Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Religija
Moderator: Coachenko

Nova Varos Online Forum Index >> Religija >> Islam i hrišćanstvo

Idi na stranu ( 1 | 2 | 3 | 4 sledece strane >> )
Autor Islam i hrišćanstvo
AdisGogalic
Drug clan
(2.08/10)

Član od: 28.01.2006.
Ukupno poruka: 7

info
Ako ima zainteresovanih osoba da diskutuju o ovj temi neka se prijave,ali unapred molim da diskusija bude u jednom tolerantnom duhu a ne u omalovazanju i jedne i druge religije.

[ Poruku promenio AdisGogalic dana 31-01-2006 ]
 31.01.2006. u 16:39 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Ako cemo vec o tolerantnom tonu, onda obe religije (naslov teme) treba pisati velikim slovom (no dopustam da je previd, a ne provokacija).
Mene recimo zanima kako Islam gleda na glavni covekov problem (i glavni problem uopste) - problem smrti. Napisi nesto, pa cu se ja osvrnuti sa stanovista Istocne Crkve.

Pozdrav
Oliver
 31.01.2006. u 18:41 odgovor sa citatom  
brat
Uzgajivac nojeva
(1.42/10)

Član od: 01.02.2006.
Ukupno poruka: 63

info

Verovatno mu je ovo "hriscanstvo" malim slovima bila slucajna omaska.Ne treba mu zameriti.Ti si veliki hriscanin i treba da prastas i da ne nastupas vehabijski kao oni.Mene interesuje kakav je njihov odnos(mislim na vehabije)prema braci Srbima?
 01.02.2006. u 17:28 odgovor sa citatom  
Coachenko
Moderator

Član od: 29.12.2006.
Ukupno poruka: 549

info
Da se utuvi i upamti jednom zasvagda:

Iz knjige BOŽANSTVA I MITSKE LIČNOSTI SVETA(Rečnik neklasičnih mitova):

Citat:
Alah (al-Ilh, 'LH )

Bog-demijurg u drevnoj arabljanskoj i starojemenskoj mitologiji. U njegovim funkcijama, i obredima vezanim za njega, može se prepoznati bog neba i kiše, sličan Hubalu. Nije moguće pouzdano reći da li je ovo božanstvo bilo vrhovno i jedinstveno. Po svoj prilici je na prostranom Arabljanskom poluostrvu postojalo više nezavisnih božanstava istog imena i sličnih osobina. Alah je bio u Meki posebno poštovan, što je, verovatno, iskoristio prorok Muhamed kada je monoteističkog Boga takođe nazvao imenom Alah. Sasvim je moguće da je Alah, sinkretizujući vremenom svojstva drugih, muških bogova postao vrhovni bog još u preislamskom dobu. Jer taj naziv je, nesumnjivo, drevan i zatiče se - nevokalizovan i ispisan suglasnicima HLH - još na starim južnoarabljanskim i jemenskim zapisima pre n. e.

Drugim recima, Muhamed je odabrao najpopularnijeg sa top-liste preislamskih paganskih bogova i zadrzao mu ime da bi se lakse opelcerio medj' rajom. Slicno su radili i zapadni hriscanski misonari medju prehriscanskim paganima kada su, primera radi, na baltickom ostrvu Rigenu gde je sve do XII veka postojala nesalomiva tvrdjava slovenskog paganizma umesto vrhovnog boznastva Svetog Vida podmetali hriscanskog sveca Svetog Vita (Sanctus Vitus). Pored toga, Prophet je svog imaginarnog Frankenstajna eklekticki nasminkao proverenim biblijskim i judejskim motivima i jednog takvog goropadnog i svemocnog despota pustio u primitivni arpaski svet kao sredstvo straha i zauzdavanja. Ostale paganske konkurentske idole je unistio ognjem i macem a svog imaginary frienda proglasio za vrhovnog i jedinog boga, prvo u Meki gde pocinje svoju "verovesnicku" karijeru a onda i u celoj Arabiji. Zaista su bili u pravu i pesnik Lamartin i Karlajl kad su ustvrdili da se po kolicini sredstava i postignutom cilju sa drzavno-politickim genijem Muhameda niko u istoriji ne da uporediti. Taj genijalni pljackas pustinjskih karavana uzdigao se do osnivaca jedne od najvecih svetskih imperija utemeljene na obmani i dan-danas suvereno vlada nad preko milijardu dusa. Osnovna zabluda islama lezi u tome sto nije Muhamed Allahov Poslanik nego je bas suprotno: Muhamed je taj koji je poslao Allaha medju ljude i tom vestom zamenom uloga zanavek je dao na snazi vlastitom cilju. Najplasticnije je to objasnio grande Makijaveli u svojim Discorso:

I zaista, nikad nitko nije narodu donosio osobite zakone, a da se nije utjecao u Bogu, jer inace ne bi bili prihvaceni, buduci da mudar covjek poznaje mnoge dobrobiti sto ne sadrze ocite razloge koji bi druge mogli uvjeriti. Stoga se pametni ljudi koji tu teskocu zele otkloniti utjecu u Bogu. Tako su ucinili i Likurg, i Solon, i mnogi drugi koji su imali isti cilj... Jer, gdje nema straha bozjeg tu vladavina mora ili propasti, ili valja da je podrzava strah od vladara koji nadoknadjuje nedostatak religije. A kako vladar ne zivi dugo, i vladavina uzmanjka sa pomanjakanjem njegove vrline. Zbog toga vladavine sto ovise o vrlini pojedinca kraktko traju, jer njegova vrlina prestaje sa njegovim zivotom...

06.08.2008. u 17:17 odgovor sa citatom  
Fox
Siva eminencija
(4.16/10)

Član od: 12.12.2003.
Ukupno poruka: 54

info
S' tobom vlada neka sekta...
 06.08.2008. u 18:35 odgovor sa citatom  
YoYo
Persona
(1.88/10)

Član od: 05.04.2007.
Ukupno poruka: 309

info
Poznavanje ovakvih stvari i cinjenica ne znaci pripadnost sekti, nego obrazovanje, tj. zelja da se sazna nesto vise o svojoj ili nekoj drugoj religiji...
 06.08.2008. u 20:03 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

Član od: 22.01.2006.
Ukupno poruka: 3526

info
A da bi razumeo drugu religiju mora da razume prvenstveno svoju.
Oli, sa tobom bih razgovarao na privatno o temi "Satanizam", imam jedno misljenje pa me zanima koliko tacnosti sadrzi.

Pozdrav.
 07.08.2008. u 21:58 odgovor sa citatom  
Brain
Drug clan
(2.94/10)

Član od: 24.01.2007.
Ukupno poruka: 964

info
Citat:

Dana 2008-08-06 18:35, Fox je napisao:
S' tobom vlada neka sekta...

Verovao ti ili ne (a verovatno ne verujes), to ti je zaista tako. Nije Bog stvorio coveka, vec je covek stvorio Boga.
 08.08.2008. u 00:02 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

Član od: 19.12.2005.
Ukupno poruka: 909

info
Brain, kako je to covek stvorio Boga?
 08.08.2008. u 09:03 odgovor sa citatom  
Fox
Siva eminencija
(4.16/10)

Član od: 12.12.2003.
Ukupno poruka: 54

info
E ode ovo u nedogled...
To je samo fraza iz razgovora Stojanove žene i njihovog porodičnog telefonskog neprijatelja...
S tobom vlada neka sekta...
 08.08.2008. u 10:27 odgovor sa citatom  
Konvertor

Član od: 07.07.2008.
Ukupno poruka: 8

info
"A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je necista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one neciste.'" (Biblija, Levitski zakon 11:7,

Po Kur'anu.... "Zabranjuje vam se strv i krv i svinjsko meso…" (5:3) "Zabrana svinjetine seže daleko u prošlost. Poganim su svinje smatrali Fenicani, Etiopljani, Stari Egipcani, a za jevreje je svinjsko meso odvratno, svinja je simbol prljavštine i nevaljalog.

U Tewratu (Tori) svinjsko meso se zabranjuje u Levitskom zakoniku (11:7, i u Ponovljenom zakonu (14:8,12). Sve što važi za jevreje na osnovu Tore, isto važi i za kršcane na osnovu Evandjelja. Sve što uci Stari zavjet, ucio je i Isus Krist. On jasnim rijecima kaže da se zakoni Starog zavjeta moraju poštovati bez ikakve izmjene: “Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i proroke. Ne doðoh da ih ukinem, veæ da ih ostvarim.” (Matej, 5:17,19).

Zanima me misljenje vernika pravoslavaca o ovome....

08.08.2008. u 11:29 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

Član od: 22.01.2006.
Ukupno poruka: 3526

info

@Brain reche: Verovao ti ili ne (a verovatno ne verujes), to ti je zaista tako. Nije Bog stvorio coveka, vec je covek stvorio Boga.

Svaka cast. Jos jednom dodajem: Covek se moli bogu samo kada mu je potrebno da mu ucini cudo, dok su za obicne stvari potrebni sami ljudi.

Razumem da nam hramovi ne trebaju da bi verovali i klanjali se tvorcu. To je opet deo tradicije u koju covek veruje od davnih vremena. Apsolutnu nadu polaze u Boga.

[ Poruku promenio Sablja dana 08-08-2008 ]
 08.08.2008. u 12:53 odgovor sa citatom  
Dragomir
Drug clan
(5.58/10)

Član od: 28.08.2006.
Ukupno poruka: 87

info
Citat:

Dana 2008-08-08 11:29, Konvertor je napisao:
"A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je necista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one neciste.'" (Biblija, Levitski zakon 11:7,

Po Kur'anu.... "Zabranjuje vam se strv i krv i svinjsko meso…" (5:3) "Zabrana svinjetine seže daleko u prošlost. Poganim su svinje smatrali Fenicani, Etiopljani, Stari Egipcani, a za jevreje je svinjsko meso odvratno, svinja je simbol prljavštine i nevaljalog.

U Tewratu (Tori) svinjsko meso se zabranjuje u Levitskom zakoniku (11:7, i u Ponovljenom zakonu (14:8,12). Sve što važi za jevreje na osnovu Tore, isto važi i za kršcane na osnovu Evandjelja. Sve što uci Stari zavjet, ucio je i Isus Krist. On jasnim rijecima kaže da se zakoni Starog zavjeta moraju poštovati bez ikakve izmjene: “Nemojte misliti da sam došao ukinuti Zakon i proroke. Ne doðoh da ih ukinem, veæ da ih ostvarim.” (Matej, 5:17,19).
Zanima me misljenje vernika pravoslavaca o ovome....

Истина је што сте Ви написали (цитирали). Хвала на одличном поређењу.
 08.08.2008. u 16:27 odgovor sa citatom  
Coachenko
Moderator

info
Brain, upravo tako. Sve tradicionalne predstave o bogu stvorili su ljudi. I ustanak protiv takvog boga je dozvoljen. Medjutim, moj licni ustanak protiv boga ne ide u pravcu dokazivanja da bog ne postoji, nema ateisticki predznak. Ako boga nema covek je apsolutno zavisno stvorenje, od prirode, od drustva, od drzave, od sveta. Ako Bog postoji, onda je covek duhovno nezavisno stvorenje i njegov odnos prema bogu se ne odredjuje kao zavisnost covekova, vec kao njegova sloboda. Odnos izmedju boga i coveka ima pecet uzajamnosti: Ja znam da bez mene Bog ne moze ziveti ni jedan trenutak i ako budem sveden na nista - On ce se, nuzno, morati - lisiti duha U predstavama sociomorfne teologije, gde je odnos izmedju coveka i boga izrazen kroz socijalne kategorije, ovo su tesko pojmljive ideje. Ne bi bio red da na ovoj temi ne progovorim nesto i o hriscanstvu da se moji stavovi prema islamu ne bi protumacili kao mrznja. Umesto nekog svog socinjenija ostavicu nekoliko pogleda Nikolaj Berdjajeva iz njegovog autobiografskog spisa "Samospoznaja" koje sam usvojio kao bliske svojima.

Citat:
Cesto mi je padalo napamet da bi istorija izgledala sasvim drugacije da su ljudi iz crkve, u doba kada je hriscansko covecanstvo verovalo u uzase paklenih muka, pretili iskljucivanjem, lisavanjem pricesca, pogibelji i vecitim mukama onim koji su se rukovodili voljom ka moci i vlasti, ka bogatstvu i eksploataciji bliznjih svojih. Umesto toga, oni su pretili paklenim mukama uglavnom za jeresi, za skretanja od doktrine, za nepriznavanje crkvene hijerarhije i za drugostepene grehe koji su bili proglaseni za smrtne, ponekad cak i za sitnice koje su bile lisene bilo kakvog znacaja. To je imalo sudbonosne posledice po istoriju hriscanskog sveta.Sama ideja vecitih paklenih muka, medjutim, odvratna i sadisticka, ali predstavljajuci slozeni filozofski problem, u sustini je lisavala bilo kakve vrednosti duhovni i moralni zivot covekov. Ona pretvara zivot u sudski prces koji preti vecitom robijom. Ta ideja ispoljava ono najmracnije u covekovoj podsvesti. Odvratna je, uzgred budi receno, svaka ontologija pakla. U mom odnosu prema hriscanstvu delio sam ljude na pristalice i protivnike pakla. Time se odredjivala moja ocena hriscana. Ubedjen sam da su pristalice pakla ljudi koji ga zele, razumljivo - za druge. Hriscani su veoma cesto bili najrafinovaniji sadisti... Nikada nisam mogao da dopustim da Bog ima manje saucesca i sazaljenja od mene, stvorenja nesavrsenog i gresnog...

Citat:
Za mene je najneprihvatljivije osecanje Boga kao sile, kao svemoci i vlasti. Bog nema nikakvu vlast, On ima mnogo manje vlasti od obicnog policajca. Kategorija vlasti i moci je socijalisticka, ona se odnosi samo na religiju kao socijalnu pojavu, ona predstavlja proizvod socijalnih uticaja. Bog ne poseduje vlast, jer se na Njega ne moze preneti tako nisko nacelo kao sto je vlast. Na Boga se ne moze primeniti ni jedan pojam sa socijalnim poreklom. Drzava predstavlja dosta nisku pojavu svetske realnosti i nista, sto bi licilo na drzavno, ne moze se preneti na odnose izmedju Boga i coveka i sveta. Na Boga i bozanski zivot se ne mogu preneti odnosi vlasti. U pravom duhovnom iskustvu nema odnosa izmedju gospodara i roba. Ovde se istina nalazi u celosti u apofaticnoj teologiji. Katafaticna teologija se nalazi u vlasti drustvenih uticaja. Licno vidim ciscenje i oslobodjenje hriscanske svesti od sociomorfizma kao izuzetno vazan zadatak hriscanske filozofije. Teologija se nalazi u vlasti sociomorfizma, ona vidi Boga u kategorijama drustvenih odnosa vlasti. I to se posebno odnosi na teolosku misao o Bogu-Ocu, o Bogu kao Tvorcu sveta. Uvek sam jace osecao Boga-Sina, Hrista, "bogocoveka", Boga covecnog no Boga-silu, Boga Tvorca. To je i znaciilo da mi se misao o Bogu-Ocu, Tvorcu sveta cinila najzarazenijom i izopacenom kosmomorfizom i sociomorfizom... Cisti monoteizam ne moze biti prihvacen i on predstavlja poslednju formu idolopoklonstva.

Citat:
...Pri tome je potrebno reci da nikada nisam gajio nekakvu posebnu ljubav prema Apokalipsi i da nikada nisam posedovao nekakvu sklonost za njeno tumacenje. U apokaliptickoj literaturi, pocev od knjige Enoha, odbijala me je osvetnicka eshatologija, reska podela ljudi na dobre i zle, kao i surovo raspravljanje sa zlim i nevernima. Taj element osvetnicke eshatologije - izuzetno je jak u knjizi Enohovoj, on postoji i u hriscanskoj Apokalipsi, on postoji i kod blazenog Avgustina, kod Kalvina i kod mnogih drugih. Element sadizma zauzima istaknuto mesto u istoriji religije, on je jak i u istoriji hriscanstva. On se moze pronaci u psalmima, on je usao i u sistem ortodoksnog bogoslovlja. Samo je Origen bio u potpunosti oslobodjen sadistickog elementa, zbog cega su ga predstavnici ortodoksnog sadizma i osudili. Potvrda covecnosti hriscanstva izaziva pravu mrznju kod onih mnogobrojnih hriscana, koji smatraju da je surovost osnovna odlika ortodoksnosti. Idem dalje, i sklon sam da mislim da u jeziku jevandjelja postoji ljudska ogranicenost, da postoji prelamanje bozanske svetslosti u ljudskoj pomrcini, u surovosti covekovoj... Za moje religijsko osecanje i svet neprihvatljivi su kako oni elemnti jevandjelja koji nose sudski kazneni karakter, tako i oni koji zastrasuju paklom.

08.08.2008. u 20:13 odgovor sa citatom  
Coachenko
Moderator

info
Ima jedno mesto u "Samospoznaji" gde Berdjajev govori kako je oduvek gajio antipatije prema klerikalizmu i da su u njegovo vreme u Rusiji narocito bile popularne knjige ruskog monaha Teofana Zatvornika u kome je prepoznao veliko nazadnjastvo i mracnjastvo. Razmisljajuci da li je u srpskom pravoslavlju postojala neka takva figura koja je bila prihvacena u narodu a ciji su lik i delo u sustini nosili pecat velikog nazadnjastva zakljucio sam da taj epitet najvise pristaje episkopu Nikolaju Velimirovicu. Ne mislim kao neki da se nesto tako za Nikolaja moze reci zato sto je on bio hitlerovac, ljoticevac ili mason, jer kada bi mu pripisali takve atribute nuzno bismo morali da mu dodelimo i neke druge koji su u suprotnosti sa prethodnima. Nije Nikolaj gajio ideolosko-politicku bliskost ni prema Hitleru, ni prema Ljoticu, jos manje dokaza ima da je bio mason, ali sa cisto hriscanskog stanovista Nikolajava teologija nosi predznak iskljucivog nacionalnog autizma. Osecaj koji obuzme coveka dok cita Nikolajeva dele ponajmenje je hriscanski. Ima tu neke neprimerene strogosti, autoritarizma, ponekad militantne terminologije sa osloncem na Bibliju, osecaja fatumskog potcinjavanja visoj sili, za jednog revnosnog hriscanina previse ideolosko-politickog pamfletizma. Zatim pogubne i sludjujuce mitologizacije nacionalne istorije, manihejskih i iskrivljenih predstava stvarnosti, neprosvecenih pogleda na flozofiju i nauku. Za Srbiju i pravoslavlje uopste, rekao bih, da su licnosti poput Nikolaja Velimirovica vise usud nego blagodat i kao duhovnici i kao nacionalni ideolozi. Njegova kanonizacija za sveca samo je jedan od promasenih poteza SPC za poslednjih vek do dva.

08.08.2008. u 20:14 odgovor sa citatom  
enis-ljacga-new
Drug clan
(3.3/10)

Član od: 01.12.2005.
Ukupno poruka: 294

info
gle ovog pametnjakovica opet,pet dana zatisje pa najavljuje buru sa namerom da ne ujeda muslimane.sad ne znamo jeli al-llh,lh ,demijurg ili alah ,al ga i ti iskrsti.utuvi i ti vec jednom u tu pametnu glavu da alah nije nikakvo ime boga vec prevedeno sa arapskog na srpski znaci bog.ne, ti si krasan momak mozda ti napravis jos nekog boga
 08.08.2008. u 23:59 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

info
Brain, jos uvek nisi odgovorila kako je to covek napravio Boga? nemoj pogresno da svatis, samo me zanima?
 09.08.2008. u 05:29 odgovor sa citatom  
izvidjac
Moderator

info
Brain jos neka pitanja za tebe:
sta je za tebe Bog?
sta je za tebe covek?
sta je za tebe stvaranje?
 09.08.2008. u 07:20 odgovor sa citatom  
Coachenko
Moderator

info
'Ah, vidi de ovog prekookeanskog ve'abiju, hteo bi prosvetljujce da deluje na zabludelo celjade sto ne vidi ocigledne dokaze stvaranja premudrog Allaha. Ako mi je ista odvratno to ste vi nadrivernici svih boja, bez obzira na religijsko opredeljenje, kada uz boga redovno spominjete stvaranje, kreacionizam, kad u prokletom pitanju sta je bog trazite neku skrivenu istinu i samo na osnovu cinjenice da niko ne moze reci sta je bog pa ni vi na taj nacin hocete da pokazete kako taj neko zapravo ne zna o cemu prica. Osim sto su postavljena pitanja promasena, posve su i nepotrebna posto je devojka rekla sta je za nju bog: Ljudska imaginacija namenjena za kontrolu jednih ljudi nad drugima. Ja sam rekao u osloncu na Berdjajeva da za mene bog svakako nije nista od onoga sto nude tradicionalne religije, da bog sigurno ne moze biti ono sto ljudi misle da jeste. Zato ti pruzi neko svoje objasnjenje ili alternativu a ne da izigravas islednika.

09.08.2008. u 11:27 odgovor sa citatom  
Coachenko
Moderator

info
Jos jedno dobro zapazanje:

Citat:
U meni je sazrevao ustanak protiv nekih strana pravoslavlja, protiv stanja u kome se nalazila pravoslavna crkva, protiv opskurantizma, hijerarhije, protiv sinodalnog ropstva.Zapanjuje me i zapanjivalo me je sa kakvom lakocom potvrdjuju ljudi ono sto uopste ne odgovara stvarnosti, toj prezrenoj empiriskoj stvarnosti.(Izvidjac, razmisli malo o ovome). Kaze se, naprimer, da je crkva raj na zemlji. Odgovara li to neprilicnoj crkvenoj stvarnosti? Pre bi se moglo reci da je crkva zemlja na nebu.

I zaista, toliko toga bi se moglo upisati u inventar greha pravoslavne crkve da to samo krajnje zatupljen covek ne bi mogao da potvrdi. Gledam ovih dana reprizu ove prapotopske ****je o Vuku Karadzicu i u jednoj epizodi dolazi Dositej, prvi put u Srbiju donosi dzak krompira govoreci kako ce pored oruzja i krompir spasiti Srbiju. U to se javlja jedan pop, krsti se i kaze kako je to djavolje seme i da to ne treba jesti. To je, nazalost, istinit dogadjaj s pocetka devetnaestog veka koji govori o neprosvecenosti, primitivizmu i neznanju duhovnih poglavara Srbije tog vremena. Jos vise je tragicno sto takve jake struje u SPC i Srbiji i danas postoje. Recimo, veleumni urednici casopisa "Dveri" odstampaju broj sa infantilnim naslovom "Od Dositeja do DOS-a" i onako krajnje nazadno, crkvenjacki opale po Dositeju koji je u stvari bio najnapredniji intelektualac Srbije tog vremena i koji je u ucmalu srpsku spahijsko-dahijsku zabokrecinu uneo jedan novi duh, nova znanja i jedan novi pogled na svet. Pravoslavlje ne samo sto je, veli Berdjajev, posvetilo samodrzavlje, ne samo sto se molilo po crkvama za apsolutnu drzavnost, nego se i pokoravlo imperijalizmu, priznalo cara za poglavara crkve, nacinilo od drzavnog samodrzavlja malte ne religijsku dogmu i otrovalo svest naroda. Na sve nepravde rezima pravoslavna crkva je najcesce cutala ili cak opravdaval pogrome i zverstva vlasti, imenom Hristovim u licu njenih bestidnih episkopa. Oficijelni sluzitelji crkve, savremeni kknjizevnici i fariseji, kaze jos Berdjajev, oni koji blagosiljaju zlocine ovog sveta ako se vrse u ime onih sto vlast imaju, svi ti mali inkvizitori, sledbenici Velikog Inkvizitora, odstupili su od Hrista u srcu svom vec uveliko.

Neke "aveti civilizacije" kako ih naziva pocivsi Nikolaj Velimirovic bile su mnoglo blize Hristu, nego njegovi parohijani, episkopi i svestenosluzitelji.
 09.08.2008. u 13:41 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( 1 | 2 | 3 | 4 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.161 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.