| Autor |
Odnos nauke i religije |
oliver Moderator

Član od: 10.11.2002. Ukupno poruka: 515 info
|
***O odnosu religije i nauke se mnogo govorilo - uglavnom se sve zlonamerno svodilo na kritiku religije sa naucnog stanovista, jer su toboze religija i nauka u suprotnosti.
Na prvom mestu treba reci da nisu u suprotnosti znanje i vera, vec znanje i neznanje - ako u to sumnjate, onda oduzmite recimo istoriji kao nauci veru pa ce nestati i istorije same - sve sto mozemo reci o nekom istorijskom dogadjaju koji se zbio van naseg prisustva znamo iz svedocanstva pisaca, dakle njima VERUJEMO da je stvarno tako bilo. Dakle, sama nauka pociva na veri, i to na veri u one ljude koji nam daju odredjene informacije.
***Takodje, cesto se govorilo da je nauka put koji ljude neminovno vodi u ateizam - cista laz! A evo i dokaza...
Svi najveci i najbriljantniji umovi nauke bili su religiozni ljudi. Spomenucu samo neke : Kopernik (koji je pored naucnog rada bio i svestenik), Kepler(poznat po recenici "Ja
u tvorevini kao da dodirujem Boga"), Paskal (pisao cak i apologije - odbrane vere), Njutn (njegova poboznost je opstepoznata stvar), Kosi (poznat po svome citatu u kome navodi svoju veru u Hrista), Paster (koji cesto izjavljuje da ima veru kao bretonski seljak), Tesla(unuk pravoslavnog svestenika), Pupin...
Ankete koje su sprovodjene medju elitnim naucnicima 20. veka, kao i medju pripadnicima Francuske akademije nauka, takodje pokazuju da je preko 85% naucnika
religizno - ostali su ili neopredeljeni ili agnostici, a sasvim malim procentom ateisti.
Toliko o pomenutim "naucnim" argumentima protiv religije - meni licno je sasvim jasno da nauka sa svojim religioznim korifejima govori nesto sasvim suprotno.
Svako dobro
Oliver
|
10.11.2002. u 23:48 |
odgovor sa citatom
|
jelena Siva eminencija
(5.74/10)

Član od: 09.10.2002. Ukupno poruka: 85 info
|
Vrlo intaresantna tema za ovaj sajt,bas ste se lepo setili.Ja nisam iz tog kraja ali sam letos boravila u vasem gradu i bila sam do Crne gore,isla sam pod Ostrog sa prijateljem koji je inace rodjen u Novoj Varosi a zivi u Beogradu.Moram priznati da sam odusevljena koliko ljudi drze do obicaja u vasim krajevima,pogotovo u selima i to sto su neobicno zanimljivi,pametni,puni humora i raznih zanimljivih anegdota(sto iz njihovih zivota ili ostalih umotvorina koje se prenose s kolena na koleno).Bilo bi lepo kada bi jos pisali o pravoslavlju ili bi bar mogli da pisete o obicajima,slavama,umotvorinama ...vasih starih.U svakom slucaju posto je sajt dosta mlad a pretpostavljam i osoblje koje ga uredjuje NEVEROVATNO JE DOBAR!
|
11.11.2002. u 11:41 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Za Jelenu
Drago nam je da ti se svidja ubacivanje teme Religija - ako Bog da, trudicemo se da saljemo sto vise zanimljivog sadrzaja, pre svega iz oblasti pravoslavne duhovnosti, ali i o religiji uopste. Naravno, ocekujemo i da se svi vi koji pratite forum ukljucite sa svojim komentarima, tekstovima, pitanjima i sl.
Svako dobro u Hristu Gospodu ti zelim
Oliver
|
11.11.2002. u 15:56 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
/////////Anegdota sa Kirherom i globusom////////////
Anastasije Kirher je imao jednog prijatelja kog nikako nije mogao da ubedi sa je svet nastao voljom i dejstvom Stvoritelja - Boga. Jednom prilikom njegov prijatelj dodje u kabinet i uoci nov globus. Na pitanje odakle mu globus, Kirher je rekao da je u kabinetu bilo nesto boje, pleha i raznog materijala, te da je odjednom dunula promaja, uskomesala sve i tako je nastao isti. Prijatelj mu se malo uvredi, jer ga toboze pravi ludim, a Kirher mu rece : 'Ako je cela vasiona mogla nastati sama od sebe, ne vidim zasto ne bi mogao i ovaj globus!'.
Pozdrav
Oliver
|
12.11.2002. u 18:51 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
////////////Koje je vere bio Nikola Tesla?//////////////
Kao sto verovatno dobro znate, Nikola Tesla je bio sin pravoslavnog svestenika.Jednom prilikom dok je obilazio Liku radi provere vodopada reke Gacko, prota Djuradj Orlic ga je upitao koje je on vere, na sta je Nikola odgovorio : "Moja vera je vera moga oca".
Inace, u svojim memoarima, Tesla je cesto govorio kako se kao mali voleo da igra sa mackama, drzeci ih za rep i koristeci ih za oprobavanja sile magnetizma, povlaceci stapic duz njihove dlake. Kako Tesla dalje navodi, prirodu je posmatrao kao jednu veliku macku, ali uvek ga je najvise zanimalo KO nju drzi za rep, ocito aludirajuci na Boga kao Tvroca i Promislitelja sveta.
Svako dobro
Oliver
|
12.11.2002. u 21:13 |
odgovor sa citatom
|
Gost Neregistrovan
 IP: 147.91.1.* |
Pomaze Bog.Veliki pozdrav za tebe,Olivere i moram odmah da ti cestitam na ovom sto si uradio.Mislim da je ovo prava tema za razgovor,i da bi na ovaj nacin trebalo da se vratimosvojim korenima i onome sto smo gazili toliko godina(valjda nam je zbog toga ovako kako nam je sada).Mnogo mi je poznato tvoje ime,ali ne mogu da se setim da li se znamo.verovatno iz vidjenja.Samo tako nastavi,jer mislim da je ovo jedan od nacina da vratimo slatko Pravoslavlje u nase domove.Veliki pozdrav iz Beograda od Rajka Martinovica(Martina)
|
13.11.2002. u 11:09 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Hvala, Martine, na podrsci.
Voleo bih da se i ti ukljucis sa tvojim tekstovima o Pravoslavlju, posto vidim da gajis ljubav prema istom (sto bi rekao vladika Danilo "vidi se da si po duhovnom rodoslovu Nemanjic!").
U svakom slucaju, svaki komentar i predlog mi je itekako vazan, pa ih obavezno salji (navedi i nesto sto te zanima, pa cu se potruditi da posaljem neki tekstic).
Svako dobro u Hristu Gospodu
Oliver
|
13.11.2002. u 14:31 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
//////////////Volter i sat//////////////////
Volter, francuski filosof 17.veka i duhovni vodja prosvetiteljstva kao pokreta, je cesto uziman od strane negativne kritike kao primer borbenog ateiste i protivnika religije. Volter doduse jeste imao izrazito negativan stav prema tadasnjoj Rimokatolickoj crkvi, iz vise razloga, no velika je zabluda (ako ne i ocita laz) da je Volter bio ateista, o cemu govori sledeca anegdota.
Jedna grupa ljudi, medju kojima je bio i Volter, je sedela i raspravljala da li je svet mogao nastati sam od sebe ili je pak delo Stvoritelja. Volter je sve vreme cutao, no neko od prisutnih diskutanata ga je upitao za misljenje na sta je on odgovorio : "Sto god duze gledam u ovaj sat, sve se vise uveravam da nije mogao postati bez sajdzije".
Ovakav odgovor ne ateista ne daje.
Svako dobro
Oliver
|
13.11.2002. u 19:03 |
odgovor sa citatom
|
Gost Neregistrovan
 IP: 147.91.1.* |
Pozdrav od Martina.Ukljucicu se sa svojim tekstovima cim se registrujem,jer mi je mail adresa jos uvek u proceduri.Do tada bih te zamolio da ubacis i neku pricu o Svetom Vasiliju Ostroskom i o Svetom Nikoli(mojoj krsnoj slavi).Lepo bi bilo i da povedemo razgovor o Svetom Savi i njegovom kultu medju Srbima,kao i o Dositeju Obradovicu i njegovom duhovnom zivotu.Toliko za sada od mene.Pozdrav jos jednom!
|
14.11.2002. u 10:39 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
O Svetom Nikolaju sam vec nesto malo pisao, inace to je i moja krsna slava. Obecavam da cu napisati nesto i o Svetom Vasiliju Ostroskom.
Pozdrav
Oliver
|
14.11.2002. u 12:47 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
/////////////Blez Paskal, religiozni naucnik//////////////
Legendarni francuski matematicar, Blez Paskal, je bio izrazito religiozna dusa, u sta se moze uveriti svako citajuci njegovu knjigu "Misli". Inace, malo se zna da se Paskal spremao da napise jednu apologiju (odbranu) hriscanstva, no u tome ga je sprecila bolest. Meni licno se najvise svidja Paskalov odgovor svojim kolegama, koji su ga upitali kako moze da veruje u neke nadracionalne stvari, na sta je Paskal odgovorio : "Srce zna za razloge koje razum ne poznaje - Istinu upoznajemo ne samo umom, nego i srcem". Takodje je cesto govorio sledece : "Ako postoji milion argumenata koji govore o tome da pakla nema, a samo jedan koji govori u prilog tome da pakao zaista postoji, zdravorazumska logika me tera da postupam po Bozjim zapovestima". O ljudima je govorio sledece : "Postoje samo dve vrste ljudi : pravednici koji sebe smatraju gresnicima i gresnici koji sebe smatraju pravednicima".
Svako dobro
Oliver
|
14.11.2002. u 14:04 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
///////////////Njutn i opiljci gvozdja/////////////
Isak Njutn, legendarni fizicar i pronalazac zakona nebeske mehanike, je bio veoma pobozan covek. Pricalo se cak da je uvek, kada bi neko pomenuo ime Bozje u njegovom drustvu, Isak ustajao i skidao kapu u znak postovanja.
Za njega se vezuje i jedna anegdota, mada nije sasvim sigurno da je upravo on bio u pitanju. Jednom prilikom, prijatelj jednog naucnika ga je upitao kako to da moze da veruje u Boga, kao i u to da ce Bog vaskrsnuti sve one pravednike, kad su svi zajedno pod zemljom, kako ce Bog ko je ko. Naucnik je odgovorio na to bacivsi vise malih opiljaka gvozdja na zemlju, pa ih pomesavsi sa njom. "Da li mozes sada da razvojis gvozdje od zemlje?", upitao je potom, a prijatelj mu je odgovorio da je to veoma tesko. "Gledaj", rece naucnik i izvadi magnet iz unutrasnjeg dzepa sakoa, i predje preko zemlje, zahvativsi na magnetu sve opiljke gvozdja. Time je dao najbolji odgovor koji je odnos Boga i verujucih dusa.
Svako dobro
Oliver
|
15.11.2002. u 21:14 |
odgovor sa citatom
|
Gost Neregistrovan
 IP: 213.240.1.* |
" Postavljen u ovaj svet covek je potopljen u more mudrosti Bozje,
iskazane pricama. No, onaj ko samo ocima gleda ovu mudrost, ne
vidi nista osim haljine u koju je ta mudrost odevena; gleda i vidi
odecu prirode, no duh i jezgro prirode ne vidi; slusa i cuje prirodu,
no slusa i cuje puste glasove, a smisao ne razume.
Niti se okom da videti jezgro prirode, niti se uhom da cuti smisao njen.
Duh pronalazi duh; smislenost gleda smisao; razum susrece razum;
ljubav oseca ljubav. "
Vladika Nikolaj Velimirovic
Pozdrav !
Srdjan
|
17.11.2002. u 20:36 |
odgovor sa citatom
|
Gost Neregistrovan
 IP: 213.240.1.* |
Pomaze Bog svima!
Olivere, odakle si citirao ove podatke o naucnicima?
Bas su zanimljivi. Posalji jos neki.
Srdjan
|
17.11.2002. u 20:42 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Bog dobro dao tebi, brate Srdjane
Skoro svi podaci su iz apologetske literature od dr Lazara Milina - imas vise knjiga istog pisca, a ja preporucujem sve tri apologetske citanke (izasle pod nazivom "Razgovori o veri"), kao i "Naucno opravdanje religije" - knjige 1 - 6.
Takodje je odlicna knjiga "Bog postoji - ima li dokaza?"
Imas neke misli religioznih naucnika i u njihovim knjigama (Paskalove "Misli" recimo), kao i u knjizi "Misli velikana".
Svako dobro u Hristu Gospodu
Oliver
|
17.11.2002. u 23:11 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
/////////////Matematicar Kosi - naucnik i hriscanin////////////////////
Ko god je radio bilo sta sa matematikom u iole ozbiljnijem smislu, morao je koristiti neku od Kosijevih teorema. Inace, ovaj legendarni matematicar je bio verujuci covek, hriscanin, o cemu svedoci sledeci citat, veoma cesto koriscen od strane hriscanskih apologeta (branitelja vere).
"Ja sam hriscanin, to jest verujem u Bozanstvo Isusa Hrista, kao i Tiho de Brahe, Kopernik, Dekart, Njuton, Fermat, Lajbnic, Paskal, Grimaldi, Ojler i drugi".
Veoma lep citat - neka oni koji pokusavaju da toboze naukom idu protiv religije probaju da samo ova imena navedena u citatu (a to ni priblizno nije pun spisak svih religioznih velikana nauke) istrgnu iz moderne nauke, pa ce im od iste ostati verovatno korice i uvodne strane.
Svako dobro
Oliver
|
18.11.2002. u 13:29 |
odgovor sa citatom
|
MARTIN Siva eminencija
(7.36/10)

Član od: 14.11.2002. Ukupno poruka: 317 info
|
Covek moze da pozna Boga posmatranjem onoga sto je Bog stvorio.No ovo poznanje je nesavrseno i nedovoljno i moze da sluzi samo kao priprema za veru i kao neko rukovodstvo za poznanje Boga i Njegovog otkrivenja."Njegove nevidljive osobine,Njegova vecna sila i bozanstvo,mogu se od postanja sveta jasno sagledati,ako se na Njegovim delima posmatraju".(Posl.Rimljanima1:20)."On je takodje ucinio da sav ljudski rod potice od jednog coveka,i da se nastani po svoj zemji,postavio je odredjena vremena i granice njihovog nastanjivanja,da traze Boga-ne bi li ga kako napipali i nasli,posto On nije tako daleko ni od jednog od nas.Jer u Njemu zivimo,i micemo se,i jesmo".(Dela apostolska 17:26-28)."Razmisljanju o veri u Boga prethodi misao da Bog postoji,a ta misao dolazi nam od stvari koje su stvorene.Pazljivo posmatrajuci stvorenja sveta,dolazimo do saznanja da je Bog premudar,svemoguc,svedobar;saznajemo,tako isto,i sva Njegova nevidljiva svojstva.Na taj nacin mi Ga primamo kao vrhovnog Upravljaca;jer Bog je Stvoritelj celoga sveta,sledi da je On i nas Stvoritelj.Posle ovog aznanja dolazi vera,a sa verom i poklonjenje(tj. bogopostovanje)"(Sveti Vasilije,arhiepiskop kesarijski,IV vek).\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\Pozdrav od Rajka\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
|
19.11.2002. u 09:51 |
odgovor sa citatom
|
MARTIN Siva eminencija
(7.36/10)

|
Covek moze da pozna Boga posmatranjem onoga sto je Bog stvorio.No ovo poznanje je nesavrseno i nedovoljno i moze da sluzi samo kao priprema za veru i kao neko rukovodstvo za poznanje Boga i Njegovog otkrivenja."Njegove nevidljive osobine,Njegova vecna sila i bozanstvo,mogu se od postanja sveta jasno sagledati,ako se na Njegovim delima posmatraju".(Posl.Rimljanima1:20)."On je takodje ucinio da sav ljudski rod potice od jednog coveka,i da se nastani po svoj zemji,postavio je odredjena vremena i granice njihovog nastanjivanja,da traze Boga-ne bi li ga kako napipali i nasli,posto On nije tako daleko ni od jednog od nas.Jer u Njemu zivimo,i micemo se,i jesmo".(Dela apostolska 17:26-28)."Razmisljanju o veri u Boga prethodi misao da Bog postoji,a ta misao dolazi nam od stvari koje su stvorene.Pazljivo posmatrajuci stvorenja sveta,dolazimo do saznanja da je Bog premudar,svemoguc,svedobar;saznajemo,tako isto,i sva Njegova nevidljiva svojstva.Na taj nacin mi Ga primamo kao vrhovnog Upravljaca;jer Bog je Stvoritelj celoga sveta,sledi da je On i nas Stvoritelj.Posle ovog aznanja dolazi vera,a sa verom i poklonjenje(tj. bogopostovanje)"(Sveti Vasilije,arhiepiskop kesarijski,IV vek).\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\Pozdrav od Rajka\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
|
19.11.2002. u 09:51 |
odgovor sa citatom
|
MARTIN Siva eminencija
(7.36/10)

|
\\\\\\\\\\Razlika izmedju znanja i vere\\\\\\\\\\
predmet znanja su vidljive i razumljive stvari;nevidljive stvari,a katkad i nerazumljive-predmet su vere.Znanje se zasniva na opitu ili izucavanju predmeta,a vera na uverenju i svedocanstvu istine.Znanje pripada umu,iako moze da dejstvuje i na srce,dok vera pripada uglavnom srcu,mada pocinje mislima.Zasto je u religijskom ucenju potrebna vera a ne samo znanje?Predmet ovog ucenja je uglavnom Bog,koji je nevidljiv i nepostizan,i Bozja premudrost koja je skrivena u tajni.Zato se mnogi delovi ovog ucenja ne mogu shvatiti znanjem razuma,nego mogu biti primljeni verom.Sv.Kirilo(Arhiepiskop jerusalimski,IV vek)kaze:"Vera je oko;ona osvetljava svaku savest;ona saopstava coveku znanje.Jer,ako ne verujete,na mozete razumeti". Pozdrav od Rajka
|
19.11.2002. u 10:09 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
//////Novi naucni dokazi o istoricnosti Hristove licnosti///////////
Super-kriticari religije su se stalno natezali da dokazu da Isus Hristos istorijski nije ni postojao, no sama istorija kao nauka, sa svojom strogo odredjenom naucnom metodologijom ih je demantovala iznevsi brojne autenticne dokaze o tome da Gospod nas Isus Hristos bio istorijska licnost. Nedavno su i izraelske arheoloske vlasti saopstile jos jedan veoma konkretan dokaz. Naime, jedan sakupljac arheoloskih predmeta je nedavno pokazao osarijum, kamenu kutiju sa ljudskim kostima, koju je negde nabavio pre tridesetak godina. Na njoj, na aramejskom jeziku, uz malo teskoca se moze procitati : "Jakov, sin Josifov, brat Isusov". Jevandjelski posmatrano, to je Jakov, brat Gospodnji, sin Josifov iz njegovog prvog braka, a strucnjaci smatraju da je zaista rec o njemu. Eksperti za starost kamena tvrde da je osarijum star oko 2 hiljade godina, te da tekst odgovara tadasnjem jeziku.
Izvornik : Casopis "Pravoslavlje", broj 856
|
21.11.2002. u 12:38 |
odgovor sa citatom
| |