| Autor |
Netolerantnost među nama! |
ringispil Persona
(2.74/10)

Član od: 11.01.2007. Ukupno poruka: 13 info
|
NOVA VAROŠ - Podvarak sa slaninom, serviran nedavno za rucak mališanima iz Decjeg vrtica „Paša i Nataša“, uzburkao je strasti i podelio javnost u novovaroškom kraju. Obrok zacinjen svinjskim mesom, cija je upotreba u ishrani verskim kanonima zabranjena muslimanima, revoltirao je jednog roditelja islamske veroispovesti koji je na sastanku Saveta roditelja zatražio da se svinjsko meso u Decjem vrticu izbaci iz jelovnika.
Predlog je podržalo i cetvoro clanova srpske nacionalnosti, ali je o zahtevu Saveta roditelja, koji je odluku doneo u prisustvu šest od ukupno 15 clanova, odbio da raspravlja Upravni odbor.
- Jednoglasno smo odbili da diskutujemo o predlogu Saveta roditelja da se „iz upotrebe izbaci svinjsko meso zbog velikog broja dece muslimanske veroispovesti“. Rekli smo da za to nema nikakvog osnova i da se verski obicaji ne mogu sprovoditi u ustanovi ovog tipa - kaže logoped Jelena Zecevic, predsednik Upravnog odbora Decjeg vrtica.
Jelovnik koji sastavljaju glavni kuvar, medicinska sestra i vaspitacica od osnivanja Decjeg vrtica jedinstven je za svu decu, ali se u gradu pod Zlatarom sve cešce može cuti i predlog da se obroci za mališane spremaju odvojeno u dva kazana. Na nedavnoj sednici Upravnog odbora Decjeg vrtica tako se cuo i predlog da bi ukoliko se iz jelovnika izbaci svinjetina, sredom i petkom za decu pravoslavne veroispovesti trebalo pripremati posnu hranu. U ovoj ustanovi tvrde da, osim nedavnog zahteva Saveta roditelja, do njih do sada nije stigao nijedan drugi predlog za korekciju jelovnika.
- Pitanje o upotrebi svinjetine, koja se do sada povremeno ubacivala u jelovnik, još je otvoreno i sa donošenjem odluke cu sacekati dok se smire strasti i Savet roditelja okupi u punom sastavu. Ne treba biti iskljuciv u stavovima, jer se i u ostalim mestima, verovatno precutno, ova namirnica ne ubacuje u jelovnik. Mada postoje tehnicke mogucnosti, odvojene obroke teško je spremati - kaže Zorica Svitic, direktorka Decjeg vrtica.
U opštini Nova Varoš, prema poslednjem popisu, žive 19.982 stanovnika, od cega je 18.000 Srba. Njih 1.028 se izjasnilo kao Bošnjak, a 502 kao musliman, što je 7,66 odsto od ukupnog broja stanovnika. Usluge Decjeg vrtica trenutno koristi 257 dece, ali u ovoj ustanovi ne barataju podatkom o broju mališana islamske veroispovesti.
Ž. Dulanovic
[ Poruku promenio ringispil dana 11-01-2007 ]
|
12.01.2007. u 04:46 |
odgovor sa citatom
|
ringispil Persona
(2.74/10)

|
Gore navedeni clanak iz jucerasnjeg broja "Blica", me je naveo da otvorim ovu temu i po mom misljenju je potrebno, ako vec necemo da reagujemo, da bar raspravimo o tome!!!
Ovo je sramota za svakog normalnog coveka u Novoj Varosi, za svakoga ko ima bar malo casti, obraza i razuma! ne mogu da svatim da neko ko je intelektualac, akademski gradjanin naseg grada, moze ovo da dozvoli? ovo je cist dokaz da ljudi znaju a nece da postuju druge, a ne svataju da je velicina nas samih u tom postovanju!!! ako se necemo drzati nasih obicaja i nasih vera, onda gubimo formu coveke, postajemo zivotinje....
Bas me zanima sta je mislila da kaze gospodja Zecevic, inace logoped u nasem Domu Zdravlja ovom recenicom, citiram:"- Jednoglasno smo odbili da diskutujemo o predlogu Saveta roditelja da se „iz upotrebe izbaci svinjsko meso zbog velikog broja dece muslimanske veroispovesti“. Rekli smo da za to nema nikakvog osnova i da se verski obicaji ne mogu sprovoditi u ustanovi ovog tipa - "??? da li nam ovo govori da ona ne zna da Bosnjaci(Muslimani) ne jedu svinjetinu ili ne zeli to da postuje!? bas bi voleo da je vidim kako bi ona reagovala, da na primer, neka Bosnjacka porodica nece da odvede dete kod nje, bas zbog ove njene recenice! da li bi je povredilo? sta je sa njenim medicinskim znanjem o svinjetini i njenoj primeni u ishrani dece? mnogi vrtici, zdravstvene ustanove, kao i kuhinje sirom sveta je ne praktikuju zbog zarazni bolesti koje svinjetina moze da prenese!!! to svo dobro znamo, ucili smo u skoli...
I sto bas da se ovakve stvari desavaju u nasem gradu? da li zbog toga sto je veci broj stanovnika Srpske nacionalnosti ili sta? ja koliko sam znam ili bar mogu se ograniciti na moju uzu okolinu, Srbe koje ja znam POSTUJU druge vere!!! sta je onda ovo? izraz nekulture i neobrazovanja? sta je sa Bosnjacima, da li su reagovali i kako? zasto se nije lokalna vlast oglasila o ovom slucaju? mozda nije dovoljno VAZNO? mozda Muslimani treba da pocnu jesti svinjetinu? da pogaze svoje obicaje i veru? SRAMOTA!!!
Ovim mojim postom nisam zeleo nikoga da povredim, da narusim neciju privatnost!!! Moje drustvo zna da postuje razlike jer mi se VOLIMO!!! sta je sa vama???
|
12.01.2007. u 05:06 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

Član od: 10.11.2002. Ukupno poruka: 515 info
|
Kao moderator ove rubrike i pravoslavni hriscanin dajem Vam podrsku, s obzirom da znam da je kod muslimana hrana nesto sto se dovodi u vezu sa verskim duznostima.
Ne vidim zasto bi bio problem da za decu islamske veroispovesti postoje obroci u kojima ne bi bilo svinjetine. Mislim da problem nije u netoleranciji (inace, `tolerancija` je rugobatan izraz, jer nosi negativne konotacije u smislu trpljenja i podnosenja necega sto nije po volji, umesto tog pojma treba koristiti pojmove `uvazavanje` i `postovanje`) medju pravoslavnim hriscanima i muslimanima (kao sto se vidi iz teksta, predlog su podrzala cetiri hriscanina iz Saveta roditelja), vec u cinjenici da jos uvek postoji stara komunisticka paradigma da stvari verskog karaktera nisu relevantne u drzavnim institucijama. Prvo mesto gde je slomljena ta marksisticka teza je skola - uvedena je veronauka. A kao sto rekoh, dajem vam podrsku (nadam se ispred svih pravoslavnih hriscana na ovom forumu) da drugo mesto bude vrtic i razumem Vase zahteve.
Pravoslavni hriscani ce se mozda upitati sta je sa njihovim pravom da deca koriste posnu hranu za vreme postova, sto bi bila neka vrsta analogije zahtevu muslimana. Mislim da nismo dovedeni u neravnopravan polozaj, jer Pravoslavna Crkva malu decu, trudnice i bolesnike razresava posta (za decu je liturgijska praksa pokazala da je najbolje sa laganim postom krenuti od skolskog uzrasta, a do tada za njih postoji priprema ono jutro kada se sluzi Liturgija, kada ne uzimaju hranu pre Pricesca).
Srdacan pozdrav!
Oliver Subotic, moderator rubrike Religija
|
12.01.2007. u 08:16 |
odgovor sa citatom
|
ringispil Persona
(2.74/10)

|
ovo nije Varos koju ja volim i koju bi voleo da znam...Olivere svaka cast,kao i ovoj gospodji Z.Dulanovic koja je ovu sramotu obelodanila, nek se zna sta se radi na ovoj nasoj "estradi"!!!
|
12.01.2007. u 08:42 |
odgovor sa citatom
|
bilby Siva eminencija
(6.8/10)

Član od: 17.11.2004. Ukupno poruka: 1058 info
|
Cvarci,kavurma,suva svinjska rebarca,slaninica,peceno prase,kiseli kupus sa svinjetinom,
ledjanica svinjska,suvi svinjski vrat i da ne nabrajam. Ako 98% stanovnistva hoce prasence onda ce prasence da skikne ,i da se okrene na raznju. Ko ne voli neka jede sta voli. A znam da vecina Muslimana(neki se predstavljaju kao tamo neki Bosnjaci) itekako jedu svinjetinu a ovde glume da su jadni ugrozeni. Tell me about that?
Pitao bi ja duzebriznika sta bi mu deca jela da kojim slucajem zive u nekoj savremenoj zemlji i dali bi smeo da kaze ,ja necu ovo, ja hocu ono. Moje dete ima svake srede "Religion Education" = RE u skoli.Hriscanstvo normalno,jer ovo je Hriscanska zemlja.Muslimancad koja idu u tu skolu ,za to vreme ostaju u posebnim ucionicama i uce nesto drugo. Niko od roditelja Muslimanske dece nije rekao : daj bre da se ovde uvede citanje Kurana,koje bre Hriscanstvo.
Mislim da "Mc Donalds "sluze hamburgere bez svinjetine , na srednjem i bliskom istoku. Ko hoce moze da se preseli tamo i problem resen. He He. Pa da.
-10 svinjskih cevapa ,seckani lukac,i ladno MB za Srbina Bilbija ,Please.
- Zamislite molim vas da 5-6 Srba u Turskoj traze uvodjenje svinjetine u jelovnik?????????????
Ringispilu umreces u tim zeljama i nadam se da su Muslimani na ovim forumima dovoljno pametni i da nece nasedati tvojim pozivima na svadju i netrpeljivost. Neka jede ko sta hoce ,u Srbiji je svinja zakon i ko god tera nekoga da jede ono sto nece treba da bude obesen ko Sadam,laka mu zemlja.
Koristim priliku da svim Srbima cestitam novu godinu(zna se koju).
Vecera za siromasne: Kilo domacih cvaraka,tegla feferonki,vekna leba,Banatski rizling i flasa Knjaz Milos kisele vode,jer za lepo telo vazno je jelo,smazi prase celo i ne boj se Jelo
|
12.01.2007. u 12:01 |
odgovor sa citatom
|
Eldina Drug clan
(2.03/10)

Član od: 21.04.2006. Ukupno poruka: 47 info
|
Bilby ce se na svaku temu ukljuciti i provocirati.Pa majka mu stara sto se ne ugledas malo na Olivera Subotica,mog velikog prijatelja,i nenaucis nesto pametno od njega iz njegovih postova?Rec je bilo sta komentarisati u vezi tebe.A sto se tice teme mislim da treba da se ispostuje zelja svakog roditelja i da se hrana sprema u 2 kazana,i niko se nece ljutiti,dobro deci,dobro vrticu dobro roditeljima muslimaske i pravoslavne veroispovesti.OLIVERE,pozdrav za tebe i za porodicu.Vidimo se na leto u Varosi.ELDINA!
|
12.01.2007. u 14:03 |
odgovor sa citatom
|
Head Spam king
(5.23/10)

Član od: 16.02.2006. Ukupno poruka: 1430 info
|
Na svetu, shto ljudi govore, nije istina...........
|
12.01.2007. u 14:10 |
odgovor sa citatom
|
bracko Master
(7.92/10)

Član od: 01.08.2002. Ukupno poruka: 654 info
|
Citat:
Dana 2007-01-12 12:01, bilby je napisao:
Neka jede ko sta hoce ,u Srbiji je svinja zakon i ko god tera nekoga da jede ono sto nece treba da bude obesen ko...
|
A kako ti to znas kad nisi u Srbiji?
Mislim da dva kazana nisu potrebna. Neka prosto stave u jedan ono sto mogu da jedu i muslimanska i hriscanska deca (ne volim sto vec ovako oznacavamo podelu). Nezgodno je kada neko trazi da se nesto doda u jelovnik, ali mislim da se vrlo lako nepozeljno moze izbaciti.
|
12.01.2007. u 15:13 |
odgovor sa citatom
|
EdinDrljo Siva eminencija
(4.16/10)

Član od: 09.11.2004. Ukupno poruka: 71 info
|
Samo malo. Stvari treba posmatrati na pravi nacin. Naime, vrtic placaju roditelji dece koja tu borave a jedan deo se finansira iz budzeta. Prema tome, nema tu mesta ni pomenu tolerancije i postovanja. Trazeni termin je OBAVEZA.
Kada Jelena Zecevic odvede decu svojoj kuci, pripremanjem hrane koja nije svinjska pokazace elementarnu kulturu. Cak ni tada time ne bi pokazala toleranciju ili postovanje. A dok roditelji placaju i nju i hranu, stavljace ono sto oni zahtevaju da stavi.
I sad treba neko da kaze:“Eto kako smo mi dobri, svojom dobrodusnoscu omogucismo muslimanima da ostvare svoja ustavom zagarantovana prava!“.
Ne, nego motku pa sve po usranoj guzici!
Naravno da ce se na sudu stvar vrlo lako resiti, a pomenuta intelektualka, nadam se, uz novcanu i disciplinsku klempu, vratiti 20-ak km od vrtica Pasa i Natasa.
No, nije ovo prvi incident vezan za nas vrtic. Secate se valjda kako Pasa zamalo da ispadne iz imena ove ustanove.
Sa druge strane, nikad mi nije bilo jasno da neko priprema i jede PODVARAK!?! Iskreno, mislio sam da je to proslost vezana za primitivce poput moje bivse komsinice zbog koje je smrdela cela zgrada.
I za kraj, sto rece Lenjin za Staljina:“On je seljak, on ce sve pokvariti!“
|
12.01.2007. u 15:47 |
odgovor sa citatom
|
hegedush Persona
(1.32/10)

Član od: 17.12.2006. Ukupno poruka: 13 info
|
Svi dobro znamo da Zecevici sa svojim vodjom Djokom predstavljaju Radikale,tim nas neiznenadjuje postupak Jelene njegove snahe,doduse ni Cirovici nisu daleko.Sramota je vise, zar ove godine bede rata takve ljude nisu opametili da se ljudi izmedju sebe moraju postovati i da se uvek moraju nalaziti prihvatljiva resenja.
|
12.01.2007. u 16:26 |
odgovor sa citatom
|
Lesa Moderator

Član od: 15.06.2002. Ukupno poruka: 560 info
|
Citat:
Dana 2007-01-12 05:06, ringispil je napisao:
sta je sa njenim medicinskim znanjem o svinjetini i njenoj primeni u ishrani dece? mnogi vrtici, zdravstvene ustanove, kao i kuhinje sirom sveta je ne praktikuju zbog zarazni bolesti koje svinjetina moze da prenese!!! to svo dobro znamo, ucili smo u skoli...
|
Са свим осталим што сте рекли се слажем, али са овим не јер вјероватно свака животиња преноси неку болест (нпр. птичји грип који кад мало боље размислим баш и није добар примјер јер је више људи умрло од обичног грипа и у саобраћајним удесима него од птичјег грипа), али зато постоје ветеринарски прегледи.
|
12.01.2007. u 16:43 |
odgovor sa citatom
|
PedroDelaRossa Siva eminencija
(5.79/10)

Član od: 01.07.2002. Ukupno poruka: 12 info
|
Hvala Bilby, i tebi srecna nova godina a i svima ostalima koji je slave. Sve sto valja u ovoj nasoj Srbiji ovde je pomenuto u negativnom kontekstu da ne kazem napadnuto, i svinje da ne kazem krmad, i seljaci da ne kazem poljoprivrednici i radikali e sad moram da kazem pravednici. Ovamo je kao razlog svinjski podvarak a ustvari je samo izgovor da se napadne sve sto je srpsko ili srbsko, i diraju u dushu svakog cestitog srbina a ovamo hoce neku toleranciju, e pa drugovi postujte da bi bili postovani. Jel se neko setio da ode u taj vrtic pa da predlozi, zahteva ili zamoli da se muslimanska deca izuzmu iz jelovnika sa svinjskim mesom, i da im se sprema zasebno, i mi bi kao i svaki demokratski narod to mozda ispostovali, ali ne, oni se drze one leciti a ne spreciti. Pojavio se odmah i dushebriznik Oliver, da se malo izvinjava u ime svih nas (uvek se neko pojavi). Izvini Olivere, ali tebe pominjem samo da bih ti dao priliku za repliku a i zato sto znam da ce me makar neko zbog teksta istolerisati jer ovi drugi citaj netolerantni sigurno nece
|
12.01.2007. u 20:11 |
odgovor sa citatom
|
hegedush Persona
(1.32/10)

Član od: 17.12.2006. Ukupno poruka: 13 info
|
evo ga jos jedan padobranac ,t.j. Gilipter iz Debelje-ne brukaj naciju!
|
12.01.2007. u 20:48 |
odgovor sa citatom
|
laMuerte Drug clan
(3.1/10)

Član od: 10.05.2006. Ukupno poruka: 128 info
|
Citat:
Dana 2007-01-12 20:11, PedroDelaRossa je napisao:
...Jel se neko setio da ode u taj vrtic pa da predlozi, zahteva ili zamoli da se muslimanska deca izuzmu iz jelovnika sa svinjskim mesom, i da im se sprema zasebno, i mi bi kao i svaki demokratski narod to mozda ispostovali, ali ne, oni se...
|
Velis "mozda" a?
|
13.01.2007. u 02:06 |
odgovor sa citatom
|
laMuerte Drug clan
(3.1/10)

Član od: 10.05.2006. Ukupno poruka: 128 info
|
Citat:
Dana 2007-01-12 04:46, ringispil je napisao:
- Jednoglasno smo odbili da diskutujemo o predlogu Saveta roditelja da se „iz upotrebe izbaci svinjsko meso zbog velikog broja dece muslimanske veroispovesti“. Rekli smo da za to nema nikakvog osnova i da se verski obicaji ne mogu sprovoditi u ustanovi ovog tipa - kaže logoped Jelena Zecevic, predsednik Upravnog odbora Decjeg vrtica.
|
Sta kaze: "Odbili smo da diskutujemo o predlogu.."?!? Znaci ne samo da ste odbili predlog, nego ste odbili i da diskutujete o njemu? I to jednoglasno jer "nema nikakvog osnova"? To sto znate da muslimani ne jedu svinjetinu i nije neki razlog ni osnov?
Da li logoped Jelena Zecevic uopste zna da versko uzdrzavanje nije isto sto i sprovodjenje verskih obicaja? Nisu roditelji trazili da se ucionica pregradi i dovede hodza u podne pa da svi zajedno klanjaju, vec da se njihovoj deci (za njihov novac) ne servira hrana koju ne jedu.
I na kraju mislim da ne bi trebalo podizati previse prasine oko ovoga. I onako ce na kraju Upravni odbor jednoglasno zakljuciti da su se svi jednoglasno malo istrcali.
Sreccni praznici svima!
Pozdrav!
|
13.01.2007. u 03:05 |
odgovor sa citatom
|
bilby Siva eminencija
(6.8/10)

|
Citat:
Dana 2007-01-12 14:03, Eldina je napisao:
Bilby ce se na svaku temu ukljuciti i provocirati.Pa majka mu stara sto se ne ugledas malo na Olivera Subotica,mog velikog prijatelja,i nenaucis nesto pametno od njega iz njegovih postova?Rec je bilo sta komentarisati u vezi tebe.A sto se tice teme mislim da treba da se ispostuje zelja svakog roditelja i da se hrana sprema u 2 kazana,i niko se nece ljutiti,dobro deci,dobro vrticu dobro roditeljima muslimaske i pravoslavne veroispovesti.OLIVERE,pozdrav za tebe i za porodicu.Vidimo se na leto u Varosi.ELDINA!
|
Ne diram te, ne diraj me Gospodjo! Jel posteno?
Ako je Tebi Oliver prijatelj,svaka cast,samo pitanje je dali on tebe smatra za prijatelja gospodjo. Ja se necu ugledati na njega i necu se nikome izvinjavati u ime celog naroda. Nikada.Mozda bi Ti gospodjo mogla nauciti nesto od njega,ja znam gde i sta da ucim ,ako mi se uci.
Sto se kazana tice,vec sam rekao.Australija ima 60-ak nacionalnosti i vera pa vi sad zamislite 60 kazana.Ovo Srbima,ovo Muslimanima,ovo hindusima(ljudi ne jedu govedje) ovo Koreancima(pohovane snicle od nemackog ovcara)ovo Kinezima,ovo Afrikancima(deep fried caterpillars)u sosu od kishnih glista itd.Mozda u Varosi zive samo Srbi i Muslimani,mozda. Sta ako se doseli jedan Hindus i 2-3 Japanca i traze svoj jelovnik?
Ja mislim da bi trebalo ovako:Ako 98% dece jedu i svinjsko i govedje i ovcije itd onda bi hrana trebala da bude raznovrsna i da 2% nebi trebalo biti neki veliki problem. Ali,ali kuvarice moraju reci Muslimanskoj deci da u njihovom jelu ima svinjetine,tako da deca znaju sta jedu,odnosno da uzmu nesto alternativno.Nije lepo poturati Muslimanskoj deci svinjetinu a da to deca ne znaju i ako se to desava stvarno nije u redu.
Zamoljavam Bracka da ako je ikako moguce ne odgovara na moje postove i porucujem mu da nisam glup kao sto to on rece pre 15-dana na jednoj temi(ne secam se tacno gde i kada). I porucujem mu da ne znaci ako nisam u Srbiji,nista neznam. A kako ti to znas kad nisi u Srbiji,pita Mudri Bracko.Svaki komentar je suvisan.
La Muerte je lepo rekao da ne treba puno dizati prasinu oko ovoga.Dragi "SMRT" hvala ti na lepim zeljama,takodje i tebi sve najbolje
|
13.01.2007. u 04:17 |
odgovor sa citatom
|
bilby Siva eminencija
(6.8/10)

|
I samo da dodam,izvinjavam se: Zasto je i ko je tako "pametan" dao ime vrticu? Pasa i Natasa? Mozda bi bilo realnije reci Vojvode i Pasa.Ili Devet Vojvoda i Pasha. Srba je u Varosi kao sto neko rece vise od 90 % a Muslimani su ostalo. Pasa je neka titula valjda a Natasa je Rusko ime. Trebalo bi ga oterati na isPashu ko je to ime izmislio,s obzirom da u Varosi ima devet Vojvoda na jednog Pashu. Izgleda da su kod vas Komunjarski koreni jos uvek jaki, nazalost. Pozdrav svima,including Eldina and Bracko.
Spremam se za docek nove godine u sali Crkveno-skolske opstine Sveti velikomucenik Georgije u Sunshine-u . Nastupaju Era Ojdanic,Dragan Pantic Smederevac,Vesna Djokovic sa Kushica(cerka poznatog Caslava i Zivke Djokovic), 4 Srpske folklorne grupe(lokalne naravno). Aj' pa se cujemo.
|
13.01.2007. u 04:50 |
odgovor sa citatom
|
Coachenko Persona
(3.6/10)

Član od: 29.12.2006. Ukupno poruka: 597 info
|
Pozdrav drustvo i zemljaci! Kao nedavno registrovani clan sajta, prvi put imam potrebu da i ja zborim koju na forumu, jer aktuelna tema moze delovati kao lokalna i bezazlena ali ona ima daleko vece implikacije i znacenje.Potiskivanje i guranje pod tepih ovakvih i slicnih tema, ali i ostrascena i neprimerena diskusija o njima, mogu vremenom iznedriti jedan novi, vrlo nepovoljan, kvalitet manifestovan u projektovanju jednog lokalnog fenomena u globalni problem. Kako isti, po pravili, prvo odzvanja pred vratima Brisela, Haga i Strazbura nego Beograda, obe strane, poucene tim iskustvom, bi trebalo da u okviru razumne i pristojne debate, uz uzajamno uvazavanje, rese nastale nesuglasice.Zato smatram da ce iznosenje jednog, nadam se, objektivnog i nepristrasnog misljenja doprineti konstruktivnosti i kvalitetu diskusije.
Posredi je, dakle, svojevrstan deja vu ovih prostora ili kako se kaze u Knjizi Prorokovoj - Niceg novog pod kapom nebeskom... Isticanje jedne ovakve teme na forum svakako je prvi korak ka resavanju nastalog problema. Medjutim, sam naslov - Netolerantnost medju nama- vec na pocetku ne obecava mnogo. Naime, Oliverova kritika pojma tolerancije i sa etimoloskog i sadrzinskog aspekta sasvim je opravdana. Navedeni pojam se neizmernim eksploatisanjem u "apostolskim" kampanjama misionarske inteligencije toliko izlizao i izvitoperio da je u potpunosti izgubio svoje genericko znacenje.Tako se danas netolerantnost jednih predstavlja kao najgore varvarstvo,a ispoljavanje iste osobine drugih kao civilizacijiski i progresivisticki odgovor na vrvarizam. Sto je jos gore, neretko se po orvelovskom modelu tolerantni postupci svakakvim sofisterijiskim gimnastikama transformisu u netoleranciju najgore vrste i onda "rat je mir", "sloboda je ropstvo", a "neznaje snaga". Kako se, ocigledno, znacenje ovog ideologizovanog pojma stimuje prema potrebama trenutka i politickim zbivanjima njegovoj upotrebi u jednoj argumentivanoj i objektivnoj raspravi nema mesta.Predlozeni termini - (ne)uvazavnje, (ne)postovanje...- svakako su napredak.
E sada bismo mogli potraziti odgovor na pitanja i kako se svinjetina nasla na meniju vrtica "Pasa I Natasa", i zasto, prema preporuci PedraDellaRose, revoltirani roditelj muslimanskog deteta nije u okvirima kuce pokusao da pronadje resenje problema nego je udario na sva zvona, i, na kraju, kako i zasto se dolilo ulje na vatru netakticnom reakcijom logopeda Jelene Zecevic. Dakle, da li je famozni podvarak sa slaninom na jelovniku jednog multikonfesionalnog vrtica vid provokacije prema muslimanskim vernicima ili nenameran previd neuslovljen ikakvim necasnim motivima? Iz citiranog teksta stampanog u Blicu 11.12007. uz elementarnu logiku moze se zakljuciti da se ne radi ni o kakvoj provokaciji, ali da nije u pitanju ni previd vec svojevrstan presedan, bojim se opet, politicki motivisan.Da se svinjetina do sada nikada nije nasla ne jelovnom repertoaru vrtica "Pasa i Natasa", i da su u okviru vrtica do sada strogo postovani prohibitorni propisi islamske vere o nekonzumiranju svinjskog mesa, pa se neko odjednom dosetiio da deci servira zacinjeni podvarak sa slaninom cela stvar bi imala bitno drugaciju dimenziju. Medjutim, kako u referentnom tekstu direktor vrtica Zorica Svitic kaze da se svinjetina i "do sada povremeno ubacivala u jelovnik" ne moze biti reci o smisljenoj provokaciji niti bilo kakvom previdu. Jer, ako svinjsko meso nije bas svakodnevna praksa kuhinje vrtica "Pasa I Natasa", nije sigurno ni nesto toliko strano i neuobicajeno oko cega ima razloga podizati toliku buku.Svakako da je indikativna cinjenica da govorkanja o "dva kazana" eksplodiraju i kulminiraju, i to preko jednog od najtiraznijih dnevnih listova, i tako postanu goruci problem lokalne samouprave svega nekih desetak dana pred parlamentarne izbore.
Ako se moja mala hipoteza ispostavi kao tacna, a to cemo videti odmah posle izbora kada ce se sve svesti na onu narodnu - Tresla se gora rodio se mis- netakticna i nepromisljena reakcija logopeda vrtica Jelene Zecevic upravo je zeljeni efekat i conditio sine qua non cele ove sarade.Drugim recima, TO SE I HTELO!
U celoj prici najzalosniji su oni dusebriznici koji su se odmah nasli da udele po koju packu netolerantnim primitivcima sa kojima nikada necemo moci u civilizovan svet, na sva zvona hvaljenu Jevropu i sl....Pre nego sto su angazovali i jednu sivu celiju, sve su razumeli i uklavirili, sve im je jasno, samo je dilema da li je to plod kulture i/ili neobrazovanja? Takva sramota, pa jos u nasem gradu! Strasno! Arcibalde bio si upravu!!!
Dragi zemljaci, ne nasedajte na svakojake provokacije, ne upustajte se u bespotrebne i nametnute samokritike. Samokritika je korisna, pozeljna i efikasna samo kada je opravdana i smislena.
Srdacan pozdrav, Coachenko
|
13.01.2007. u 05:19 |
odgovor sa citatom
|
izvidjac Moderator

Član od: 19.12.2005. Ukupno poruka: 976 info
|
opet... verujte da ne znam sta da napisem, ne znam sta da mislim... jedno je sigurno, stid me je mog grada jer u njemu zive primitivci!!! drago mi je da u mom gradu ima razumnih ljudi! od 90% pravoslavaca i malo manje nego 10% muslimana, samo je 0.5% razumno od svih njih!!! zao mi je roditelja koji su uvredjeni, zao mi je sto se to desilo u vrticu gde smo se igrali Bracko i ja... i zao mi je sto maloumnici, kao sto je ovaj iz Australije (a ono kao Srbin), kvare opet ugled Srbima koji zive u NV! i jedno pitanje za njega: sta se ti bunis kada nemas veze sa Novom Varosi i kada nisi ni blizu prisao vrticu? to je za tebe strano.... nadam se da ce se sve to srediti kako treba a ne kako neki hoce da to iskoriste!!! eto...
|
13.01.2007. u 08:06 |
odgovor sa citatom
|
bilby Siva eminencija
(6.8/10)

|
Da se ja pitam macane vrtic bi nosio ime "Milos Obilic" a ne neki tamo pashe i ustashe,ne dirajte to je nase,u nama je srce lavlje,mi cuvamo pravoslavlje.
Kada voz stoji u stanici ne treba ,sta da se radi? Izvidjacu prepametni, sam tvoj Nick "Usual Suspect" dovoljno govori ko si i sta si. Ako hoces da nastavimo ,tu sam, no worris.
Poruka za dusebriznika: Ne kaze se "Nedju" nego "Medju"(Rec u naslovu ove teme).Uostalom imamo decka,pismenog decka, koji je zaduzen da nas ispravlja,sta se ja tu trtim ? Pa da.
More Bilby ne ori drumove,more Suspect ne gazi oranje!
SRECNA NOVA BRACO SRBI
[ Poruku promenio bilby dana 13-01-2007 ]
[ Poruku promenio bilby dana 13-01-2007 ]
|
13.01.2007. u 08:40 |
odgovor sa citatom
| |