| Autor |
Propast zapadnog coveka |
oliver Moderator

Član od: 10.11.2002. Ukupno poruka: 508 info
|
////////Propast zapadnog coveka////////
U reprizi programa tzv. "najludje noci" RTS je nekoliko puta emitovala 10-minutni prilog pod nazivom Galagerov sou. Naime, pomenuti Galager je jedan od najpoznatijih zabavljaca u Americi, koji je svoju populatnost stekao pomocu uvrnutih "pronalazaka" tipa "kockasti tocak za bicikl" i sl., a najvise se "proslavio" svojim sou programima koje je uzivo drzao u eminentnim americkim hotelima i dvoranama. Narod naprosto hrli na njegov sou, i mladi i stari, pripadnici svih slojeva i klasa, a sou je sledece sadrzine : Galager donosi ko zna koliko kilograma svakojake hrane i pica, koje potom stavlja u razlicite posude, i mesa sa svim i svacim, pa time gadja publiku koja, pokrivena providnim materijalom, naprosto urla od zadovoljsta! Da covek ne poveruje - vidite scenu u kojoj pomenuti covek na nekakav nakovanj stavlja balon pun ko zna kakve tekucine i zatim ga razbija ogrmnim cekicem, razlivajuci sadrzinu po publici, dok ista uzvraca gromoglasnim aplauzom!
Da nije u pitanju poznati sou sirom Amerike, prosecnom gledaocu bi palo na pamet da je grupa ludaka pobegla iz ludnice i zatvorila se ko zna gde, pa sada pravi sta joj pada na pamet. Na zalost, ovo je sasvim uobicajena zabava mladih i starih Amerikanaca, kojom jos jednom pokazuju prave plodove potrosacke civilizacije i hedonisticke etike. Neko ce se zapitati sta ova prica ima veze sa forumom o religiji - ima itekako, jer je hedonizam (pravac u filosofiji, odnosno etici koji za smisao covekovog postojanja uzima zadovoljavanje cula, a to je ujedno i etika modernog, potrosackog zapada) svojevrsna kvazi-religija, kojoj je bog (malim slovima jer je to idol) culna zadovoljstva svake vrste. No hedonizam po pravilu nikada ne ostaje samo na svom definisanom obliku - uvek se na kraju premece u zadovoljavanje podculnih, besmislenih, razvracenih strasti. Pa zar ima ikoga ko moze reci makar jednu rec u prilog ovome sto se radi? I to, pazite, u vreme kada skoro celokupna Zemljina juzna polulopta skapava od gladi, na drugoj hemisferi gde zive sve sami "mirotvorci" i "dusebriznici" se odvijaju orgije, nezapamcene po razvratu i to javno, u vidu drustvene zabave. Krajnja hipokrizija, nezapamcena po intenzitetu i pojavi. Neko ce pomenuti da je tako bilo i u vreme Anticke Grcke i Rimske imperije, kada je hedonizam takodje zahvatio maha. A ne, to nije ni prici - tadasnje plemstvo jeste uzivalo u svim mogucim nasladama, ali nije bilo do te mere izvitopereno, a ovo o cemu je rec danas govori o stanju kompletnog zapadnog drustva po pitanju morala i etike, koji prakticno ne postoje - propagirajuci krajnju slobodu, doslo se do terora nad moralom! Ono sto najvise iritira je da se to radi u zemlji ciji predsednik na kraju svakog govora pominje "God bless America (Neka Bog blagoslovi Ameriku - prev.)", u zemlji na cijim novcanicama stoji "In God we trust (u Boga verujemo - prev.)". Da li ima veceg licemerja od ovog? U Svetom Pismui pise : "Prilazi mi narod ovaj i postuje me usnama, a srce mu je daleko od Mene" - ima li vece potvrde prorokovih reci od ove? Kao sto rece jednom jedan poznati teolog : "Kada coveku uzmes pravog Boga, on stvara lazne". Tako je i sa ovim ljudima - odvojeni od izvora vode zive, oni nalaze svakojake bare i barustine gde bi utolili svoju zedj, a ona postaje sve veca. Svestan svoje praznine, a opet nespreman da je popuni sa pravim sadrzajem, zapadni covek pronalazi sve same lazi i obmane, tonuci u zivi pesak sve dublje i dublje. Neka bi Gospod Bog bio u pomoc i njima da se iz tog mraka izvuku, a i nama da u taj mrak ne upadnemo.
Za kraj, navescu nesto sto je jednom prilikom je rekao Mahatma Gandi, poznati indijski vodja : "O Hriste, Indija bi odavno bila Tvoja da nije hriscana.". Eto, ovaj primer nam o tome najvise govori, a najgore od svega je to sto mnogi pricaju o nekakvom "blazenom zapadu"...
Svako dobro i neka vas Gospod cuva od svake obmane
Oliver
|
01.01.2003. 000000 19:16 |
odgovor sa citatom
|
olga_V Siva eminencija
(5.48/10)

Član od: 20.12.2002. Ukupno poruka: 7 info
|
Pozdrav Svima,
Ja se ne slazem sa postom "Propast zapadnog coveka" i mislim da nisu SVI ljudi na zpadu "hedonisti i razvratnici.
Ja zivim na srednjem zapadu Sjedinjenih Americkih Drzava, poznatom po religioznosti i po tome prozvan "Bible Belt" (Pojas Biblije).
Ova zemlja ima populaciju od 265 miliona ljudi, razlicitih religijskih verovanja, etnickog porekla, obrazovanja i shvatanja uopste.
Veoma moguce da se u tako velikom broju ljudi moze naci i grupa niskih moralnih i etickih standarda,
ali daleko od toga da takva grupa moze da predstvalja celu jednu zemlju.
Naravno, uz sve postovanje autora posta"Propast zapadnog coveka".
Olga
|
07.01.2003. 000000 23:27 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Veoma sam zadovoljan sto se po prvi put javio neko sa suprotnim misljenjem - upravo zbog toga je ovo i forum, a na forumu, bas kao nekada na Atinskom trgu, svi treba da ucestvujemo sa svojim misljenjem. A sada da detaljnije obrazlozim svoj stav, iznesen u mom prethodnom postu, sa naslovom "Propast zapadnog coveka"...
Slazem se sa vama, Olga, da nisu SVI ljudi na zapadu hedonisti. Ni svi ljudi u Sodomu i Gomoru nisu bili - setimo se porodice pravednog Lota, koja je jedina prezivela propast ovih gradova, ogrezlih u grehu. Setimo se i vanbiblijskih primera - uzmimo Sokrata, kao coveka koji je potpuno odudarao od moralno-etickog modela koji je vredeo u njegovo vreme. Na kraju krajeva, i moderna istorija nas uci da nisu svi iz jednog naroda isti, bio taj narod osvajac ili branilac. No nesto je drugo posredi, a to je OPSTI kulturno-eticki model prihvacen kao kakva norma u svakom drustvu i civilizaciji. Eticki deo tog postulata ima svoj oslonac na religijskoj dogmi, pa ce negde biti "oko za oko, zub za zub" (judaizam), kod nekih naroda "ne zini zlo" (budisti), a kod drugih "cini dobro, dobromu se nadaj"(hriscanske populacije, recimo). Ono sto pokusavam da dokazem je da je kompletna zapadna civilizacija za svoj OPSTI, DRUSTVENI model (dakle ne pojedinacni, individualni, koji zavisi od samog coveka) uzela upravo utilitaristicko-hedonisticki model (oslonjen pre svega na moderne filosofske dokrine, Bentamovu, Fojerbahovu, Milovu i slicne) sa osetnim uticajem Niceovog nihilizma, a spolja zaodenuto protestantskom dogmatikom (koju su rimokatolicki apologeti u posalici nazvali : "gresi mnogo, a veruj jos vise", zbog Luterovog ucenja o spasenju iskljucivo verom, o o cemu cu kasnije reci rec-dve) sto se u praksi pokazalo kao tipicno potrosacko ponasanje u opstem pogledu. Naime, verovatno sami znate da u Svetom Pismu pise da "ne rastu na cicku smokve", te da "dobro drvo rod dobar daje". Ja sam u prethodnom postu naveo jedan primer koji je tipican plod kulturnog modela "slobode" (pod navodima, jer je ta i takva sloboda upravo teror nad moralom - potpuna sloboda je moguca samo u apsolutnom dobru) koji je zapadna civilizacija (a pre svega SAD) prihvatila. Ako se detaljnije udubite u problem, uvidecete da takvi "plodovi" ne rastu iz drveta iskrene religioznosti, pogotovo ako se na tu religioznost pozivaju ljudi na najvisim drustvenim instancama.
Ovde postoji jos jedan problem koji nisam pomenuo ranije, a sada cu ga nakratko prouciti. U istoriji sveta postojalo mnogo brutalnih kultova, kakav je kult plemena Azteka ili plemena Meksi, koji su bili upravo oslonjeni na njihovo idolatrijsko verovanje. Naravno, ovim ne zelim da kazem da je religijski nivo zapadanog coveka na tom nivou, to nikako, ali zeleci da izjednaci sve religije, taj model pravi boga po svojim merilima, onako kako mu odgovora - ako postoji, Istina moze biti jedna i samo jedna, sve ostalo su istinice koje pokusavaju da se proguraju sa etiketom istine. Iako postujem sve ostale religije i denominacije, nikako ne mogu da poistovetim lik blagoga Hrista sa likom pijanog Bahusa, zlocudnog Sive ili razbludne Venere. Problem kod zapadnog coveka (kada kazem zapadni covek, mislim na opsti model zapadnog drustva) jeste u pojavi koja se zove "vikend hriscanstvo" (ne mogu da se setim autora ove kovanice), koja se ispoljava kao potpuno sekularno drustvo, za koje je Hristos Alfa i Omega samo u bogosluzbenim prilikama, dok je van hrama drugi svet u kome za Hrista nema mesta. Opet ponavljam, siguran sam da i tamo ima ljudi koji drze cvrsto svoja religijska uverenja, ma koja bila, upravo time potvrdjujuci svoj identitet i ne dajuci da ga masina drustvenog sistema srubi do neprepoznatljivosti. To je drugi problem, na koji sam se osvrnuo posto ste pomenuli da tamo postoji veliko versko sarenilo - ja naravno nisam protiv toga, ali mislim da i u verskim slobodama moraju postojati granice, pogotovo kada jedna sloboda atakuje na drugu, kao u slucaju raznih sekti i psevdo-religioznih grupacija sa destruktivnim delovanjem (satanisti, recimo). S tim u vezi, prica se da je prva recenica Medlin Olbrajt prilikom posete Rusiji i ruskom patrijarhu Aleksiju bila : "Verske slobode...", na sta joj je patrijarh naveo primer ubistva nekoliko monaha na Vaskrs od strane coveka sa izopacenim religioznim gledistem. Dokle je to uzelo maha, sve ce vam reci primer sekte Rajlijanaca i kloniranja (mozete i o tome procitati moj istoimeni post o kloniranju i prodiskutovati ga).
Pomenuli ste tzv "Biblijski pojas" - vrlo zanimljivo ime. Voleo bih da se raspitate za jednu stvar : u regionu koji ste naveli, koliko razlicitih hriscanskih denominacija ima? Da bih vam ukazao na sta mislim, reci cu vam da po poslednjem dokumentu UN postoji ravno 23000 (!) razlicitih denominacija koje svaka za sebe tumaci Sveto Pismo i govori da je jedino, istinita i prava. To je plod Luterovog "Sola Scriptura" (licno tumacenje Svetog Pisma, bez ikakvih autoriteta, pa ni Crkve) principa, koji je zapadna civilizacija zdusno prihvatila. Ne znam koliko godina imate, Olga, ali ste verovatno culi za grupu Genesis i pevaca Fila Kolinsa, koji je u jednoj svojoj pesmi iskarikirao tzv. "TV propovednike" (ali, avaj, opravdanim buntom protiv sekularizma, Kolins je odbacio i Hrista - a koliko je takvih, sami Bog zna!), cije se emisije uglavnom zavrsavaju sa ziro-racunom - koliko takvih "spasitelja" tamo ima, to ne zna niko. Zelim da kazem sledece : mala je vajda od kolicine ako nema kakvoce. Ja sam cesto vodio diskusije sa mnogima koji na svoju ruku tumace Sveto Pismo (adventistima, jehovistima i sl.) i svaki je za sebe tvrdio da je njegovo tumacenje ispravno, iako su dijametralno suprotna po nekim pitanjima. To je takodje tekovina zapada, po kojoj postoji znak jednakosti izmedju Crkve koja ima neprekinutu nit od apostolskih vremena i izmedju neke "verske zajednice" koja je nastala najvise pre 150 godina, tako sto je, recimo, neki farmer predvideo da ce Hristos po njegovom "tacnom" proracunu doci za par godina. Negde su posledice takvog tumacenja Svetog Pisma razorne - setite se samo kolektivnog samoubista nekoliko stotina ljudi u sumama Amazonije, koji su bili uvereni da su ispravno postupili, slepo verujuci tumacenju nekog poremecenog uma. A "ako slep slepog vodi, oba ce u jamu pasti". Ja licno na jedan takav relativizam ne mogu da pristanem, pa makar me proglasili netolerantnim i iskljucivim. Summa sumarum : autenticne religije treba staviti na jednu stranu, a sve ostalo na drugu, ma sta politicari govorili o "slobodi".
Da zakljucim svoj odgovor. Problem je dakle sto samo drustvo namece kao svoj eticko-kulturni kod nesto sto nema blage veze sa religijom u svom pravom smislu - tacnije namece svojevrsnu "ovozemaljsku religiju". Siguran sam da i tamo ima dosta ljudi koji ne zele da prihvate taj model kao svoj (posto zivite u SAD, raspitajte se za oca Serafima Rouza, pravoslavnog amerikanca koji je svojim delima duboko potresao sekularni model o kome govorim). Sigurno je da i tamo ima ljudi koji nose svoj krst, ne zeleci da prihvate "hriscanstvo bez Hrista". Na kraju krajeva, ja govorim sa pozicije pravoslavnog hriscanina, a da bi bio potpuno fer, uzimam u obzir i ostale autenticne denominacije (koje su tamo u odnosu na pravoslavlje daleko vecinske) i ostale religije prisutne na tim prostorima (judaizam, islam, budizam...). Iz ovoga jedino iskljucujem destruktivne kultove i sekte, koji nemaju pravo da uzimaju ime religioznosti. Shvatite moj tekst kao licni pogled sa stanovista jednog pravoslavog hriscanina, coveka koji postuje pripadnike svih ostalih religija, ali koji u svakom trenutku zeli da svedoci (ali ne i da namece) upravo svoje, pravoslavno glediste. Nadam se da ste sa mojim odgovorom zadovoljni - trudio sam se da ga sto opsirnije i argumentovanije dam.
Srecan Bozic, svako dobro i mir u Hristu Gospodu vam zelim
Oliver
|
08.01.2003. 000000 11:27 |
odgovor sa citatom
|
Gost Neregistrovan
 IP: 62.193.130.* |
ok je to za zapad, ali lose je to sto smo mi dali sebi pravo da osudjujemo. A sta je sa nama? trebalo bi da sve razumemo i uzdamo se u boga koji zna odgovore i razlog postojanja svega sto culima resorbujemo.
|
06.05.2003. 000000 10:13 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Prvo da naglasim da mi je drago sto se posle duzeg vremena oglasio jos jedan posetilac foruma sa svojim misljenjem, odnosno kritikom - voleo bih jos da znam ime, ali to za diskusiju nije toliko bitno.
Apsolutno se slazem sa tobom da nikome ne treba suditi, no ne slazem se sa misljenjem da greh ne treba razobliciti i na opasnost od njega ukazati - kako ce vojnik na ratistu znati za opasnost ako mu na to ne ukaze izvidnica? A zivot je, prijatelju moj, itekako zestoko popriste borbe, pogotovo za pravoslavne hriscane koji po recima Hristovim treba da budu so svetu. Postavljeno mi je dalje pitanje : "sta sa nama" - pa upravo zbog toga sam i napisao tekst o propasti zapadnog drustva, da mi ne bi gradili kamen temeljac na zivom pesku koji guta sve sto stigne. Tekst dakle shvati i kao upozorenje, ne samo kritiku i razoblicavanje.
Takodje se slazem da u Boga itekako treba da se uzdamo - no daje li nam to za pravo da budemo potpuno pasivni u primanju svega sto se oko nas nalazi? Da su tako rezonovali apostoli, nikada ne bi razoblicili Simona Maga i razne jeretike, cime bi posredno dali za pravo njihovom pogubnom ucenju. Ili potonji Svetitelji - ako ste u mogucnosti, procitajte dela prvih vekova Hriscanstva - to su najvecim delom apologije, odbrane vere, koje su apologeti iznosili ne zbog sebe, vec da bi druge utvrdili u pravoj veri i misli, a da bi razoblicili razna pogubna ucenja i pojave.
I na kraju, da se osvrnem na poslednji deo vaseg teksta, koji se odnosi na reason d'etre (razlog postojanja) - ovde se ne slazem sa tobom, jer zlo u sebi i nema razlog postojanja, nema logosa, ono prakticno ontoloski ne postoji ili tacnije odvojeno je od Istinskog postojanja, istinske egzistencije par ekselans, koja jedino pripada Bogu - dakle, svo zlo u svetu Bog DOPUSTA svojim Promislom, koji je nama cesto nedokuciv, jer zlo cesto premetne u dobro, sto govori o intervenciji i prstu Bozjem u svetu, ali nikako sebi ne smemo dozvoliti misao da je Bozja Volja odlucila da zlo postoji - to bi bio strahovit apsurd, uzimajuci u obzir Bozanske osobine, zar ne?
U svakom slucaju, jos jednom se zahvaljujem za kritiku teksta i ocekujem nastavak polemike. Ovo je poziv i da se ostali ukljuce.
Svako dobro u Hristu Gospodu
Oliver
|
06.05.2003. 000000 22:56 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
"Devijantnost americkih tinejdzera samo odslikava moralno posrnuce americkog drustva danas" - ovo je bio citat govora jednog filmskog kriticara (ili cak producenta, nisam siguran) sa ovogodisnjeg filmskog festivala u Kanu, a isti komentar je prenela RTS na Prvom programu, u emisiji Dnevnik 2. Komentar je prenet (mozda kakvim cudnim promislom svise) odmah posle vesti o kanonizaciji vladike Nikolaja.
Eto, dve paradigme - prva u licnosti episkopa Nikolaja, ovencana slavom i na nebu i na zemlji, posle dobrovoljnog zivotnog Krsta; druga olicena u utilitarno-pragmatskom modelu, koja posle zivota prozetog hedonistickom logikom biva unizena padom. I nemojte pomisliti da osudjujem nekog od te dece o cijem je devijantnom ponasanju rec, oni su zapravo pokusni kunici eksperimenta u kome najneviniji stradaju. Potrebna je prilicna duhovna pronicljivost, da bi se uocila opasnost koja vreba od nacina zivota koji propagira jedno takvo tipicno potrosacko drustvo, a tako nesto ta decica nemaju, pogotovo zato sto su najcesce odvojeni od izvora Istine, Hrista Gospoda, odnosno od Svete Liturgije i zivotvornih Tajni, pre svega Svetog Pricesca. Ovo delom mogu posvedoiti i iz sopstvenog iskustva, jer sam i sam kao adolescent prelazio slicne faze koje su bile neumitna posledica opsteprihvacenog kodeksa medju mladima, kodeksa koji je skrojio neko treci.
Neka bi Gospod Hristos molitvama novokanonizovanog vladike Nikolaja sacuvao srca omladine celog sveta
Svako dobro
Oliver
|
19.05.2003. 000000 20:12 |
odgovor sa citatom
|
svp Administrator

Član od: 05.06.2002. Ukupno poruka: 177 info
|
Mislim da ovaj deo treba malo bolje objasniti. Zar nije malo logicki neispravno reci da "zlo ontoloski ne postoji", ako znamo da ga ima i to previse gde god se okrenemo (ispravi me ako gresim ali ovo je kontradikcija - znaci ontoloski ne postoji jer nije imalo iz cega da nastane ali ipak ga ima???) Da li nam je Bozji Promisao samo "cesto nedokuciv" ili uopste nedokuciv, i sta uopste mozemo podrazumevati pod Bozjim Promislom?
Quote:
|
...
On 2003-05-06 22:56, oliver je napisao:
I na kraju, da se osvrnem na poslednji deo vaseg teksta, koji se odnosi na reason d'etre (razlog postojanja) - ovde se ne slazem sa tobom, jer zlo u sebi i nema razlog postojanja, nema logosa, ono prakticno ontoloski ne postoji ili tacnije odvojeno je od Istinskog postojanja, istinske egzistencije par ekselans, koja jedino pripada Bogu - dakle, svo zlo u svetu Bog DOPUSTA svojim Promislom, koji je nama cesto nedokuciv, jer zlo cesto premetne u dobro, sto govori o intervenciji i prstu Bozjem u svetu, ali nikako sebi ne smemo dozvoliti misao da je Bozja Volja odlucila da zlo postoji - to bi bio strahovit apsurd, uzimajuci u obzir Bozanske osobine, zar ne?
...
|
|
|
19.05.2003. 000000 21:38 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Kada kazem da zlo ontoloski ne postoji odnosno da nema svoju sustinu samo potvrdjujem da Hriscanstvo ne poznaje nikakav dualizam poput recimo persijskog zoroastrizma, koji sve vidi u borbi dva nacela koji postoje odvajkada, dobrog i zlog. Hriscanstvo kao bogootkrivena istina stoji na postulatu da od vecnosti postoji samo Jedno, iskonsko Dobro, Bog, te da mu nista drugo nije savecno, dok sve ostalo - andjeli, demoni, ljudi, ceo svet oko nas - predstavlja tvarni, stvoreni svet cija egzistencija u sustinskom smislu upravo zavisi od Boga, jedine egzistencije par ekselans, odnosno jedinog Apsolutnog, nekontigentnog i samog sebi dovoljnog. U tom slucaju, zlo samo po sebi nema nikakvu sustinu, vec predstavlja dobrovoljno odvajanje od jedine istinske Sustine - dakle, sve sto se odvoji (po daru slobodne volje, koji je prvobitno dat zarad uzdizanja tvarne prirode ka Bogu) od Boga u tom cinu gubi svetlost istinske egzistencije, postaje nebice u sustinskom smislu te reci (opet podvlacim, u sustinskom, a ne u pojavnom, koji svi opazamo kao manifestaciju i ovaplocenje volje odvojene od jedine Istinske Sustine odnosno kao pojavu zla u svetu - a cak i kao takvo, pojavno zlo, zavisi od dopustenja Bozjeg).
Boziji Promisao kao sto mu samo ime kaze predstavlja aktivno promisljanje Bozje o svetu i ljudima, providencijalno vodjenje istorije sveta ka njegovom krajnjem cilju, upravljajuci ili dopustajuci takav tok dogadjaja da uvek ide ka spasenju covekovom, ma kakvog pocetnog kvaliteta ili usmerenja ti dogadjaji u pocetku bili. Pa se tako desava da Bog cak i dopusti neko zlo, da bi ga na kraju iskoristio na nama naduman i nedokuciv nacin, tako da na kraju sve izadje na dobro (opste ili posebno) - najeklatantniji primer je Raspece i Vaskrsenje Sina Bozjeg. Rekao sam da je Bozanski Promisao cesto nedokuciv jer je sam po sebi obavijen velom tajne, no ponekad biva otkrivan Svetim Bozjim ljudima, pa ponesto od tog Promisla mozemo saznati, opet samo ako nam je na spasenje. Tako recimo u knjizi Otkrovenje Jovanovo, na kraju Svetog Pisma, mozemo procitati dogadjaje poslednjih vremenena koji prethode apokalipsi, koji su otkriveni Svetom Jovanu Bogoslovu, ljubljenom uceniku Hristovom, opet radi spasenja i ukrepljenja onih koji budu svedoci tih dogadjaja.
Svako dobro ti zelim, moj ostroumni prijatelju
Oliver
|
20.05.2003. 000000 08:07 |
odgovor sa citatom
|
MARTIN Siva eminencija
(6.36/10)

Član od: 14.11.2002. Ukupno poruka: 352 info
|
Za malo vece produbljivanje teme borbe dobra i zla preporucujm knjigu Elen Vajt - Vekovni sukob (originalan naslov:The great controversy between Christ and Satan,the conflict the ages in the Christian dispensation,by Ellen G. White).
"U knjizi se mogu naci odgovori na mnoga pitanja koja ocajnicki zabrinjavaju ljude u ovom veku sve zloslutnijih tenzija.Otkrivajuci prvobitni Bozji plan za ljudski rod,autor u ovoj knjizi potresno opisuje ne samo dogadjaje u proslosti-u burnim vekovima hriscaske ere,nego isto tako i danasnje zakulisno nastojanje,sakriveno iza paravana svetske politike,da se postepenim,ali sistematskim ogranicavanjem ukine sloboda licnosti,sloboda savesti i veroispovesti,to neotudjivo i Bogom dano pravo svakog coveka rodjenog na ovom svetu'.(izvod iz recenzije).
Knjiga je prevedena na pedeset jezika,i stekla je veliku popularnost u svetu.Moze se naci u Gradskoj biblioteci Beograda(postoji nekoliko primeraka).
Pozdrav od
Rajka
|
20.05.2003. 000000 10:02 |
odgovor sa citatom
|
Tina Siva eminencija
(4.33/10)

Član od: 08.03.2003. Ukupno poruka: 1 info
|
Da bi pricali o Zapadu, morate prvo znati kako je tamo i kako se tamo zivi!!!
A ne odmah poceti sa kritikama, ali dobro, to je mentalitet nasih ljudi, UVEK SPREMNI ZA KRITIKU
|
20.05.2003. 000000 10:48 |
odgovor sa citatom
|
svp Administrator

Član od: 05.06.2002. Ukupno poruka: 177 info
|
Trebalo bi malo pazljivije da citas - jer niti mi kritikujemo celokupno zapadno drustvo niti se mozemo podvesti pod bilo kakav mentalitet. Ako mi dozvole ostali ucesnici diskusije, reci cu da smo mi ljudi sposobni da misle svojom glavom. A kako se zivi na zapadu to mi vrlo dobro znamo i zato i pokusavamo da ukazemo na probleme koji tamo postoje da se ne bi ponavljali i ovde.
Quote:
|
On 2003-05-20 10:48, Tina je napisao:
Da bi pricali o Zapadu, morate prvo znati kako je tamo i kako se tamo zivi!!!
A ne odmah poceti sa kritikama, ali dobro, to je mentalitet nasih ljudi, UVEK SPREMNI ZA KRITIKU
|
|
|
20.05.2003. 000000 11:11 |
odgovor sa citatom
|
MARTIN Siva eminencija
(6.36/10)

|
Da se razumemo,nemam nista protiv Zapada,samo zelim da nas ostave na miru i da se malo bave svojim problemima,nista vise.Znam da obican covek,kako na zapadu,tako i kod nas nema mnogo uticaja na ono sto rade vlade njihovih zemalja,ali me nervira to konstantno mesanje u licne stvari drugih ljudi(citaj: drugih zemalja).Nije mi jasno da neko moze da ima toliku potrebu da non stop izigrava dezurnog svetskog policajca,da uvodi neki " svoj red' i stalno ponizava druge.Pa ljudi,kako biste se vi osecali da vam neko iz cista mira upadne u kucu i kaze:"Slusajte,od danas ce ovaj dvosed da stoji ovde,a ne tamo gde si ga ti stavio.Bas me briga sto ce da ti zakrci vrata i sto neces moci da izadjes napolje,ja sam tako odlucio.TV moze da se gleda samo sat dnevno,i to kad ja kazem,i ona emisija koja se meni svidja.Nema spavanja u krevetu,vec na podu,i to samo 2 sata...Danas nema rucka,kaznjen si sto ne slusas 'starijeg'....itd."(malo sam iskarikirao neke stvari,ali zaista je tako).I tako,ovo ne mozes,a ono ti je zabranjeno...Mozda sam malo konzervativan,ali se vodim onom:"Zivi i pusti druge da zive".
Znate li koliko traje sukob Engleza sa Sevenim Ircima?Ili mozda Spanaca sa Baskima?Francuza sa Korzikancima?Nikom nista.A kada se potpuno ista stvar desi kod nas,i kada hocemo da zastitimo svoju drzavu i svoju vekovnu teritoriju sa koje smo potekli,onda je to "krsenje ljudskih prava",i odmah krecu "dezurni svetski pozornici" da ispravljaju "Krive Drine".Zasto da jedan mali narod nema pravo da uredjuje stvari u "svojoj kuci" na svoj nacin i da organizuje svoj zivot kako mu odgovara?Zar to nije krsenje ljudskih prava(u pravom smislu te reci)?
pozdrav od
Rajka
|
20.05.2003. 000000 11:18 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
ZA MARTINA
Sto se Eleni Vajt tice, oprez, posto je ona pripadala adventistickom pokretu, koji je osnovao farmer Miler pocetkom 19. veka, poznat po tome sto je nekoliko puta "prorekao" smak sveta u svoje vreme, zbog cega je bilo cak i manjih drustvenih nemira.
Dakle, ne preporucujem njene knjige, iako je Martin sigurno imao najbolje namere sa datom preporukom. Sto se pravoslavne literature na ovu tematiku tice, pogledajte u knjizari Atos, na Terazijama (Nusiceva
Svako dobro
Oliver
|
20.05.2003. 000000 13:32 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
ZA TINU
Da ne bih ponovio sasvim korektan odgovor koji je SVP dao, dodacu samo jos da zeljno iscekujem Vase misljenje, odnosno konkretan stav povodom nacina zivljenja na zapadu. Voleo bih da cujem od Vas sta je to sto coveka moza da ispuni takvim nacinom zivljenja, te da nam ukazete na Vasu percepciju celog problema, da bi nasa diskusija imala smisla.
Svako dobro
Oliver
|
20.05.2003. 000000 13:38 |
odgovor sa citatom
|
MARTIN Siva eminencija
(6.36/10)

|
Zaista nisam imao nikakvu losu nameru kada sam preporucio knjigu Elen Vajt,jer su mi se neki njeni delovi ucinili veoma zanimljivim(narocito deo o Martinu Luteru i Reformaciji).Nisam znao da je autor knjige pripadnik adventistickog reda,tako da se ovom prilikom izvinjavam svim posetiocima foruma zbog lose preporuke koju sam dao.Nadam se da mi necete uzeti za zlo,jer zaista nisam mogao da napravim neku razliku izmedju knjige gore pomenutog autora i nekih drugih knjiga na tu temu koje sam ranije citao.Jos jednom moje veliko izvinjenje zbog greske koju sam napravio.
pozdrav
Rajko
|
21.05.2003. 000000 10:59 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Quote:
|
On 2003-05-21 10:59, MARTIN je napisao:
Zaista nisam imao nikakvu losu nameru kada sam preporucio knjigu Elen Vajt,jer su mi se neki njeni delovi ucinili veoma zanimljivim(narocito deo o Martinu Luteru i Reformaciji).Nisam znao da je autor knjige pripadnik adventistickog reda,tako da se ovom prilikom izvinjavam svim posetiocima foruma zbog lose preporuke koju sam dao.Nadam se da mi necete uzeti za zlo,jer zaista nisam mogao da napravim neku razliku izmedju knjige gore pomenutog autora i nekih drugih knjiga na tu temu koje sam ranije citao.Jos jednom moje veliko izvinjenje zbog greske koju sam napravio.
pozdrav
Rajko
|
|
Sto se mene licno tice, ja sam od pocetka bio uveren da nisi znao o cemu je rec, te da si imao najbolju nameru - toliko je toga kod nas pristuno, da cak i neki neupuceniji bogoslovi ne znaju ko su mnogi od pisaca dela koja se cesto navode kao pravoslavna ili njoj bliska literatura.
Pozdrav prijatelju
Oliver
|
21.05.2003. 000000 14:09 |
odgovor sa citatom
|
ivan Administrator

Član od: 05.06.2002. Ukupno poruka: 231 info
|
Automatska poruka: Tema je zaključana jer je period neaktivnosti veći od 5 meseci.
|
21.10.2003. 000000 14:09 |
| |