Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Varošani
Moderator: Humanbeing, izvidjac

Nova Varos Online Forum Index >> Varošani >> Krst na ostrvu na Zlatarskom jezeru

Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 sledece strane >> )
Autor Krst na ostrvu na Zlatarskom jezeru
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Citat:

@Oliver: Na ovakve teme mozemo polemisati do kraja nasih bednih zivota i opet da nam neke stvari ostanu nejasne. To je bilo pod jedan, pod dva...nikog nisam uvredio na religijskoj osnovi. Pod tri...to jeste bio dualizam u mom predhodnom postu.

Za ucenje strucnih fraza, savet. Otvorite Srpsko-Engleski recnik i citajte...za kratko vreme pricacete kao neko ko je zavrsio 4 najteza fakulteta i mislice da ste procitali svaku knjigu iz Beogadske knjizare.

Toliko od mene...ja vas ljubazno pozdravljam.

Slazem se da polemika o ovome moze trajati danima, a da ne dotraje. I pravoslavlje vrhunac poznanja vidi u onome sto je nadsaznajno. I slazem se da nikoga nisi uvredio na religijskog osnovi - zbog toga sam ti i odao javno priznanje.

p.s. Frazeologija i terminologija nisu iste stvari, prvo odgovara jednom jeziku i cesto ima kolokvijalni karakter, dok drugo odgovara naucnim disciplinama, religiji i umetnosti, tako da si dao losu referencu za nase teme
Salim se, da bi razgovarali o ozbiljnim stvarima bitno je da poznajemo terminologiju da bi bili sto precizniji i da se ne bi rasplinjavali i vrteli u krug. Zato je ista i smisljena, iz krajnje prakticnih razloga.

Pozdrav, Sword

09.04.2006. u 19:32 odgovor sa citatom  
Mima
Siva eminencija
(6.4/10)

Član od: 15.06.2002.
Ukupno poruka: 57

info
Citat:

Dana 2006-04-09 11:08, bracko je napisao:
Samo dva kratka pitanja, bez osvrta na verska i druga uverenja.
Zasto kazes da je jezivo? Jesi li video kako izgleda?
Ja licno nisam i nemam nikakvo posebno misljene o tome, samo mi se cini da bi to moglo dobro da izgleda (nije bitno da li je krst, nekakava statua, drvo...). Dobra ideja, to je sve.

Pozdrav i za ostale ucesnike foruma

Kako god izgledao taj krst, ja verujem da ces uzivati dok se budes kupao kraj njega. Verujem da ce biti zanimljiv i turistima pa ce pohrliti i oziveti turizam u NV. Jos bih predlozio da se postavi jedan krst na vrh ski staze koja je u izgradnji.

Pozdrav!

[ Poruku promenio Mima dana 09-04-2006 ]
 09.04.2006. u 21:01 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Mima, da li to znaci da se najezis svaki put kada dolazis u Beograd, obzirom da iz daljine vidis kupolu hrama Svetog Save? Ili ti je veoma neprijatno kada razgovaras sa covekom koji ima lancic sa krsticem oko vrata? Ili se preznojavas kada cujes zvona crkve?

Imas veoma slican stav komunistickim komesarima koji su 60-ih godina trazili da se srusi hram sv. arhnagela Gavrila u Beogradu jer zvona smetaju navijacima na stadionu(!). To je ta prica, samo je ruho drugacije.

Oliver

[ Poruku promenio oliver dana 09-04-2006 ]
 09.04.2006. u 21:16 odgovor sa citatom  
Mima
Siva eminencija
(6.4/10)

info
Citat:

Bitno je, jer zelim da znam zasto je covek promenio svoj stav. To ne moze biti isto kod svake religije. A pogotovo me zanima da li je u pitanju bilo pravoslavno hriscanstvo, jer sam primetio da Lithium nema pravilnu percepciju istog. Dakle nije ono sto je tebi palo na pamet.

Sto se tvog stava o krstu na jezeru tice, imas pravo na njega. A da bih znao da li je u pitanju ideoloska obojenost u bilo kom pogledu, zanima me zasto nisi napisao da je jezivo to sto su komunisticki komesari potopili celo selo, sa kucama, skolom, crkvom, grobljem? Ukoliko ti je to uopste jezivo, naravno.

Oliver

A jesi li mozda razmisljao da nije bilo boljeg mesta za pravljenje jezera? Ti verovatno mislis da im je cilj bio potopiti crkvu. Ja verujem da je i u vreme komunista bilo inzinjera i projektanata.
Ali sto sad krst? Sto ne staviti neki znak da predstavi da je tu bila skola? Kud ces vece svetinje od skole?
 09.04.2006. u 21:18 odgovor sa citatom  
Mima
Siva eminencija
(6.4/10)

info
Citat:

Dana 2006-04-09 21:16, oliver je napisao:
Mima, da li to znaci da se najezis svaki put kada dolazis u Beograd, obzirom da iz daljine vidis kupolu hrama Svetog Save? Ili ti je veoma neprijatno kada razgovaras sa covekom koji ima lancic sa krsticem oko vrata? Ili se preznojavas kada cujes zvona crkve?

Imas veoma slican stav komunistickim komesarima koji su 60-ih godina trazili da se srusi hram sv. arhnagela Gavrila u Beogradu jer zvona smetaju navijacima na stadionu(!). To je ta prica, samo je ruho drugacije.

Oliver

Hram je hram. Ali ne kupam se oko hrama ni oko groblja. Na sta prvo pomislis kada vidis krst na nekom cudnom mestu?
 09.04.2006. u 21:21 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Citat:

A jesi li mozda razmisljao da nije bilo boljeg mesta za pravljenje jezera? Ti verovatno mislis da im je cilj bio potopiti crkvu. Ja verujem da je i u vreme komunista bilo inzinjera i projektanata.
Ali sto sad krst? Sto ne staviti neki znak da predstavi da je tu bila skola? Kud ces vece svetinje od skole?

Niko nije rekao da su to ucinili da bi potopili crkvu - izvlacis pogresne zakljucke. Ali da je to trijumf vulgarnog pragmatizma nad etickim postulatima, sigruno da jeste. Da ne pricamo o tome da je taj "poduhvat" izveden na tipicno totalitaran, komunistcki nacin, niko nikoga nije ni pitao, a koliko sam shvatio, narodu koji je tu imao imanja, davane su bedne nadoknade.

Skola nikada ne moze biti veca svetinja od groblja, iz prostog razloga sto je groblje sveto jer cuva ostatke tvojih predaka i ne moze imati nikakve vrednosti beznjih, dok skola imas voju vrednost zbog poducavanja i uvek mozes da je izgradis na drugom mestu, bolju, lepsu, vecu.
 09.04.2006. u 21:49 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Citat:

Hram je hram. Ali ne kupam se oko hrama ni oko groblja. Na sta prvo pomislis kada vidis krst na nekom cudnom mestu?

Krst je za mene simbol pobede nad smrcu i tako ga percipiram, dok ga ti evidentno percipiras u inerznom smislu i tu ocigledno nema pomoci. I zasto bi mesto o kome govorimo, obzirom na njegovu predistoriju, bilo cudno?
 09.04.2006. u 21:52 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

IP: 80.203.70.*
sto li slovenci ne pocrnjese samo se pitam?
 09.04.2006. u 22:52 odgovor sa citatom  
vranic
Moderator

Član od: 25.11.2002.
Ukupno poruka: 89

info
Prolazeći juče pored jezera, primetio sam Krst na mestu gde je ostrvo, ustvari na brani je preliv, pa izgleda kao da lebdi nad vodom, jer se ostrvo uopšte ne vidi. Mogu vam reći da sam se oduševio. Čuo sam istu priču kao i na ovom forumu da je postavljen zbog crkve i groblja koji su tu bili.
Samo sam prokomentarisao da bi taj krst trebalo osvetliti reflektorima ili sa brane ili iz pravca hotela Zlatarska jezera.
Uz svo poštovanje drugih religija, zemlja u kojoj živim se zove Srbija, zemlja koja ima svoje simbole, i svoje religije. Ne vidim zašto bi postavljanje krsta nerviralo neku drugu religiju. Mislim da me razumete.
Pogledajte Bledsko jezero, turistička atrakcija je crkva koja se nalazi na ostrvu.
Isto sam čuo priču da je naš Vladika koga toliko napadate, pomogao građenje najvećeg minareta u okrugu na džamiji na ulasku u Prijepolje. A što se tiče pravoslavnih objekata niko više ih nije ni izgradio ni obnovio od njega.
Ja sam za takvu toleranciju, da svako podrži i čuva svoju veru, ali i da pomogne drugima.

Pozdrav, Saša.
 09.04.2006. u 23:05 odgovor sa citatom  
Lithium
Drug clan
(3.15/10)

Član od: 22.03.2006.
Ukupno poruka: 18

info
@Bjeli: Prvi deo tvog posta necu komentarisati. U nedostatku ideje intelektualno posrces! Drasticna promena u visini ljudi nije i ne moze biti rezultat promene genotipa. Evolucijska promena tog obima (pola metra za 120 godina) je nemoguca. Pre ce biti da su poboljsani zivotni uslovi, kvalitetnija ishrana, bolja zdravstvena nega uzroci tako drasticne promene. 1400 godina je jos uvek kratak period da dodje do promene genotipa kod ljudi. Ne zaboravi da je doslo do pomeranja naroda za manje od 700 km prema jugu. Klimatski uslovi se nisu drasticno promenili. Da su Srbi otisli u podsaharsku Afriku, ne bi se ovoliko razlikovali od ostalih slovena. Jos jednom: Zasto Poljaci i Chesi nisu potamneli? Fakat je da je doslo do mesanja izmedju Srba i naroda koje su zatekli na ovim prostorima, i posebno izmedju Srba i Turaka. Da je klima uticala na promenu genotipa, onda bi svi Srbi bili tamnokosi, Ali nisu.

@Alija: Svoj post procitaj jos jednom. Dobro sam te razumeo. Tipican poltronski stav beskoristan u ovoj raspravi. Poradi na sebi.

@Sablja: “Inace moje misljenje...Neke religije su tu da bi te izvele na pravi put...a neke da bi te skrenule sa istog.-“
Reci mi jednu koja izvodi na pravi put i jednu koja te skrece sa njega. Pomocu kojih trikova si ih identifikovao?

@Oliver: Ok, pretpostavimo da si pravoslavlje prihvatio svojom voljom. Koji je procenat onih kod kojih je u pitanju cist tradicionalizam? Tvrdim da je dovoljno veliki da se slobodno moze generalizovati. To je problem ne samo Hriscanstva vec svake religije. Sansa da budemo drugog verskog opredeljenja nego sto su nam roditelji je minimalna. Sama ta cinjenica da hriscani radjaju hriscane, muslimani muslimane, budisi budiste.. diskvalifikuje religiju kao nesto sto za osnovu ima istinu! Jer ne postoji 16 istina. Vec samo jedna. I svaka religija tvrdi da je upravo ona ta koja je doprla do istine. To je i najveci paradoks!

Verovanje smatram jako intimnim osecajem. Za razliku od tebe, ne smatram da svoje verovanje treba afirmisati. Iz tog razloga ne zelim da odgovorim na tvoje pitanje o mojoj verskoj pripadnosti u proslosti. Nedostatke koje je imala moja religija ima i svaka druga.

Ne mogu da verujem da i ti okrivljujes komunizam zbog potopljavanja sela! Mima ti je postavio dobro pitanje: koliko ima mesta na kojima se moze napraviti brana i stvoriti jezero? Razumem da Bjeli moze da napravi takav izlet, ali to nisam ocekivao od tebe. Iskreno.

@Vranic: Ako ce krst koji je postavljen postati turisticka atrakcija poput crkve na Bledu, ja sam prvi za to da se postavi jos nekoliko. Smatram da su turisti postali probirljivi i da za svoj novac ipak traze malo vise. O nesretnom Filaretu ocigledno ne znas mnogo.

Lithium

09.04.2006. u 23:29 odgovor sa citatom  
BELI
Siva eminencija
(5.38/10)

Član od: 19.10.2002.
Ukupno poruka: 96

info
Ma sta citavo vreme blebecete.Sto kome smetaju verska obelezja.Nerazumem zasto nekom smetaju crkve i dzamije(onima suprotnih vera).Zasto vam nesmetaju neposteni,iskvareni i losi ljudi, sto citavo vreme huskase,huskaju i verovatno ce huskati i dalje uz pomoc istih tih verskih simbola.
Meni moja vera,drugima njihova vera,i ako svak postuje uistinu svoju veru taj postuje i tudju.
A zlonamrnog,nepostenog i iskvarenog coveka treba da se svi mi stidimo ma ko to bio (srbin,musliman,jevrej ili rom).
Ja zivim u SWEDSKOJ.Pa ljudi moji ovde te niko i ne pita kosi i stasi i koje si vere.
Ovde ljdi gledaju od cega zive t.j.rada a ne od dzamija ili crkava a jos ponajmanje od verskih obelezja.
Prema tome okrenimo se vec jednom prema zapadu,pocnimo se uciti dobrom i razlikovati samo dobrog, od loseg coveka.

Pozdrav BELI
 09.04.2006. u 23:48 odgovor sa citatom  
brat
Uzgajivac nojeva
(1.42/10)

Član od: 01.02.2006.
Ukupno poruka: 63

info

Mima iznenadjujes me takvim izjavama.Jas sam mislio da si ti pametan decko...Sta ti kaze tvoja sestra sto se ismevas Krstu?
 10.04.2006. u 00:00 odgovor sa citatom  
bjela
Siva eminencija
(6.09/10)

Član od: 23.10.2002.
Ukupno poruka: 78

info
Citat:

Dana 2006-04-09 23:29, Lithium je napisao:
@Bjeli: Prvi deo tvog posta necu komentarisati. U nedostatku ideje intelektualno posrces! Drasticna promena u visini ljudi nije i ne moze biti rezultat promene genotipa. Evolucijska promena tog obima (pola metra za 120 godina) je nemoguca. Pre ce biti da su poboljsani zivotni uslovi, kvalitetnija ishrana, bolja zdravstvena nega uzroci tako drasticne promene. 1400 godina je jos uvek kratak period da dodje do promene genotipa kod ljudi. Ne zaboravi da je doslo do pomeranja naroda za manje od 700 km prema jugu. Klimatski uslovi se nisu drasticno promenili. Da su Srbi otisli u podsaharsku Afriku, ne bi se ovoliko razlikovali od ostalih slovena. Jos jednom: Zasto Poljaci i Chesi nisu potamneli? Fakat je da je doslo do mesanja izmedju Srba i naroda koje su zatekli na ovim prostorima, i posebno izmedju Srba i Turaka. Da je klima uticala na promenu genotipa, onda bi svi Srbi bili tamnokosi, Ali nisu.

@Alija: Svoj post procitaj jos jednom. Dobro sam te razumeo. Tipican poltronski stav beskoristan u ovoj raspravi. Poradi na sebi.

@Sablja: “Inace moje misljenje...Neke religije su tu da bi te izvele na pravi put...a neke da bi te skrenule sa istog.-“
Reci mi jednu koja izvodi na pravi put i jednu koja te skrece sa njega. Pomocu kojih trikova si ih identifikovao?

@Oliver: Ok, pretpostavimo da si pravoslavlje prihvatio svojom voljom. Koji je procenat onih kod kojih je u pitanju cist tradicionalizam? Tvrdim da je dovoljno veliki da se slobodno moze generalizovati. To je problem ne samo Hriscanstva vec svake religije. Sansa da budemo drugog verskog opredeljenja nego sto su nam roditelji je minimalna. Sama ta cinjenica da hriscani radjaju hriscane, muslimani muslimane, budisi budiste.. diskvalifikuje religiju kao nesto sto za osnovu ima istinu! Jer ne postoji 16 istina. Vec samo jedna. I svaka religija tvrdi da je upravo ona ta koja je doprla do istine. To je i najveci paradoks!

Verovanje smatram jako intimnim osecajem. Za razliku od tebe, ne smatram da svoje verovanje treba afirmisati. Iz tog razloga ne zelim da odgovorim na tvoje pitanje o mojoj verskoj pripadnosti u proslosti. Nedostatke koje je imala moja religija ima i svaka druga.

Ne mogu da verujem da i ti okrivljujes komunizam zbog potopljavanja sela! Mima ti je postavio dobro pitanje: koliko ima mesta na kojima se moze napraviti brana i stvoriti jezero? Razumem da Bjeli moze da napravi takav izlet, ali to nisam ocekivao od tebe. Iskreno.

@Vranic: Ako ce krst koji je postavljen postati turisticka atrakcija poput crkve na Bledu, ja sam prvi za to da se postavi jos nekoliko. Smatram da su turisti postali probirljivi i da za svoj novac ipak traze malo vise. O nesretnom Filaretu ocigledno ne znas mnogo.

Lithium

Dobro litijume muzicare ti ces meni da objasnis genetiku, isto kao sto cu ja tebi ja objasnim iz kog ces dura ili mola svirati koju pesmu. Problem ovde svih nas je sto se svi razumeju u sve, i to najbolje znaju, cak i od onih koji su se skolovali za to 4-5 godina. Al uvek dodje neki muzicar, metalac, farmer, itd... da objasni nekom fakultetski obrazovanom coveku ono sto je on studirao 5 godina. Ne zelim vise da se prepucavam sa tobom na čaršijskom nivou, pokušao sam ti objasniti taj fenomen koji pominješ, al ti si toliko zapeo da su nam sve babe kresali turci, pa ako tako zelis i volis nek ti ostane. Mozda bi i voleo da su te poveli sa sobom u Anadoliju.
 10.04.2006. u 00:22 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006.
Ukupno poruka: 1616

info
Ja bih, da sam na mestu administratora, otvorio forum za ove sto se kolju na nacionalnoj bazi, s tim da im bude dozvoljen najvulgarniji i najprimitivniji recnik! Da vidimo do kada ce tako, mozda ce i njima jednom dosaditi?! Nek' se izdivljaju, sa srecom im bilo!
 10.04.2006. u 00:30 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Citat:

Lithium

Sinoc sam odgledao jednu izuzetnu emisiju na Studiu B, o pravoslavnom manastiru Planitnau Americi. Pazi ovo, manastir je osnovao amerikanac Judzin Rouz (kasnije monah serafim), koji je prethodno bio pripadnik zen-budizma, dok mu je porodica protestanstka. Svi monasi u manastiru su iz protestanstkih, rimokatolickih ili pak ateistickih porodica i svi do jednog su presli u pravoslavlje tako sto su tragali za autenticnim vidom duhovnosti. Neki od njih su prethodno bili i u tzv. New Age i ostalik eskapistickim pokretima. Takvi primeri direktno opovrgavaju tvoj stav. To sto je na nasim prostorima teze i drugacije je druga stvar, pre svega uslovljena istorijskim okolnostima, gde se nacija identifikuje sa verom sto je pogresno. To sto svaka religija tvrdi da je doprla do istine ovim ljudima nije smetalo priliko trazenja Istine, jer su je trazili od sveg srca. I pronasli je, sto je najbitnije.

Da su apostoli Hristovi poslusali savete da verovanje ne treba afirmisati Hriscanstvo se nikada ne bi prosirilo van zidina Jerusalima i verovatno bi nestalo posle nekoliko stoleca. Medjuttim, mislim da to nije razlog sto ne zelis da kazes koja je to bila religija ciji si pripadnik bio. Pre ce biti da bi to devalviralo tvoj stav oko krsta na jezeru.

Sto se komunizma tice, pogledaj malo bolje sta sam pisao - nije poenta u inzenjerskom, vec u ideoloskom pristupu. Komunisti za izgradnju tog projekta vestackog jezera domacinima nisu ponudili cak ni ljudski dogovor, sto bi svako normalan ucinio, vec su, totalitarni kao sto jesu, sve ucinili kako su ucinili. To sto danas mi ovako raspravljamo o toj temi je plod njihovog totalitarnog pristupa. Dakle, kada citas ono sto napisem, obavezno citaj do kraja.

Oliver
 10.04.2006. u 08:53 odgovor sa citatom  
Lithium
Drug clan
(3.15/10)

info
@Beli: (ne Bjeli) Problematika je ovde sasvim druge prirode. Nisi citao postove redom. Slazem se da se trebamo okrenuti zapadu;-)

@Bjeli: Iskoristi svoje znanje i odgovori mi na pitanje kako to da su Chesi i Poljaci ostali svetlijeg tena i svetlije boje kose. Neko je pomenuo i Slovence. Oni zive samo par stotina kilometa severnije od nas.
Bar ti se smisao za humor popravlja.

@Tanasko: Tanasko prijatelju, iako izgleda tako, ova rasprava nema nacionalnu ili versku pripadnost u pozadini. Priznajem da malo smaramo ljude jer smo se rasplinili na vise tema. Pomalo sam i umoran od “razgovaranja” sa vise ljudi odjednom.

@Oliver Odlicno je da su ti ljudi posle duzeg lutanja pronasli istinu! Sta li su pronasli oni koji prelaze u budizam ili islam? Neistinu?

“…Pre ce biti da bi to devalviralo tvoj stav oko krsta na jezeru…”
Sta je ovo? Sto lepo ne kazes: “Mora da si musliman!”

Propust je ako ljudima nije pravicno nadoknadjeno to sto im je zemlja potopljena. Ipak ne mesaj ideologiju u ovo. Tvoj stav je po ovom pitanju pomalo demagoski, u stilu: Hajde da se dogovaramo, tapsemo po ramenu, pa cemo vas svakako potopiti. Doneta je odluka da se elektrana pravi i tu je kraj svake price. Nece valjda seljake pitati treba li elektrana da se pravi ili ne?! Ponavljam propust je ako im se nije platilo kako treba. A otkud uopste znas da nije?

Lithium

10.04.2006. u 14:17 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Ako kazem da sam pravoslavni hriscanin, onda to samo po sebi znaci da verujem da moja vera nosi punocu istine. Sve ostale postujem kao bogotrazitelje. Pogotovo postujem one koji nikada nisu culi za Evandjelje, a drze neku drugu veru. Svima ce nam biti sudjeno po onome koliko smo dobili i niko nece biti zakinut, to je sigruno. To sto verujem da Pravoslavlje nosi punocu istine i sto za one Amerikance kazem da su pronasli Istinu je samo iskren stav coveka koji veruje da je njegova vera istinita u svoj punoci. Sve drugo bi bilo licemerje sa moje strane, jer bi u tom slucaju bilo potpuno svejedno koje sam vere, a meni to svejedno nije.

Sa druge strane, ne vidim zasto ti krijes svoju nekadasnju religijsku pripadnost, ako to nije nesto sto bi tvoj stav po ovoj temi odlucilo. To je veoma zanimljivo, jer iz poruke u poruku pokusavas da skrenes sa te teme. Reci, slobodno, jasno i iskreno da li si bio pravoslavac, musliman, budista, hinduista... da te ceo svet cuje pa da vidimo da li to zaista ima veze sa tvojim stavom u okviru ove teme. Jer ako si bio, recimo, pravoslavan, to ce onda imati jednu konotaciju i vezu sa problemom, drugu ce imati ako si bio musliman i tako redom. Dakle, da cujemo konacno i to, pa da idemo dalje.

Sto se potapanja tice, stav mi nimalo nije demagoski - nijedna demokratska vlast ne moze doneti neku odluku koja radikalno utice na zivot njenih gradjana ukoliko za tako nesto nije dobila masovnu saglasnost. U ovom slucaju ta saglasnost nije ni trazena. To sa legalisticke strane.
O etickoj strani problema da i ne govorimo. S tim u vezi, veoma je licemerno sa tvoje strane sto ti smeta krst nad vodom a ne smetaju ti krstovi pod vodom. To je u stvari ista ideoloska matrica ljudi koji su i potopili to naselje - i njih da pitas, dali bi isti odgovor kao i ti. Kant za takve kaze da im je savest spaljena
 10.04.2006. u 14:42 odgovor sa citatom  
Lithium
Drug clan
(3.15/10)

info
To sto verujes da tvoja vera nosi punocu istine, ne znaci da je zaista tako. Ne pokusavaj izdvojiti svoju veru od ostalih po kriterijumu istinitosti. Tvoji argumenti su isti kao i argumenti pripadnika drugih religija. Svi verujete, nadate se, smatrate, pretpostavljate ali niko ne moze reci – ja znam!

Otkrivanje moje religijske ili nacionalne pripadnosti u proslosti je irelevantno za ovu raspravu. Ako kazem da sam bio pravoslavac, reci ces kako sam zaslepljen evropezacijom i kosmopolitizmom, kako previse brinem kako ce taj krst delovati na nekoga kome ne predstavlja sveti simbol… Ako kazem da sam bio musliman, cela prica bi mogla dobiti samo jednu dimenziju i posmatrati se iz samo jednog ugla, ako kazem da sam budista, smatraces da nisam ozbiljan, i tako redom.

Ponavljam: Temu sam zapoceo jer mi je trebala informacija o krstu. Ko ga je postavio? Kad? Je li to trajno obelezje? Itd. Razlozi su krajnje prakticne prirode. Kroz diskusiju smo saznali da je u celu pricu umesan komesar milesevski. Diskusija je, prirodno, dobila drugi karakter. Razlog je kontraverzna licnost pomenutog komesara. Stvar nije ni malo bezazlena. Na identican nacin, isti covek, je pokusao provokaciju u drugim opstinama obelezavajuci prirodna bogatstva. Ovo je sekularna drzava. Jezero, brdo ili reka ne mogu pripadati ni jednoj verskoj zajednici! Ni jedna verska zajednica, pa makar i vecinska, nema prava na to!

Oliver: “Sto se potapanja tice, stav mi nimalo nije demagoski - nijedna demokratska vlast ne moze doneti neku odluku koja radikalno utice na zivot njenih gradjana ukoliko za tako nesto nije dobila masovnu saglasnost. U ovom slucaju ta saglasnost nije ni trazena. To sa legalisticke strane.”

Ovo jednostavno nije tacno. Sta znaci dobiti “masovnu saglasnost”? Radi se o opstem interesu i tu nema dalje diskusije. To je princip ne samo kod nas. Ako je opsti interes da put predje preko necije livade, kome i za sta treba “masovna saglasnost”? Ako cemo proizvoditi elektricnu energiju zahvaljujuci toj elektrani u narednih 100 godina, poslednji ko o tome treba da odluci je vlasnik zemljista koje se mora potopiti. Ovo sto si napisao je besmislica. Jesi li ti svestan da je cela Nova Varos napravljena na privatnoj zemlji? Tvoj stav je sa legalisticke strane apsolutno pogresan! Kao neko ko se bavi pravnom teorijom, trebalo bi da znas sta je eksproprijacija.

Lithium

[ Poruku promenio Lithium dana 10-04-2006 ]
 10.04.2006. u 16:10 odgovor sa citatom  
ivan
Administrator

Član od: 05.06.2002.
Ukupno poruka: 229

info
Citat:

Ovo je sekularna drzava. Jezero, brdo ili reka ne mogu pripadati ni jednoj verskoj zajednici! Ni jedna verska zajednica, pa makar i vecinska, nema prava na to!

Da li to znači da i na brdu iznad Rio de Ženeira ne bi trebalo da postoji statua Isusa. Ja još nisam pročitao ili čuo da je nekom smetalo kad je otišao u Rio što statua postoji, ili da je brdo okupirano od strane katoličke crkve. Brdo im je jedna od važnijih turističkih lokacija, a sa statuom je samo dobila na popularnosti.

Rio De Janeiro, Corcovado

Razglednica
 10.04.2006. u 17:25 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

IP: 87.116.166.*
Ovo je drzava Srbija.
 10.04.2006. u 17:54 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.189 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.