Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Varošani
Moderator: Humanbeing, izvidjac

Nova Varos Online Forum Index >> Varošani >> Krst na ostrvu na Zlatarskom jezeru

Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 )
Autor Krst na ostrvu na Zlatarskom jezeru
Lithium
Drug clan
(3.15/10)

Član od: 22.03.2006.
Ukupno poruka: 18

info
@Ivan: To nije dobar primer! Treba podsetiti da je Hriscanstvo na podrucje Juzne Amerike, pa i Brazila, doslo sa Portugalcima i Spancima. Macem je sireno medju stanovnistvom koje je tamo zateceno. Svaka pobuna lokalnih Indijanaca za ocuvanje svog identiteta je gusena u krvi. Najveci broj njih je silom prevedena u katolicanstvo. Danas je to dominantna religija u Brazilu.

Bez sumnje da je taj spomenik turisticka atrakcija. I Ausvic je turisticka atrakcija.

Ja na taj spomenik gledam kao na simbol kultorocida nad jednim narodom (u ovom slucaju Juznoamerickim indijanacima) i nadmoci nad njima.

@Gost: Na zalost to bi mogao biti i size svih nasih problema.

Lithium

10.04.2006. u 18:22 odgovor sa citatom  
ivan
Administrator

Član od: 05.06.2002.
Ukupno poruka: 229

info
Citat:

@Ivan: To nije dobar primer! Treba podsetiti da je Hriscanstvo na podrucje Juzne Amerike, pa i Brazila, doslo sa Portugalcima i Spancima. Macem je sireno medju stanovnistvom koje je tamo zateceno. Svaka pobuna lokalnih Indijanaca za ocuvanje svog identiteta je gusena u krvi. Najveci broj njih je silom prevedena u katolicanstvo. Danas je to dominantna religija u Brazilu.

Bez sumnje da je taj spomenik turisticka atrakcija. I Ausvic je turisticka atrakcija.

Ja na taj spomenik gledam kao na simbol kultorocida nad jednim narodom (u ovom slucaju Juznoamerickim indijanacima) i nadmoci nad njima.

@Lithium: Ako krenemo tako, verovatno su i indijanci pre toga pokorili neke druge indijance i silom ih preveli u svoju religiju. Pricam o onome kako stvari stoje danas i kako se Brazilci odnose prema spomeniku. Sa ovim postom si skrenuo sa teme jer ne vidim da neko u Srbiji na silu prevodi u drugu veru. Ako u Srbiji za hiljadu godina budu vanzemaljci verovatno bi postavili neko obelezje svoje kulture ili religije.

Pozdrav
 10.04.2006. u 19:16 odgovor sa citatom  
Lithium
Drug clan
(3.15/10)

info
Analogija izmedju krsta na jezeru i spomenika u Riju je pogresna. Nisam skrenuo sa teme vec sam napravio osvrt na istorijat sirenja Hriscanstva u Brazilu te sa te strane, verujem, bacio novo svetlo na primer koji si naveo. Pretpostavljam da ostaci indijanskih plemena koji nisu pokrsteni ne gaje simpatije prema spomeniku. Svejedno to nema mnogo veze sa nama i zato kazem da je tvoja analogija pogresna.

Lithium
 10.04.2006. u 21:00 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Citat:

Dana 2006-04-10 16:10, Lithium je napisao:
To sto verujes da tvoja vera nosi punocu istine, ne znaci da je zaista tako. Ne pokusavaj izdvojiti svoju veru od ostalih po kriterijumu istinitosti. Tvoji argumenti su isti kao i argumenti pripadnika drugih religija. Svi verujete, nadate se, smatrate, pretpostavljate ali niko ne moze reci – ja znam!

Otkrivanje moje religijske ili nacionalne pripadnosti u proslosti je irelevantno za ovu raspravu. Ako kazem da sam bio pravoslavac, reci ces kako sam zaslepljen evropezacijom i kosmopolitizmom, kako previse brinem kako ce taj krst delovati na nekoga kome ne predstavlja sveti simbol… Ako kazem da sam bio musliman, cela prica bi mogla dobiti samo jednu dimenziju i posmatrati se iz samo jednog ugla, ako kazem da sam budista, smatraces da nisam ozbiljan, i tako redom.

Ponavljam: Temu sam zapoceo jer mi je trebala informacija o krstu. Ko ga je postavio? Kad? Je li to trajno obelezje? Itd. Razlozi su krajnje prakticne prirode. Kroz diskusiju smo saznali da je u celu pricu umesan komesar milesevski. Diskusija je, prirodno, dobila drugi karakter. Razlog je kontraverzna licnost pomenutog komesara. Stvar nije ni malo bezazlena. Na identican nacin, isti covek, je pokusao provokaciju u drugim opstinama obelezavajuci prirodna bogatstva. Ovo je sekularna drzava. Jezero, brdo ili reka ne mogu pripadati ni jednoj verskoj zajednici! Ni jedna verska zajednica, pa makar i vecinska, nema prava na to!

Oliver: “Sto se potapanja tice, stav mi nimalo nije demagoski - nijedna demokratska vlast ne moze doneti neku odluku koja radikalno utice na zivot njenih gradjana ukoliko za tako nesto nije dobila masovnu saglasnost. U ovom slucaju ta saglasnost nije ni trazena. To sa legalisticke strane.”

Ovo jednostavno nije tacno. Sta znaci dobiti “masovnu saglasnost”? Radi se o opstem interesu i tu nema dalje diskusije. To je princip ne samo kod nas. Ako je opsti interes da put predje preko necije livade, kome i za sta treba “masovna saglasnost”? Ako cemo proizvoditi elektricnu energiju zahvaljujuci toj elektrani u narednih 100 godina, poslednji ko o tome treba da odluci je vlasnik zemljista koje se mora potopiti. Ovo sto si napisao je besmislica. Jesi li ti svestan da je cela Nova Varos napravljena na privatnoj zemlji? Tvoj stav je sa legalisticke strane apsolutno pogresan! Kao neko ko se bavi pravnom teorijom, trebalo bi da znas sta je eksproprijacija.

Lithium

[ Poruku promenio Lithium dana 10-04-2006 ]

To da li su moji argumenti o istinitosti Pravoslavlja iste jacine kao i argumenti pripadnika ostalih religijskih denominacija moze se pokazati jedino u otvorenom dijalogu, a za takav sam uvek bio otvoren. Isto tako sam otvoren i za dijalog sa ateistima poput tebe, osim u slucaju da je u pitanju otvoreno totalitarni pristup ili pak vulgarni ateizam kada nema sta da pricam. Sagovornike prosto treba birati.

I opet zamena teza sa tvoje strane - ova tema nije dobila na zestini zato sto je "komesar milesevski", kako ga ti nazivas, bio inicijator ili pak dao odobrenje, vec zato sto su Drljo i Ago svojim izjavama postupili potkulturno i necivilizacijski. Ako se ne secas, prevrni prvu stranu.

Eskproprijacija i konfiskacija svega sto ima predznak privatne svojine na masovnom nivou u Srbiji se vrsi tek posle Drugog svetskog rata kroz direktnu ideolosku obojenost (izrazi poput "eksproprijacija eksproprijatora", "narodni kolektivizam" i slicno govore u prilog toj tvrdnji). Komunisti nikada nikoga nisu pitali ni za sta, a sami su odredjivali sta je to opsti interes, u skladu sa svojim interesima, naravno. Za njih nista nije bilo sveto osim partije.

Posto vidim da se cesto pravis Tosa, odgovarajuci samo na ono sto tebi odgovara, podsecam te da sam te pitao kako to da tebi i tvojim istomisljenicima smeta krst nad vodom, a ne smetaju krstovi (od groblja) pod vodom? Mima recimo kaze da mu je taj krst jeziv, a ovi potopljeni verovatno nisu (covek cak kaze da se ne kupa oko hramova, zaboravljajuci da kaze da li se kupa iznad potopljenih hramova). Pitanje tvoje ranije religijske pripadnosti je, to je valjda svima jasno, nesto sto bi definitivno devalviralo tvoju poziciju, stoga na njemu vise necu ni instistirati.

Trazim dakle samo odgovor ovo pitanje. Ako budes iskren shvatices u kakvoj se paradoksalnoj situaciji nalazis. A ako budes dosledno drzao kontrasku taktiku onda se plasim da ces kod mene definitivno biti stavljen na listu onih sa kojima je bespredmetno razgovarati.
 10.04.2006. u 23:03 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Citat:

Da li to onda znaci da su i SVI islamski spomenici kulture simboli kulturocida obzirom na nacin sirenja islama, jer je isti od pocetka pa sve do kraja 20. veka bio siren ognjem i macem? Ako sledujemo tvom pristupu gotovo neumitno cemo doci do negiranja celokupne svetske kulturne bastine, ma koja vera da je u pitanju. Ja zaista ne znam sta bi ostalo.
 10.04.2006. u 23:08 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Vreme je da proverimo koliko je azuran nas sajt i koliko ce vremena administratorima biti potrebno da eliminisu one dve maloumne poruke. A ne bi bilo zgoreg ni uputiti zvanicnu opomenu. Sto pre to bolje, jedino se tako neki ljudi mogu nauciti redu i poretku na sajtu.

11.04.2006. u 07:59 odgovor sa citatom  
Lithium
Drug clan
(3.15/10)

info
@Oliver Vrtimo se u krug. Ako je religija stvar osecaja, ljubavi i srca, kako ces o tome pricati argumentovano? Kako ces to potkrepiti cinjenicama. Nije me strah otvorenog dijaloga, valjda sam to pokazao, ali kako mogu da pricam o onome sto ti ili bilo koji drugi vernik voli ili oseca? To su apstraktne stvari. Ti kazes: Ja verujem! I tu se sve zavrsava. Kako bi nastavak razgovora mogao da tece? Ja ne verujem! I? Kako bi ti razgovarao sa nekim ko voli svoje roditelje, recimo? Sta bi mu rekao? Zasto ih volis? Ne bi trebao!?... Mozes li zvezdasu da objasnis da je navijanje za Partizan bolje od navijanja za Zvezdu? Svesno banalizujem stvari da bih ti pokazao apsurdnost onoga sto potenciras. Unapred znam par stotina fraza koje si pokupio iz jeftine religijske literature a koje mi planiras reci.

Medjutim, ono o cemu mozemo da govorimo, i o cemu ja govorim je konkretna problematika. Prica se ovde ne vrti oko Drlja i Aga. Za mene je prica o njima zavrsena.

Sto se elektrane tice, pomalo gubim strpljenje u objasnjavanju tako ociglednih stvari. Sad mi reci jesu li komunisti napravili elektranu iz svog hira, ili zbog realne potrebe za elektricnom energijom. Trebaju li nam putevi, skole, bolnice, treba li nam uopste infrastruktura ili su sve napravili iz hira? Javni interes je jaci osnov od privatnog interesa. Nemoj stvarati sliku da si ti na strani malih i potlacenih a ja na strani nezasite komunisticke armade. Na isti nacin se radi svuda u svetu.

Kad god se jedna ideja (kultura) siri silom, uz unistavanje vrednosti i utiranje svakog traga druge culture, radi se o kulturocidu! Kada se jedna crkva pretvori u dzamiju, naravno da se radi o kulturocidu! Kada se porusi crkva, radi se o kulturocidu! To je problem, manje vise sa svim religijama. Tesko da se jedna moze siriti a da to ne bude na ustrb neke druge.

Je li pricas napamet ili znas da ispod jezera ima jos krstova? Meni se cini da pricas napamet jer sam gledao korito jezera kad nije bilo vode i nisam video ni jedan krst. Ako ih ima, iskreno bih voleo da budu izmesteni. Smeta mi ako ima krstova ispod vode i osudjujem ljude koji su dozvolili da se krstovi ne izmeste. Ponavljam, ako ih ima ispod vode. Govorim direktno iz srca, ono sto zaista osecam i kako osecam.

Lithium

11.04.2006. u 08:39 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Pre nego sto krenemo dalje, moram da ti skrenem paznju da NIKADA ne treba da pokusas da mi u usta stavi izjavu koju nisam naveo, jer cu to odmah navesti kao ocit primer da si neozbiljan sagovornik i plagijator.
Dakle, ti kazes (citiram) "Vrtimo se u krug. Ako je religija stvar osecaja, ljubavi i srca, kako ces o tome pricati argumentovano? Kako ces to potkrepiti cinjenicama."
A ja pre dve stranice, na istu problematiku navodim primer religioznih naucnika i kazem (citiram) " Zbog cega su onda najveci umovi covecanstva bili religiozni ljudi? Najveci naucnici, umetnici, pesnici... Zasto oni nisu nasli nesto sto bi protivurecilo veri? Naprotiv, jasno su i glasno ispovedali da su verujuci ljudi, mahom hriscani. Pa cak i da nisu, zar dozivljaj Boga treba ograniciti samo na razum? Sta je sa srcem i osecanjima? Razmisli malo i o tome."
Svakom dobronamernom coveku je jasno da govorim o cinenici da religija nije samo stvar intelekta i da je ne treba OGRANICAVATI na razum, te DODATNO navodim srce i osecanja. Sasvim je jasno odavde da je religija stvar celog bica, kompletne licnosti, a ne samo njenog dela. I kada se vodi dijalog, ne vodi se samo racionalnim postavkama, vec i argumentima osecaja - kao sto Paskal jednom rece, srce zna za razloge koje razum ne poznaje. Stoga ne treba da mi imputiras ono sto nisam rekao - ukoliko je tebi dijalog tog tipa ISKLJUCIVO racionalne prirode, onda si OGRANICEN covek po tom pitanju. Racionalizam kao iskljuciva doktrina uvek je vodio ka pogresnim rezultatima (ti si eklatantan primer).

Slazem se da se u pravnoj teoriji javnom interesu uvek daje prednost u odnosu na privatni, ali u konkretnom slucaju postavljam pitanje totalitarizma (odnosno totalitarnog kolektivizma u nasem slucaju). To sto je javni (opsti) interes jaci ne znaci da se individua moze terorisati. Zbog zloupotrebe opsteg interesa nacisti su u 2. svetskom ratu radili sto su radili, a isto tako i Staljin. To i jeste razlog za posleratnu afirmaciju korpusa licnih prava, koja cuvaju pojedinca od samovolje drzave. U slucaju jezera sam gotovo siguran (poznavajuci mentalni sklop komunista) da je to moglo da se odradi i na drugi nacin (mada, istine radi, priznajem da nisam kompetentan da o tome govorim i ovo navodim iz ciste intuicije). Cak i da nije moglo drugacije, preskaces cinjenicu da se svuda u svetu za eksproprijaciju imovine dobija itekakva odsteta, dok je u slucaju pomenutog jezera ona bila simbolicna (ili bolje reci uvredljiva). Jo nesto bih zeleo da proverim - nacuo sam price da je zbog toga jezera veoma narusena klima u nasem kraju (povecana vlaznost) te da je to jedan od razloga povecanja procenta malignih bolesti. Ni to ne znam pouzdano, pa bih molio nekoga ko je upuceniji da o tome kaze rec dve.

Sto se tice sirenja vere ognjem i macem, procitaj malo o prvim vekovima hriscanstva. Kvintesencija sirenja te vere (koji ne postoji u drugim religijama) je da se ona sirila mucenickom krvlju SVOJIH pripadnika. Tertulijan je stoga rekao da je krv mucenika seme za nove hriscane.

I na kraju, u vezi sa krstovima pod vodom - naravno da postoje. To su nadgrobni krstovi, ispod kojih su zemni ostaci sahranjenih ljudi. Kako to da Mimi, konkretno, to nije jezivo (tu se i otkriva Mimin ideoloski animozitet prema hriscanstvu - prim.). Tu je i krst nad kupolom crkve koja je takodje potopljena. E tu je meni glavni paradoks ove price - kako je moguce da nekome smeta onaj krst nad vodom a ne smeta mu cinjenica da pod vodom (u kojoj se kupa) postoji na desetine krstova?

Oliver

11.04.2006. u 09:55 odgovor sa citatom  
Lithium
Drug clan
(3.15/10)

info
Aha, ako sam dobro razumeo, ti nam postojanje boga mozes argumentovano potkrepiti?! Pa izvoli onda, da cujemo.

Ponovo ti kazem da cinjenica da su neki naucnici bili pobozni ne dokazuje postojanje boga. Ne mogu da verujem da ti ova ociglednost nije jasna. Svoju ljubav prema bogu nisu zasnovali na osnovu naucnih rezultata do kojih su dolazili (inace bi i nama rekli!?) vec na osnovu subjektivnih dozivljaja. Identicne subjektivne dozivljaje ima prosecna domacica, portir, sumar… Dakle, na tom nivou medju njima nema kvalitativne razlike.

Cinjenica da su od religioznih naucnika vecina bili Hriscani se poklapa sa cinjenicom da su vecina njih poreklom iz Hriscanske Evrope. Pa ne mislis valjda da bi bili budisti ili hindusi?

Svaka religija pa i Hriscanstvo je sirena i macem. Dotakli smo se teme Amerike. Ocit primer kako je tamosnje stanovnistvo Hriscanstvo primalo silom. Pohodi krstasa nisu bili nikakva humanitarna akcija. Ali ja to razumem. Vreme u kom se zivelo je diktiralo i pravila ponasanja.

Groblje je izmesteno sa prostora koje je jezerom potopljeno. Na kraju, to je stvar ljudi kojima su bliznji tu sahranjeni. Da li su sa njihovim ostacima izmesteni i krstovi, to ne znam. Ali ponavljam, ja krstove nisam video. Nisi mi prekao da li o ovome govoris proizvoljno ili ne?

Zasto ti smeta ako Mima kaze da krst na jezeru izgleda sablasno? Da li svi moraju da kazu kako izgleda lepo?

Lithium

11.04.2006. u 11:12 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Nema potrebe da mi ukazujes paznju na istoriju zapadnog hriscanstva jer mi je ista dosta poznata. Ako je ko stradao od zapadnih hriscana to su bili hriscani Istocne Crkve (od 1204 i upada krizara u Carigrad preko prakse unijacenja sve do Jasenovca).
O tome nisam govorio - opet te pozivam da PAZLJIVO citas ono sto pisem. A evo sta je zapisano : citiram "Sto se tice sirenja vere ognjem i macem, procitaj malo o prvim vekovima hriscanstva. Kvintesencija sirenja te vere (koji ne postoji u drugim religijama) je da se ona sirila mucenickom krvlju SVOJIH pripadnika. Tertulijan je stoga rekao da je krv mucenika seme za nove hriscane."
Dakle, jasno i nedvosmisleno je receno o PRVIM vekovima hriscanstva, mnogo pre nego se rimski episkopat odvojio i krenuo sa totalitarnim pristupom (koji je, inace, glavni razlog jer ljudi danas imaju animozitet prema hriscanstvu).

Sto se tice Mime, opet me nisi citirao dosledno i to vec pocinje da nervira, jer sticem utisak da namerno izvrces moje reci (do sada ti se takva praksa definitivno nije isplatila). Dakle, meni je bilo cudno ne to sto Mimi taj krst deluje jezivo, on ima pravo na to, vec to da mu ne deluju jezivo krstovi pod vodom (ostaci potopljenog groblja i kupole crkve). O njima nisam govorio proizvoljno, jer sam razgovarao sa ljudima koji imaju kuce i vikendice okolo. Pogotovo sto covek sam kaze da ne pliva oko hramova (sto mu ocigledno ne smeta da pliva iznad potopljenih hramova). Cista nedoslednost koja polako konvergira ka hipokriziji, a sve kao produkt ideoloskih predrasuda. Inace, Mima je moj drugar, ali to ne znaci da ne mogu da kritikujem plitkost njegovih stavova. Ako sam mu prijatelj, treba da mu ukazem na greske, ne da ga tapsem po ramenu. Je li tako, Mima?

Dobro, cini mi se da smo sa poslednjih par tekstova rekli dovoljno i da je diskusija zavrsena. Dali smo svoje stavove, kao i svi drugi, a oni koji se nisu pridrzavali civilizacijskih normi opstenja su sklonjeni sa foruma. Medjutim, meni licno bi znacilo da najveci deo svoje poslednje poruke, u kojoj tvrdis da se ne moze argumentovano govoriti o pitanju vere i bezverja, pretocis u posebnu temu u kojoj ces da ukratko izlozis svoj stav i da tu nastavimo, da ne bi preopteretili ovu temu. Sa zadovoljstvom cu se ukljuciti u diskusiju, da bih ti pokazao da je itekako argumentovano moguce govoriti o toj temi (ako si primetio, sve vreme se trudim da govorim upravo argumentovano, bez proizvoljnosti). Nemam ambiciju da te ubedjujem u bilo sta, ali zelim da ti ukazem na ocigledne zablude i predrasude koje imas. Dakle, na tebe je red.

Pozdrav
Oliver

[ Poruku promenio oliver dana 11-04-2006 ]
 11.04.2006. u 11:49 odgovor sa citatom  
Mima
Siva eminencija
(6.4/10)

Član od: 15.06.2002.
Ukupno poruka: 57

info
Citat:

Sto se tice Mime, opet me nisi citirao dosledno i to vec pocinje da nervira, jer sticem utisak da namerno izvrces moje reci (do sada ti se takva praksa definitivno nije isplatila). Dakle, meni je bilo cudno ne to sto Mimi taj krst deluje jezivo, on ima pravo na to, vec to da mu ne deluju jezivo krstovi pod vodom (ostaci potopljenog groblja i kupole crkve). O njima nisam govorio proizvoljno, jer sam razgovarao sa ljudima koji imaju kuce i vikendice okolo. Pogotovo sto covek sam kaze da ne pliva oko hramova (sto mu ocigledno ne smeta da pliva iznad potopljenih hramova). Cista nedoslednost koja polako konvergira ka hipokriziji, a sve kao produkt ideoloskih predrasuda. Inace, Mima je moj drugar, ali to ne znaci da ne mogu da kritikujem plitkost njegovih stavova. Ako sam mu prijatelj, treba da mu ukazem na greske, ne da ga tapsem po ramenu. Je li tako, Mima?

Naravno da je jezivo i sto su krstovi ispod. Ali koliko ljudi zna da su tamo?
Kad odes na neko jezero zapitas li se sta je ispod? Naravno da ne. A kad vidis krst, prvo sto se zapitas je, sto je on tu?

I Oli nemam nikakvih ideoloskih predrasuda, samo pokusavam da budem realan i da se stavim u polozaj nekog turiste koji je dosao na kupanje.

Pozdrav
 11.04.2006. u 16:27 odgovor sa citatom  
brat
Uzgajivac nojeva
(1.42/10)

Član od: 01.02.2006.
Ukupno poruka: 63

info

Mima uzmi loptu i idi na sportski.......pametnije ti je!!!!
 11.04.2006. u 21:49 odgovor sa citatom  
ivanabajic
Siva eminencija
(5.08/10)

Član od: 24.03.2003.
Ukupno poruka: 61

info
Joj ljudi moji idete iz krajnosti u krajnost.
Krst je postavljen,sta kome to ima da smeta,a ako nekom smeta,nek okrene glavu kad ga vidi.
Ja stvarno ne vidim razlog zasto bi to nekom smetalo.
 11.04.2006. u 22:11 odgovor sa citatom  
Lithium
Drug clan
(3.15/10)

info
@Oliver: Slazem se sa tobom. Ima jos dosta stvari o kojima imamo sta da pricamo. Otvoricu novu temu u kojoj cu se osvrnuti na tvoj poslednji post sa ove teme. Svima koji su pratili temu obecavam zanimljiv nastavak. Jos jednom napominjem da se ovde ne radi o medju verskom ili medju nacionalnom prepiranju. Iz svega sto smo do sada pisali, mogu se lako definisati nase pozicije.

Lithium
 12.04.2006. u 01:50 odgovor sa citatom  
enis-ljacga-new
Drug clan
(3.3/10)

Član od: 01.12.2005.
Ukupno poruka: 290

info
EDINE DRLJO,stvarno ne znam sta trazis ti na ovom sajtu?Katastrofa si covece,namerno provociras narod bez potrebe.Ruzna ti je,i grozna navika.Znajuci ti majku,cudi me da si ti tako arogantan i zavidan momak.Vidim smeta ti sto sam pisala o svom kucetu FIFIJU kako je nastradao,pa isto si poceo da vredjas za mog oca TAJA.On je postavio krst u vodi zbog camaca,jeli?Momce,skrenuo si sa puta opasno.Upozoravam te,NEMOJ VISE ,jer cemo se sresti DRLJOVCE!Ako si se nasao uvredjen sa moje strane,ZNAJ DA SAM NAMERNO!Kako bi ti rekao drugima.VIDIMO SE!ELDINA ELDINA ELDINA ELDINA!
 13.04.2006. u 22:17 odgovor sa citatom  
brat
Uzgajivac nojeva
(1.42/10)

Član od: 01.02.2006.
Ukupno poruka: 63

info

Skrenuli smo sa teme.Prvi ja!Izvinjavam se svima-Mimi narocito.Ajmo dalje ali bez uvreda i bez napetosti!!!!
Taj Krst stoji tu zato sto je tu potopljena crkva Svetoga Nikole prilikom gradnje brane na Kokinom Brodu.Od tada u nasem kraju postoje svedocanstva starijih zitelja da se gotovo svake godine neko mlad topio u jezeru.Ljudi su osecali strah zbog togaz(oni verujuci naravno)i zato su se obratili svestenicima u gradu da umole Vladiku u Milesevi da se to nazivi prokletstvo skine jednom za svagda.Najbolje resenje za to je naravno bio Krst koji je po Hriscanskom verovanju najmocnije oruzije za prognanje djavolskog protivnika.Zbog toga taj Krst stoji tu(ali i zbog spomen obelezja da je tu bila Crkva) i ni zbog cega drugog.Nema nameru nikoga da provocira, iritira vec samo da ispuni zelju zitelja okolnih sela.
P.S.I ne sluzi da se na njega kace camci.....
Edo izvini se Enisu pa da idemo dalje
 13.04.2006. u 22:35 odgovor sa citatom  
enis-ljacga-new
Drug clan
(3.3/10)

Član od: 01.12.2005.
Ukupno poruka: 290

info
Brate,ovo nije pisao Enis nego Eldina.Pozdrav za tebe!
 13.04.2006. u 23:40 odgovor sa citatom  
Mima
Siva eminencija
(6.4/10)

Član od: 15.06.2002.
Ukupno poruka: 57

info
Citat:

Dana 2006-04-13 22:35, brat je napisao:

Skrenuli smo sa teme.Prvi ja!Izvinjavam se svima-Mimi narocito.Ajmo dalje ali bez uvreda i bez napetosti!!!!
Taj Krst stoji tu zato sto je tu potopljena crkva Svetoga Nikole prilikom gradnje brane na Kokinom Brodu.Od tada u nasem kraju postoje svedocanstva starijih zitelja da se gotovo svake godine neko mlad topio u jezeru.Ljudi su osecali strah zbog togaz(oni verujuci naravno)i zato su se obratili svestenicima u gradu da umole Vladiku u Milesevi da se to nazivi prokletstvo skine jednom za svagda.Najbolje resenje za to je naravno bio Krst koji je po Hriscanskom verovanju najmocnije oruzije za prognanje djavolskog protivnika.Zbog toga taj Krst stoji tu(ali i zbog spomen obelezja da je tu bila Crkva) i ni zbog cega drugog.Nema nameru nikoga da provocira, iritira vec samo da ispuni zelju zitelja okolnih sela.
P.S.I ne sluzi da se na njega kace camci.....
Edo izvini se Enisu pa da idemo dalje

Sve OK Brate. Pozdravi mi druga tamo!

13.04.2006. u 23:57 odgovor sa citatom  
bracko
Master
(7.92/10)

Član od: 01.08.2002.
Ukupno poruka: 652

info
Malo sam "van datuma", ali konacno sam i ja video krst. Svidja mi se kako izgleda, tj. izgleda bas onako kako sam ja zamisljao, samo sto je mogao da bude veci. Mislim, bolje bi izlgedalo, jer, jezero izgleda veliko u odnosnu na krst, pa ga "guta".

Pozdrav svima
 07.05.2006. u 16:38
Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 )

Ova stranica generisana je za 0.172 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.