| Autor |
Вехабије |
Osvetnik Drug clan
(5.58/10)

Član od: 15.08.2006. Ukupno poruka: 346 info
|
Након неколико акција полиције и свих актуелних дешавања поводом хапшења вехабија логично је се запитати шта се то дешава са овим нашим крајем. Пошто вероватно вехабије неће доћи на овај форум да нам кажу њихове циљеве и духовне водиље онда би можда неко од њима блиских да нас упозна са њиховом философијом битисања... Такође бих волео да чујем и однос осталог становништва поводом свеукупних дешавања везаних за ову тему, могућег већег сукоба, страна на којима ће се ко наћи...? И све то ако може без претеране мржње, фашизма, претњи, ... а ако је могуће што аргументованије...
|
02.05.2007. u 21:15 |
odgovor sa citatom
|
Brain Drug clan
(2.94/10)

Član od: 24.01.2007. Ukupno poruka: 972 info
|
Vehabizam je vrsta tradicionalizma u Islamu koji se utemeljio koncem 17. i početkom 18. vijeka. Njegov duhovni izvornik je Muhammed 'Abdulwahab, tzv. reformator Islama, poreklom iz Saudijske Arabije. Vehabizam u suštini se zasniva na redukcionističkim i izvornim idejama o islamu te kroz iste ima vrstu interpretacije islama koja se razlikuje od drugih islamskim smerova kao što su sunizam, sufizam i šiizam. Vehabizam nastoji zadržati muslimane na izvornoj interpretaciji Islama bez daljnjih znanstvenih, teorijskih i sl. posredovanja u interpretaciji. Samim tim vehabizam je interpretativni tok koji nema svoju literaturu, koji nema svoje mišljenje, te duhovni tok koji zagovara krajnje reduciranje čovjeka kao pojedinca i muslimana kao zajednice.
Vehabizam je nastao kroz političku podelu u Saudijskoj Arabiji krajem 17. vijeka u kojem je deoba napravljena između političkog života muslimana i religijskog pri kojem je religijski život kontrolisan od strane Vehabijskih izvornika.
U modernom vremenu vehabizam je najprošireniji u nemoderniziranim dijelovima Azije i u manjoj meri u Evropi te ga mnogi okrivljuju za podsticanje i ideološka osnova današnjim terorističkim grupa u Afganistanu, Saudijskoj Arabiji i Iraku. Također se smatra da su pojedini poklonici vehabizma sa svojim vehabijskim ideološkim uverenjima podupreli terorističke napade u SAD-u i Evropi.
|
02.05.2007. u 21:36 |
odgovor sa citatom
|
Osvetnik Drug clan
(5.58/10)

|
Гугловао сам ја вехабије и добијо овој текст што си ти постовао...
Мене занима сопствено мишљење људи који са овом темом имају додира. У којој мери је овај домаћи вехабизам одступио од традиционалног и да ли је уопште одступио? Да ли су њихови циљеви управо оно што се налази у дефиницији вехабизма или су на овим просторима добили друго тумачење...
|
02.05.2007. u 21:45 |
odgovor sa citatom
|
asmir89 Drug clan
(4.06/10)

Član od: 20.03.2007. Ukupno poruka: 1746 info
|
Ja ih postujem
|
02.05.2007. u 22:03 |
odgovor sa citatom
|
Brain Drug clan
(2.94/10)

|
Vidi budale!
|
02.05.2007. u 22:37 |
odgovor sa citatom
|
SukaPlayer Usual suspect
(3.35/10)

Član od: 14.01.2007. Ukupno poruka: 1089 info
|
Citat:
Dana 2007-05-02 21:36, Brain je napisao:
Vehabizam je vrsta tradicionalizma u Islamu koji se utemeljio koncem 17. i početkom 18. vijeka. Njegov duhovni izvornik je Muhammed 'Abdulwahab, tzv. reformator Islama, poreklom iz Saudijske Arabije. Vehabizam u suštini se zasniva na redukcionističkim i izvornim idejama o islamu te kroz iste ima vrstu interpretacije islama koja se razlikuje od drugih islamskim smerova kao što su sunizam, sufizam i šiizam. Vehabizam nastoji zadržati muslimane na izvornoj interpretaciji Islama bez daljnjih znanstvenih, teorijskih i sl. posredovanja u interpretaciji. Samim tim vehabizam je interpretativni tok koji nema svoju literaturu, koji nema svoje mišljenje, te duhovni tok koji zagovara krajnje reduciranje čovjeka kao pojedinca i muslimana kao zajednice.
Vehabizam je nastao kroz političku podelu u Saudijskoj Arabiji krajem 17. vijeka u kojem je deoba napravljena između političkog života muslimana i religijskog pri kojem je religijski život kontrolisan od strane Vehabijskih izvornika.
U modernom vremenu vehabizam je najprošireniji u nemoderniziranim dijelovima Azije i u manjoj meri u Evropi te ga mnogi okrivljuju za podsticanje i ideološka osnova današnjim terorističkim grupa u Afganistanu, Saudijskoj Arabiji i Iraku. Također se smatra da su pojedini poklonici vehabizma sa svojim vehabijskim ideološkim uverenjima podupreli terorističke napade u SAD-u i Evropi.
|
E Ajla znas sta sam provalio da mnogo i ti filozofiras bwe.Koja god tema ti objasnjavas sta je sta.Googlas malo copiras text i onda ovde nam prosipas "znanje". Nista me ne pitajte nervozan sam i ljut Manchester mi je izgubio.Ae odoh sada kod Jaska da igramo fudbal na compu.
|
02.05.2007. u 23:05 |
odgovor sa citatom
|
Brain Drug clan
(2.94/10)

|
E pa, Suka, moram da se uklapam jer ne volim da budem izuzetak i da se razlikujem od vecine.
|
02.05.2007. u 23:36 |
odgovor sa citatom
|
Humanbeing Moderator

Član od: 05.11.2005. Ukupno poruka: 994 info
|
Ja sam mislio da su Vehabije verska sekta,ali qrac,oni paravojna formacija.U sustini,mislim da su to obicne jajare,koje mogu da udaraju samo po nejaci( ).
|
03.05.2007. u 01:23 |
odgovor sa citatom
|
Dobroljid Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006. Ukupno poruka: 1498 info
|
Raja, coece bozi, slushaj sta ti mozak govori!
|
03.05.2007. u 02:21 |
odgovor sa citatom
|
Humanbeing Moderator

Član od: 05.11.2005. Ukupno poruka: 994 info
|
'Tevo,junacki sine,ne smaraj!
|
03.05.2007. u 02:22 |
odgovor sa citatom
|
Dobroljid Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006. Ukupno poruka: 1498 info
|
i ne smaraj
|
03.05.2007. u 02:23 |
odgovor sa citatom
|
Coachenko Moderator

Član od: 29.12.2006. Ukupno poruka: 570 info
|
Dana 2007-05-02 21:36, Brain je napisao:
“ Vehabizam u suštini se zasniva na redukcionističkim i izvornim idejama o islamu te kroz iste ima vrstu interpretacije islama koja se razlikuje od drugih islamskim smerova kao što su sunizam, sufizam i šiizam. Vehabizam nastoji zadržati muslimane na izvornoj interpretaciji Islama bez daljnjih znanstvenih, teorijskih i sl. posredovanja u interpretaciji. Samim tim vehabizam je interpretativni tok koji nema svoju literaturu, koji nema svoje mišljenje, te duhovni tok koji zagovara krajnje reduciranje čovjeka kao pojedinca i muslimana kao zajednice.
Vehabizam je nastao kroz političku podelu u Saudijskoj Arabiji krajem 17. vijeka u kojem je deoba napravljena između političkog života muslimana i religijskog pri kojem je religijski život kontrolisan od strane Vehabijskih izvornika. “
Brain, druze, i jeste i nije. Tvoj didakticki post preuzet sa http://bs.wikipedia.org/wiki/Vehabije ima jedan relativizujuci ton, sto u startu narusava objektivnu ocenu ovog opasnog fundamentalistickog ucenja. Ja sam vec u nekim svojim ranijim postovima kritikovao pouzdanost Vikipedije kao izvora, a sada vidim da nisam ni malo pogresio. Spocitavati vehabizmu tvrdokorni tradicionalizam i staticnu autohtonost, a s druge strane reci da on odbacuje sva “znanstvena, teorijska, i sl. posredovanja u interpretaciji” izvornog teksta Kurana znaci posredno istaci da su ta nastojanja reformske i oportunisticke prirode. Tako da jedan tolerantni i koegzistentni vid islama, prihvatljiv danasnjim pogledima na svet, iz ugla vehabija nije nista drugo nego izdaja izvornog Prorokovog ucenja. Medjutim, problem nije u vehabijama! Problem je bas u tom izvornom tekstu Kurana. Sa aspekta knjige Prorokove vehabije su mnogo vise u pravu nego umereni vernici i kompromisu sklone uleme . Nemam nameru sada citirati delove Kurana koji ovo tvrdjenje potkrepljuju, to je vise materijal za neki novi topic. Ali ukazacu na neke poluistine i neistine iz ovog Vikipedijinog clanka. Nije tacno da vehabizam nema svoju literaturu - Mohamed Ibn Abdul-Vahab, osnivac vehabistickog ucenja, osnove svoje doktrine izlozio je pocetkom XVIII veka u Knjizi jedinstva . Nije tacno ni da vehabizam nema dodirnih tacaka sa drugim interpretacijama islama – od sufista je preuzet model konspirativnog verskog reda. Posto su Turci unistili prvu vehabisticku drzavu 1818. godine, potomak Muhameda ibn Sauda, Vehabovog politickog pokrovitelja, Abdul Aziz 1902. godine vraca se u dedovinu i preuzima vlast u Riadu. Uz podrsku svojih pristalica postaje osnivac saudijske kraljevske dinastije i celoj Arabiji namece rigidno vehabisticko ucenje, koje je u toj zemlji oficijelna drzavna doktrina i dan-danas. Tako su idolatrijske tehnologije kao radio i TV bile zabranjene sve dok kralj nije obecao da ce biti iskoriscene za unapredjenje i propagiranje vere. Od vehabistickih bisera nepojmljivih evropskoj kulturi treba jos izdvojiti drzavni embargo na uvoz alkohola (1952.) kao i zabranu zenama da voze automobile (1957.) . Vehabizam dakle nije nekakva radikalna islamska sekta cije se udeo medju vernicima meri velicinom statisticke greske, vec, uzevsi u obzir uticaj S. Arabije na islamski svet, dominantna interpretacija islama inspirisana autohtonim Prorokovim naukom. Globalni trijumf ovog zla znacio bi da istorija iznova pocinje od VII veka.
[ Poruku promenio Coachenko dana 02-05-2007 ]
|
03.05.2007. u 04:00 |
odgovor sa citatom
|
Osvetnik Drug clan
(5.58/10)

|
Citat:
Dana 2007-05-02 23:05, SukaPlayer je napisao:
E Ajla znas sta sam provalio da mnogo i ti filozofiras bwe.Koja god tema ti objasnjavas sta je sta.Googlas malo copiras text i onda ovde nam prosipas "znanje". Nista me ne pitajte nervozan sam i ljut Manchester mi je izgubio.Ae odoh sada kod Jaska da igramo fudbal na compu.
|
Молио бих модераторе да прате дешавања на форуму и да бришу постове овог типа, који немају везе са темом.
Још бих једном молио без псовања и увреда. Свако ко пише на тему је добродошао без обзира који му је извор сазнања. Они који немају шта паметно да кажу нека се препиру ал на некој другој теми. Хвала богу таких тема има доста на овом форуму.
Када сам поставио тему мислио сам да ће се постови појављивати невероватном брзином, као у доба расправе о српским путешествијима по Босни, Косову и путу у Европску унију. После постова два, три клинца (не рачунајућу Рају и Танаска у клинце) озбиљно сам се запитао дал се то ови исти што толико дречаше о српским злоделима нађоше у необраном грожђу. Ил су можда по планинама око Новог Пазара а тамо још нема wireless интернет.
|
03.05.2007. u 12:00 |
odgovor sa citatom
|
SukaPlayer Usual suspect
(3.35/10)

Član od: 14.01.2007. Ukupno poruka: 1089 info
|
Osvetnik de ne lupaj sto bi oni seljaci rekli "leba ti".
|
03.05.2007. u 12:19 |
odgovor sa citatom
|
stefan Diplomata
(5.38/10)

Član od: 19.03.2006. Ukupno poruka: 1376 info
|
Citat:
Dana 2007-05-02 23:36, Brain je napisao:
E pa, Suka, moram da se uklapam jer ne volim da budem izuzetak i da se razlikujem od vecine.
|
A ja mislio da sam manjina...
|
03.05.2007. u 14:07 |
odgovor sa citatom
|
asmir89 Drug clan
(4.06/10)

Član od: 20.03.2007. Ukupno poruka: 1746 info
|
Citat:
Dana 2007-05-02 22:37, Brain je napisao:
Vidi budale!
|
|
03.05.2007. u 21:09 |
odgovor sa citatom
|
luda Persona
(1.42/10)

Član od: 08.04.2007. Ukupno poruka: 184 info
|
Da je to nesto dobro ne bi se dizala tolika frka oko njih! Smatram da je to neka vrsta sekte, ok mozda je u fazi nastanka ovaj, tako reci, smer u Islamu imao pozitivne odlike, ali kako stoje stvari, danas je to nesto sasvim drugo!
|
03.05.2007. u 21:31 |
odgovor sa citatom
|
Sablja Moderator

Član od: 22.01.2006. Ukupno poruka: 3526 info
|
Nemate pojma o cemu pricate...odlicno znate da mediji vole da lazu. Prava istina o Vehabijama se ne zna. Ja licno ne zelim da znam, neutralan.
|
04.05.2007. u 01:19 |
odgovor sa citatom
|
Osvetnik Drug clan
(5.58/10)

|
Како волим овако дубокоумне постове... Свака ти је ко у Аристотела. Извини знам да не требам да пишем ово ал стварно не могу а да се не насмејем кад прочитам нешто овако.
Пошто смо установили да је истина далеко скривена од очију нас малих и јадних, и да је и релативно да ли ја у ставри и пишем ово што пишем, да ли сам ја уопште ја, итд итд хајде нас онда ти уз помоћ сила таме које те уздижу, просветли.
Ајде леба ти!
|
04.05.2007. u 15:24 |
odgovor sa citatom
|
zupermen Persona
(1.27/10)

Član od: 17.01.2007. Ukupno poruka: 52 info
|
Citat:
Dana 2007-05-03 01:23, Humanbeing je napisao:
Ja sam mislio da su Vehabije verska sekta,ali qrac,oni paravojna formacija.U sustini,mislim da su to obicne jajare,koje mogu da udaraju samo po nejaci( ).
|
a
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA AAAAAAAAAAAAAA
Raja,vaistinu tako je!
Aj sad dosta laprdanja!
|
04.05.2007. u 16:57 |
odgovor sa citatom
|