| Autor |
Povodom 31. decembra |
oliver Moderator

Član od: 10.11.2002. Ukupno poruka: 515 info
|
Pomaze Bog
Ne bih mnogo pisao o temi Nove godine i datuma njenog proslavljanja za pravoslavne (o tome sam pisao pre godinu dana), samo bih i ove godine apelovao na sve one koji sebe smatraju pravoslavnima da, ako vec ne mogu da potpuno odbace bancenje 31. decembra u vreme kada se ulazi u finale posta, da bar pice i ponasanje svedu na meru dostojnu posta.
Najbolje bi bilo da taj dan provedu kao i svaki drugi (ja cu u krevet pre dvanaest, mozda odgledam neki dobar film, ako ga bude na TV-u), no ako po slabosti ne mogu da slave Novu godinu kada je pravoslavni slave, onda ih ne osudjujem zbog toga, ali napominjem da se bar malo uzdrzavaju. I mala zrtva je bolja od nikakve.
Pozdrav
Oliver
|
17.12.2003. u 22:27 |
odgovor sa citatom
|
VIP Siva eminencija
(4.97/10)

Član od: 24.10.2003. Ukupno poruka: 67 info
|
Помеже Бог брате Оливере.
Слажем се са твојом констатацијом.
Искористио бих ову прилику да ти честитам славу.
СВЕ НАЈБОЉЕ. ЧЕДО
|
19.12.2003. u 21:35 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Хвала брате мој, очекивао сам те да навратиш, но можда и ти славиш, нисам те раније питао. Поздрав за тебе и нововарошку братију.
Оливер
|
20.12.2003. u 20:09 |
odgovor sa citatom
|
vve Siva eminencija
(5.84/10)

Član od: 21.09.2003. Ukupno poruka: 28 info
|
Brate Olivere, potpuno se slzem sa tobom u predlogu oko obelezavanja 31. decembra. Dakle, pre 12 u krevet, kao i svaki drugi dan...!!!
Bog vam pomogo!
|
24.12.2003. u 21:18 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Tako je, rode, a po mogucstvu zasukati rukave i nesto raditi, kao i svaki drugi dan. A imace kad da se praznuje - dolaze nam Bozic, Srpska Nova, Bogojavljenje, Sveti Sava... - zar sve to odbaciti zarad nekakve "najludje noci" usred posta, papazjanije koju su nam komunisti doneli na velika vrata ne bi li nas i time odvojili od vere otaca. Ko ne zna, ni Bog mu nece uzeti za zlo, a ko zna...
Pozdrav svima
Oliver
|
24.12.2003. u 21:29 |
odgovor sa citatom
|
Dragan2 Siva eminencija
(6.4/10)

Član od: 27.10.2003. Ukupno poruka: 41 info
|
Невероватно је да оволико Срба слави католичку нову годину.
Узгред буди речено: време им је (католицима) да поново померају календар. Овога пута за два-три дана, зар не?
Поздрав братији.
|
24.12.2003. u 22:10 |
odgovor sa citatom
|
ZORZI Siva eminencija
(6.45/10)

Član od: 15.08.2002. Ukupno poruka: 76 info
|
E, moja bratijo. Sve je to lepo sto vi pisete. Sve do onog momenta dok ne preterate. Komunisti su ga preterivali a sad...
Jedno pitanje za sve vas koji necete slaviti 31. decembra vec Srpsku novu godinu (kao i ja): STA JE SA FILARETOM I STVARIMA KOJE ON RADI A KOJE SU GORE OD BANCENJA?
Zivi mi bili
|
30.12.2003. u 23:38 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Kojim stvarima, Zorzi? Episkop pre svega treba da stoji u veri Otaca, da cvrstvo drzi dogmate Crkve, a ja nisam cuo da je ep. Filaret neki dogmat porusio ili izmenio. Ako gresim, ispravi me. Sa druge strane, nisam cuo ni da je ucinio nesto posta nedostojno, tj. da se omrsio ili slicno (kakav je slucaj sa 99% onih koji ce slaviti Novu godinu 31. decembra, dakle u vreme posta)
A to sto on kao covek ima svoj privatni politicki stav (ako si na to mislio), to je njegova licna stvar i pravo koje mu niko ne moze osporiti, jer je i on punopravni gradjanin ove zemlje. Mozemo samo diskutovati o tome gde bi taj stav trebalo, a gde ne bi trebalo da se iznosi, no to je vec druga tema, slazes se?
Hoces li biti u NV za Bozic i Novu Godinu?
Pozdrav
Oliver
|
31.12.2003. u 09:39 |
odgovor sa citatom
|
ZORZI Siva eminencija
(6.45/10)

|
Bas zbog toga sto je episkop on (Filaret) se razlikuje od ostalih ljudi i ne moze imati politicki stav u onom smislu kao sto ga imaju tzv. obicni gradjani. Sasvim druga stvar je patrijatrh Pavle ili Artemije. To su, ponavljam, razlicite okolnosti, razlicite titule, razlicito shvatanje opsteg interesa, razlicito shvatanje nekih esencijalnih principa. Kad Artemije pregovara, pa cak i sa Solanom, Tacijem ili crnim djavolom- siguran sam da da to radi radi opsteg inreresa i autoriteta koji poseduje. Kad patrijarh Pavle predlozi uvodjenje monarhije takodje to smatra opstim interesom. A i titula i ogromni autoritet koji poseduje mu to opravdavaju.
Da li je opsti interes podrzavati Radikale pre i za vreme svih izbora. Radikale ciji je predsednik vredjao partijarha Pavla i samu SPC. Ljude koji govore da im nije zao sto je neko mrtav. Ljude koji nista pravoslavno i hriscansko nemaju u sebi i svom politickom delovanju? Nije dobri moj brate Olivere.
Necu biti u Varosi za Bozic.
Javi se kad budes u Beogradu da se vidimo.
Sve najbolje tebi i tvojoj uzoj i siroj porodici.
Zorzi
|
31.12.2003. u 14:22 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Citat:
Dana 2003-12-31 14:22, ZORZI je napisao:
Bas zbog toga sto je episkop on (Filaret) se razlikuje od ostalih ljudi i ne moze imati politicki stav u onom smislu kao sto ga imaju tzv. obicni gradjani. Sasvim druga stvar je patrijatrh Pavle ili Artemije. To su, ponavljam, razlicite okolnosti, razlicite titule, razlicito shvatanje opsteg interesa, razlicito shvatanje nekih esencijalnih principa. Kad Artemije pregovara, pa cak i sa Solanom, Tacijem ili crnim djavolom- siguran sam da da to radi radi opsteg inreresa i autoriteta koji poseduje. Kad patrijarh Pavle predlozi uvodjenje monarhije takodje to smatra opstim interesom. A i titula i ogromni autoritet koji poseduje mu to opravdavaju.
Da li je opsti interes podrzavati Radikale pre i za vreme svih izbora. Radikale ciji je predsednik vredjao partijarha Pavla i samu SPC. Ljude koji govore da im nije zao sto je neko mrtav. Ljude koji nista pravoslavno i hriscansko nemaju u sebi i svom politickom delovanju? Nije dobri moj brate Olivere.
Necu biti u Varosi za Bozic.
Javi se kad budes u Beogradu da se vidimo.
Sve najbolje tebi i tvojoj uzoj i siroj porodici.
Zorzi
|
E Zorzi, imas i ti bisera - iako te veoma postujem i volim, moram tako da se izrazim. Pa i patrijarh Pavle je episkop, doduse prvi, ali samo po casti, a ne po vlasti. Sto se pregovaranja cak i sa crnim djavolom tice, kako si pomenuo, jasno je da toga nema i ne moze biti od strane obicnog hriscanina, a kamoli episkopa koji izobrazava samog Hrista. "Opsti interes" - to je jedna sekularna forma koja relativizuje Isitnu i ja je ne prihvatam - u ime opsteg interesa Pilat je dopustio Jevrejima da razapnu Hrista. I nema opravdanja za uvodjenje bilo cega sto protivreci Istini radi "opsteg interesa". A patrijarh nije pozvao vaspostavljanje monarhije radi opsteg interesa, vec zato sto je to, crkveno gledano, jedini ispravan nacin vladavine - jedan Boga na nebu, jedan monarh, Bozji pomazanik, u drzavi.
Sto se podrske ep. Filareta radikalima tice, ja sam lepo rekao da on na to ima licno pravo, ali ne i kada govori eks katedra, jer tada se govori samo po pitanju vere. Dakle, kao sto sam u prethodnom pismu napisao, samo je pitanje gde je prikladno iznositi svoj politicki stav (i ja se slazem da ne treba sa crkvenog amvona) koji svako treba da ima. Odgovornost je hriscanina da glasa po savesti. A ako ep. Filaret govori po savesti, onda je iskren covek, iako se ja i ti ne moramo sloziti sa njegovim stavom ili vremenom i mestom gde on to govori.
Sve najbolje
Oliver
|
31.12.2003. u 14:36 |
odgovor sa citatom
|
ZORZI Siva eminencija
(6.45/10)

|
Ne bih se slozio da je "opsti interes" forma koja relativizuje istinu. Takodje mislim da ti relativizujes navodeci primer Pilata. On se samo sakrio iza opsteg interesa. Ali, ima i primera gde je zbog opsteg interesa uradjeno mnogo dobrih stvari.
Dalje, slazem se da je monarhija (parlamentarna) jedini ispravan oblik vladavine a to je, ako je tako, opsti interes. No, o patrijarhu niko ne raspravlja vec o onima koji zloupotrebljavaju mantiju. Za blize informacije obrati se Atanasiju. A i sam ti to znas.
Po pitanju Filareta se slazemo. Samo sto ti koristis drugaciji recnik, sto je u tvojoj situaciji opravdano. Znaci razumemo se. Plus sto ja ne bih razdvajao Filareta kao episkopa i Filareta licno.
Ziv bio.
Tvoj Zorzi
|
31.12.2003. u 18:21 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Citat:
Dana 2003-12-31 18:21, ZORZI je napisao:
Ne bih se slozio da je "opsti interes" forma koja relativizuje istinu. Takodje mislim da ti relativizujes navodeci primer Pilata. On se samo sakrio iza opsteg interesa. Ali, ima i primera gde je zbog opsteg interesa uradjeno mnogo dobrih stvari.
Dalje, slazem se da je monarhija (parlamentarna) jedini ispravan oblik vladavine a to je, ako je tako, opsti interes. No, o patrijarhu niko ne raspravlja vec o onima koji zloupotrebljavaju mantiju. Za blize informacije obrati se Atanasiju. A i sam ti to znas.
Po pitanju Filareta se slazemo. Samo sto ti koristis drugaciji recnik, sto je u tvojoj situaciji opravdano. Znaci razumemo se. Plus sto ja ne bih razdvajao Filareta kao episkopa i Filareta licno.
Ziv bio.
Tvoj Zorzi
|
Onde gde se ne slazemo, necemo dalje ni diskutovati - ja i dalje tvrdim da je tzv. "opsti interes" najcesce u sluzbi pragmaticnih ovozemaljskih ciljeva koji se tako cesto kose sa nebeskom etikom. Jedino ukoliko se taj opsti interes propusti kroz evandjelski filter, tek tada mozemo govoriti o njemu kao sustinski dobrom.
Drago mi je da se slazemo oko monarhije. Sto se vladike Atanasija i njegovog izlaganja tice, u najvecem broju stavova je u pravu i to niko, pa ni ja, ne pokusava da prenebegne - pravo stanje Crkve nikada nije blazenstvo na zemlji, vec uvek borba sa sablaznima, iskusenja, napetost. Tako je i sada, a spasavaju se samo smireni.
Inace, ja nisam klirik milesevski, tako da nemam nikakve potrebe da govorim nekim posebnim recnikom o ep. Filaretu - samo iznosim svoj nacelan stav, ne branim ga ni u kom slucaju zbog nekih razloga, ako si to mislio. Pre svega, jasno ti je da sam monarhista, te da ne podrzavam njegov politicki stav, no time ne osporavam pravo da ga ima, bas kao sto ga i ja imam. Druga je stvar gde bi ili ne bi trebalo iznositi taj stav - kao sto si napisao, razumemo se.
Svako dobro ti zeli tvoj (zet) Oliver
|
31.12.2003. u 18:30 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Auu, sad znam zasto si se ojezio, Zorzi - ti si citalac casopisa Vreme, malocas sam video naslovnu stranu novog broja. Ma nemoj mnogo da se uzbudjujes, nije demokratski
Salim se, naravno, neces mi zameriti, malocas sam video tu naslovnu stranu, pa mi je jasniji tvoj nastup, ako je izazvan time.
Pozdrav
Oli
|
31.12.2003. u 18:41 |
odgovor sa citatom
|
ZORZI Siva eminencija
(6.45/10)

|
Nisam reagovao zbog pisanja Vremena iako sam njihov citalac; kao i svih novina - posla radi. Znam ja to odranije. U nekim stvarima se ne slazem sa njima, posebno T. Pancicem koji tvrdi da je Nikolaj Velimirovic fasista. Ali to je njegova greska, sta ce jadan.
Sto se tice zameranja za to, stvarno, nema razloga. A i nasi smo.
Bices ti pravi svestenik. Ona zdrava, prava i velika bandera, kao sto si mi jednom pricao.
Veliki pozdrav,
Zorzi
|
01.01.2004. u 15:30 |
odgovor sa citatom
|
Dragan2 Siva eminencija
(6.4/10)

Član od: 27.10.2003. Ukupno poruka: 41 info
|
Не суди о другима и не суди другима, јер ће ти бити суђено.
Поздрав
Драган
|
03.01.2004. u 17:44 |
odgovor sa citatom
|
Gost Neregistrovan
 IP: 194.106.189.* |
????????????????????????????????
|
04.01.2004. u 00:55 |
odgovor sa citatom
|
Gost Neregistrovan
 IP: 217.211.141.* |
Никад није касно да се вратимо коренима и традицији.
Па нису се ваљда наши дедови кршили по Албанији, Грчкој, Косову да би ми то њихово дело тек тако бацили под ноге.
О Србијо пробуди се, зар не видиш шта од тебе раде твоји "синови".
СРЕЋНА ПРАВОСЛАВНА (једина права) НОВА ГОДИНА.
Чедо
[ Poruku promenio Gost dana 15-01-2004 ]
|
15.01.2004. u 15:10 |
odgovor sa citatom
|
Gost Neregistrovan
 IP: 217.211.141.* |
[ Poruku promenio Gost dana 15-01-2004 ]
|
15.01.2004. u 15:15 |
odgovor sa citatom
|
VIP Siva eminencija
(4.97/10)

Član od: 24.10.2003. Ukupno poruka: 67 info
|
Citat:
Dana 2004-01-03 17:44, Dragan2 je napisao:
Не суди о другима и не суди другима, јер ће ти бити суђено.
Поздрав
Драган
|
У оригиналу "Не суди да ти се не суди ..."
|
15.01.2004. u 19:01 |
odgovor sa citatom
|
MARTIN Siva eminencija
(7.36/10)

Član od: 14.11.2002. Ukupno poruka: 343 info
|
Ne slazem se sa uplitanjem svestenstva u politiku,svestenik kao i svaki drugi covek moze da ima svoj politicki stav,ali nije njegovo da ga iznosi javno pred narodom,i od toga treba da se uzdrzava.
Jedno pitanje za mog druga Olivera:Prilikom cije posete manastiru treba da zvone crkvena zvona?Da li tu postoji neko pravilo?
Verovatno Ti je jasno zbog cega Te ovo pitam.Ako nije,pojasnicu nakon Tvog,nadam se brzog,odgovora.
svako dobro
Rajko
|
20.01.2004. u 12:44 |
odgovor sa citatom
| |