| Autor |
Šta mislite o uvođenju lične karte sa čipom? |
elcommandante Drug clan
(1.98/10)

Član od: 24.08.2006. Ukupno poruka: 120 info
|
nemogu reci da kena ne poznajem
ali znam i tebe vrlo dobro suboticu
a ovog glupana bilba ne znam i ne bih zelio upoznati
sto bi nastavnik dupesa rekao
glava mu sluzi samo za sisanje
i da ima preko cega da jede
takve ni u vojsku nisu primali
[ Poruku promenio elcommandante dana 28-08-2006 ]
|
28.08.2006. u 13:23 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

Član od: 10.11.2002. Ukupno poruka: 515 info
|
ElCo,
Drago mi je da si se setio da se poznajemo i da te secanja iz osnovne skole jos drze.
Das ist gut, sehr gut
Sto se Nemacke tice, tu sam zaboravio da te podsetim da postoji ustavna zabrana da se pravi centralni registar (centralna baza), zbog iskustava iz Drugog svestkog rata, pa ne znam kako ce da odrade te licne karte sa cipom (znam da su najavili zamenu Personalausweis-a), jer ce morati da menjaju ili bar prilagode Ustav. Takodje nisam siguran da ce nove e-karte u Nemackoj sadrzati biometriju.
Jos nesto - u postojecoj zakonskoj regulativi, u Nemackoj nisi obavezan da nosis postojecu licnu kartu, zar ne? A koliko se secam, ako je policija trazi, nisi u obavezi da je pokazes na licu mesta, vec moras da je dostavis u doglednoj buducnosti. DAkle, totalno razlicito od naseg slucaja, gde se polako ali sigurno izgradjuje policijska drzava.
Inace, ne znam da li si znao da je upravo nemacki naucnik razbio nove RFID pasose - imas ovde http://www.danas.co.yu/20060808/evropa1.html Ima i jacih tekstova od ovog, ali nemam vremena da ih trazim.
Tschuss, mein freund
Oliver
|
28.08.2006. u 15:01 |
odgovor sa citatom
|
Nikita Siva eminencija
(3.91/10)

Član od: 26.01.2004. Ukupno poruka: 34 info
|
Ako ne zelimo da prihvatimo nov sistem prismotre putem licnih karti, verovatno cemo pretrpeti posledice. Ili postoji kazna?
|
28.08.2006. u 15:13 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Nikita,
protiv ovog totalitarnog pristupa treba se boriti zakonskim sredstvima. Ovih dana ocekujem da ce neke organizacije podici tuzbu Ustavnom sudu, pa prvo treba videti sta ce biti sa tim. U svakom slucaju, stare l.k. ce vaziti u narednih 5 godina (ukoliko su pred istekom, treba se informisati kako ih zameniti do kraja decembra). Racunam cak i da Ustavni sud ne pobije odluku Parlamenta da ce se pokazati ranjivost ovog sistema, bas kao i sa RFID pasosima ili da ce ga van snage staviti neka sledeca garnitura. U Britaniji su konzervativci otvoreno rekli da ce taj zakon ukinuti kada dodju na vlast (za sada je na dobrovoljnoj bazi, sto je znacajno izmenjen pocetni predlog koga je Dom lordova 5 puta vracao na doradu).
Vise informacija o svemu tome mislim da ce biti u septembru.
Pozdrav
Oliver
|
28.08.2006. u 15:32 |
odgovor sa citatom
|
elcommandante Drug clan
(1.98/10)

Član od: 24.08.2006. Ukupno poruka: 120 info
|
pogresno si informisan olivere u svako doba dana i noci moras imati legitimaciju kod sebe
policiajac ima pravo da te privede u stanicu
i tu nije dovoljna vozacka jer to nije ausweis doc.
naravno to vazi za svabe a stranci su duzni cak pasos nositi
|
28.08.2006. u 17:35 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
ElCo,
to vec nisam znao, u vezi sa obaveznim nosenjem l.k. Hvala na informaciji.
Ono sto se tice ustavne zabrane pravljenja centralnog registra sam siguran. Nemci ga nemaju cak ni za novi pasos, za razliku od Francuske, koja dozvoljava tzv. thin bazu, koja ipak nema sve osobine centralnog registra. Ali Francuzi sa druge strane nemaju obabeznu l.k., a projekat elektronske jos uvek nije definitivan (zbog troskova i otpora nekih NVO).
U svakom slucaju, licno najvise pratim desavanja u zemljama common law sistema, gde je ovakva legislativa daleko od realne, jer gradjani to shvataju kao napad na privatnost, koju veoma cene. Mislim da se najveci broj podataka uzima u Spaniji, gde je l.k. uveo Franko, dok u Italiji (u kojoj ih je uveo Musolini) biometrija se daje na dobrovoljnoj bazi. Nisam siguran da li ce nemacke l.k. sa cipom ukljucivati biometrijske podatke a jos manje da ce imati centralnu bazu.
Meni licno najvise smeta to sto ce moji biometrijski podaci biti smesteni u centralnu bazu podataka, jer ne verujem ni u njenu bezbednost niti u nepotkupljivost sluzbenika koji ce je cuvati. Ako bi ti podaci jednom bili pokradeni, onda su pokradeni za ceo zivot, nema zamene.
Na drugom mestu mi smeta to sto mislim da je to uvod u dalo totalitarnije projekte (bio-cip) recimo, http://www.zazivot.org/archives/69 , na sta ne bih pristao ni iz verskih ni iz gradjanskih principa.
Znas li pricu o zabi i kljucaloj vodi? Ako zabu ubacis u kljucalu vodu, odmah ce iskociti. No ako je ubacis u mlaku, pa postepeno zagrevas, onda ce se skuvati a da toga i nije svesna. Zato reagujem danas a ne sutra.
Pozdrav, ElCo
Oliver
|
28.08.2006. u 18:13 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
ElCo,
da ne bi bilo zabune, jos bih ukratko objasnio sta to znaci da Nemacka nema centralnu bazu. Kada se izradjule licna karta u Nemackoj, radi je lokalna uprava, dok izvodjac (Bundesdruckerei GmbH - dakle prakticno jedan d.o.o.) cim izradi karte u obavezi je da unisti licne podatke. Nijedna federalna agencija niti organizacija iz privatnog sektora NE SME da koristi ID broj l.k., a sve je organizovano na nivou provincija (Länders). Dakle, prica o JMBG-u u YU varijanti otpada (inace, Hrvatske l.k. od skora kriju JMBG, dok se u predlogu naseg zakona trazi i taj podatak za roditelja - zasto?)
Zakon o prevenciji teroristickih akata Nemacke (donet 2002. godine) propisuje unos biometrije u pasose (RFID), ali informacije NE SMEJU biti stornirane u centralnoj bazi. Posto postoje odvojene karte za e-government, licna karta za tu potrebu nije potrebna - toliko o argumentu nasih vlasti da je ovo za e-government.
Kontroverza je u Nemackoj postojala oko tzv. radnih smart karti, jer su podatke iz nje pokusali da "proguraju" u centralni registar, ali Komesarijat za zastitu podataka je reagovao zbog pomenute kolizije sa ustavnom zabranom.
To je ono sto ja imam od podataka o Nemackoj - uz ono sto sam do sada napisao, jasno je da su primer Nemacke i Srbije neuporedivi. Jos jednom ti hvala na onoj informaciji u vezi sa nosenjem l.k., ona mi i jeste bila na nivou pretpostavke, posto nisam bio siguran u pouzdanost izvora.
Edine,s
to se Austrije tice, njihova karta (Burgerkarte) je e-karta (druga posle Finske), kojih ima vise tipova, ali nemaju biometrijske podatke i, sto je najbitnije, daje se na dobrovoljnoj bazi. Dakle, postoji alternativa, sto je najbitnije. Pa ko hoce da bude "staromodan", drzava mu to i omogucava. Austrija je uvela ove godine e-pasose sa biometrijom, ali bez centralne baze podataka. Oni su se odmah nasli na udaru nekih NVO, kao nebezbedni (Grinvalds je to pokazao i na delu).
To je to, nadam se da cemo ubuduce voditi plodan dijalog povodom ovog pitanja. Ako ste za dobru diskusiju, ja sam spreman.
Pozdrav obojici
Oliver
|
28.08.2006. u 19:09 |
odgovor sa citatom
|
nebojisa Siva eminencija
(7.46/10)

Član od: 30.08.2003. Ukupno poruka: 306 info
|
Citat:
Dana 2006-08-28 09:00, laMuerte je napisao:
Oliver je najglasniji zagovornik prvog, sto je ocekivano, obzirom da je covek religiozan. Malo je i klaustofobican, sto je opet ocekivano, opet zato sto je religiozan. Medjutim Nebojisa definitivno pripada grupi za koju sam mislio da ne postoji. Ovoliko paranoje kod coveka nisam nikad i nigde video. Kompletno opisan lik perom Dusana Kovacevica! Mislim da svojim stavovima cak obelodanjuje vesto skrivenu poentu Oliverovih argumenata, i time mu odmaze.
[ Poruku promenio laMuerte dana 28-08-2006 ]
|
Сматрам да за целу дискусију уопште није лоше што имам тај клаустрофобично-параноичан став.
Оливерову причу подржавам у потпуности.
Оливер је образован човек са две академске дипломе (читај: писмен), а ја сам са средњошколском спремом (читај: како хоћеш). Ако некоме одмажем то је вероватно евентуална разлика у погледима на проблематику. Ја не видим ту разлику између Оливеровог и мог става. Он је против такве приче која нам се нуди, ја такође. И није ми само јасно зашто некоме смета што Оливер има истомишљенике. Ту немам за сада ништа да додам.
Искрено се надам да је ова дискусија на корист свих грађана Србије (на директан или ндиректан начин).
Мир свима.
|
28.08.2006. u 21:36 |
odgovor sa citatom
|
laMuerte Drug clan
(3.1/10)

Član od: 10.05.2006. Ukupno poruka: 135 info
|
Olivere, pocecu od pitanja koje si mi postavio:
1. Navedi mi da li je SPC po tebi ista dobro donela ovom narodu, makar to bio samo onaj inkubator sto ga je patrijarh licno poklonio porodilistu?
Odgovor: da (inkubator koji si pomenuo npr.)
2. Gde je po tebi izrazen veci verski fundamentalizam - u Islamskoj deklaraciji (autora Alije Izetbegovica) ili Zickom apelu?
Odgovor: Nisam citao Islamsku deklaraciju. Sa druge strane nisam naveo Zicki apel kao ocit primer verskog fundamentalizma. No, ako si hteo da cujes od mene da li smatram da je i Islam skopcan sa fundamentalizmom i primitivizmom, odogovor je: DA! I to vrlo cesto. Na pamet mi trenutno pada prekidanje koncerta Balkanike u N. Pazaru od strane jednog idejno-jadnog pokreta poznatog pod nazivom Vehabije. Dalje, ukidanje interneta u nekim Islamskim zemljama. Pa onda tretiranje zena medju Talibanima itd, itd...
Na ovom forumu se cesce govori o pravoslavlju pa zbog toga cesce i komentarisem primitivizam, fundamentalizam, izopacenost, cinizam, iskvarenost, kriminalnost, nemoralnost i zlocin visokih predstavnika SPC, pa i same SPC u celini. Evo i poslednjeg primera primitivizma i fundamentalizma visokih predstavnika SPC: http://blog.b92.net/node/1680?page=1
No kao sto rekoh, ovakvih primera ima i u Islamu!
U vezi sa blk: Zar mogucnost dobrovoljnosti po pitanju blk ne demantuje tvoju teoriju da bi neko da menja i zloupotrebljava podatke. Zasto bi neko ko bi da menja podatke ostavio ovakvu mogucnost izbora?! Meni ovo zvuci apsurdno.
Nekako kroz pricu dodjosmo do saznanja da blk ipak nemaju samo "neke dalekoistocne zemlje".
Kao sto sam rekao. Crkva svoj stav o blk bazira pre svega na Bibliji. Sve ostalo sto joj se dopadne kao argument, vesto i navodi. Ako bi neko progutao cip sa svoje lk, crkva bi ocigledno i to proglasila argumentom zasto su opasne.
LaMuerte
|
28.08.2006. u 23:58 |
odgovor sa citatom
|
nebojisa Siva eminencija
(7.46/10)

|
СПЦ је више него било која друга установа у Србији урадила на очувању националног идентитета у Срба. Стога ме боли сваки атак на СПЦ јер је то уједно и атак на мој национални и верски идентитет. Као Хришћанин, а како то рече у Хришћанском свету, надалеко чувени старац Пајсије Светогорац, прихватање БЛК која у себи садржи код са три шестице и мојим потписом, значило би да добровољно прихватам жиг нечастивог и да се одричем Христа. То је тај део који антихришћански и који ми смета код БЛК. Без потписа ЛК би била донекле прихватљива, али овако за мене није.
Мир свима.
|
29.08.2006. u 00:46 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Keno,
u vezi sa onim linkom - treba ga gledati u kontekstu izjave vladike Irineja povodom tog dogadjaja (nisam je nigde video u celosti, u pitanju su sve same interpretacije), stoga saljem link foruma na kome stoji izjava u celosti, pa neka svako izvuce zakljucak
http://verujem.org/forum/viewtopic.php?t=984
I slazem se da fundamentalizma ima na obe strane - samo sto ih ti u Pravoslavlju vidis na pogresnom mestu. Zicki apel je fundamentalan samo toliko sto se bori za FUNDAMENTALNA (osnovna) prava i slobode gradjana.
Sto se dobrovoljnosti tice, izveo si pogresan zakljucak - naime, onaj ko veruje "strucnjacima" iz MUP-a, neka slobodno daje podatke za centralnu bazu - to ce mu mozda omoguciti ubrzanje nekih transakcija, ali u slucaju ukrstanja, prepravke ili kopiranja dela ili cele baze, odogovornost je na njemu. Birao je slobodno, a ne pod prinudom.
A nigde ne pise da biom. l.k. imaju SAMO dalekoistocne zemlje - receno je da ih imaju UGLAVNOM dalekoistocne zemelje - ti si covek dosledan, s obzirom da si pravnik, i trazim od tebe da i ubuduce budes terminoloski precizan. Od dalekoistocnih zemalja imaju ih (po mojim saznanjima) : Malezija, Singapur, Tajland, Bruneji, Makao. Ponavljam da ih najrazivijenije zemlje sveta nemaju (SAD, Japan, Kanada, Australija, najveci broj zemalja EU, ukljucujuci Britaniju, Francusku i Nemacku). Ne mogu reci sta ce donositi buduci tokovi, pogotovo zbog problema terorizma (koj se opet ne moze resiti licnim kartama, jer teroristi ne kriju identitet, vec namere), ali u vreme kada je donet Zicki simposion (a i danas) to je 100% tacna informacija.
Sto se tice verskog aspekta problema, to sam vec pojasnio. Poenta je da taj projekat ljudima moze smetati iz vise razloga : nekome je to urusavanje prava na privatnost, nekome je problem bezbednosti, za nekoga je to neeticki a drugi u tome vide religijske smetnje. Sve su to prava koje savremena zakonodavstva poznaju i brane, stoga je ovo projekat protiv koga ustaju i ateisti i religiozni i monarhisti i anarhisti i levicari i desnicari...
Drago mi je da diskusija sve vise ide u jednom kultivisanom ambijentu. Zanima me tvoje misljenje zasto bi bilo dobro uvesti biometrijske licne karte, sta bi one poboljsale, u cemu vidis eventualni problem i kako gledas na prosirivanje baze podataka koja se vodi o gradjanima.
Pozdrav!
Oliver
|
29.08.2006. u 13:01 |
odgovor sa citatom
|
nebojisa Siva eminencija
(7.46/10)

|
Драги суграђани још једном вас позивам(сви читајте:молим) да на ову превару одлучно одговорите бојкотовањем. Велики је број слободоумних људи у Србији. Истрајаћемо ми у тој борби.
За евентуална питања о слободоумности одговорићу одмах. Мој ум је слободан јер обитава у Ономе који Је без почетка и краја.
|
29.08.2006. u 23:29 |
odgovor sa citatom
|
enis-ljacga-new Drug clan
(3.3/10)

Član od: 01.12.2005. Ukupno poruka: 295 info
|
Norveska je zato MAJKA sve sto treba je da svoj norveski maticni broj znas napamet,niti izvod niti uverenje o drzavljanstvu,licna karta, nit koji rac-ku.U nekim bazama podataka ne stoje slike pa u tim slucajevima je potrebno imati makar viza-card sa slikom ili neki drugi dokument radi potvrde identiteta.
mnogo ste mi bre komplikovani
[ Poruku promenio enis-ljacga-new dana 31-08-2006 ]
|
31.08.2006. u 18:08 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Slazem se Gagi, u potpunosti - kada diskutujem po pitanju tih stvari, Norveska mi je prvi argument! To je prava drzava i primer za uzor. Hvala sto si naveo taj primer.
Veliki pozdrav za mog drugara!
Ogi
[ Poruku promenio oliver dana 31-08-2006 ]
|
31.08.2006. u 19:54 |
odgovor sa citatom
|
bilby Siva eminencija
(6.8/10)

Član od: 17.11.2004. Ukupno poruka: 928 info
|
Citat:
Dana 2006-08-28 13:23, elcommandante je napisao:
nemogu reci da kena ne poznajem
ali znam i tebe vrlo dobro suboticu
a ovog glupana bilba ne znam i ne bih zelio upoznati
sto bi nastavnik dupesa rekao
glava mu sluzi samo za sisanje
i da ima preko cega da jede
takve ni u vojsku nisu primali
|
Mozda nisu primali u crvene beretke a u cetnike bogami jesu. Neznam na koju vojsku mislis komandante, Ludakovicu. Srbi su kao narod krivi sto rece onaj "mudri" Athisari jel da? Ce vidimo ko je kriv,samo polako! |
|
01.09.2006. u 08:29 |
odgovor sa citatom
|
bilby Siva eminencija
(6.8/10)

Član od: 17.11.2004. Ukupno poruka: 928 info
|
Pardon,zelene beretke. Greska u koracima. Kako ovo neki put nemamo opciju da promenimo tekst? Sve je u Kraljevini Srbiji moguce.
Kad sam vec kod boja,crveno ,zeleno,setih se ove pesmice:
Ruzo moja bela ,sto si mi crvena,
Kad si bila plava,ko zelena trava...
|
01.09.2006. u 08:35 |
|
|