Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Pitanja i predlozi
Moderator: ivan, svp

Nova Varos Online Forum Index >> Pitanja i predlozi >> Šta mislite o uvođenju lične karte sa čipom?

Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 sledece strane >> )
Autor Šta mislite o uvođenju lične karte sa čipom?
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

Član od: 30.08.2003.
Ukupno poruka: 306

info
Како не схватиш да сада нема сврхе то да раде сада. Када би био јединствен документ са чипом могли би да избришу не само твој салдо са рачуна већ и сваки податак о теби и ти више не би постојао и не би био у прилици да купиш било шта (храна, лек и сл.), не би могао користити ништа што је у надлежности државе. Био би изгубљен, (жив, а мртав).
 20.08.2006. u 15:18 odgovor sa citatom  
EdinDrljo
Siva eminencija
(4.16/10)

Član od: 09.11.2004.
Ukupno poruka: 71

info
Osvetnik, nemoj da kvaris atmosferu!

Ja se slazem sa recenim. Oni mogu u sekundi da ti isprazne racun! Ja sam protiv platnih kartica! Nista dok ti malo ne popljunes prste i krenes da listas! Pune ruke para, ljudi te gledaju a ti listas... pa malo malo pa popljunes opet! Ko ima pravo da ukine to zadovoljstvo ljudima!?

Ja sam zato i protiv uvodjenja struje u domove! Mislim, sta ako "oni" odluce da ti iskljuce struju! Oni to mogu za sekundu da urade! A nama dali da se naviknemo. A mi budale pristali! I kad iskljuce, totalno nas poniste, mislim, onako globalno!

Ili zamisli da ti preprave licne podatke. Hajde ti sad skontaj sta bi se desilo da oni tebi namerno preprave religiju! Stave ti da si, ne daj boze, recimo katolik! A ti i ne slutis sta se dogadja. Umres, bog u kompjuter, kad ima sta da vidi!?! I sta su sve ovo ovozemaljske mane spram te!?!

Bog da pozivi onoga ko je izmislio kocnicu!

OTPOR! Samo OTPOR!

[ Poruku promenio EdinDrljo dana 20-08-2006 ]
 20.08.2006. u 15:31 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

info
Немојмо мешати бабе и жабе. Ствари треба гледати са критичке стране. Не треба све што је модерно, лепо и лако прихватити без доброг тестирања и студирања онога шта са тим долази. Мишљења сам да овој теми треба придати много већу пажњу и важност. Поздрав.
 20.08.2006. u 15:46 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

Član od: 01.08.2002.
Ukupno poruka: 649

info
Covek se lepo nasalio. Iskreno, to mi se vise svidja od onih ozbiljno-glupih prica o ratu i ucesnicima...
 20.08.2006. u 21:30 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

info
Добре шале никад доста. Само ова тема је озбиљнија него све друге о којима се писало. Ова тема се дотиче нас самих и то најдиректније. Очекујем да ће ово што је овде написано натерати људе да добро размисле да ли желе нове БЛК.
 21.08.2006. u 00:07 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

info
Предлажем свима да посете пријатељски сајт "Живот без жига". Пун је фантастичних текстова на ову тему. Такође, можете се уверити ко је једна од кључних особа у овој борби против тоталитаризма. Наравно, реч је о Оливеру Суботићу. Нека је Сила Господња са њим и са свима учесницима овог подвига.
 21.08.2006. u 00:49 odgovor sa citatom  
VIP
Siva eminencija
(4.97/10)

Član od: 24.10.2003.
Ukupno poruka: 67

info
A kako danas dokazuješ ko si?

Ličnom kartom bez dva srednja lista (koja su otpala) koju može da falsifikuje ko hoće i gde hoće! Ili bazom podataka u supu koju može da hakne bilo ko iz Ministarstva unutrašnjih poslova. I ja gledam "Operativce" svakim radnim danom od 23 časa, ali znam da se radi o zapadnjačkoj ****ji!

Što se tiče para e tu jeste problem. Kako će oni što su navikli da izvade pun novčanik pred prijateljima da se pokažu, da se prilagode na platne kartice. Ostadoše ljudi bez ponosa. A koliko ih je samo smuvalo žena na nabuđženi novčanik koji viri iz dupeta (pardon, zadnjeg džepa). Predlažem da za njih uradimo posebnu platnu karticu koja bi na sebi imala displej na kome bi pisao trenutni saldo. Njih bi kačili preko specijalne zakačke za kravatu (da budu stalno vidljive) a ugradili bi i pozadinsko osvetljenje da se vide i u slabo osvetljenim prostorijama (diskotekama, kafićima, hotelskim sobama pri prigušenom svetlu, i ostalim "romantičnim mestima"). Za one koji vole tehnološke pikanterije (gledao sam Polarotor **ružna reč!**) napravili bi i savitljive, mekane kartice za one koji vole da spavaju sa parama, da ih ne žuljaju u krevetu. Pa onda neke da upijaju smrad iz čarapa (za one koji preferiraju držanje para u čarapi), zatim neke da ispuštaju zvuk šuškanja para kada se vlasnik sa strahom probudi noću...
 21.08.2006. u 20:56 odgovor sa citatom  
VIP
Siva eminencija
(4.97/10)

info
U prethodnom postu sam napisao >> zapadnjačkoj s e r i j i << a računar je mislio da nekoga psujem. Samo toliko da znate šta znače ove zvezdice.
 21.08.2006. u 21:02 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

info
Очигледно је да волиш све електронске новине и олакшице. Слажем се све дотле док не задиру у моју приватност. Волим ја рачунаре, тв уређаје, фрижидере и сл. Добре су и платне картице али их треба користити у комбинацији са готовим новцем. Свестан си да преко платне картице аутоматски, некоме ко има приступ информацијама, познато где си је користио, шта си купио или коју си услугу платио и сл. Са готовином нема шансе да будеш праћен, а то исто важи и за електронске личне карте. Папир је закон. Живео папир.
 21.08.2006. u 23:25 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

Član od: 01.08.2002.
Ukupno poruka: 649

info
Ziveo papir!

Ali drugrari, ja cak i ne znam koja drzava mi potvrdjuje drzavljanstvo. Odavno vec ne mogu da glasam nigde. I znate sta? Najvise bih voleo da ne moram uopste da razmisljam o tome. Lepo krenem gde ja hocu bez da me neko pita gde sam se ja to zaputio. Iskreno, ne volim mnogo novo-tehnicke fore. Mada, koristim ih kao i svi ostali, da se razumemo. I onda, eto ti sad nekih plasticnih licnih karti. A nikad nisam iskoristio platnu karticu da nesto zaista platim. Odem lepo do bankomata, uzmem koliko mi treba i vratim se u knjizaru, market ili gde vec. Ukratko, moj odgovor je: Hvala, ne hvala.

E, da, veliki pozdrav za Chexyja i njegov komentar (sto se onog "beklajta" tice, mogu slovca da budu ono fluor-nesto pa da sjakte u mraku).

Budite dobri
 22.08.2006. u 03:37 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Citat:

Dana 2006-08-21 20:56, VIP je napisao:
A kako danas dokazuješ ko si?

Ličnom kartom bez dva srednja lista (koja su otpala) koju može da falsifikuje ko hoće i gde hoće! Ili bazom podataka u supu koju može da hakne bilo ko iz Ministarstva unutrašnjih poslova. I ja gledam "Operativce" svakim radnim danom od 23 časa, ali znam da se radi o zapadnjačkoj ****ji!

Što se tiče para e tu jeste problem. Kako će oni što su navikli da izvade pun novčanik pred prijateljima da se pokažu, da se prilagode na platne kartice. Ostadoše ljudi bez ponosa. A koliko ih je samo smuvalo žena na nabuđženi novčanik koji viri iz dupeta (pardon, zadnjeg džepa). Predlažem da za njih uradimo posebnu platnu karticu koja bi na sebi imala displej na kome bi pisao trenutni saldo. Njih bi kačili preko specijalne zakačke za kravatu (da budu stalno vidljive) a ugradili bi i pozadinsko osvetljenje da se vide i u slabo osvetljenim prostorijama (diskotekama, kafićima, hotelskim sobama pri prigušenom svetlu, i ostalim "romantičnim mestima"). Za one koji vole tehnološke pikanterije (gledao sam Polarotor **ružna reč!**) napravili bi i savitljive, mekane kartice za one koji vole da spavaju sa parama, da ih ne žuljaju u krevetu. Pa onda neke da upijaju smrad iz čarapa (za one koji preferiraju držanje para u čarapi), zatim neke da ispuštaju zvuk šuškanja para kada se vlasnik sa strahom probudi noću...

A kako svoj identitet dokazuju gradjani SAD, Kanade, Australije, Japana - citaj : tehnoloski i ekonomski najrazvijenijih zemalja u svetu? Pretpostavljam da i ne znas da nijedna zemlja common law sistema danas uopste NEMA licne karte - sta ce im kada imaju pasos, vozacku i tome slicno? A o biometrijskim licnim kartama da i ne govorimo - u Britaniji se godinama vode parlamentarne bitke po ovom pitanju, a konzervativci odbacuju cak i predlog o dobroboljnim licnim kartama. U Kanadi su pre nekoliko godina zvanicno odbacene. U Australiji da ne pominjem... Dakle, centralizovana baza podataka obicnih gradjana UOPSTE ne treba da postoji u MUP-u (kriminalci su druga prica) - odakle drzavi pravo da pravi centralni registar? Nemoj zaboraviti da su licne karte u Srbiji i tzv. JMBG "nasledje" Gestapoa koje su komunisti tako zdusno prihvatili. Podseticu te da je u Nemackoj USTAVOM zabranjeno kreiranje centralnog registra. Toliko o tome, a mozemo jos, ako zelis.

Sto se e-governmenta tice, on se veoma lako izvodi bez biometrijskih licnih karti - primer su upravo najrazvijenije zemlje sveta koje ih nemaju.

Prava diskusija treba da se vodi oko biometrijskih pasosa bez centralnog registra, tu treba da se vode bitke - biometrijske licne karte i centralna baza biometrijskih podataka su cist totalitarizam i tu su stvari jasne ko dan.

A ovo u vezi sa platnim kartimaca-papirnim novcem ne znam da li uopste da komentarisem - bilo bi dobro da prethodno procitas Orvelovu 1984. da bi shvatio o cemu je rec. Zanimljivo je da u Srbiji pri samom pomenu privatnosti ljudi pocnu da se smeju, dok je na Zapadu to veoma ozbiljna stvar (postoje cak i advokati samo za tu oblast).

Elem, pre nekoliko dana pregledam televizijske kanale kad na jednom imam sta da vidim - nekakav "vidovnjak" ljudima koji se jave u emisiju (preko onih 041 telefona koji otkidaju celu platu za 5 min) otkriva proslost i buducnost. To ne bi bilo nista novo da na stolu covek ne drzi ultra-moderni lap-top, u koji sve vreme nesto kucka i tome slicno, da bi pokazao covek da ide u korak sa vremenom.
Ova prica me neodoljivo podseca na projekat biom.l.k. jer vlada zeli da nam pokaze kako u korak ide s vremenom time sto pocinje sa razvijanjem ovakvog sistema identifikacije, umesto da taj novac ulozi u elektronsku industriju, recimo. I to prolazi kod naivnih gradjana, sve zbog price o modernim tehnologijama.
Kod mene ne prolazi - zato sto sam naucen da se kriticki odnosim prema svemu oko mene. Da smo se kriticki odnosili prema svemu sto nas je okruzivalo 80-tih i 90-tih, danas bi sve bilo drugacije.

Pozdrav i nastavite diskusiju
Oliver
 22.08.2006. u 08:59 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

info
Колико смо заостали за светом говоре и ове горе наведене ствари. Оно што је развијени свет одбацио као атак на човекове слободе ми у Србији хоћемо да прихватимо као нешто "МОДЕРНО" и "КОРИСНО". Покушајмо да схватимо колика опасност прети. Па на крају сетите се оне народне пословице, "Где има дима има и ватре". Да нам да Бог да се ујединимо у одбрани људских слобода које су нам на рођењу дароване. Поздрав.
 22.08.2006. u 13:07 odgovor sa citatom  
VIP
Siva eminencija
(4.97/10)

info
Pozdrav za Bracka i Olivera i ostale učesnike foruma.

Nisam ni ja za zadiranje u privatnost ali bi se zakonom mogao ograničiti taj totalitarizam o kome se toliko priča. Jednostavno lična karta bi sadržala sve podatke kao i ova sad (samo u e formatu) i još plus nešto o tome da li se osoba traži zbog nekih kriminalnih delatnosti (znaš ono kad te sretne pandur pa zove u stanicu da pita da li si čist). Takođe ne vidim razlog zašto se ne bi objedinila vozačka dozvola sa ličnom kartom. Zar je krivena stvar dal imaš položeno za B (kao ja i Brale) ili za C? A softverom bi mogao da bude ograničen pristup bilo kome ko želi da pristupi bilo čijim ličnim podatcima i da ih menja, uključujući o onima iz supa. To je stvar zakona.

Što se tiče teksta na sajtu "ZaŽivot", mislim da ima nekih stvari koje jednostavno nisu tačne. One o stranoj špijunaži. Pa i da su stranci pokušali da nam promuvaju nešto naši stručnjaci bi to mogli da otkriju. Za lociranje i špijunažu je potrebna energija o kojoj sam pisao u ranijem postu pa se ne bih vraćao na to ponovo.

Ono što mi je zapalo za oko je nabavka opreme unapred i bez tendera. Ako je protivzakonito neko treba da odgovara. Takodje više bih voleo kada bi opremu za lične karte radile neke naše firme jer je reč o jednom veoma velikom projektu od koga bi Srbija imala koristi a ne da plaća toliku sumu stranim zemljama.

@ Bracko
Što se tiče šaktećeg osvetljenja slažem se da postoji i takav model. Za tebe može neki sa Platonovim ili Aristotelovim likom.

@ Oli
Uz Božju pomoć, valjda će na vlast u Srbiji doći pametni, pošteni i moralni ljudi. Valjda će zavladati Božji mir i ljubav pa nam neće biti potrebne ni obične ni BLK!

Poz!
 22.08.2006. u 13:14 odgovor sa citatom  
VIP
Siva eminencija
(4.97/10)

info
Da dosetih se naknadno. Zar da se borimo protiv BLK a ne onih koji bi da ih iskoriste u negativne svrhe?
 22.08.2006. u 13:19 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Vidi, poenta cele price nije u tehnologiji kao takvoj, koja je indiferentna, vec u nacinu njenog koriscenja i nacelnim pitanjima vezanim za odnos gradjanina i drzave. Dakle, debata pre svega mora da se vodi po sledecim pitanjima :

-koje informacije, u kom obliku i na koji nacin drzava moze i treba da vodi o gradjanima?
-da li je centralni registar (u Srbiji omogucen preko komunistickog JMBG eksperimenta) nesto sto se kosi sa demokratskim nacelima?
-koje su opasnosti od totalnog nadzora nad pojedincem upotrebom modernih tehnoloskih inovacija u obavezujucem smislu?

Odatle mora da se krene. Tek potom mozemo govoriti o problemima vezanim za biometrijske l.k. i sa njima povezane baze podataka, koje su samo jedan vid identifikacije (e-licne karte koje su danas u opticaju za e-government su u najvecoj meri bez biometrije i to treba da se demistifikuje). A veruj mi, tek tu ima toliko toga da se prica, pogotovo sa stanovista prava i bezbednosti. Ne bih ti savetovao da ulazimo u tu polemiku, izbegavaju je i proponenti ovog sistema, sklanjajuci se uglavnom iza price o terorizmu. A to sto se ovim sirom otvaraju vrata za policijsku drzavu, o tome naravno ni reci.

Sto se integracije dokumenata tice, nije problem u objedinjavanju l.k. sa vozackom, vec sa drugim dokumentima ili bazama, bilo direktno (u jednoj karti) bilo indirektno (preko istog identifikatora odnosno logickog kljuca - u nasem slucaju JMBG), jer time mozes lako da ukrstas razlicite baze podataka i da pravis profile licnosti. U slucaju totalitarnog rezima, zna se kako postupati sa nepodobnima. Da li znas da je Hitler u Norveskoj bukvalno istrebio sve Jevreje upravo zato sto je Norveska imala centralni registar, koji je ukrstao i podatke o veroispovesti. U Finskoj taj procenat je bio 0.5 - upravo jer nije posedovala centralni registar podataka.

A evo ti i nesto malo o tome da li je moguca spijunaza, posto si skeptican po ovom pitanju - ovaj to mora da najbolje zna.
"
Божидар Спасић, бивши функционер државне безбедности, сматра да је увођење личних карата са чипом крајње непотребно и да је највећи проблем што оне омогућавају страним полицијама да уђу у наш систем и читају наше податке, чиме се урушава приватност грађана.

Таквом изјавом од стране једног познатог службеника државне безбедности потпуно се побија прича режима о безбедности биометријских и осталих података који ће бити у централизованој бази података. "

I na kraju, drago mi je da si uocio totalnu nezakonitost procesa kupovine opreme. To je posebna tema i mislim da se u svetu nigde tako nesto nije desilo.

No sa tobom nemam problema, ti si covek koji ima svoj stav, makar i pogresan sa moje tacke gledista i mozemo uvek da polemisemo o tome. Ali sta raditi sa likovima koji se podsmevaju celoj stvari, praveci sale sa necim sto je veoma ozbiljno?

22.08.2006. u 13:31 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

info
Није поента у кажњавању оних који су незаконито набавили опрему, већ у томе да та опрема нипошто не би смела да се употребљава. Покушаћу да напишем дужи текст о следу ствари након евентуалног увођења БЛК у Србији. О тихом,безбарутном поробљавању народа целе једне државе.
 22.08.2006. u 13:36 odgovor sa citatom  
VIP
Siva eminencija
(4.97/10)

info
Moram priznati da je zakon o ličnim kartama loše napisan i ostavlja sumnju na sve ono što su gore naveli Oliver, Nešo i ostali. Evo nekih osnovnih članova zakona:

Član 7.

Lična karta izdaje se na obrascu koji propiše ministar.
U obrazac lične karte unose se sledeći podaci o imaocu te isprave:

1) prezime;
2) ime;
3) pol;
4) dan, mesec i godina rođenja;
5) mesto, opština i država rođenja;
6) jedinstveni matični broj građana.

U obrazac lične karte unose se i slike biometrijskih podataka imaoca te isprave (fotografija, otisak prsta i potpis).
U obrazac lične karte unosi se i datum izdavanja lične karte sa rokom njenog važenja.

Član 8.

Obrazac lične karte sadrži prostor za kontaktni mikrokontroler (ČIP) i prostor za mašinski čitljivu zonu za potrebe automatskog očitavanja podataka, u koji se unose svi vidljivi podaci na ličnoj karti, kao i podaci o državljanstvu, prebivalištu i adresi stana njenog imaoca i jedinstveni matični broj njegovih roditelja.
Obrazac lične karte sadrži i zaštitne elemente koje propisuje ministar.

Član 24.

Za izdavanje lične karte plaća se naknada, koja obuhvata cenu obrasca lične karte i troškove tehničke izrade.
Cenu obrasca lične karte i troškove tehničke izrade utvrđuje ministar.
U postupku izdavanja lične karte ne plaća se taksa.

Član 25.

O izdatim ličnim kartama, o podnetim zahtevima za izdavanje lične karte, o ličnim kartama koje su poništene i o ličnim kartama koje su proglašene nevažećim vodi se evidencija (u daljem tekstu: evidencija o ličnim kartama).
Evidenciju o ličnim kartama vodi nadležni organ.
Način vođenja evidencije o ličnim kartama i obrasce za vođenje te evidencije propisuje ministar.
Kod vođenja evidencije o ličnim kartama na sredstvima za automatsku obradu podataka primenjuju se mere zaštite od neovlašćenog pristupa i čuvanja podatka u obliku u kome je formiran, odnosno primljen.

Član 27.

Evidencija o ličnim kartama mora da bude ažurna, tačna i bezbednim merama zaštićena od neovlašćenog pristupa i korišćenja.

Član 28.

Nadležni organ može podatke iz evidencije davati državnim i drugim organima i organizacijama, kao i pravnim i fizičkim licima, i to pod sledećim uslovima:
1) da je subjekt koji traži podatke zakonom ili drugim propisima ovlašćen da traži i prima te podatke;
2) da su subjektu koji traži podatke ti podaci neophodni za izvršavanje poslova iz njegove nadležnosti;
3) da subjekt koji traži podatke obezbeđuje zaštitu ličnih podataka.

I. Ustavni osnov za donošenje zakona

Ustavni osnov za donošenje ovog zakona je član 20. stav 2. Ustava Republike Srbije prema kome se prikupljanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuju zakonom, kao i član 72. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije kojim je utvrđeno da Republika Srbija uređuje i obezbeđuje ostvarivanje i zaštitu sloboda i prava čoveka i građanina.

Ono što je meni ostalo sumnjivo je ovaj deo koji se pojavljuje u svakom drugom članu - "propisuje ministar". Inače sa tehničke strane problema ne bi trebalo da bude.

Za one koji žele da pročitaju ceo predlog zakona mogu ga naci na ovom linku.

Ne znam da li je zakon usvojen i ako jeste u kojoj meri je izmenjen. Ako neko zna nešto više neka napiše!
 22.08.2006. u 14:16 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Usvojen je bez izmena pre oko mesec i po dana i stupa na snagu od nove godine. Poenta je da Zakon nije uskladjen ni sa nekim prethodnim zakonskim aktima niti postoji Zakon o zastiti podataka o licnosti, a u velikoj meri se moze reci da je neustavan (o tome ce finalnu rec dati Ustavni sud, posle najave tuzbi sa nekoliko strana).

Tako svako "pravno lice" koje u odredjenom trenutku politicka nomenklatura oznaci kao ingerentne mogu pristupiti podacima (i to na osnovu samog zakona). Takvih nebuloza ima puno, a evo sta o tome kaze Vladin poverenik za informacije (moze se proveriti na http://www.poverenik.org.yu/mediji.asp)

"
OPASNOST ZLOUPOTREBE

Eksperti kažu da je ukrštanjem različitih baza podataka moguće saznati praktično sve o psihološkom profilu onog na koga se podaci odnose
Istraživanja javnog mnjenja u SAD pokazuju da čak 80 odsto američkih građana pravo na privatnost stavlja, po važnosti, odmah iza prava na život i slobodu. Na sličan način se, izvesno, prema ovom pravu odnose i građani većine drugih država. Čak i u siromašnim zemljama, onim čiji građani su suočeni sa mnoštvom egzistencijalnih problema, privatnost stoji visoko na lestvici društvenih vrednosti. To je jednostavno logična posledica stare, vekovne, velike čovekove potrebe da bude „ostavljen na miru”.
Moderno doba je, s novim problemima i novim tehnologijama, donelo i evoluciju predstava o pravu na privatnost. Od rudimentarnog prava „da ne budeš uznemiravan” stiglo se do kompleksa prava vezanih za podatke o ličnosti, uključujući, razume se, i pravo da se njima raspolaže. Problemi pravne zaštite ne tiču se više samo privatnosti, već i brojnih drugih aspekata zaštite i uslova i načina raspolaganja podacima o ličnosti. A razloga za efikasnu zaštitu, mada nismo uvek toga svesni, da iz dana u dan ima sve više.
Pre otprilike dve godine, američki časopis za politiku i kulturu „Reason” u saradnji sa distributerom satelitskih snimaka Air Photo US, na zaista spektakularan način je ukazao na neslućene mogućnosti (zlo)upotrebe podataka o ličnosti. Svaki od preko 40.000 pretplatnika ovog časopisa dobio je svoj potpuno individualizovan, „lični” primerak - na naslovnoj strani se nalazila fotografija njegovog bliskog susedstva s crveno zaokruženom kućom u kojoj čitalac obitava i natpisom „Znamo gde živite”.
Na zadnjoj strani časopisa nalazila se reklama prilagođena ličnim svojstvima, zanimanju pretplatnika i lokalitetu gde je nastanjen. Sve je to predstavljalo šlagvort za urednički tekst u kome je analizirana dostupnost ličnih podataka i mogućnost njihove upotrebe, odnosno zloupotrebe. Akcija je s razlogom uzburkala javnost. Budući da je izvedena uz korišćenje, u osnovi šturih podataka dobijenih pri zasnivanju pretplatničkih odnosa, postavilo se pitanje šta je sve moguće izvesti uz korišćenje daleko bogatijih baza podataka kojima određene, vladine ili nevladine strukture, raspolažu.
Takve baze podataka se svakodnevno uspostavljaju, a u ovom kontekstu posebno su zanimljive dve oblasti, marketing i bezbednost.
Svakodnevno, milioni ljudi razne podatke o sebi daju kupujući posredstvom telemarketa, i-mejla ili pošte. Isto to rade učestvujući u nagradnim igrama, uzimajući kredite, zasnivajući pretplatničke odnose. Najčešće daju više podataka nego što je potrebno. Eksperti kažu da je ukrštanjem ovakvih, različitih baza podataka, moguće saznati praktično sve o psihološkom profilu onog na koga se podaci odnose.
Istovremeno, sve češće, bezbednosne strukture pojedinih država pozivajući se, pre svega, na razloge borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala, insistiraju na uvođenju biometrijskih identifikacionih dokumenata, snabdevenih elektronskim čipovima. Razume se, to podrazumeva uspostavljanje i organizovanje daleko kompleksnijih baza podataka. Šta sve o profilu, sklonostima, komunikaciji, kretanju ili drugim pojedinostima o nekoj ličnosti, može da se sazna korišćenjem takvih baza, teško je i pretpostaviti.
Sticajem okolnosti i kod nas je trenutno aktuelan zakonodavni projekat koji ima za cilj da dobijemo „pametne” lične karte. To je izazvalo oštro, ozbiljno sučeljavanje brojnih oprečnih stavova. S jedne strane su argumenti onih koji se pozivaju na efikasnost u borbi protiv kriminala, kao i na načelnu prednost korišćenja modernih tehnologija, a s druge onih koji upozoravaju na moguće teške povrede privatnosti, odnosno ugrožavanja ljudskih prava i sloboda uopšte.
Bez obzira na to kome su prihvatljiviji prvi, a kome drugi argumenti, jedna stvar, kao očigledna, ne može biti predmet spora - realizacijom započetog projekta, Srbija će se svrstati u grupu od svega nekoliko evropskih zemalja čiji građani imaju biometrijske lične karte, a istovremeno će ostati verovatno jedina zemlja koja nema savremen, s evropskim standardima usaglašen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Pomalo paradoksalno, zar ne? Već ova okolnost, i kad ne bi bilo drugih razloga, dovoljna je da bez odlaganja dobijemo i taj zakon.
Zakon bi, razume se, morao uvažavati standarde i iskustva izgrađene u zakonodavnoj praksi EU i zemalja članica. Najkraće, to znači da mora da obezbedi tri prioritetna cilja. Prvo, da afirmiše pravo ličnosti da, u načelu, sama odlučuje o obradi i upotrebi podataka o njoj, drugo, da precizno definiše okolnosti i uslove pod kojima se podaci o ličnosti mogu obrađivati i koristiti bez njene saglasnosti, i treće, najvažnije, da uspostavi efikasan mehanizam pravne zaštite za sve eventualne slučajeve povrede prava.

Poverenik za informacije
Rodoljub Šabić

10-08-2006
".

Dodao bih samo da je ovo prica samo iz jednog aspekta i to od strane vladinog sluzbenika.

No further comment.

O.s.
 22.08.2006. u 18:11 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

info
Citat:

I. Ustavni osnov za donošenje zakona

Ustavni osnov za donošenje ovog zakona je član 20. stav 2. Ustava Republike Srbije prema kome se prikupljanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuju zakonom, kao i član 72. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije kojim je utvrđeno da Republika Srbija uređuje i obezbeđuje ostvarivanje i zaštitu sloboda i prava čoveka i građanina.

Управо од државе и тражим да заштити моје право на слободно изјашњавање о БЛК, односно да ме не присиљава да вадим нову личну карту, која по мом мишљењу, представља основу за обједињен лични документ који би имао на себи забележене све могуће податке о мени које је држава икада прибавила. Технички, такав документ ће врло брзо моћи да се направи или је већ и направљен. Е, такав документ мени представља опасност за мој опстанак, јер нећу смети да супроставим своја размишљања државним органима. Дакле, ко узме документ нека буде спреман на ГУБИТАК СВИХ ПРАВА И СЛОБОДА. Постаће роб тоталитарног новог светског поретка у коме неће смети да направи ни најмањи искорак јер ће бити санкционисан на најгрубљи начин.
Поздрав свима.
 22.08.2006. u 23:51 odgovor sa citatom  
bilby
Siva eminencija
(6.8/10)

Član od: 17.11.2004.
Ukupno poruka: 928

info
Predlazem javno izjasnjavanje gradjana. Plebiscit ili kako li ga vec zovete. Australija je i dalje monarhija zahvaljujuci zelji vecine. Zagovaraci Republike su izgubili do sledeceg javnog izjasnjavanja za nekih 10-ak godina mozda. Samo ovde ce da nam ubace chipove u prst tako da nam niko nemoze ukrasti kreditne i stedne kartice.Bice dovoljno da pipnes dugme na ATM(automatic teller machine)i mashina ce te prepoznati.
 23.08.2006. u 01:57 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.149 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.