Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Pitanja i predlozi
Moderator: ivan, svp

Nova Varos Online Forum Index >> Pitanja i predlozi >> Šta mislite o uvođenju lične karte sa čipom?

Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 sledece strane >> )
Autor Šta mislite o uvođenju lične karte sa čipom?
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006.
Ukupno poruka: 1603

info
Aaa, zbog toga li uvode cip! Da mi naruse privatnos'!? E, pa, necemo tako kolege!!! Predlazem samo plastificiranje, jer su ove stvarno krsh.
 14.06.2006. u 19:52 odgovor sa citatom  
Korgan
Drug clan
(2.69/10)

Član od: 31.03.2006.
Ukupno poruka: 158

info
Lepo su josh nashi stari govorili "Sachuvaj nas bozhe chipova u lichnoj karti"
 15.06.2006. u 00:04 odgovor sa citatom  
bilby
Siva eminencija
(6.8/10)

Član od: 17.11.2004.
Ukupno poruka: 928

info
Vas jedino chipovi mogu vratiti na normalan kolosek.Svaka cast postenoj vecini Srpskog naroda.I LOVE YOU
 16.06.2006. u 04:58 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

Član od: 01.08.2002.
Ukupno poruka: 649

info
Na stranu ovi smesni komentari, meni jos uvek nije jasno kako tacno ova kartica izgleda, a pritom ne mislim na fizicki izlged, vec na ono sto ce se citati elektronski. Pretrazio sam net po Oliverovoj preporuci, ali nisam naisao na neko objasnjenje. Na srpskim stranama nasao sam zvanicne izjave ministra i jos ponesto sto se moze procitati u dnevnim novinama, ali i forume na kojima ljudi raspravljaju o SRS, a ni sami nisu bas sigurni sta su to elektronske kartice. Ucinilo mi se (i ne samo to) da se ovde vise razmislja stranacki nego kriticno. Vecina, kako je vec pomenuto, mesa elektronske sa plastificiranim karticama. Na stranicama pisanim na enegleskom nasao sam dosta toga, ali sve se svodi na to da upravo malo zemalja ima ovakve kartice, a i to su, uglavnom, nerazvijene zemlje (pominju se zemlje Azije i Afrike), a ostalo je prica o tome sta se dobija uvodjenjem ovakvih kartica (prvenstveno se pominje sigurnost i nemogucnost zloupotrebe, medjutim, sa istih stranica se vidi da ovo, bas ovo nije tacno, i da su to samo izjave vlasti da bi se zadovoljili neki njihovi interesi). Dok meni nista oko ovoga nije cisto i jasno, mogu samo da napravim paralelu sa studentskim cip karticama na kojima se nalaze osnovni podaci o studentu, slika, zaduzenja u studenskom domu, kolicina preostalih obroka u menzi, ali, sto se tice licnih podataka, nista vise od onoga sto su studenti sami napisali u zahtevu za izdavanje ove kartice. Sad, vodjeni teorijom zavere ili necim drugim, mozemo reci da ja ipak ne znam sta se sve nalazi na toj kartici, ali mozemo i odgovoriti da meni to do sada nije smetalo. Naravno, studentska kartica nije isto sto i elektronska licna karta, pa ce verovatno biti mnogo vise zainteresovanih - kako kriminalaca tako i drzave, vodjenih, svako svojim interesima - da podatke "malo" izmeni. Sto se tice teksta Slobodana Antonica, vrlo inspirativno i dramaticno, ali nista konkretno. Tako, dok neko ne nadje vise podataka o ovoj raboti, meni ostaje nesto vise od pet godina da se upoznam sa dobrim i losim stranama pomenute karte.

Budite pozdravljeni
 16.06.2006. u 11:26 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

IP: 210.49.183.*
Mudar decko ,nema shta! Gde li je samo kupio ovako lepe cipele?
 16.06.2006. u 11:38 odgovor sa citatom  
TonyClifton
Drug clan
(1.68/10)

Član od: 30.05.2006.
Ukupno poruka: 17

info
Ko(n)j je ovaj sto stalno troluje neregistrovan sa IP: 210.49.183 ?
Prijavi se ili odje8i u skoku!!!

[ Poruku promenio TonyClifton dana 16-06-2006 ]
 16.06.2006. u 12:12 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Citat:

Dana 2006-06-16 11:26, bracko je napisao:
Na stranu ovi smesni komentari, meni jos uvek nije jasno kako tacno ova kartica izgleda, a pritom ne mislim na fizicki izlged, vec na ono sto ce se citati elektronski. Pretrazio sam net po Oliverovoj preporuci, ali nisam naisao na neko objasnjenje. Na srpskim stranama nasao sam zvanicne izjave ministra i jos ponesto sto se moze procitati u dnevnim novinama, ali i forume na kojima ljudi raspravljaju o SRS, a ni sami nisu bas sigurni sta su to elektronske kartice. Ucinilo mi se (i ne samo to) da se ovde vise razmislja stranacki nego kriticno. Vecina, kako je vec pomenuto, mesa elektronske sa plastificiranim karticama. Na stranicama pisanim na enegleskom nasao sam dosta toga, ali sve se svodi na to da upravo malo zemalja ima ovakve kartice, a i to su, uglavnom, nerazvijene zemlje (pominju se zemlje Azije i Afrike), a ostalo je prica o tome sta se dobija uvodjenjem ovakvih kartica (prvenstveno se pominje sigurnost i nemogucnost zloupotrebe, medjutim, sa istih stranica se vidi da ovo, bas ovo nije tacno, i da su to samo izjave vlasti da bi se zadovoljili neki njihovi interesi). Dok meni nista oko ovoga nije cisto i jasno, mogu samo da napravim paralelu sa studentskim cip karticama na kojima se nalaze osnovni podaci o studentu, slika, zaduzenja u studenskom domu, kolicina preostalih obroka u menzi, ali, sto se tice licnih podataka, nista vise od onoga sto su studenti sami napisali u zahtevu za izdavanje ove kartice. Sad, vodjeni teorijom zavere ili necim drugim, mozemo reci da ja ipak ne znam sta se sve nalazi na toj kartici, ali mozemo i odgovoriti da meni to do sada nije smetalo. Naravno, studentska kartica nije isto sto i elektronska licna karta, pa ce verovatno biti mnogo vise zainteresovanih - kako kriminalaca tako i drzave, vodjenih, svako svojim interesima - da podatke "malo" izmeni. Sto se tice teksta Slobodana Antonica, vrlo inspirativno i dramaticno, ali nista konkretno. Tako, dok neko ne nadje vise podataka o ovoj raboti, meni ostaje nesto vise od pet godina da se upoznam sa dobrim i losim stranama pomenute karte.

Budite pozdravljeni

Pozdrav, Bracko

Evo nekih konkretnih podataka. U pitanju su tacke Zickog simposiona iz marta 2005. godine, prvog strucnog skupa koji je kriticki proucito ovaj problem.

1 Биометријске личне карте као обавезујући документ на националном нивоу уведене су у неколико држава света, углавном далекоисточним. У Европској унији велика већина земаља нема такве личне карте, оне нису услов за улазак у Европску унију нити њихово увођење доприноси бежем уласку. Очигледан пример је Словенија, која пре уласка у ЕУ није увела такве карте (иако је постојала могућност), већ обичне пластичне са вишим нивоом заштите.

2 Земље које су планирале или планирају да уводе биометријске личне карте суочене су са отпором мислеће јавности и друштвене заједнице уопште. У Великој Британији покушај увођења биометријских личних карти довео је до вишемесечних дебата у парламенту и бурних реакција академских грађана, док је у Канади од стране званичне парламентарне комисије одбачен на неодређено време, као скуп, неоправдан и потенцијално опасан.

3 Светски стручни органи, какав је Заједнички комитет за људска права британске владе, процењују да је пројекат увођења биометријских личних карти на националном нивоу потенцијално у колизији са европском Конвенцијом о људским правима, а званичне студије о изводљивости показују да такве личне карте не гарантују стопроцентну поузданост и аутентичност. Судови неких земаља (Јапан и Тајван) су реаговали са пресудама да пројекат биометријских личних карти крши права грађана и одредбе Устава, у складу са чиме су донети и суспензивни акти.

4 У Србији је пројекат набавке опреме за израду биометријских личних карти постао актуелан крајем2003.г., када је тадашњи министар полиције објавио да је купљена модерна и скупа опрема од америчке фирме Моторола. Та куповина није прошла ни обавезан тендерски протокол ни законско додељивање новца из републичког буџета, због чега је 2004.г. реаговао министар финансија са најавом подизања кривичних пријава. Србија је јединствен пример да је прво купљена опрема за биометријску идентификацију грађана, а после тога (тачније после три године) покренута скупштинска процедура за предлог закона о биометријским личним картама, због чега је себе сврстала у ред тоталитарних држава са волунтаристичким правним уређењем.

5 Америчка фирма која је МУП-у Србије продала систем за биометријску идентификацију грађана има посебне уговоре са америчком војском и централнообавештајном службом (ЦИА), тако да нико не може гарантовати да не постоји могућност одлива података страним службама. Такође је основано претпоставити да поменуте службе веома лако могу креирати лажне личне карте за своје потребе, које ће од стране нашег рачунарског система бити препознате као потпуно валидне. Индикативна је чињеница да у Америци државна управа није ни покушала са увођењем биометријских личних карти међу својим становништвом, јер би то сигурно довело до великог отпора јавности.

6 Није тражена масовна сагласност грађана Србије за проширивање базе података коју ће држава о њима водити нити су организоване јавне дебате и дискусије по том питању.

7 Пројекат директно угрожава приватност грађана као једно од фундаменталних личних права данашњице и отвара простор за електронски криптоване тајне архиве.

8 Бирократски апарат добија могућност готово тренутног манипулисања огромним бројем података преко централизоване базе и продаје делова базе трећим лицима.

9 Злонамерни упади споља или намерно исправљање централизоване базе изнутра носе огромну опасност по интегритет личности које су њима обухваћене.

10 Усвајање овог пројекта у будућности води ка много тоталитарнијим концептима интеграције свих докумената у један, чиме би се избрисала анонимност токова новца и отворио пут тоталном надзору државе над појединцем. Минијатуризација целог система се полако спроводи у свету, у виду поткожних чипова, због чега хришћани свих конфесија изражавају оправдан страх од најаве тоталитарног режима описаног у Јовановом Откривењу (уп.гл.13, ст. 16-1. Синоди неких Православних Цркава су дали званична саопштења, јер злонамерни људи могу искористити овакве пројекте за уношење раздора и немира међу хришћане.

Potpuno konkretno i otvoreno. A juce je stavljeno nesto i ovde
http://www.nspm.org.yu/koment%202006/2006_vasilije_digitalno2.htm

Pozdrav
Oliver

16.06.2006. u 12:27 odgovor sa citatom  
TonyClifton
Drug clan
(1.68/10)

Član od: 30.05.2006.
Ukupno poruka: 17

info
A, da li moze neko da mi objasni, po pitanju pravne, bla, bla, bla, ustavne procedure, koliko se tu 'narod' pita, da li uopste zeli takvu licnu kartu?
I, zasto da je ne spalimo svi kolektivno, kada bude izdata?

[ Poruku promenio TonyClifton dana 16-06-2006 ]
 16.06.2006. u 12:42 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

info
Hvala Oli, ovo je vec nesto. Sledece, logicno, pitanje vec je postavio prethodnik (TonyClifton): Na koji nacin se sve ovo moze spreciti? U tekstovima se pominju demonstracije kao glavno sredstvo izjasnjavanja/borbe gradjana. Nekad su to radili studenti. A poslednje ucinkovite demonstracije su bile onog oktobra. Kakave su nam sanse?
 16.06.2006. u 13:54 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Sanse su dobre, ali ce trebati truda.

Obecavam neke novosti tim povodom za nekoliko dana.

Pozdrav
Oli

16.06.2006. u 14:03 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

info
Stanite. Oni unesu nase podatke u cip, isto kao i u ovu l.k. (mislim da to ne bi predstavljalo nikakav problem, tako je sa studentskim cip karticama, sto rece Bracko). E, sad, je li mislite da ce uneti jos neke podatke koje mi ne vidimo i ne znamo za njih, i da pritom budu jos lazni? I da li ce se na tom cipu nalaziti neki lokator, tako da mogu da znaju, u svako doba dana i noci, gde se trenutno nalazi l.k. sa cipom?
 16.06.2006. u 14:25 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

info
Ustvari, jesu li ove trenutne l.k. "unete" u kompjutersku bazu podataka? Ako jesu, onda mislim da je svejedno da li su nasi podaci na cipu ili u obicnoj l.k.
 16.06.2006. u 14:38 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

info
Ne bas. I bez lokatora. Procitaj sve tekstove i postove, ako te ne mrzi, bice ti jasnije.
 16.06.2006. u 14:41 odgovor sa citatom  
stranak
Drug clan
(1.98/10)

Član od: 25.06.2006.
Ukupno poruka: 27

info
meni je to skroz ok.
 26.06.2006. u 17:17 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

Član od: 30.08.2003.
Ukupno poruka: 306

info
Да ли постоји нека акција којој се човек може прикључити и дати свој допринос у одбрани људских слобода? Ово је покушај тихог поробљавања комплетног народа у једној држави. Сложимо се једном за свагда у овој земљи и одлучно се супроставимо тоталитаризму који нам прети. Помози Боже!!!

18.08.2006. u 01:56 odgovor sa citatom  
VIP
Siva eminencija
(4.97/10)

Član od: 24.10.2003.
Ukupno poruka: 67

info
Ono što sam naučio za godinu dana na fakultetu je izmeđju ostalog da ništa ne radi samo od sebe! Što bi značilo da i kada dobijemo ličnu kartu sa čipom potrebna je neka vrsta (verovatno električna) energije da bi se očitali svi potrebni podatci (koje bi neko mogao da iskoristi pozitivno ili negativno). Toliku količinu energije koja bi napajala ličnu kartu narednih 10 godina koliki joj je rok važenja je vrlo teško (gotovo nemoguće) smestiti na tako mali i tanak prostor kao što je lična karta. A da ne pomenem da za špijunske delatnosti je potreban još i jedan odašiljač jedan prijemnik podataka kao i neka budža koja bi sve te podatke pakovala u memoriju čipa. Dakle sve je to i na neki način moguće da se radi o manjoj količini ličnih karti koje nisu ni malo jeftine. Ali za celu državu, nije to ni malo lako a ni jeftino.

Ono što je od praktičnog značaja je način na koji će se upisivati podatci. Postoji mogućnost upisa u memoriju čipa samo identifikacionog broja (nešto kao JMBG) koji bi služio za identifikaciju osobe a svi mogući podatci bi se vukli iz glavne baze podataka (mislim da ova baza podataka u supu postoji još odavno i mogla je i do sada biti zloupotrebljena milion puta). Tako bi milicajac na terenu mogao, zavisno od softvera i hardvera koji mu budu dali (o ovome sad ne mogu da nagadjam) da sazna informacije o imenu, prezimenu BR LK, JMBG, takodje o tome da li je osoba pod istragom, da li je na potrnici... Da, znalo bi se i koga je pola, veroispovesti, nacionalnosti ali to nisu krivene stvari. U ostalom, pojedine opštine imaju sajtove sa kojih se može skinuti izvod iz matične knjige rodjenih.

Druga mogućnost je da se na čipu čuvaju svi mogući podatci koji se sada nalaze u ličnoj karti. To je isto samo bi sada oni bili zapisani u elektronskom formatu a policajac bi pored očiju morao da ima i spravicu za čitanje lične karte. Ta spravica bi mogla kao i u prvom slučaju da se kači na mrežu i vuče ostale potrebne podatke o osobi a ne bi morala. Zavisno od implementacije. Ja lično mislim da je verovatnija druga mogućnost koja bi ostavila prostor za dalje razvijanje ove tehnologije, a i u slučaju trenutnog zakazivanja mreže policajac bi ipak bio u mogućnosti da sazna osnovne stvari vezane za osobu koju legitimiše.

Kako sam čuo postojala bi i mogućnost objedinjavanja lične karte i vozačke dozvole, a kasnije i ko zna još kojih dokumenata. Time bi čovek sa sobom nosio samo jedan mali dokument. Svaka legitimacija bi trebala biti zabeležena u centralnoj bazi podataka što bi imalo svoje pozitivne strane.

Špekuliše se i o tome da li će ulogu memorijskog elementa igrati magnetni zapis onakav kakav se koristi na polatnim karticama ili bi to bio čip kao u mobilnim telefonima, halo karticama, ovim našim jadnim studentskim...

Bilo kako bilo, smatram da mnogo veću mogućnost za praćenje i narušavanje privatnosti pruža mobilna telefonija ("ortak lokator" i slično) ali se niko ne buni protiv mobilnog telefona. A ko ga od vas nema?

[ Poruku promenio VIP dana 18-08-2006 ]
 18.08.2006. u 17:37 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

info
Много лепо објашњено са, вероватно, стручне стране. Проблем је у томе што када у догледно време, "не дај Боже", буде избачен новац из употребе, а буде само постојао у електронском облику, постоји опасност да уколико ниси истомишљеник са властима останеш без новца у само једној јединој секунди која је довољна за постављање твог новчаног салда на 0 (нулу). Ово би ти била следећа акција након увођења БЛК.
 20.08.2006. u 14:21 odgovor sa citatom  
Osvetnik
Drug clan
(5.58/10)

Član od: 15.08.2006.
Ukupno poruka: 346

info
Zar platne kartice i sada nisu u upotrebi? U čemu se ogleda ta zavisnost od lične karte?
 20.08.2006. u 14:31 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

info
Сада имаш новац папирни и не мораш имати платну картицу. Прича се односи на обједињавање докумената.
 20.08.2006. u 14:40 odgovor sa citatom  
Osvetnik
Drug clan
(5.58/10)

Član od: 15.08.2006.
Ukupno poruka: 346

info
Ali se stanje na računu u banci (koji moraš da imaš ako primaš platu i placas porez) ažurira elektronski. Svodi ti se na isto. A računi u bankama nisu tajni koliko znam.

Poenta je u tome da ako si nepodoban vlastima, i oni su radi da ti ažuriraju stanje na računu oni će to učiniti i sa čipom i bez. Platne kartice, koje se sada koriste služe za prepoznavanje korisnika računa od strane mašine a sve ostalo je u banci, dakle nezavisno od kartice koju koristiš.

[ Poruku promenio Osvetnik dana 20-08-2006 ]
 20.08.2006. u 14:59 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.143 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.