| Autor |
Krst na ostrvu na Zlatarskom jezeru |
Lithium Drug clan
(3.15/10)

Član od: 22.03.2006. Ukupno poruka: 18 info
|
Pre par dana sam na jezeru video krst koji viri iz vode. Visok je preko 4 metra. Postavljen je na ostrvu. Zna li neko nesto o tome? Razlog postavljanja? Ko ga je postavio..?
[ Poruku promenio Lithium dana 06-04-2006 ]
|
07.04.2006. u 01:38 |
odgovor sa citatom
|
EdinDrljo Siva eminencija
(4.16/10)

Član od: 09.11.2004. Ukupno poruka: 71 info
|
Mozda nije krst, mozda je Tajo namestio za svezivanje camaca.
|
07.04.2006. u 03:15 |
odgovor sa citatom
|
KIKA Drug clan
(1.78/10)

Član od: 24.03.2006. Ukupno poruka: 40 info
|
Ljudi nelupajte svasta krst je postavljen odavno i postavila ga je milesevska eparhija
|
07.04.2006. u 11:12 |
odgovor sa citatom
|
Gost Neregistrovan
 IP: 87.116.166.* |
Stvarno, zar bas sa svime moramo da se zezamo?
|
07.04.2006. u 12:39 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

Član od: 10.11.2002. Ukupno poruka: 515 info
|
Чини ми се да сам видео тај крст прошли пут када сам долазио у Нову Варош. Колико знам, испод тог језера је потопљено цело једно насеље, у оквиру кога је било православно гробље и једна црква (ово нисам проверио, али претпостављам да је тачно, јер сам то чуо од озбиљног саговорника). Ако је то тачно, онда је најмање што се може учинити постављање знамења крста на том острвцету, ако не из религијских побуда, то из чистог пијетета. Не знам да ли је то разлог што је тај крст постављен, али мени је то била прва импресија.
Едине, нисам од тебе очекивао овакав коментар, очигледно да оно што је најсветији симбол хришћанства теби представља повод за шалу. Морам признати да си ме разочарао, јер те познајем као другачијег човека (могуће је да си се у међувремену променио, али за мене је твој коментар био фрапантан). У сваком случају, поручујем ти да ћу на следећи сличан гест са твоје стране тражити твоје искључење са форума - чињеницу да већ сада ниси искључен због овога тумачи као чист гест добре воље. Аго, ово такође важи и за тебе, мораш да поштујеш оно што је према општецивилизацијским нормама светиња за један народ и да пазиш на изражавање када су ове теме у питању. Ако хоћете шалу, тражите теме за шалу, а када су озбиљне ствари у питању, придржавајте се правила озбиљног разговора. Напомињем да ово нема никакве везе са тоталитарним приступом, јер и слобода говора има своје границе које јој на овом сајту постављају општеприхваћене етичке норме.
Оливер
|
07.04.2006. u 13:16 |
odgovor sa citatom
|
bjela Siva eminencija
(6.09/10)

Član od: 23.10.2002. Ukupno poruka: 78 info
|
Olivere tacno je da je potopljena crkva sa grobljem, pre par godina kad se jezeru spustio nivo vode, mogli su se videti temelji crkve gde je stajala i par zidina. Ona je blizu plaze ispod restorana svetog Nikole 30-40 metara od obale. Ja sam je video. Slazem se potpuno sa tobom u vezi postavljanja tog krsta na ostrvce, da se ne zaboravi na bogomolju koja je potopljena u naletu komunizma 60-tih godina proslog veka. A i mislim da ce veoma lepo i produhovljeno izgledati jezero sa krstom u sredini na ostrvu. Nesto slicno kao manastir Ostrog.
|
07.04.2006. u 13:23 |
odgovor sa citatom
|
EdinDrljo Siva eminencija
(4.16/10)

Član od: 09.11.2004. Ukupno poruka: 71 info
|
A, izgleda da je onda bas krst u pitanju. Nisam to znao jer ga jos nisam video, mada moje misljenje o tome ostaje na nivou sale!
Nije mi jasna samo jedna stvar: zasto iz pomenutog pijeteta i verskih osecanja, taj spomenik nisu podigli mestani kojima je ta crkva sluzila i kojima je pripadalo pomenuto groblje!? Da je to bio slucaj, spomenik bi imao mnogo vise smisla. Ali ocigledno, nije to u pitanju.
Upuceni u poduhvat su potvrdili moju sumnju da je prste u citavu pricu umesao gosn. Filaret, iskusni projektant slicnih sadrzaja.Izgleda da je nerealizovana glupost da se na obnovljenu Suljinu cesmu stavi krst rezultirala alternativnim resenjem.
Slican izliv neukusa se dogodio i u Prijepolju, gde je statua Sv.Save, napravljena od mermera, postavljena u krug Doma revolucije, bez obzira na ociglednu nekompatibilnost dve razlicite athitekture. Arhitekturom Doma revolucije, mesto gde je postavljen spomenik ne odgovara ni stubu za ulicnu rasvetu, a kamoli spomeniku. Medjutim, na taj nacin prokomentarisati tu aktivnost je i dalje tabu. Cenu toga placaju sami simboli, koji, ironicno u odnosu na primarnu simboliku, sada predstavljaju spomenik malogadjanstini i primitivizmu vremena u kome su nastali.
Jos jedan slican simbol primitivizma i nacionalne netrepeljivosti umotane u celofan Pravoslavlja su i cetiri velika krsta postavljena na cetiri strane na brdima iznad Novog Pazara!?! Izlisan je bilo kakav komentar u vezi ovog poduhvata.
Tako da me uopste nije iznenadilo ni postavljanje krsta na jezeru. Ako mogu upuceni da mi odgovore, voleo bih da znam jos samo da li je na izvodjenje radova vladika Filaret dosao u onom ukradenom dzipu ili je u medjuvremenu nabavio novi?
Ako sam neke svojim postovima uvredio, voleo bih da znaju da mi se nije omaklo.
[ Poruku promenio EdinDrljo dana 07-04-2006 ]
|
07.04.2006. u 14:58 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
То што твоје мишљење о томе остаје на нивоу шале је твоја приватна ствар коју не можеш да саопштиш на сваком месту, а да не будеш санкционисан. А овај форум је такво место - ако нађеш иједну моју поруку (а послао сам их на стотине овде) у којој се шалим на рачун исламских светиња, онда ти исто тражи и за мене. То за убудуће.
Занимљиво је да постављаш питање зашто тај споменик нису подигли мештани? Откуда то знаш да нису, с обзиром да си већ на почетку рекао да ниси био сигуран о чему је реч? Ја лично заиста не знам да ли је то подгила Милешевска епархија или неки други орган или некадашњи мештани, нити одакле је иницијатива кренула и то сам и рекао, но зашто ти ниси доследан - када већ кажеш да ниси знао да је у питању крст, откуд то онда знаш ко га је подигао? То је типичан nonsens и априористичко гледиште недостојно младог интелектуалца и открива идеолошке предрасуде.
Што се владике Филарета и Суљине чесме тиче, први пута чујем да је неко хтео да стави крст на њу и то би заиста било дегутантно - одакле ти та информација.
Но што се статуе Светог Саве од мермера тиче и њеног положаја у Пријепољу, зашто ти то боде очи? Па не живимо ли на подручју на коме се једна од аутентичних и историјски доминантних култура не зове светосавска? Што се архитектонског решења као таквог тиче, заиста нисам компетентан, можда би заиста требало урадити другачије решење, али да му је место ту (и не само ту), то је без поговора.
Што се крстова око Новог Пазара тиче, знам да постоје, али их нисам видео нити знам која им је намена и симболика, осим ако не обележавају црквену имовину, места где треба да се граде нови храмови или пак света места хришћана (као што је оно на језеру). Због чега би то био примитивизам - примитивизам је оно што су шиптари радили са крстовима купола 17. марта као и чињеница да су током османлијске владавине Турци палили и рушили све што је на себи имало крст, то је примитивизам и варварство. Исто је тако примитивизам и варварство све оно што су западни крижари (пази, крижари, а не крсташи како се овуда провлачи по литератури) чинили како од православних богомоља по Цариграду тако и од исламских богомоља по истоку. Примитивизам је управо недостојан однос према светињама других, који си својим стваом показао овде, а не грађење било чега што се односи на аутентичну духовност и то тек треба да научиш.
Не улазим у твоју нетрпељивост према владици Филарету, те да ли је истина или није истина то што си навео, а најмање желим да одговарам сличним арсеналом у вези са пазарским муфтијом (а веруј ми да би ту би тек имало шта да се прича) - сваки ће човек за себе одговарати на Суду Божјем и у то уопште не желим да улазим. Као хришћанин сам дужан да се покоравам Христовим речима и да Њему служим, а не никоме од људи. Али невероватно је да на моју повређеност ти одговараш са поруком чијих је 95% садржине нападачког карактера, у вези са стварима о којима нисмо ни дискутовали, а оних 5% нешто што само личи на признавање грешке.
И не схватам крај твоје поруке, цитирам : "Ako sam neke svojim postovima uvredio, voleo bih da znaju da mi se nije omaklo.". Претпостављам да је у питању грешка у куцању, те да си хтео да кажеш да ти се омакло (то јест да си то учинио ненамерно), тако да чекам твој одговор.
Оливер
[ Poruku promenio oliver dana 07-04-2006 ]
[ Poruku promenio oliver dana 07-04-2006 ]
|
07.04.2006. u 16:14 |
odgovor sa citatom
|
Gost Neregistrovan
 IP: 87.116.166.* |
Neverovatno koliko pojedinci mogu da pokazuju nekulture podsmevajući se tudjim svetinjama!!! Koliko je od toga do onoga sto se desava na Kosmetu sa nasim svetinjama?
|
07.04.2006. u 17:00 |
odgovor sa citatom
|
Gost Neregistrovan
 IP: 213.137.102.* |
Знам ја да би ви муслимани скинули не само тај крст, већ би као Шиптари порушили све цркве и манастире које имамо или их као Турци претворили у џамије ! Па и да се то деси (као што неће) тиме нећете уништити Бога, јединог правог, који ће увек бити ту и који неће зажмурети пред неправдом и лицемерјем. Не знам зашто се плашите КРСТА (сем ако нисте ђаволи, онда вас разумем)? Целокупна баштина СРПСКОГ народа (а хвала Богу није мала) остаће за век и векове као симбол СРПСКОГ битисанја на овим просторима. Као симбол тежње СРБИНА да се узвиси духовно изнам вас осталих који сте само рушили и клали јер сте се плашили прошлости. Уништавали сте јер се и дан данас плашите дана када ћете наћи име вашег прадеда написано ћирилицом, када ћете наћи икону пред којом се КРСТИО и ВИНО пио! Немојте да мислите да је нама мило због вас. Па ви сте доказ наше слабости, део (доиста кваран ) нашег постојања. Али у исто време и нада да је оно што је било кварно отишло из нашег рода и тако га исчистило за век и веков. И као што права истина, моћ, лепота и љубав никада не могу нестати, тако се мржња, завист, и зло никада неће сакрити. (Због тога ми је мило ово разоткривање од стране ЕдинаДрља!)
Онај који види...
|
07.04.2006. u 17:50 |
odgovor sa citatom
|
bjela Siva eminencija
(6.09/10)

Član od: 23.10.2002. Ukupno poruka: 78 info
|
Nemoj dirati Edina, on je čovek "kosmopolita", "proevropski tip", nije on balkanac, pa da se zamajava oko krstova i polumeseca sa zvezdom. Za njega je to zajebancija.
|
07.04.2006. u 22:07 |
odgovor sa citatom
|
brat Uzgajivac nojeva
(1.42/10)

Član od: 01.02.2006. Ukupno poruka: 63 info
|
Jel ti malo lakse sad kada psujes Crkvu i Dzamiju?E moj Lepi........
|
08.04.2006. u 01:48 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Citat:
Dana 2006-04-07 23:31, Lepi je napisao:
ja kolko vidim - vode je nastalo neko **ružna reč**, i to bi odma' trebalo politi i zapaliti benzinom. pa ****m ti: i krst i mesec i crkvu i dzamiju, i cuka i macu , ako ja nemogu da se dogovorim sa odredjenim ljudima(adminima , adnanima, nedminima i adnanima) da mi naprave titulu narkomana+alkoholichara uz moju njushku na ovim stranicama.
ja mislim da su i oli i drljovac, najobichiji golmani na koznachijoj mozdanoj livadi primitivizma, i da takva razmishljanja dovode do opshteg zaglupljivanja i vrachanja u stadijum u kome je mozak mojeg cuka, (koga proshlo leto zgazi dushmanska limuzina), bio josh dok je dojio svoju majku-qchku!
a da li se neko setio da napushi qrebanjom shabovca koji je pokrenuo ovako glupu temu?
ja mislim da vi gospodo vatate majmuna za dlaku, umesto za jaje!
e da, filaret! lopovchina i primitivac. takvih je bilo milione kroz istoriju! zashto se neugledaju na npr. Zorana Djindjicha? zato shto su glupa seljadija!
i to je jasno.
SuperShaboIzDalekogSvemira :: Lepi
|
Uzevsi u obzir kolicinu skaradnog materijala u Agovoj poruci, kao i dosadasnje nastupanje koje uvek bilo na samoj ivici dobrog ukusa, kao moderator jedne teme upucujem zvanicnu molbu glavnim administratorima za njegovo banovanje. U suprotnom ja sebe ne vidim na ovom forumu.
Lepi, uz najbolje zelje, vreme je da letis sa foruma u tvoj DalekiSvemir - srecno putovanje i vrati se kada se emancipujes za normalan razgovor!
Pozdrav
Oliver
|
08.04.2006. u 10:29 |
odgovor sa citatom
|
ivan Administrator

Član od: 05.06.2002. Ukupno poruka: 229 info
|
Olivere zašto se ljutiš? Sve je podložno šali ako nema veze sa Prorokom.
Licemerje rules!
|
08.04.2006. u 10:51 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Желео бих да замолим све који су на овом форуму да се не спуштају на ниво који је испод њиховог имена, те да не узвраћају непримереним шалама људима који немају развијену културу општења. Најлакше је на поткултурне изјаве реаговати поткултуром, али тиме ниште нећемо решити, а најмање помоћи тим људима да се еманципују. Од учесника форума је довољна цивилизована реакција, а администратори ће радити свој посао.
Изјаве које овде дају Един Дрљо и Аго Кријешторац ничему не доприносе, осим што нарушавају правила форума и обарају његов квалитет. Живимо у мешовитој средини и треба да градимо атмосферу поштовања, која треба да постоји и у виртуелној Новој Вароши тј. на овом сајту. Коме се то не свиђа, нека прави свој форум, немамо ништа против.
Оливер Суботић
модератор форума Религија
|
08.04.2006. u 11:54 |
odgovor sa citatom
|
Gost Neregistrovan
 IP: 212.200.143.* |
mislim da ste me pogreshno razumeli. nikad nisam bio nacionalista. chak gnusham se tog sr@nja. to shto volim da se sprdam sa smeshnim stvarima kao shto je religija, to je moja stvar koja nema veze ni sa kakvim nacionalizmom i netrpeljivoschu. svako ko me poznaje, mislim da moze potvrditi isto.
i iskreno, meni je jedino i stvarno stalo samo da dobre zaje8ancije. a o chemu bi drugo mogli prichati, dragi poznanici i prijatelji? svaka pametna diskusija (recimo na temu rachunara, privrede, elektronike i sl) zavrshila je kao mrtva, ili sa upadom nekog padobranca. ja ne zelim da vredjam narod/nacionalnost/veroipovest kao celinu, vech samo na lokalnom nivou! znachi, mogu slobodno rechi choveku koga poznajem: "Ti si kreten!Nemash pojma!",bez bojazni da sam pogreshio. religija i laktanje oko religije me interesuje koliko i bubuljica na chmaru mog cuka. mislim da joj je tu i mesto.
@oliver :: nemoj me bacati u isti vrech sa edinomDrljom, jer za razliku od njega, ja nedrzim nichiju stranu. ja chak ni nemam stranu. moja strana se menja svakog minuta!
to shto ti i on drzite nechiju stranu, to samo znachi da ste opasno zaludjeni(chitav zivot!) sa nekim/nechim.
@edindrljo :: daj zaje8i prichu, jer sam ja mojom opaskom (drugiPostOdozgo), hteo samo da izazovem smeh, a ne da napravim ovoliko shitovanje.
@bilby :: vidish bilby, pored tvojih zaista zanimljivih izjava u pojedinim postovima, moram priznati da si jednino ti pokazao svoj pravi nacionalFashizam, imenujuchi drljovca rechima "ture kupilo..." . to je bash ruzno, mislim da bi mogao da poradish na sebi.imash potencijala shto se hUmora tiche.
SuperShaboIzDalekogSvemira :: Lepi
|
08.04.2006. u 14:08 |
odgovor sa citatom
|
Lithium Drug clan
(3.15/10)

|
Moje pitanje kojim sam zapoceo temu je bilo krajnje prakticne prirode. Nisam znao, mada sam u jednom momentu pretpostavio, da ce dobiti ovakav epilog.
Ipak, mnogi pokazuju kako zapravo nema kritickog osvrta na stvari oko nas. Kao po pravilu, Oliver je panicno i paranoicno navukao oklop i isukao mac kao i svaki put kad se povede prica o pravoslavlju a koja nije u skladu sa onim sto su ga ucili na Karaburmi. Ja jos ni jednom nisam cuo da se oliver ogradio od kontraverznog lika i dela nesretnog Filareta. Da se Oliver bar u jednom postu kriticki osvrnuo na ono sto je proteklu deceniju radio Filaret, imao bi moj puni respekt i status plodnog sagovornika.
Bjelini komentari su samo pisana forma klasicne podsatorske i kafanske price. Momku nedostaje i ideja i smisao za humor. Covek kaze da je u Kokinom brodu pod naletom komunizma potopljeno selo!?! Zamislite se nad ovim ispadom! Treba li da podsetim da su i Bijelini roditelji, kao i mnogi, za vreme komunizma dosli sa sela u grad, izgradili kuce, skolovali se… Ja nisam pristalica komunizma ali ne zato sto je bio u koliziji sa religijom i nacionalizmom, vec zbog njegovih objektivnih nedostataka koji su sasvim druge prirode. Crkva i dzamija su u Varosi stajale na onom mestu i pre, i za vreme, i posle komunizma. I uvek su bile poluprazne!
Da se sad na kratko vratim i na samu temu. Sad kad je izvesno da je postavljanje krsta Filaretova ideja, prica ima potpuno novi karakter. Ima jedna lepa srpska poslovica koja kaze “Ne gledaj sta ti kaze, nego ko ti kaze!” U skladu sa tim smatram da je Filaret vec odavno izgubio licencu da radi “svete” stvari. Ili je bar trebao da je izgubi.
Za kraj moja poruka mladjima koji su ukljuceni u desavanju na sajtu. Nemojte biti pravoslavci, muslimani, budisti, sektasi…po difoltu. Cinjenica da je vas tata i vas deda i njegov tata gledao u jednu ikonu, pa sad morate i vi, je tradicionalizam a ne verovanje!
Postoje u Varosi dvojca momaka. Jedan je Bosnjak a jedan Srbin. Obojca su zavrsila filozofski fakultet. Prvi se sa fakulteta vratio kao jos veci musliman a drugi kao jos veci pravoslavac. Ja vam kazem da na fakultetu nista nisu naucili! Vratili su se gluplji nego sto su otisli!
Lithium
|
08.04.2006. u 15:33 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Да, занимљив је начин на који си осудио мене, Бјелу, Филарета и вернике свих религија заједно. На жалост, штета што ниси студирао филозофски факултет попут два другара која помињеш у причи, јер се онда не би овако лако открио. Зашто? Па ствар је једноставна - све време говориш о томе да смо ми верујући људи искључиви (ми које си онако лепо таксативно набројао), тражиш од нас да признамо неке своје мане (које свакако да имамо, без спора), док себе посредно представљаш у готово идеалном светлу, као ти си практичан човек који тражи практичне одговоре - класичан систем пројекције, који добро познају студенти психологије већ на 2. години. Притом заборављаш да је сва ова гужва настала са твојим питањем и ниједног трена не налазиш за сходно да бар мало смириш страсти. Но то је већ твој проблем. После овога што си написао сигуран сам да ниси питао ради питања, већ да је твоје питање у ствари била позиција, нека врста увертире за оно што си рекао сада. Опет кажем, обзиром да си непромишљено искочио, октрио си се лако. Више среће други пут. Ех, да занимљиво да уопште ниси поменуо ни Дрља и ни Ага, па могу претпоставити да се слажеш са оним што пишу и како пишу, те да је ово нека врста њихове одбране.
А што се верског традиоционализма тиче, људи који ме познају знају да сам православни хришћанин у правом смислу те речи постао својом вољом и избором, а не дедином и бабином. То ти је већ друга грешка, која се своди на причање напамет.
И на крају, не схаватам зашто треба да се оградим од владике Филарета - прво што није мој владика, јер сам клирик београдско-карловачки а не милешевски, а друго што Црква није политичка институција да се неко ограђује или не када му се нешто свиди или не свиди. Статус плодног саговорника се не добија тиме што се ограђујеш од других, већ тиме што друге желиш да чујеш, уколико поштују норме културног разговора. Овде су те норме нарушене и одатле оваква реакције, па би било добро још једном да размислиш о свему. Што се тебе лично тиче, и даље сам спреман да дискутујемо, јер иако је очит твој анимозитет према хришћанству ипак се држиш једног сасвим пристојног тона у разговору.
Оливер
|
08.04.2006. u 17:26 |
odgovor sa citatom
|
Sablja Moderator

Član od: 22.01.2006. Ukupno poruka: 3556 info
|
E da nije ovog RSS moda i dalje bih citao poslednji post i davao pogresne zakljucke...procitao sam ovo od A do Z.
Video sam Krst i Bas mocno izgleda, dobio sam inspiraciju za moj sledeci crtez 
|
08.04.2006. u 18:39 |
odgovor sa citatom
|
Lithium Drug clan
(3.15/10)

|
Priznajem gresku da nisam smirio strasti nastale povodom teme koju sam zapoceo. Ako ima smisla, koristim ovu priliku da pozovem ljude da, ako mogu, o temi govore hladne glave. U protivnom zaobidjite temu.
Moje pitanje je bilo prakticne prirode u bukvalnom smislu. Dakle ne zato sto sam prakticar i sto je pragmatizam nesto cime se iskljucivo rukovodim, vec zato sto bilo kakav objekat na ostrvu predstavlja fizicku smetnju za odrzavanje manifestacije ciji sam koorganizator. Meni je jako zao sto je to u ovom slucaju krst. Sama ta cinjenica prebacuje teziste problema u sferu totalno razlicitu od one koju treba da ima.
Kao ateista, imam animozitet prema svim religijama, a ne samo prema hriscanstvu! Religiozni ljudi ne mogu a da ne budu iskljucivi. Zasto? Pa jednostavno zato sto su iskljucivo prihvatili jednu dogmu. Iskljucivost je njihova primarna osobina.
Sa Drljom se slazem. Ago i nije izneo stav. Naravno, ogradjujem se od svake uvrede izgovorene na forumu.
Zanimljivo je da ti nemas potrebu da se ogradis od stvari koje je Filaret radio i koje i dalje radi. Izgovor da si klirik beogradski a ne milesevski je cinican!
Sebe ne smatram idealnim. Naprotiv, trudim se da svakodnevno evoluiram u kvalitetnijeg coveka. Bez uvrede, u religioznoj fazi sam bio na samom pocetku.
Lithium
|
08.04.2006. u 18:44 |
odgovor sa citatom
| |
|
|