Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Varošani
Moderator: Humanbeing, izvidjac

Nova Varos Online Forum Index >> Varošani >> Krst na ostrvu na Zlatarskom jezeru

Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 sledece strane >> )
Autor Krst na ostrvu na Zlatarskom jezeru
Lithium
Drug clan
(3.15/10)

Član od: 22.03.2006.
Ukupno poruka: 18

info
@Lepi
Vreme je da naucis da stanes iza svega sto napises! "Cuko, maca, svemir...", pa ona "Joj izvini, znas ti mene, je8esh ti mene!"
Rock'n'Roll je ozbiljna stvar! Zaje8ancija takodje! Iako ne izgleda tako!

Lithium
 08.04.2006. u 18:47 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

Član od: 22.01.2006.
Ukupno poruka: 3556

info
Aha, pa nek ga prenesu na neko drugo mesto...nema potrebe za paljenjem i lomljenjem.

Resen problem...

@Lithium: Ateista si??? Daj mi definiciju Ateizma...

[ Poruku promenio Sablja dana 08-04-2006 ]
 08.04.2006. u 18:51 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

IP: 212.200.143.*
@lithium
ne pravdam se ni tebi ni ovoj ekipi odozgo. oni su zagrejani za tu njihovu glupost i uhvatio ih je srklet oko mojih izjava. u gornjem postu ogradio sam se od toga shto su me okarakterisali kao nacionalistu.

citat1:
"Sa Drljom se slazem. Ago i nije izneo stav. Naravno, ogradjujem se od svake uvrede izgovorene na forumu."

ja imam stav da je religija seme zla i da su ljudi zaludjeni religijom - glupaci! to sam hteo gore da kazem sve u ludachki razvijenoj formi!

citat2:
"Sebe ne smatram idealnim. Naprotiv, trudim se da svakodnevno evoluiram u kvalitetnijeg coveka. Bez uvrede, u religioznoj fazi sam bio na samom pocetku."

a shta znachi to nadogradjivati se svaki dan? po meni je to sticanje praktichnih znanja. ali i to da govorim UVEK ono shto mislim, bez obzira na posledice. dakle gospodo, ovo gore, to sam vam ja od glave do pete. i naravno da sam kao takav nepozeljan na forumu.
josh jednom da citiram Ramba: "pichakara i psuje, neshtedi ni oca ni majku"

zelim vam kvalitetan nastavak teme
poz :: SuperShaboIzDalekogSvemira :: Lepi

08.04.2006. u 19:16 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Litijume,

Sada vec mozemo da nastavimo diskusiju u mirnijem tonu. Moram ti reci da si opet napravio gresku u koracima, tvrdeci da su religiozni ljudi iskljucivi per se, zeleci time da kazes da ti nisi iskljuciv, a evo zasto. Na prvom mestu, sam stav da ne zelis da budes religiozan ma koja vera da je u pitanju je stav iskljucivosti - direktno iskljucujes jednu opciju. Drugo, sam ateizam kao takav je iskljuciv, jer on ne bi mogao da postoji da nema onoga sto negira a to je religija. Trece, kada kazes ateista, nista mi nisi rekao, osim da ne verujes u Boga, jer je covek homo religiosus - bice vere i mora u nesto da veruje - dakle, cim verujes u nesto (bile to uzvisene vrednosti ili statusni simboli) iskljucujes nesto sto ne verujes. Ovako bi mogli do sutra, upravo da bih ti pokazao da stav religije nije iskljucivost, vec afirmacija onoga u sta se veruje - to sto ja verujem u Bozanstvo Isusa Hrista govori da svoj identitet gradim na Njemu. I to je mnogo vise afirmativan stav, nego ateisticki, jer ateista ne bi mogao da afirmise svoj stav kada ne bi imao ono sto treba da negira (a to je vera u Boga), sto cesto prelazi u totalitarizam (seti se da si u jednom trenutku govorio mladima da ne treba da budu religiozni, ma koja religija da je u pitanju, sto je upravo totalitarni stav). A na ovoj temi sam reagovao ovako upravo zato sto je receno nesto sto duboko vredja ono na cemu zasnivam svoj identitet i zbog cega jesam to sto jesam.

To sto sam klirik beogradski nije nikakav cinican izgovor - ne znam da li znas da je svaka episkopija i puna i deo Crkve. No to nije bio moj prvi odgovor, seti se da sam napisao da Crkva nije politicka organizacija da bi se neko od nekoga ogradjivao. Vladika Filaret, kao i svi mi, ce za svoja dela pruziti odgovor na Sudu Bozjem. Jedino se mogu ograditi od episkopa koji sirio pogresno ucenje, jer samim tim ne moze biti pravoslavni episkop.

Samo sto mi nije jasno sta si mislio pod onim da si u religioznoj fazi bio na samom pocetku, valjalo bi da pojasnis.

Eh, da, sad sam primetio da si napisao da se sa Drljom i Agom slazes? U cemu, pojasni, u metodici, stavovima, cemu konkretno.

Oliver

[ Poruku promenio oliver dana 08-04-2006 ]
 08.04.2006. u 19:17 odgovor sa citatom  
Korgan
Drug clan
(2.69/10)

Član od: 31.03.2006.
Ukupno poruka: 158

info
Ljudi, smarate narod. Pametnom choveku je potrebno tri rechenice da kazhe shta zheli. Toliko.
 08.04.2006. u 22:49 odgovor sa citatom  
Lithium
Drug clan
(3.15/10)

info
@sablja: Svidja mi se nacin na koji razmisljas. To je ta vrsta prakticnosti koja zivot cini laksim. Ne znam ko je pomenuo paljenje i lomljenje, no nije ni bitno - predlog svakako ne zavredjuje paznju i komentar. Tvoje pitanje da ti definisem ateizam vodi u klise koji bi svakako usledio. Ako si “verujuci” (glupog li izraza?!) onda znam sta ces mi napisati u sledecih 5 postova koje bi poslao. Polemisacu sa Oliverom pa se ukljuci ako imas nesto da kazes. Jos jednom pozdravljam konstruktivnost tvog predloga, ipak mislim da se problem moze resiti ako bi se krst mogao demontirati za vreme odrzavanja manifestacije, pa se ponovo postaviti posle?!

@Oliver: Mislim da nas prica o iskljucivosti nece daleko odvesti. Evo glavne teze oko koje baziram svoju teoriju o apsurdnosti religije: U 99,9 % slucajeva, covek prihvata religiju koja se praktikuje u njegovom okruzenju a koju zatice svojim rodjenjem. Kako to da ti nisi budista ili musliman? Koliko je Hindusa prihvatilo pravoslavlje? Koliko muslimana hriscanstvo? Koliko katolika pravoslavlje? Koliko pravoslavaca katolicanstvo? I tako redom. Zakljucak: Pripadnost jednoj religiji uglavnom nije rezultat istrazivanja i kritickog razmisljanja. Privid je da si imao apsolutnu slobodu izbora birajuci religiju. Smem sa tobom da se kladim da tvoja deca nece biti budisti ni katolici! Prihvatas li izazov? A imaju li slobodu izbora? Naravno da imaju! Gde je istina u svemu tome? Nema je! Odgovorno tvrdim da je nema!

Sto se krsta na jezeru tice, nesretni Filaret i igra na kartu slabosti religioznih i njihovoj povezanosti sa simbolom krsta. Imam razloga da verujem da je postavljanje krsta na jezeru deo u nizu provokacija koje je osmislio komesar milesevski. Kao sto je Edin rekao, identicnu stvar je uradio i na brdima oko Novog Pazara. To je covek koji koristi svaku priliku da u svom javnom pojavljivanju pozove na neprijateljstvo izmedju Bosnjaka i Srba. Zbog toga ovaj slucaj izlazi izvan konteksta problema religije i zalazi u politiku. Zalosno je sto takav covek manipulise tolikim brojem ljudi. Nisam zadovoljan idejom da taj kriminalac odgovara bogu na sudnjem danu. Treba da odgovara ovde i sada.

Da, bio sam u fazi religioznosti. Ipak, ljudska inteligencija mu ne dozvoljava da se tu i zadrzi. Covek ostaje bez odgovora na pitanja, zabranjuje mu se da previse razmislja i previse pita. Onda sam shvatio da to i jeste bit religije. Religija je dogma, znaci nesto o cijoj sustini ne pitas. Te stvari su nedokazive i ili ih prihvatis ili ne.

Sa Edinom se slazem u smislu da je na pravi nacin prepoznao problem.

Za kraj bi se obratio ovom “koji vidi”, sa prve stranice. Uvek su me impresionirali ljudi koji su tvrdili da ne znam ko sam vec oni treba da mi kazu. Jako je nezahvalno govoriti o tome ko je od koga nastao. Uzmi sebe za primer. Pogledaj se u ogledalo. Tamnokos si?! Sad mi reci kod kog slovenskog naroda je tamna boja kose dominantna osobina? Da ti pomognem, - ni kod jednog. Drugim recima, sansa da tvojim venama ne tece bar malo krvi iz Anadolije je ravna nuli. Analiziraj sad religiju koju praktikujes. To je mix 90% paganstva i 10 % hriscanstva. Verovatno nisi ni znao da u polovini svojih obreda nesvesno velicas i paganska bozanstva.
Ipak ne vidis bas dobro.

Lithium

08.04.2006. u 23:59 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

info
Ja vidis ne odgovaram na prozivke po religijskoj osnovi, meni krst ama bas nista ne-znaci. Davno sam prestao da idem u Crkvu, dzamiju...Budisticke Hramove i sl. Jednostavno ne pripadam nijednoj religiji. Jedino u sta ja verujem jeste Bog(Tvorac) i Azrael (Smrt)

Dakle Lithium ako verujes u Smrt onda nisi Ateista.

Pozdrav i za tebe.

09.04.2006. u 00:08 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Citat:

Dana 2006-04-08 23:59, Lithium je napisao:
@sablja: Svidja mi se nacin na koji razmisljas. To je ta vrsta prakticnosti koja zivot cini laksim. Ne znam ko je pomenuo paljenje i lomljenje, no nije ni bitno - predlog svakako ne zavredjuje paznju i komentar. Tvoje pitanje da ti definisem ateizam vodi u klise koji bi svakako usledio. Ako si “verujuci” (glupog li izraza?!) onda znam sta ces mi napisati u sledecih 5 postova koje bi poslao. Polemisacu sa Oliverom pa se ukljuci ako imas nesto da kazes. Jos jednom pozdravljam konstruktivnost tvog predloga, ipak mislim da se problem moze resiti ako bi se krst mogao demontirati za vreme odrzavanja manifestacije, pa se ponovo postaviti posle?!

@Oliver: Mislim da nas prica o iskljucivosti nece daleko odvesti. Evo glavne teze oko koje baziram svoju teoriju o apsurdnosti religije: U 99,9 % slucajeva, covek prihvata religiju koja se praktikuje u njegovom okruzenju a koju zatice svojim rodjenjem. Kako to da ti nisi budista ili musliman? Koliko je Hindusa prihvatilo pravoslavlje? Koliko muslimana hriscanstvo? Koliko katolika pravoslavlje? Koliko pravoslavaca katolicanstvo? I tako redom. Zakljucak: Pripadnost jednoj religiji uglavnom nije rezultat istrazivanja i kritickog razmisljanja. Privid je da si imao apsolutnu slobodu izbora birajuci religiju. Smem sa tobom da se kladim da tvoja deca nece biti budisti ni katolici! Prihvatas li izazov? A imaju li slobodu izbora? Naravno da imaju! Gde je istina u svemu tome? Nema je! Odgovorno tvrdim da je nema!

Sto se krsta na jezeru tice, nesretni Filaret i igra na kartu slabosti religioznih i njihovoj povezanosti sa simbolom krsta. Imam razloga da verujem da je postavljanje krsta na jezeru deo u nizu provokacija koje je osmislio komesar milesevski. Kao sto je Edin rekao, identicnu stvar je uradio i na brdima oko Novog Pazara. To je covek koji koristi svaku priliku da u svom javnom pojavljivanju pozove na neprijateljstvo izmedju Bosnjaka i Srba. Zbog toga ovaj slucaj izlazi izvan konteksta problema religije i zalazi u politiku. Zalosno je sto takav covek manipulise tolikim brojem ljudi. Nisam zadovoljan idejom da taj kriminalac odgovara bogu na sudnjem danu. Treba da odgovara ovde i sada.

Da, bio sam u fazi religioznosti. Ipak, ljudska inteligencija mu ne dozvoljava da se tu i zadrzi. Covek ostaje bez odgovora na pitanja, zabranjuje mu se da previse razmislja i previse pita. Onda sam shvatio da to i jeste bit religije. Religija je dogma, znaci nesto o cijoj sustini ne pitas. Te stvari su nedokazive i ili ih prihvatis ili ne.

Sa Edinom se slazem u smislu da je na pravi nacin prepoznao problem.

Za kraj bi se obratio ovom “koji vidi”, sa prve stranice. Uvek su me impresionirali ljudi koji su tvrdili da ne znam ko sam vec oni treba da mi kazu. Jako je nezahvalno govoriti o tome ko je od koga nastao. Uzmi sebe za primer. Pogledaj se u ogledalo. Tamnokos si?! Sad mi reci kod kog slovenskog naroda je tamna boja kose dominantna osobina? Da ti pomognem, - ni kod jednog. Drugim recima, sansa da tvojim venama ne tece bar malo krvi iz Anadolije je ravna nuli. Analiziraj sad religiju koju praktikujes. To je mix 90% paganstva i 10 % hriscanstva. Verovatno nisi ni znao da u polovini svojih obreda nesvesno velicas i paganska bozanstva.
Ipak ne vidis bas dobro.

Lithium

Odgovoricu samo na ono sto je meni upuceno. Ne znam da li si dobro pratio sto sam pisao, ali lepo sam naveo da moj zivot u Hristu nije deo tradicionalizma niti nekakvog nasledja - to je bio egzistencijalni odgovor na izazov koji je bio predamnom. Cini mi se da smo ja i ti u jednom slicni, a to je da smo obojica dosta razmisljali o zivotu i smrti. Razlika je samo u tome sto sam ja slobodnim izborom resenje pronasao u Hristu, a ti na drugoj strani. I sada ja sasvim slobodno zelim da budem Hriscanin, i jesam, niko me na to ne nagoni. Sto se tice ostalih, odgovoricu ti Gandijevim odgovorom : "Hriste, Indija bi odavno bila tvoja da nije hriscana!". Na zalost, mnogo bi vise bilo onih koji bi prihvatili Hrista kao Boga da su hriscani dostojniji svoga imena i to otvoreno uvek kazem (mozes to i procitati u mojim zvanicno objavljenim tekstovima, dakle nista zakulisno). Ali nikada nisam bio onaj tip coveka koji ce suditi konkretnom coveku, jer ko zna sta je u srcu covekovom osim Boga? E ti tu pravis ogromnu gresku i nadam se da ces to jednog dana shvatiti.

Malo me nervira to sto iznosis neke izjave koje su krajnje diletantske, tipa da Filaret stavlja krstove oko Novog Pazara, a zna se da to nije milesevska, vec delom rasko-prizrenska a delom zicka eparhija (citaj : na tom prostoru su drugi ljudi vladike). Pretpostavljam da stoga nema potrebe da ti odgovaram i na taj deo poruke. I molio bih te da pricu oko Filareta, zbog svega napred recenog, ostavis po strani, da bi ozbiljnije mogli da vodimo dijalog koji je pred nama.

Kazes da si bio religiozan, ali nisi pomenuo koje je to religija bila u pitanju, pa te molim da navedes. Drugo, kazes da ti inteligencija nije dala da na tome i ostanes? Zbog cega su onda najveci umovi covecanstva bili religiozni ljudi? Najveci naucnici, umetnici, pesnici... Zasto oni nisu nasli nesto sto bi protivurecilo veri? Naprotiv, jasno su i glasno ispovedali da su verujuci ljudi, mahom hriscani. Pa cak i da nisu, zar dozivljaj Boga treba ograniciti samo na razum? Sta je sa srcem i osecanjima? Razmisli malo i o tome.

I ne shvatam kakav je to problem Edin prepoznao - on licno je rekao da je to za njega nivo sale i time pokazao nakome je nivou civilizacijske svesti. I kako to da ni ti ni on niste prepoznali problem u cinjenici da su njegovom izjavom povredjena osecanja mnogih? Ako je to ono sto ti podrzavas kod Edina, onda ipak treba da zavrsimo diskusiju. Radi obojice.

Oliver
 09.04.2006. u 00:48 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Citat:

Dana 2006-04-09 00:08, Sablja je napisao:
Ja vidis ne odgovaram na prozivke po religijskoj osnovi, meni krst ama bas nista ne-znaci. Davno sam prestao da idem u Crkvu, dzamiju...Budisticke Hramove i sl. Jednostavno ne pripadam nijednoj religiji. Jedino u sta ja verujem jeste Bog(Tvorac) i Azrael (Smrt)

Dakle Lithium ako verujes u Smrt onda nisi Ateista.

Pozdrav i za tebe.

Pozdrav za Sablju

Ti dajes dobar primer kako treba da postupa covek koji nije hricanin prema hriscanskim vrednostima - one mu nista ne znace, ali ipak postuje cinjenicu da nekome znaci i vredja ih.To neka bude uzor i drugima.

Sto se tvog verovanja tice, ono je sa jedne strane tipican dualizam (jer verujes u dva suprotna principa), mozda cak ima malo i platonizma (s obzirom da u Bogu vidis samo Tvorca), a donekle i deizam (jer govoris o tome nekako van ljudskog domasaja). Ukoliko je to tvoj izbor, postujem ga. Ako i kada budes zeleo da diskutujes o tome, slobodno otvori temu i rado cu se ukljuciti.

Pozdrav
Oliver
 09.04.2006. u 00:54 odgovor sa citatom  
ALIJA
Siva eminencija
(3.25/10)

Član od: 11.01.2005.
Ukupno poruka: 42

info
Zgrožen sam vasim komentarima.
Čitam i ne mogu da vjerujem da ovako mogu i Varošani da reaguju. Ne znam kome smeta krst na jezeru. Tačno je da je na tom mjestu izgradnjom brane potopljeno selo sa crkvom. I kao simbol tu treba krst da stoji. Mozda je trebalo da se ta crkva izmjesti na neko drugo mjesto, kao što je slučaj sa crkvom u koju sam ulazio, u kanjonu Mratinje-CG.Toj crkvi su prvo obeleženi brojevima kamen po kamen, a zatim premeštena na drugo mesto u originalnom obliku.
Oko istorije i Turaka na ovim prostorima se ne bih bavio, jer nisam kompetentan. Smatram da je dobar deo svega tacan ali i da ima nekih pretjeranih stvari, koje su istoričari sami dopisivali. Nadam se da se neće niko uvrijediti.
Daj da se malo opametimo, da mislimo kako se ovaj grad može oporaviti i vratiti u svoje lijepe trenutke. Pogledajte gdje nam je privreda i kakvi su uslovi života. Omladina nam se truje sve više i više da ne pricam čime.. a mi se ovde bavimo vjerskim ratovima inetrpeljivostima. Mislim da trenutno ima puno važnijih stvari koje brinu a ne to gdje je postavljen krst ili mjesec i zvijezda. Ostavimo poslanike Isusa, Muhameda a.s. (ili za neobrazovane-proroke) na miru, oni su nešto uradili, a mi?

09.04.2006. u 02:32 odgovor sa citatom  
bjela
Siva eminencija
(6.09/10)

Član od: 23.10.2002.
Ukupno poruka: 78

info
Citat:

Ipak ne vidis bas dobro.

Lithium

HAHAHA, evo ga muzicar krenuo da polemise o genetici. Pa "genijalcu" da ti pojasnim malo neke osnove genetike, nasledjivanja, homozigotnih i heterozigotnih gena, genotipova i fenotipova.

Svi ljudi na planeti vode poreklo od crnaca, migracijom crnaca sa podrucija danasnje Etiopije ljudi se se selili u severnije krajeve, cak do polutara. S obrzirom da su genotipovi svih živih bića na planeti pod uticajem spoljasnih faktora, najvise klime, genotipovi su se shodno tome i menjali, adaptirajuci organizam za prezivljavanje u datim klimatskim faktorima. Tako se razvila bela rasa ljudi kao odgovor na hladniju klimu, i prilagodjavanje faktorima spoljasne sredine ( nekad je ledena kapa bila do obale Nemacke i Danske). Posto je ova tvoja konstatacija laička , da ne kazem pijačarska, predočiću ti samo par medicinskih dokaza, pa ti razmisli o tome. Gledajuci strukturu gena i raspored istih u lancu DNK, tebi,meni i ostalim ljudima na balkanu je blizi crnac iz Sudana (99,98% istih gena), nego Svedjanin (99,50% istih gena). Tako da tvoja konstatacija da u nama tece Anadolska krv, je u krajnu ruku smešna.

Srbi kad su se doselili na Balkan koji je toplije podrucije od Karpata odakle su dosli, neminovno je da je klima na balkanu uticala na genotip tadasnjih srba koji su svi bili svetlog tena, kao danasnji rusi, svedjani, itd... sto je imalo indirektnu projekciju na ispoljavanje fenotipa srbina sa tamnijom kosom i tamnijim tenom, kao odgovor na pojacanu sunčanu insolaciju i zracenje, jer melanin koji je odgovoran za boju koze i dlaka je prirodni protektor organizma protiv UV zracenja. Da ti ne bi stvarao dalju konfuziju, i ovoliko ti je dovoljno . Ako budes imao potrebe za vise znanja obrati se, bicu rad podeliti to sa tobom. Da ne mislis da su nam svima babe kresali turci. Da ti se ne smeju ljudi, kad odvalis tako nesto.

09.04.2006. u 03:16 odgovor sa citatom  
Mima
Siva eminencija
(6.4/10)

Član od: 15.06.2002.
Ukupno poruka: 57

info
Citat:

@Oliver:
Kazes da si bio religiozan, ali nisi pomenuo koje je to religija bila u pitanju, pa te molim da navedes.

Zar je bitno koje je religije covek bio? Zar covek u ovom slucaju mora biti musliman da bi podrzavao Eda? (verovatno si na to mislio, zar ne? )

A za krst na jezeru rekao bih samo JEZIVO!

[ Poruku promenio Mima dana 08-04-2006 ]
 09.04.2006. u 06:03 odgovor sa citatom  
Lithium
Drug clan
(3.15/10)

info
@ALIJA: U tvom tekstu mi se svidela jedna recenica, kaze :..”nisam kompetentan..” Ako nemas nesto da kazes u vezi problematike o kojoj govorimo, svoj poltronski stav zadrzi za sebe. Ako nista, bar ce te ljudi vise postovati.

@Bjeli: Tvoj osvrt na genetiku je savrseno tacan. Jos nam nisi rekao koliko vremena je potrebno da dodje do promene genotipa? Chesi i Poljaci su svetlijeg tena i svetle boje kose iako je klima bliska nasoj zar ne? Da skratim: Tacno je da do promene genotipa dolazi usled klimatskih uslova, ali je za to potrebno puno vise vremena nego sto je proslo od doseljavanja Srba na ove prostore. Taj process “potamljenja” je ubrzan mesanjem krvi sa narodima koji su vec bili ovde i koji su povremeno dolazili, ukljucujuci i Otomanske osvajace. Uzgred, jedno vreme smo se svojatali i sa Kinezima. Secas li se?

@Oliver: Nisi odgovorio na moje pitanje. Kolika je verovatnoca da tvoja deca budu budisti ili muslimani? Kolika je verovatnoca bila da ti ne budes hriscanin? I kazes da tu nema tradicionalizma. Ja kazem da je tu 99% tradicionalizma i 1% prividne slobode.

Svaka religija je u principu humano ucenje. Sama po sebi ima za cilj da stvori kvalitetnog coveka, da od njega napravi skruseno, mirno i skromno jagnje. Ali ,neminovno, od njega pravi i ovcu! Kako? Nudi mu odgovore koje ovaj moze prihvatiti samo ako iskljuci racio.

Irelevantna je cinjenica da su mnogi naucnici bili religiozni. Lepo si primetio da je religija stvar osecaja, ljubavi, srca..Dakle, nema veze sa opipljivim dokazivim stvarima. Gomila je naucnika koji su bili homoseksualci, fasisti, kleptomani, pobornici incesta… Sta sa njima? Daju li nam neku smernicu i uzor u ponasanju? Zasto je onda bitno to sto su neki bili religiozni?

Nisam pricao napamet kad sam rekao da je Filaret umesan u aktivnosti oko postavljanja krstova oko Novog Pazara. To sto nije zaduzen za Rasko-Prizrensku eparhiju je za njega nebitno. Pre par nedelja je otisao da sahrani Milosevica, opet u tudju eparhiju. Izgleda da mu gostovanja po tudjim eparhijama nisu strana. Ponavljam, ne pricam napamet.

Osudjujem Edina za iznetu uvredu! Podrzavam i slazem se sa njegovim stavom da je nesretni Filaret jos jednom ucinio akt njemu svojstven: da uvek podgreva situaciju na ovim prostorima. Humoristican pristup koji je izneo Edin je neuporedivo bezazleniji od reakcije koju Filaret zeli da isprovocira.

Javno dizem glas protiv verskog svojatanja prorodnih dobara poput jezera, reka, planina…! Nijedna verska zajednica jednostavno nema prava na to!

Lithium

09.04.2006. u 08:21 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

Član od: 01.08.2002.
Ukupno poruka: 652

info
Citat:

Dana 2006-04-09 06:03, Mima je napisao:

Zar je bitno koje je religije covek bio? Zar covek u ovom slucaju mora biti musliman da bi podrzavao Eda? (verovatno si na to mislio, zar ne? )

A za krst na jezeru rekao bih samo JEZIVO!

Samo dva kratka pitanja, bez osvrta na verska i druga uverenja.
Zasto kazes da je jezivo? Jesi li video kako izgleda?
Ja licno nisam i nemam nikakvo posebno misljene o tome, samo mi se cini da bi to moglo dobro da izgleda (nije bitno da li je krst, nekakava statua, drvo...). Dobra ideja, to je sve.

Pozdrav i za ostale ucesnike foruma
 09.04.2006. u 11:08 odgovor sa citatom  
enis-ljacga-new
Drug clan
(3.3/10)

Član od: 01.12.2005.
Ukupno poruka: 290

info
Citajuci sve predhodne postove sa svescu.znaci nisam ni na nicijoj strani niti sam kad bio religiozan potpuno pdrzavam stav LITHIUM konacno su mu se baterije napunile ,jer u njegovim postovima vidim realnost.Nenavodi vodu na niciju vodenicu.Pozdrav sa sve varosane i moje drage prijatelje sa zeljom da razbistre mozak.
P.S.Strasna su razmisljanja dole prosto me je strah kad pomislim na osudu da moram ziveti na balkanu.
 09.04.2006. u 12:15 odgovor sa citatom  
bjela
Siva eminencija
(6.09/10)

Član od: 23.10.2002.
Ukupno poruka: 78

info
Citat:

Dana 2006-04-08 18:44, Lithium je napisao:

Moje pitanje je bilo prakticne prirode u bukvalnom smislu. Dakle ne zato sto sam prakticar i sto je pragmatizam nesto cime se iskljucivo rukovodim, vec zato sto bilo kakav objekat na ostrvu predstavlja fizicku smetnju za odrzavanje manifestacije ciji sam koorganizator. Meni je jako zao sto je to u ovom slucaju krst. Sama ta cinjenica prebacuje teziste problema u sferu totalno razlicitu od one koju treba da ima.

HAHAH hteo sam i pre da repliciram na ovo, ali sam smatrao da bi ti trebao pre pojasniti one stvari oko genetike. Nego sta ti mislis da se mi svi sklonimo, da ti ne smetamo da ti mozes odrzavati koje kakve priredbe na jezeru, ako je potrebno sklonicemo i ostrvo. Jer ipak da TEBI neko pravi problem zbog priredbe nema smisla.

A sto se tice onog tvog odgovora vezanog za genetiku. Srbi su naselili Balkan u 6 veku nove ere, sto ce reci pre 1400 godina, ako se uzme da je tadasnji prosecan ljudski vek bio oko 35-40 godina, to je nekih 36 generacija, sto je sasvim dovoljno za promenu genotipa. Koliko se brzo genotip ljudi menja objasnicu ti na jednom primeru istrazivanja engleskih naucnika. Oni su utvrdili da su ljudi koji su ziveli pred kraj 18 veka imali prosecu visinu oko 1,2 m. Sto ce reci svi oni nasi junaci Marko Kraljevic , itd... koji su vazili za junake tog doba su bili oko 1 metar i 20 centimetara. A danas je prosecna visina ljudi oko 1,75 m to je citavih pola metra za samo 110-120 godina. Promena genotipa slozenijih organizama zahteva malo duzi period (1400 godina je sasvim dovoljno), za razliku od jednocelijskih organizama koji menjaju genotip iz generacije u generaciju. Ne bih te davio sada sa ekspresijom gena u heterozigotnom i homozigotnom stanju, koja direktno utice na fenotip organizmam, jer treba malo vise od bazičnog znanja da bi se to shvatilo, al samo jedan podatak da je gen za tamnu kosu i taman ten dominantniji od gena za svetlu kosu i svetao ten, zato imas danas tamnije srbe.
 09.04.2006. u 13:49 odgovor sa citatom  
ALIJA
Siva eminencija
(3.25/10)

Član od: 11.01.2005.
Ukupno poruka: 42

info
Lithium,
procitaj malo bolje ono sto sam napisao.
Smatram da me nisi razumio. Nisam nista lose rekao.
Pozdrav
 09.04.2006. u 15:12 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

info
Istina, procitao sam Alijin post sto se podrazumeva...sve je receno u njemu. I covek je u pravu.

Inace moje misljenje...Neke religije su tu da bi te izvele na pravi put...a neke da bi te skrenule sa istog.-nemam zelju za daljim komentarom

I odkud od jednom ta zelja danas za duhovnim prosvetljenjem??? Pre niste znali ni sta to znaci.

@Oliver: Na ovakve teme mozemo polemisati do kraja nasih bednih zivota i opet da nam neke stvari ostanu nejasne. To je bilo pod jedan, pod dva...nikog nisam uvredio na religijskoj osnovi. Pod tri...to jeste bio dualizam u mom predhodnom postu.

Za ucenje strucnih fraza, savet. Otvorite Srpsko-Engleski recnik i citajte...za kratko vreme pricacete kao neko ko je zavrsio 4 najteza fakulteta i mislice da ste procitali svaku knjigu iz Beogadske knjizare.

Toliko od mene...ja vas ljubazno pozdravljam.
 09.04.2006. u 18:56 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Citat:

@Oliver: Nisi odgovorio na moje pitanje. Kolika je verovatnoca da tvoja deca budu budisti ili muslimani? Kolika je verovatnoca bila da ti ne budes hriscanin? I kazes da tu nema tradicionalizma. Ja kazem da je tu 99% tradicionalizma i 1% prividne slobode.

Svaka religija je u principu humano ucenje. Sama po sebi ima za cilj da stvori kvalitetnog coveka, da od njega napravi skruseno, mirno i skromno jagnje. Ali ,neminovno, od njega pravi i ovcu! Kako? Nudi mu odgovore koje ovaj moze prihvatiti samo ako iskljuci racio.

Irelevantna je cinjenica da su mnogi naucnici bili religiozni. Lepo si primetio da je religija stvar osecaja, ljubavi, srca..Dakle, nema veze sa opipljivim dokazivim stvarima. Gomila je naucnika koji su bili homoseksualci, fasisti, kleptomani, pobornici incesta… Sta sa njima? Daju li nam neku smernicu i uzor u ponasanju? Zasto je onda bitno to sto su neki bili religiozni?

Nisam pricao napamet kad sam rekao da je Filaret umesan u aktivnosti oko postavljanja krstova oko Novog Pazara. To sto nije zaduzen za Rasko-Prizrensku eparhiju je za njega nebitno. Pre par nedelja je otisao da sahrani Milosevica, opet u tudju eparhiju. Izgleda da mu gostovanja po tudjim eparhijama nisu strana. Ponavljam, ne pricam napamet.

Osudjujem Edina za iznetu uvredu! Podrzavam i slazem se sa njegovim stavom da je nesretni Filaret jos jednom ucinio akt njemu svojstven: da uvek podgreva situaciju na ovim prostorima. Humoristican pristup koji je izneo Edin je neuporedivo bezazleniji od reakcije koju Filaret zeli da isprovocira.

Javno dizem glas protiv verskog svojatanja prorodnih dobara poput jezera, reka, planina…! Nijedna verska zajednica jednostavno nema prava na to!

Lithium

Sto se moje pripadnosti pravoslavnom hriscanstvu tice, dao sam ti nedvosmislen odgovor - to je bio moj licni izbor. Na zalost, ti mislis da su pravoslavni svi oni koji su to spolja (skoro si na Slobinoj sahrani mogao videti da nije bilo svestenika za opelo, a da se masa ljudi krstila, sto ti dovoljno govori o validnosti tog argumenta)i slicno, sto nije istina - pravoslavni hriscanin je pre svega onaj koji svoj identitet trazi u Liturgiji, a na ovom prostorima ljudi na liturgiju idu 3-4 puta godisnje. Dakle, cinenicom da sam svake nedelje na liturgiji, na kojoj potvrdjujem svoj identitet i da je za mene zivot u Hristu prakticna stvar, egzistencijalna, a ne puka forma, govori o tome da je moj izbor bio slobodan, jer niko u mojoj okolini nije bio pravoslavan na taj nacin. Inace, u Srbiji po mojoj proceni ima tek nekih 2-3 posto ljudi liturgijski pravoslavnih, sto je takodje bitno da imas u vidu zbog tvrdnje da je 99% u pitanju tradicionalizam. Sto se moje dece tice, vaspitacu ih u duhu pravoslavnog hriscanstva, naravno, kao sto ces ti tvoju vaspitati u duhu neoliberalnog prosvetiteljstva, ali time njihova slobodan volja nece biti ugrozena, jer ce kasnije moci da se opredeljuju po svojoj slobodi.
Nisi mi odgovorio koja je religija bila u pitanju u vreme kada si, po sopstvenom priznanju, bio religiozan.

Cinjenicu da su svi korifeji nauke bili religiozni naveo sam ti jer si posredno tvrdio da si angazovanjem intelekta shvatio nekompatibilnost razuma i vere. Oni su svojim primerom najjaci demantij takvog stava i dokaz da nisi dobro promislio. Vera nije NErazumna, ona je
NADrazumna.

Drago mi je da si osudio Edinovu izjavu - to vec govori da nisam pogersio kada sam se upustio u dijalog sa tobom.

Srdacan pozdrav
Oliver

09.04.2006. u 19:20 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Za Mimu

Bitno je, jer zelim da znam zasto je covek promenio svoj stav. To ne moze biti isto kod svake religije. A pogotovo me zanima da li je u pitanju bilo pravoslavno hriscanstvo, jer sam primetio da Lithium nema pravilnu percepciju istog. Dakle nije ono sto je tebi palo na pamet.

Sto se tvog stava o krstu na jezeru tice, imas pravo na njega, ma koliko da je iskrivljen, sve dok ne vredjas druge. A da bih znao da li je u pitanju ideoloska obojenost u bilo kom pogledu, zanima me zasto nisi napisao da je jezivo to sto su komunisticki komesari potopili celo selo, sa kucama, skolom, crkvom, grobljem? Ukoliko ti je to uopste jezivo, naravno.

Oliver

[ Poruku promenio oliver dana 09-04-2006 ]
 09.04.2006. u 19:24 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.264 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.