| Autor |
Narkomanija u Beogradskim srednjim školama, a kod nas? |
stefan Diplomata
(5.38/10)

Član od: 19.03.2006. Ukupno poruka: 1355 info
|
Mnogi su podlozni konformizmu pa stoga skloni porocima svake vrste.
Problem je u vaspitanju...
|
08.03.2007. u 18:11 |
odgovor sa citatom
|
Korgan Drug clan
(2.69/10)

Član od: 31.03.2006. Ukupno poruka: 157 info
|
Drogeranti bre jedni, sram vas bilo.
Nema shanse da ja turim dzoint u venu
|
08.03.2007. u 22:46 |
odgovor sa citatom
|
Head Spam king
(5.23/10)

Član od: 16.02.2006. Ukupno poruka: 1394 info
|
Citat:
Dana 2007-03-08 18:11, stefan je napisao:
Mnogi su podlozni konformizmu pa stoga skloni porocima svake vrste.
Problem je u vaspitanju...
|
E to, slazem se sa tobom u svakom pogledu, problem je u vaspitanju.Sport je zakon, loptu, na teren pa udri... E Lile Lile, ubuduce prichaj srpski, da ne kopam po rechnicima da bih preveo ove tvoje rechi koje te je ko zna ko nauchio.
~Hvala vam shto me ne razumete i time ne slabite moju snagu.~
|
09.03.2007. u 13:40 |
odgovor sa citatom
|
Edin_Rujovic Drug clan
(2.08/10)

Član od: 18.08.2006. Ukupno poruka: 123 info
|
e to si dobro rekao Reljicu.Taman sam hteo da pokrenem temu sto se mnogi koriste nekim naucnim "pametnim" izrazima kad sve mogu lepo reci na srpskom?
|
09.03.2007. u 17:03 |
odgovor sa citatom
|
izvidjac Moderator

Član od: 19.12.2005. Ukupno poruka: 882 info
|
Deca se odaju drogi zbog problema u porodici i školi
Heroin sam uzeo sa devet godina
Sa osam godina prvi put je probao marihuanu, a sa devet heroin. U petnaestoj je svakodnevno uzimao ekstazi. Umesto hrane dnevno je gutao i po šest tableta. Upadao je u kuće i krao televizore i kompjutere. U šesnaestoj je prvi put smešten u Psihijatrijsku bolnicu "Laza Lazarević", a kada je postao punoletan završio je u zatvoru zbog oružanog napada. Pre nekoliko meseci počeo je da se bode u venu. Ovo je, ukratko prepričan, život dvadesetdvogodišnjeg M.P. iz Šapca, koji je odlučio da izađe iz pakla droge.
Kao dete razvedenih roditelja, M.P. pokušao je da pronađe izlaz iz haosa u kojem se našao. Tada nije bio svestan šta se zapravo dešava sa njegovom porodicom i nikome nije pričao o svojim problemima. Ventil je u prvo vreme nalazio u marihuani.
- Svakodnevno sam duvao sa komšijom, koji mi jednom ponudio da probam kokain. Napravio je dve crte za mene i njega. Nije mi bilo dobro i povraćao sam. Kasnije sam saznao da mi je dao heroin. Posle sam počeo da prodajem ekstazi, ali sam ga više konzumirao, nego prodavao. Upadali smo u kuće, krali tehniku i prodavali je - priča M.P, koji je u to vreme imao 11 godina.
U kući je tek pravio haos. Lupao je i razbijao. Roditelji su na sve načine pokušavali da ga urazume, ali ništa nije pomoglo.
- Nisu tražili ničiju pomoć. Valjda ih je bilo sramota. Ja sam postajao sve agresivniji. Kupio sam i pištolj - kaže M.P, koji je završio samo osnovnu školu. Uspeo je da upiše srednju elektrotehničku, ali je već u prvoj godini bio izbačen jer je ciglom nekoliko puta udario u glavu jednog učenika. Potom je upisao hemijsku školu, ali je ubrzo i nju napustio.
- Probudio sam se jednog jutra u prostoriji sa rešetkama na prozoru i dvokrilnim vratima. Nisam znao gde se nalazim i šta se desilo. Kasnije sam saznao da se nalazim na psihijatrijskom odeljenju. Otac mi je nešto sipao u mleko, što me je uspavalo. Nisam se dugo zadržao. Iščupao sam dvokrilna vrata i pobegao. Ipak, otac je poveo drugara od 120 kilograma, koji me je silom uvukao u kola i odveli su me u "Lazu" u Beograd - priča mladić iz Šapca. Tada je imao samo 16 godina.
Kada je došao sebi M.P. je izašao i počeo da živi sa majkom. Neko vreme se nije drogirao.
- Iako sam mrzeo heroin, nagovorili su me prijatelji da ga ponovo uzmem. Jednom sam napao jednog dečka nožem jer smo se pre toga nešto zakačili. Napao sam i policajca. Uskoro sam završio u pritvoru. Odležao sam dva i po meseca i moram još pet. Izašao sam i redovno koristio heroin. Počeo sam da se bodem - priča sagovornik "Blica", koga je tada ostavila devojka, a njegovi roditelji, koji su bili u svađi skoro 11 godina, ponovo su se pomirili. Shvatio je da ovako više ne može i odlučio je da potraži pomoć.
- Pre nedelju dana otišao sam u jednu bolnicu. Želim da prestanem da se drogiram. Želim da završim srednju školu. Vratiću se u Šabac i početi da radim. Nadam se da ću biti dovoljno jak da sve to izdržim - završava svoju ispovest M.P.
Njegova priča, međutim, nije jedinstvena.
Kroz Zavod za bolesti zavisnosti u Paunovoj ulici, u kome se isključivo leče deca od 12 do 18 godina, dnevno prođu 23 pacijenta. Deca počinju da koriste narkotike najčešće zbog problema u porodici ili školi. U početku koriste alkohol ili cigarete, ali veoma brzo, misleći da tako rešavaju problem koji imaju, prelaze na marihuanu, ekstazi ili spid.
Put do izlečenja je dug i traje najmanje godinu i po dana, a odvija se u više faza.
Iako roditelji primećuju promenu kod deteta, najčešće je prvo pripisuju njegovim godinama i vremenu u kome živi. Međutim, vrlo brzo korisnik narkotika napravi neko krivično delo, pa ga sudija šalje u Zavod za bolesti zavisnosti. Često decu dovedu i roditelji kada njihovo ponašanje postane nepodnošljivo.
- U prvoj intenzivnoj fazi lečenja pokušavamo da definišemo problem. Ovde roditelji vrlo često odbijaju da preuzmu odgovornost i tvrde da je samo njihovo dete pogrešilo. Međutim, kroz terapiju se vremenom dolazi do suštine problema: ko je gde pogrešio i kako to promeniti. Cela porodica mora da planira kako će provesti dan i tog plana mora da se drži i kod kuće - objašnjava doktor socijalne psihoterapije Vojislav Majkić.
U ovoj fazi pacijenti polažu ispit o psihoaktivnim supstancama, a zatim prave rezime onoga što se dešavalo pre dolaska na lečenje, kako se sada osećaju i šta će u budućnosti da rade. U tom delu svaki član porodice mora na sebe da preuzme jedan deo odgovornosti. U drugoj fazi deca zavisnici se uključuju u prirodnu sredinu, ali su dužna da dolaze u Zavod još godinu ili godinu i po dana.
- Najbitnija je saradnja škole i socijalnih ustanova jer se u školama detektuje problem. Tamo se uočavaju prvi simptomi, a to su izostanci i slabe ocene. Međutim, škole danas nemaju vaspitnu funkciju i nastavnici samo održe predavanja i ništa ih više ne interesuje. Takođe, kada dete već ode na lečenje, škole znaju i da se protive jer je pacijent primoran da odsustvuje sa nastave - kaže dr Majkić.
Kada pacijenti završe terapiju, dobijaju saradnika koji mora biti testiran. Detetu nisu dozvoljeni izlasci u kafiće i klubove, kao i odlasci na bilo koja mesta na kojima postoji mogućnost da dođe u kontakt sa drogom.
Zloupotreba psihoaktivnih supstanci zavisi i od dostupnosti, a u Srbiji, posebno u Beogradu, one su veoma rasprostranjene i jeftine. Dr Majkić kaže da najbolja prevencija zahteva ozbiljnu saradnju države, sudstva, škole i socijalnih ustanova.
- Nisu problem zakoni, već njihova primena. I danas se na kioscima prodaje alkohol i cigarete maloletnim licima, ali i izlasci omladine. U Americi oko 23 časa deca mogu da budu na ulici samo u pratnji punoletne osobe - priča Majkić.
Nataša Korlat
|
09.03.2007. u 19:43 |
odgovor sa citatom
|
Gandor Drug clan

Član od: 09.11.2006. Ukupno poruka: 78 info
|
E sad bi vam reko nesto, samo da znam sta!
|
09.03.2007. u 21:22 |
odgovor sa citatom
|
Edin_Rujovic Drug clan
(2.08/10)

Član od: 18.08.2006. Ukupno poruka: 123 info
|
E da vidite narkomanije u americkim skolama.
Posle rucka se manje od 5% u skolu vrati normalno.
|
24.04.2007. u 03:08 |
odgovor sa citatom
|
Boshko_Drljic Kavgadzija

Član od: 11.03.2007. Ukupno poruka: 874 info
|
Brate kvalitet!
Shta ce mi bogatstvo i svetska slava sva, kada mora umreti mocna Nirdala !
|
24.04.2007. u 14:35 |
odgovor sa citatom
|
stefan Diplomata
(5.38/10)

|
Dobar taj rucak, nema sta...
|
24.04.2007. u 16:19 |
odgovor sa citatom
|
Sha_Ila__ Usual suspect
(2.99/10)

Član od: 25.02.2007. Ukupno poruka: 1028 info
|
Ipak je to divlji zapad

[ Poruku promenio Sha_Ila__ dana 24-04-2007 ]
|
24.04.2007. u 16:36 |
odgovor sa citatom
|
svp Administrator

Član od: 05.06.2002. Ukupno poruka: 177 info
|
Ova tema je skracena za cirka 16 postova zbog nepostovanja pravila foruma.
Pozdrav.
|
25.04.2007. u 16:56 |
odgovor sa citatom
|
Boshko_Drljic Kavgadzija

Član od: 11.03.2007. Ukupno poruka: 874 info
|
Brate smarash...
Shta ce mi bogatstvo i svetska slava sva, kada mora umreti mocna Nirdala !
|
25.04.2007. u 17:27 |
odgovor sa citatom
|
Head Spam king
(5.23/10)

|
Citat:
Dana 2007-04-25 16:56, svp je napisao:
Ova tema je skracena za cirka 16 postova zbog nepostovanja pravila foruma.
Pozdrav.
|
Zashto je podrzavanje legalizacije neposhtovanje pravila nekog(pa i ovog) foruma ?>?????????????? Sad i ja treba da se pobunim zbog ovih gloopih slichica iznad ^^^^ Jel ?
|
25.04.2007. u 18:08 |
odgovor sa citatom
|
svp Administrator

Član od: 05.06.2002. Ukupno poruka: 177 info
|
Nije se radilo o legalizaciji marihuane nego o tome da ste poceli da raspravljate po temi ko ce sta da pusi i kome i da se pichkarate. Pa na sta to lichi?
Znas da ne brisem nista osim ako se ne glupirate preko svake mere
|
25.04.2007. u 18:52 |
odgovor sa citatom
|
stefan Diplomata
(5.38/10)

|
Ljudi nema nerviranja...
A ti Relja i ti Suade da se uozbiljite vec jednom...
|
25.04.2007. u 18:56 |
odgovor sa citatom
|
Humanbeing Moderator

Član od: 05.11.2005. Ukupno poruka: 965 info
|
Podrzavam brisanje gluposti!
|
25.04.2007. u 19:00 |
odgovor sa citatom
|
Head Spam king
(5.23/10)

|
Citat:
Dana 2007-04-25 18:52, svp je napisao:
Nije se radilo o legalizaciji marihuane nego o tome da ste poceli da raspravljate po temi ko ce sta da pusi i kome i da se pichkarate. Pa na sta to lichi?
Znas da ne brisem nista osim ako se ne glupirate preko svake mere
|
SMAJLIJE TREBA RAZUMETI!!!!! Al dobro nema veze,
p.s. Nadam se da Medachki klan nije gloopiranje ?
Love-Peace-Unity
|
25.04.2007. u 19:00 |
odgovor sa citatom
|
Humanbeing Moderator

Član od: 05.11.2005. Ukupno poruka: 965 info
|
jeste,ali to je kvalitetna sprdnja.
|
25.04.2007. u 19:03 |
odgovor sa citatom
|
Head Spam king
(5.23/10)

|
jeste, ali o5, nadam se da nije za brisanje
|
25.04.2007. u 19:06 |
odgovor sa citatom
|
SukaPlayer Usual suspect
(3.35/10)

Član od: 14.01.2007. Ukupno poruka: 1025 info
|
Nemojte tako ja i Relja se ne svadjamo Relja moj dobar drugar.Jeli tako Relja? 
|
26.04.2007. u 16:24 |
odgovor sa citatom
|