Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Religija
Moderator: Coachenko

Nova Varos Online Forum Index >> Religija >> Велики пост

Autor Велики пост
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Православним хришћанима који су присутни на овом форуму желим срећан почетак Часног поста, уз наду да ћемо празник Васкрсења Господњег дочекати са духовним стањем достојним имена хришћанског.

Поздрав
Оливер
 05.03.2006. u 21:39 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

Član od: 22.01.2006.
Ukupno poruka: 3526

info
Olivere druze, hvala ti...ali imam jedno pitanjce, zasto se ova tema tek Sad pojavila, bas predamnom kao da je zelela da je jasno vidim...mora da je Bozja volja...ako nije onda Cudni su pitevi Gospodnji -.-
 06.03.2006. u 01:48 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

Član od: 22.01.2006.
Ukupno poruka: 3526

info
Zanimljivo je to sto se popela na vrh liste medju temama cak i ako je imala o (nula) postova...
 06.03.2006. u 01:51 odgovor sa citatom  
ivan
Administrator

Član od: 05.06.2002.
Ukupno poruka: 228

info
Da si malo razmislio video bi da su teme sortirane po vremenu poslednje poruke u temi. Tako se teme sa najsvezijom porukom pojavljuju prve u listi. Takodje, ova tema, kada je oliver napisao svoj post, nije imala 0 (nula) postova nego 0 (nula) odgovora.
 06.03.2006. u 01:57 odgovor sa citatom  
Head
Spam king
(5.23/10)

Član od: 16.02.2006.
Ukupno poruka: 1394

info
Ne pratim bash crkvene kalendare tako da nebi ni znao da ti je taj veliki post,ali u svakom sluchaju lepo je "na pamet" uchiti takve stvari kao shto su citati iz biblije,crk. kalendari i sl.
 06.03.2006. u 02:33 odgovor sa citatom  
despotbg
Drug clan
(2.34/10)

Član od: 13.12.2005.
Ukupno poruka: 9

info
ja sam srbin ali mi se ovo čestitanje uvek više čini kao versko prepucavanje i veličanje svoje vere, naravno i kada muslimani počnu da čestitaju koješta na temama. Siguran sam da taj tako veliki i časni post neće poštovati ni sam autor posta ali eto tek da napomene kako mi Srbi nešto sad postimo i slavimo bla bla bla. Nije mi jasno na NV forumu je najposeećeniji forum religije, to dovoljno govori kakvi smo, očigledno da su nam glavni sukobi sa muslimanima/srbima, jer je jedino religija ono što nas deli pa eto tu da se prepiremo da glumimo jedni drugima da nam je vera najbitnija u životu. Ako neko hoće da me razuveri u ovo neka ode na sajt nekog drugog grada iz recimo šumadije, tamo i nema foruma religije jer ljudi nemaju na koga da pljuju.
 06.03.2006. u 02:44 odgovor sa citatom  
BLACKICON
Kavgadzija
(3.3/10)

Član od: 14.01.2006.
Ukupno poruka: 1215

info
Bas tako.
 06.03.2006. u 02:55 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Citat:

Dana 2006-03-06 02:44, despotbg je napisao:
ja sam srbin ali mi se ovo čestitanje uvek više čini kao versko prepucavanje i veličanje svoje vere, naravno i kada muslimani počnu da čestitaju koješta na temama. Siguran sam da taj tako veliki i časni post neće poštovati ni sam autor posta ali eto tek da napomene kako mi Srbi nešto sad postimo i slavimo bla bla bla. Nije mi jasno na NV forumu je najposeećeniji forum religije, to dovoljno govori kakvi smo, očigledno da su nam glavni sukobi sa muslimanima/srbima, jer je jedino religija ono što nas deli pa eto tu da se prepiremo da glumimo jedni drugima da nam je vera najbitnija u životu. Ako neko hoće da me razuveri u ovo neka ode na sajt nekog drugog grada iz recimo šumadije, tamo i nema foruma religije jer ljudi nemaju na koga da pljuju.

Бити Србин не значи по аутоматизму и бити православан - на овим просторима је до пре само неколико деценија било далеко више Срба-атеиста него православних Срба. Са друге стране, ја сам, по древним православним обичајима, пожелео срећан почетак Часног поста уочи његовог почетка свим православним ХРИШЋАНИМА са којима сам у контакту (па тако и са онима који су на форуму, а који неморају обавезно бити Срби). Дакле, треба пажљиво читати шта пише и неће бити проблема.

Остатак поруке не желим да коментаришем - не треба трошити драгоцено време и коментарисати све и свашта, поготово за време поста. Снаге треба усредсредити на паметне и спасоносне ствари.

Поздрав
Оливер
 06.03.2006. u 10:57 odgovor sa citatom  
despotbg
Drug clan
(2.34/10)

Član od: 13.12.2005.
Ukupno poruka: 9

info
Da da za to si upravu. Srbin ne mora da bude pravoslavan može biti i musliman, i budista i atejista. Svi su muslimani ustvari srbi ali imaju pravo da se izjasne kako hoće ako hoće mogu biti i indijanci ja ću to da poštujem. Ja sam se neki dan u školi izjasnijo kao indijanac na nekom listu.

06.03.2006. u 23:35 odgovor sa citatom  
EdinDrljo
Siva eminencija
(4.16/10)

Član od: 09.11.2004.
Ukupno poruka: 71

info
Mozda nije bas najbolje mesto za ovakvu raspravu, ali posto vidim da moderatoru predhodni post ne odudara od teme i ne smatra ga uvredom, za razliku od onog kojeg je izbrisao u medjuvremenu, nije na odmet da i za vreme posta naucimo neke stvari.
Kada se govori o nacionalnosti i religiji, govorimo, u stvari, o osecanju nacionalne odnosno verske pripadnosti. Svaki pojedinac, sam za sebe najbolje zna oseca li se pripadnikom neke nacionalnosti i religije. Prema tome, onog trenutka kad se neko izjasni kao Indijanac, nacionalnost Indijanac pocinje da postoji. Za to nije potrebna nikakva dozvola SANU, SPC i sl. Naravno, uticaj neke nacionalnosti ce zavisiti od njene brojnosti. Svaka polemika o tome da li postoje Bosnjaci, Crnogorci, Goranci i dr. je deplasirana, jer ako se covek vec izjasnio da se oseca npr. kao Crnogorac, ko drugi ima pravo da da kaze da se on tako ne oseca!?

despotbg: "Svi su muslimani ustvari srbi ali imaju pravo da se izjasne kako hoće...". Mogu oni da se izjasnjavaju kako hoce ali su oni Srbi i tacka! Je li tako despote?

Slazem se sa stavom da mogu postojati Srbi islamske veroispovesti, ali koliko o tome vredi govoriti i ima li takvih, najbolje se moze videti na osnovu rezultata popisa stanovnistva. Naravno, taj termin deklarativno treba da postoji za slucaj da dodje do znacajnijeg prelaska npr. sumadijskih Srba u Islam.

Pozdrav!
Edin

[ Poruku promenio EdinDrljo dana 09-03-2006 ]
 09.03.2006. u 23:04 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

info
Едине, претходни текст нисам обрисао нити на њега одговорио из простог разлога што је Велики Пост у току и што сам лепо навео у првом одговору да сваку изјаву не желим да коментаришем, поготово ако мислим да је несувисла и не завређује моју критичку пажњу, која треба ових дана да буде усмерена на паметне ствари.
Иначе, бришу се само текстови у којима се експлицитно иѕноси увреда, било за неког члана форума било уопште, као и поруке невезане за тему (уколико модератор нађе за сходно, тј. ако дискусија изгуби свој ток назначен темом). У случају обрисаног текста увреда је постојала, у случају овог не постоји - у питању је хипотетичка поставка, али у великој мери невезана за тему, стога и теби и њему упућујем упозорење (уз дужно поштовање) да ће следећи пут такве поруке бити избрисане (из разлога чисте толеранције ћу ове две, са темом неповезане поруке, оставити нетакнутим), јер то прети да промени назанчени ток теме. Мислим да су ствари кристално јасне и нема потребе за даљим појашњавањем.
Са друге стране, слободно можете прекопирати обе поруке и отворити неку другу тему у којој ћете са осталим учесницима дискутовати о овом проблему.

Поздрав
Оливер
 10.03.2006. u 09:21

Ova stranica generisana je za 0.153 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.