 | 3 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.162 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.