| Autor |
Da li roditelji znaju svoj posao? |
bracko Master
(7.92/10)

Član od: 01.08.2002. Ukupno poruka: 606 info
|
Citat:
Dana 2008-01-29 22:45, stefan je napisao:
Ta prosecnos koju pomenu gore svojstvena je prevashodno i najvise malogradjanskim i provincijalnim sredinama.
Ako se osvrnes i pokusas da opazis, nije prosecnost "glavna i najvisa vrlina" samo u skolstvu. To je tako svuda oko nas.
|
Nisam ni rekao da je prosecnost svojstvena samo skolstvu. Niti mislim da se uklapa samo u provincije. Sve je to trebalo da bude vise primer, nego teorija. A propos, ja bih bio toliko drzak da kazem da se prosecnost slavi na globalnom nivou, a za to je, cini mi se, najbolji primer religija. (Ne bih zeleo da nas ovo skrene sa teme, a ako neko bude smatrao da je to potrebno, neka pokrene novu temu u podforumu religija.)
Sad, posto smo postali ozbiljniji (ne previse) da vas pitam: Mislite li da su nasi roditelji znali sve ovo o cemu mi pricamo (razumevanje, "stavljanje u ulogu", pravilan odnos, stap i sargarepa, good cop, bad cop, itd.)? Nekako uvek imam utisak da roditelji tokom podizanja dece zaboravljaju da su nekad i sami bili takvi, ili bar slicni. U tom smislu i pitanje: Da li cemo i mi zaboraviti sve ove vaspitne ideje kada budemo imali svoju decu ili smo ipak pametniji?
|
30.01.2008. u 21:34 |
odgovor sa citatom
|
Dobroljid Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006. Ukupno poruka: 1453 info
|
Citat:
Dana 2008-01-29 22:17, zikomirovic je napisao:
Joj Tevo,ono kao ishlo mu dobro na casu kod tvoje sestre,shta su veze... E Samidza,samidza,ko te nezna skupo bi te platio... Pozzz
|
samidza tada jedva da me poznavao...
ali ono kilo rakije, nikad mu necu zaboraviti
|
30.01.2008. u 22:23 |
odgovor sa citatom
|
Dobroljid Diplomata
(5.48/10)

|
Citat:
Dana 2008-01-30 21:34, bracko je napisao:
Sad, posto smo postali ozbiljniji (ne previse) da vas pitam: Mislite li da su nasi roditelji znali sve ovo o cemu mi pricamo (razumevanje, "stavljanje u ulogu", pravilan odnos, stap i sargarepa, good cop, bad cop, itd.)? Nekako uvek imam utisak da roditelji tokom podizanja dece zaboravljaju da su nekad i sami bili takvi, ili bar slicni. U tom smislu i pitanje: Da li cemo i mi zaboraviti sve ove vaspitne ideje kada budemo imali svoju decu ili smo ipak pametniji?
|
Citat:
Dobroljid:
...mozemo o njima suditi na osnovu nekog objektivnog morala
ali ne znam da li se on moze samo ispisati ili je potrebno i iskustvo ..
|
upravo sam na to mislio kad ovo napisah. mislim da mi ipak ovde pricamo u prazno, jer jos nemamo svoju decu, a kamoli iskustva s njima. nije isto pricati o deci uopste i o svojoj deci. mislim da je totalno drugaciji osecaj i da tu mnogo vishe duluje tvoj karakter negoli nauceni moral 
|
30.01.2008. u 22:43 |
odgovor sa citatom
|
Dobroljid Diplomata
(5.48/10)

|
Citat:
A propos, ja bih bio toliko drzak da kazem da se prosecnost slavi na globalnom nivou, a za to je, cini mi se, najbolji primer religija.
|
to je onaj vid prosecnosti koji ima za cilj da "obicnog" coveka nauci moralnim normama (citaj bozijim zapovestima, ne kradi, ne ubij.. kao i razni drugi primeri). naravno, postoje i zloupotrebe religije kao ideologije (filozofskog sistema), ali mislim da to nije prosecnost o kojoj mi ovde govorimo, tj. koja licno tebe sputava da napredujes. ako ti nisi na nesto drugo mislio, preciziraj.
|
30.01.2008. u 23:18 |
odgovor sa citatom
|
FILIMAN Drug clan
(2.39/10)

Član od: 04.07.2006. Ukupno poruka: 99 info
|
Moj cjale sigurno zna swoj posao.Ja mu trazim 1000 evra za nowu gitaru,i on odmah izwadi i da mi.On je poon para.Wolim ga...
|
31.01.2008. u 01:34 |
odgovor sa citatom
|
Sablja Moderator

Član od: 22.01.2006. Ukupno poruka: 3488 info
|
Citat: Moj cjale sigurno zna swoj posao.Ja mu trazim 1000 evra za nowu gitaru,i on odmah izwadi i da mi.On je poon para.Wolim ga... |
Mogao bi i da ti kupi slushke kako bi mogao da sviras i u kasne sate...matori vidim da ti je to sada upravo potrebno 
|
31.01.2008. u 01:38 |
odgovor sa citatom
|
zikomirovic Persona
(1.12/10)

Član od: 28.07.2007. Ukupno poruka: 328 info
|
Ma roditelji znaju svoj posao.Kad su raspolozeni daju para a kad nisu oterajute u ti lepe. Simpaticni su...
|
31.01.2008. u 19:02 |
odgovor sa citatom
|
maki22 Problem
(1.22/10)

Član od: 20.05.2007. Ukupno poruka: 397 info
|
Ne znam da li znaju....i ne zanima me sve dok je meni dobro.....ja najvise volim kad mi nesto zabrane....a onda im se ja malo ulizujem.......naravno sa zavrsnom recenicom.......papi treba mi koji dinar
|
31.01.2008. u 19:49 |
odgovor sa citatom
|
Omca Astronaut
(2.94/10)

Član od: 24.06.2007. Ukupno poruka: 799 info
|
joj 99 posto ljudi se pravi pametno daj bre koga sad u ovim godinama boli **ružna reč** da li roditelji znaju svoj posao vise mi sve dokurcilo flipnuo sam
|
01.02.2008. u 01:24 |
odgovor sa citatom
|
stefan Diplomata
(5.38/10)

Član od: 19.03.2006. Ukupno poruka: 1355 info
|
Citat:
Mislite li da su nasi roditelji znali sve ovo o cemu mi pricamo (razumevanje, "stavljanje u ulogu", pravilan odnos, stap i sargarepa, good cop, bad cop, itd.)? Nekako uvek imam utisak da roditelji tokom podizanja dece zaboravljaju da su nekad i sami bili takvi, ili bar slicni. U tom smislu i pitanje: Da li cemo i mi zaboraviti sve ove vaspitne ideje kada budemo imali svoju decu ili smo ipak pametniji?
|
Pa za ovo prvo, nisam siguran kako da odgovorim.
Naime, socijalizacija dece je takav proces koji zahteva izuzetno zalaganje roditelja za svoju decu (prvenstveno roditelja jer su oni nasi prvi i, uglavnom, najveci vaspitaci), ali ne moze se ocekivati od jednog seljaka (coveka koji zivi na selu; bavi se stocarstvom, zemljoradnjom...) da se koristi nekakvom literaturom koja bi pomogla pravilnijem vaspitavanju njegovog deteta vec je to u puno slucajeva pitanje tradicije, obicaja, vremena. Ako uzmemo u obzir onu nasu "Svako selo, drugi obicaj" i onu latinsku "O, tempora, o, mores" na ovo pitanje se zaista ne moze nikako odgovoriti bez podele. Cak mnogo ljudi, intelektualaca, kojima su dostupna mnoga sredstva pomoci, sto se tice sticanja znanja po ovom pitanju, ne koriste te mogucnosti, oglusujuci se o vrlo vaznu stavku drustva.
Znaci odgovor je: neki jesu, neki nisu.
Ne bih rekao da zaboravljaju...pre ce biti da su lenji pa ih mrzi da se sete toga (onog osecaja kada su svi napolju a ti sedis u kuci), jer lakse je reci detetu koje je krenulo napolje, na sankanje, iako je malo hladnije, da ostane i sedi u kuci nego brinuti se o njemu sve vreme njegovog odsustva. Tako, mozemo cak ovde, kao uzrok toga ukljuciti i dozu ljudskog, roditeljskog egoizma. S jedne strane, to malo sto nam zabranjuju je, kada pogledamo "drugu stranu medalje" nista prema onom sto cine za nas, a posto ne znamo kako izgleda ono idealno vaspitanje, s druge strane, mozemo biti vecito u nedoumici da li je i ono sto rade za nas a mi to smatramo, kasnije, dobrim i pravilnim gestovima, uopste dobro u bilo kom smislu. Ali cemu to... Kao sto negde rece Tevo, izvesno je da nam ne zele zlo...bar ogromna vecina.
Zaboravljacemo sigurno, a ako to ne, onda cemo nekad postupati suprotno od tih ideja koje tada budemo imali iz nekih razloga koji ce nas tada zadesiti.
|
01.02.2008. u 01:39 |
odgovor sa citatom
|
Coachenko Moderator

Član od: 29.12.2006. Ukupno poruka: 486 info
|
Razmisljao sam da li ovo da postavim jer veoma lako moze biti pogresno shvaceno i nekima na prvi pogled odbojno. Medjutim, posto je religija ovde vec pomenuta, doduse, u drugom kontekstu od ovog, ova studija bi mogla da bude korisna. Naravno, mi se ne moramo sloziti sa pojedinim religioznim objasnjenjima datim u ovoj knjizi, ali mislim da ima dovoljno materijala koji se, van religioznog konteksta moze izolovati, i posluziti u diskusiji. Dakle, Anomalije roditeljske ljubavi
|
01.02.2008. u 02:36 |
odgovor sa citatom
|
Teky Rekreativac
(1.68/10)

Član od: 22.11.2007. Ukupno poruka: 353 info
|
Ma ja najvise volim svoje roditelje!!! Mislim najvise ih volim kad su raspolozeni, onda mi daju vise para, , sala mala!!!!! Ne, stvarno ih volim!!!!
Ljubav je velika slagalica, a ti si onaj delic koji nedostaje...
|
01.02.2008. u 15:37 |
odgovor sa citatom
|
FARAON Astronaut
(2.23/10)

Član od: 25.03.2007. Ukupno poruka: 787 info
|
Ako vam roditelji procitaju ove postove...Najebali ste!
Od rodjenja na mozgu furam fabricka greska.
|
01.02.2008. u 15:53 |
odgovor sa citatom
|
Ajra Persona

Član od: 04.11.2007. Ukupno poruka: 102 info
|
Citat:
Dana 2008-01-31 01:34, FILIMAN je napisao:
Moj cjale sigurno zna swoj posao.Ja mu trazim 1000 evra za nowu gitaru,i on odmah izwadi i da mi.On je poon para.Wolim ga...
|
Znamo da je tvoj cale pun para ne moras da se hvalis,gde si nasao ovaj vic bas je mocan,kad bese 1.april nisam u vremenskom toku...
|
03.02.2008. u 15:56 |
odgovor sa citatom
|
Indiana Persona

Član od: 28.10.2007. Ukupno poruka: 81 info
|
Pa 1-og aprila...
|
03.02.2008. u 15:58 |
odgovor sa citatom
|
YoYo Persona
(1.88/10)

Član od: 05.04.2007. Ukupno poruka: 293 info
|
Izgleda da je kod Ficka stigao ranije...
|
03.02.2008. u 15:59 |
odgovor sa citatom
|
Sablja Moderator

Član od: 22.01.2006. Ukupno poruka: 3488 info
|

|
03.02.2008. u 17:09 |
odgovor sa citatom
|
Histrion Drug clan
(2.94/10)

Član od: 27.02.2007. Ukupno poruka: 773 info
|
ahahahaha
Joj sad sam chitao ovu temu ispochetka i super sam se zabavljao.Divno.Chak 5 ispovesti,5 zanimljivih pricha ljudi iz vremena kad im je organizam bio jako mlad
Poshto su Brale,Samir,Tanasko,Sablja i Ashmir isprichali svoje zivotne priche osecam i ja potrebu
Kad sam imao 3 godine mene su moji roditelji poveli u shetnju Zlatarom da se grudvamo i gledamo drvecje..Bila je to zima 9-te godine "after Tito" tj. '89. i sneg je bio poprilichno napadao.Na glavu su mi natukli neku mnogo veliku i zaje8anu kapu koja na moju veliku zalost nije bila crna nego sharenkasta i nabili su mi neko plavo skijashko odelo koje sam mrzeo vishe nego dnevnik.Crkao sam dok smo se ispeli na planinu i non-stop sam se znojio u onom odelu a glava me je svrbela od one rogobatne kape jer sam bio alergichan na tu vunastu tkaninu.Kad sam god pitao da mi skinu tu neman sa glave i rashniraju glupo odelo,oni su odgovarali kako je napolju hladno,da od toga nema nishta i kako mogu da se uhvatim za ushi i da igram.Ja sam posle zastajkivao kako bih sam skinuo kapu ali i kad bih to uspeo,blazenstvo bi trajalo svega 10-tak sekundi jer kad bi provalili da sam je skinuo opet bi mi je natukli.
Ja sam posle pocheo da se opasno smaram i nisam hteo da se grudvam i da gledam drvecje.To je bio moj revolt.Posle su oni smislili foru da bi me razveselili, al im je fora bila retardirana.Kako mi je bilo smor da gledam dvoje matorih ljudi kako se idiotski grudvaju ja sam im okrenuo ledja da gledam drvecje.Oni su iskoristili taj momenat i sakrili se u zbunje.Kad sam se opet okrenuo njih nije bilo.Ja sam posle zvao:"Mamaaaaaaaaaa......Tataaaaaaaaa......!!!!"Niko nije odgovarao.Ja sam ih opet zvao i opet nishta.Nalazio sam se u shumi,potpuno sam,po velikom snegu,sa sharenom i ruznom, zajebanom i vunenom kapom koju sam mrzeo i sa plavim i debilskim skijashkim odelom.Pocheo sam da plachem i da se derem u isto vreme.Oni su potom izashli i rekli mi da je sve bila fora i da su oni opet tu al ja sam i dalje plakao i vikao.Tako stanje me je drzalo naredna 3 dana.
Zato sam ja sad ovakav
|
16.04.2008. u 21:17 |
| |