Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Varošani
Moderator: Humanbeing, izvidjac

Nova Varos Online Forum Index >> Varošani >> Opis jedne carsije...

Autor Opis jedne carsije...
izvidjac
Moderator

Član od: 19.12.2005.
Ukupno poruka: 974

info
Čaršija se pita

Da li je moguće menjati čaršiju ? Teško. Živeći u Prijepolju shvatio sam da čaršija ima svoj nepisani život koji funkcioniše godinama. Godinama čaršija odoleva reformi, pametnim ljudima i dokazuje im da rade uzaludan posao. Zašto je to tako? Jednostavno, to je njena borba za svoj identitet i opstanak. Čak ni političke partije ne uspevaju do kraja da nametnu svoj program jer čaršija se pita.

Ko su čaršijaši ? To su čuvari čaršije. Koga oni okarakterišu kao protivnika čaršije taj može slobodno da pakuje kofere iz čaršije. Ono malo inteligencije stavlja se brzo u službu čaršije i verovatno ide logikom Gorana Bregovića: Entuzijasta i ambiciozan čovek u malom mestu je lud čovek.

Ima čaršija i svoje stručnjake, gazde, sluge, dobre majstore, sportske radnike itd. Jednom kad vas čaršija proglasi za stručnjaka vi ste stručnjak za ceo život u čaršiji. Ne morate da brinete za stručnost više. U ocenjivanju ličnosti čaršija ispituje ko vam je otac. Ona vas gleda kroz vaše roditelje. „To je sin čuvenog Janka Jankovića“ . Da li ste vi dobar ili loš, to čaršiju ne zanima, bitni su roditelji koje je čaršija poznavala.

Najviše od svega čaršija voli vlast. I to svake boje i programa. Kako se ona udvara i podilazi svakoj vlasti. Ona voli i direktore, uopšte voli ljude od moći. Drugo mesto po značaju za čaršiju dele zdravstveni i prosvetni radnici. Svaka čaršija ima puno trgovaca, tako da samo najbogatiji među njima imaju značaj za čaršiju. Tu su i dobri majstori, kod njih zakazati radove predstavlja veliki napor i iziskuje posebne veštine pregovaranja. Umne ljude teško je naći u čaršiji, oni su otišli u beli svet ili su ostali za plugom na selu. Koliko samo talentovane dece za sport ima u čaršiji, ali u čaršiji važi pravilo: Moja lopta ja kapiten.

Postavlja se pitanje: Da li vredi živeti u čaršiji? Ako u čaršiji provedeš jedno vreme preko određene granice nema ti spasa, osta u čaršiji da je braniš do kraja života. Ako želiš da odeš, uradi to što pre dok te čaršijaši ne ubede u suprotno. Sve u svemu, čaršija nije za ambiciozne i umne ljude, ona je za srednjoškolce i ljude bez mnogo škole. Pa šta to mene zadrža u čaršiji? Čini mi se da sam i ja prešao granicu i da polako, ali sigurno postajem čaršijaš.

Šta je to lepo u čaršiji? Najlepša su mi jutarnja javljanja sugrađana: Dobro jutro komšija. Kada prođem čaršijom pijačnim danom, tada osetim i ja neku toplinu čaršije. Proći pijacom pravi je doživljaj. „Pošto kruške „budale“? „Budale“ nemaju cenu“, odgovara šeretski prodavac. I tako svakim pijačnim danom.

Sve u svemu, čaršija nadživi svaki sistem i preko svoje glave propusti sve moguće i nemoguće stvari.

Autor je predsednik Centra za istraživanje u politici „Argument“ iz Prijepolja
Autor: Slobodan Martinović

Takva je i nasa carsija ili ono sto je ostalo od nje....
 08.11.2008. 000000 12:42 odgovor sa citatom  
Coachenko
Diplomata
(5.3/10)

Član od: 29.12.2006.
Ukupno poruka: 597

info
Lep i slikovit tekst. Sigurno najbolji od 946 Izvidjacevih copy-paste postova.

Zato jedna za daleku dijasporu, i meni draga - -Carsija

08.11.2008. 000000 16:31 odgovor sa citatom  
Mimo
Drug clan
(2.76/10)

Član od: 27.06.2006.
Ukupno poruka: 93

info
odavno nista lepse nije napisano na forumu. Svaka cast.
 08.11.2008. 000000 18:20

Ova stranica generisana je za 0.019 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.