Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Varošani
Moderator: Humanbeing, izvidjac

Nova Varos Online Forum Index >> Varošani >> Narkomanija u Beogradskim srednjim školama, a kod nas?

Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 | 5 sledece strane >> )
Autor Narkomanija u Beogradskim srednjim školama, a kod nas?
stefan
Diplomata
(5.38/10)

Član od: 19.03.2006.
Ukupno poruka: 1355

info
Mnogi su podlozni konformizmu pa stoga skloni porocima svake vrste.
Problem je u vaspitanju...
 08.03.2007. u 18:11 odgovor sa citatom  
Korgan
Drug clan
(2.69/10)

Član od: 31.03.2006.
Ukupno poruka: 157

info
Drogeranti bre jedni, sram vas bilo.

Nema shanse da ja turim dzoint u venu
 08.03.2007. u 22:46 odgovor sa citatom  
Head
Spam king
(5.23/10)

Član od: 16.02.2006.
Ukupno poruka: 1394

info
Citat:

Dana 2007-03-08 18:11, stefan je napisao:
Mnogi su podlozni konformizmu pa stoga skloni porocima svake vrste.
Problem je u vaspitanju...

E to, slazem se sa tobom u svakom pogledu, problem je u vaspitanju.Sport je zakon, loptu, na teren pa udri... E Lile Lile, ubuduce prichaj srpski, da ne kopam po rechnicima da bih preveo ove tvoje rechi koje te je ko zna ko nauchio.

~Hvala vam shto me ne razumete i time ne slabite moju snagu.~

09.03.2007. u 13:40 odgovor sa citatom  
Edin_Rujovic
Drug clan
(2.08/10)

Član od: 18.08.2006.
Ukupno poruka: 123

info
e to si dobro rekao Reljicu.Taman sam hteo da pokrenem temu sto se mnogi koriste nekim naucnim "pametnim" izrazima kad sve mogu lepo reci na srpskom?
 09.03.2007. u 17:03 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

Član od: 19.12.2005.
Ukupno poruka: 882

info
Deca se odaju drogi zbog problema u porodici i školi
Heroin sam uzeo sa devet godina

Sa osam godina prvi put je probao marihuanu, a sa devet heroin. U petnaestoj je svakodnevno uzimao ekstazi. Umesto hrane dnevno je gutao i po šest tableta. Upadao je u kuće i krao televizore i kompjutere. U šesnaestoj je prvi put smešten u Psihijatrijsku bolnicu "Laza Lazarević", a kada je postao punoletan završio je u zatvoru zbog oružanog napada. Pre nekoliko meseci počeo je da se bode u venu. Ovo je, ukratko prepričan, život dvadesetdvogodišnjeg M.P. iz Šapca, koji je odlučio da izađe iz pakla droge.

Kao dete razvedenih roditelja, M.P. pokušao je da pronađe izlaz iz haosa u kojem se našao. Tada nije bio svestan šta se zapravo dešava sa njegovom porodicom i nikome nije pričao o svojim problemima. Ventil je u prvo vreme nalazio u marihuani.

- Svakodnevno sam duvao sa komšijom, koji mi jednom ponudio da probam kokain. Napravio je dve crte za mene i njega. Nije mi bilo dobro i povraćao sam. Kasnije sam saznao da mi je dao heroin. Posle sam počeo da prodajem ekstazi, ali sam ga više konzumirao, nego prodavao. Upadali smo u kuće, krali tehniku i prodavali je - priča M.P, koji je u to vreme imao 11 godina.

U kući je tek pravio haos. Lupao je i razbijao. Roditelji su na sve načine pokušavali da ga urazume, ali ništa nije pomoglo.

- Nisu tražili ničiju pomoć. Valjda ih je bilo sramota. Ja sam postajao sve agresivniji. Kupio sam i pištolj - kaže M.P, koji je završio samo osnovnu školu. Uspeo je da upiše srednju elektrotehničku, ali je već u prvoj godini bio izbačen jer je ciglom nekoliko puta udario u glavu jednog učenika. Potom je upisao hemijsku školu, ali je ubrzo i nju napustio.

- Probudio sam se jednog jutra u prostoriji sa rešetkama na prozoru i dvokrilnim vratima. Nisam znao gde se nalazim i šta se desilo. Kasnije sam saznao da se nalazim na psihijatrijskom odeljenju. Otac mi je nešto sipao u mleko, što me je uspavalo. Nisam se dugo zadržao. Iščupao sam dvokrilna vrata i pobegao. Ipak, otac je poveo drugara od 120 kilograma, koji me je silom uvukao u kola i odveli su me u "Lazu" u Beograd - priča mladić iz Šapca. Tada je imao samo 16 godina.

Kada je došao sebi M.P. je izašao i počeo da živi sa majkom. Neko vreme se nije drogirao.

- Iako sam mrzeo heroin, nagovorili su me prijatelji da ga ponovo uzmem. Jednom sam napao jednog dečka nožem jer smo se pre toga nešto zakačili. Napao sam i policajca. Uskoro sam završio u pritvoru. Odležao sam dva i po meseca i moram još pet. Izašao sam i redovno koristio heroin. Počeo sam da se bodem - priča sagovornik "Blica", koga je tada ostavila devojka, a njegovi roditelji, koji su bili u svađi skoro 11 godina, ponovo su se pomirili. Shvatio je da ovako više ne može i odlučio je da potraži pomoć.

- Pre nedelju dana otišao sam u jednu bolnicu. Želim da prestanem da se drogiram. Želim da završim srednju školu. Vratiću se u Šabac i početi da radim. Nadam se da ću biti dovoljno jak da sve to izdržim - završava svoju ispovest M.P.

Njegova priča, međutim, nije jedinstvena.

Kroz Zavod za bolesti zavisnosti u Paunovoj ulici, u kome se isključivo leče deca od 12 do 18 godina, dnevno prođu 23 pacijenta. Deca počinju da koriste narkotike najčešće zbog problema u porodici ili školi. U početku koriste alkohol ili cigarete, ali veoma brzo, misleći da tako rešavaju problem koji imaju, prelaze na marihuanu, ekstazi ili spid.

Put do izlečenja je dug i traje najmanje godinu i po dana, a odvija se u više faza.

Iako roditelji primećuju promenu kod deteta, najčešće je prvo pripisuju njegovim godinama i vremenu u kome živi. Međutim, vrlo brzo korisnik narkotika napravi neko krivično delo, pa ga sudija šalje u Zavod za bolesti zavisnosti. Često decu dovedu i roditelji kada njihovo ponašanje postane nepodnošljivo.

- U prvoj intenzivnoj fazi lečenja pokušavamo da definišemo problem. Ovde roditelji vrlo često odbijaju da preuzmu odgovornost i tvrde da je samo njihovo dete pogrešilo. Međutim, kroz terapiju se vremenom dolazi do suštine problema: ko je gde pogrešio i kako to promeniti. Cela porodica mora da planira kako će provesti dan i tog plana mora da se drži i kod kuće - objašnjava doktor socijalne psihoterapije Vojislav Majkić.

U ovoj fazi pacijenti polažu ispit o psihoaktivnim supstancama, a zatim prave rezime onoga što se dešavalo pre dolaska na lečenje, kako se sada osećaju i šta će u budućnosti da rade. U tom delu svaki član porodice mora na sebe da preuzme jedan deo odgovornosti. U drugoj fazi deca zavisnici se uključuju u prirodnu sredinu, ali su dužna da dolaze u Zavod još godinu ili godinu i po dana.

- Najbitnija je saradnja škole i socijalnih ustanova jer se u školama detektuje problem. Tamo se uočavaju prvi simptomi, a to su izostanci i slabe ocene. Međutim, škole danas nemaju vaspitnu funkciju i nastavnici samo održe predavanja i ništa ih više ne interesuje. Takođe, kada dete već ode na lečenje, škole znaju i da se protive jer je pacijent primoran da odsustvuje sa nastave - kaže dr Majkić.

Kada pacijenti završe terapiju, dobijaju saradnika koji mora biti testiran. Detetu nisu dozvoljeni izlasci u kafiće i klubove, kao i odlasci na bilo koja mesta na kojima postoji mogućnost da dođe u kontakt sa drogom.

Zloupotreba psihoaktivnih supstanci zavisi i od dostupnosti, a u Srbiji, posebno u Beogradu, one su veoma rasprostranjene i jeftine. Dr Majkić kaže da najbolja prevencija zahteva ozbiljnu saradnju države, sudstva, škole i socijalnih ustanova.

- Nisu problem zakoni, već njihova primena. I danas se na kioscima prodaje alkohol i cigarete maloletnim licima, ali i izlasci omladine. U Americi oko 23 časa deca mogu da budu na ulici samo u pratnji punoletne osobe - priča Majkić.

Nataša Korlat
 09.03.2007. u 19:43 odgovor sa citatom  
Gandor
Drug clan

Član od: 09.11.2006.
Ukupno poruka: 78

info
E sad bi vam reko nesto, samo da znam sta!
 09.03.2007. u 21:22 odgovor sa citatom  
Edin_Rujovic
Drug clan
(2.08/10)

Član od: 18.08.2006.
Ukupno poruka: 123

info
E da vidite narkomanije u americkim skolama.
Posle rucka se manje od 5% u skolu vrati normalno.
 24.04.2007. u 03:08 odgovor sa citatom  
Boshko_Drljic
Kavgadzija

Član od: 11.03.2007.
Ukupno poruka: 874

info
Brate kvalitet!

Shta ce mi bogatstvo i svetska slava sva, kada mora umreti mocna Nirdala !

24.04.2007. u 14:35 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

info
Dobar taj rucak, nema sta...
 24.04.2007. u 16:19 odgovor sa citatom  
Sha_Ila__
Usual suspect
(2.99/10)

Član od: 25.02.2007.
Ukupno poruka: 1028

info
Ipak je to divlji zapad

[ Poruku promenio Sha_Ila__ dana 24-04-2007 ]
 24.04.2007. u 16:36 odgovor sa citatom  
svp
Administrator

Član od: 05.06.2002.
Ukupno poruka: 177

info

Ova tema je skracena za cirka 16 postova zbog nepostovanja pravila foruma.

Pozdrav.
 25.04.2007. u 16:56 odgovor sa citatom  
Boshko_Drljic
Kavgadzija

Član od: 11.03.2007.
Ukupno poruka: 874

info
Brate smarash...

Shta ce mi bogatstvo i svetska slava sva, kada mora umreti mocna Nirdala !

25.04.2007. u 17:27 odgovor sa citatom  
Head
Spam king
(5.23/10)

info
Citat:

Dana 2007-04-25 16:56, svp je napisao:

Ova tema je skracena za cirka 16 postova zbog nepostovanja pravila foruma.

Pozdrav.

Zashto je podrzavanje legalizacije neposhtovanje pravila nekog(pa i ovog) foruma ?>?????????????? Sad i ja treba da se pobunim zbog ovih gloopih slichica iznad ^^^^ Jel ?

25.04.2007. u 18:08 odgovor sa citatom  
svp
Administrator

Član od: 05.06.2002.
Ukupno poruka: 177

info

Nije se radilo o legalizaciji marihuane nego o tome da ste poceli da raspravljate po temi ko ce sta da pusi i kome i da se pichkarate. Pa na sta to lichi?

Znas da ne brisem nista osim ako se ne glupirate preko svake mere
 25.04.2007. u 18:52 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

info
Ljudi nema nerviranja...
A ti Relja i ti Suade da se uozbiljite vec jednom...
 25.04.2007. u 18:56 odgovor sa citatom  
Humanbeing
Moderator

Član od: 05.11.2005.
Ukupno poruka: 965

info
Podrzavam brisanje gluposti!
 25.04.2007. u 19:00 odgovor sa citatom  
Head
Spam king
(5.23/10)

info
Citat:

Dana 2007-04-25 18:52, svp je napisao:

Nije se radilo o legalizaciji marihuane nego o tome da ste poceli da raspravljate po temi ko ce sta da pusi i kome i da se pichkarate. Pa na sta to lichi?

Znas da ne brisem nista osim ako se ne glupirate preko svake mere

SMAJLIJE TREBA RAZUMETI!!!!! Al dobro nema veze,

p.s. Nadam se da Medachki klan nije gloopiranje ?

Love-Peace-Unity

25.04.2007. u 19:00 odgovor sa citatom  
Humanbeing
Moderator

Član od: 05.11.2005.
Ukupno poruka: 965

info
jeste,ali to je kvalitetna sprdnja.
 25.04.2007. u 19:03 odgovor sa citatom  
Head
Spam king
(5.23/10)

info
jeste, ali o5, nadam se da nije za brisanje

25.04.2007. u 19:06 odgovor sa citatom  
SukaPlayer
Usual suspect
(3.35/10)

Član od: 14.01.2007.
Ukupno poruka: 1025

info
Nemojte tako ja i Relja se ne svadjamo Relja moj dobar drugar.Jeli tako Relja?
 26.04.2007. u 16:24 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 | 5 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.356 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.