Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Politika
Moderator: Coachenko

Nova Varos Online Forum Index >> Politika >> Karađorđe ili Miloš Obrenović

Autor Karađorđe ili Miloš Obrenović
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

Član od: 30.08.2003.
Ukupno poruka: 306

info
Da li ste za Karađorđev ili Milošev pristup rešavanju problema Srbije?

13.10.2003. u 01:16 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Помаже Бог, брате

Мислим да треба користити добре стране оба приступа : Карађорђеву честитост и одлучност, а Милошев осећај за политичке прилике и изузетну интуитивност. Екстремна гледишта по којима треба или кренути у општу војну акцију (на Косову - прим.) против терориста са једне или само климати главом онако како диригују са Запада потпуно одбацујем као погубне, свако на свој начин.

Поздрав
Оливер

13.10.2003. u 12:27 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

Član od: 14.11.2002.
Ukupno poruka: 320

info
Potpuno se slazem sa Olijem:uzeti ono najbolje i od jednog i od drugog.-Milosevu smirenost i politicku vestinu,a Karadjordjevu odluucnost i hrabrost.Mislim da je Nikola Pasic bio upravo takav tip politicara,spoj najboljih Milosevih i Karadjordjevih osobina.Kada bi samo dao Bog da se neko od ovih danasnjih ugleda na njega!!!
 17.10.2003. u 14:11 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

IP: 62.108.107.*
И једног и другог су изњедрили време и околности,а Срби би требало да размисле о томе.Ко зна како би се Милош понашао на Карађорђевом месту 1804. и карађорђе на Милошевом много година касније!Обојица су беликани српског рода и будимо поносни на њих!
 17.10.2003. u 19:13 odgovor sa citatom  
Chexy
Siva eminencija
(4.97/10)

Član od: 22.05.2003.
Ukupno poruka: 39

info
Miloš Obrenović je oterao Vuka Karadžića u P.M. samo zato što je prevod BIBLIJE na srpski jezik posvetio Karađorđu.

Uvek treba sačuvati obraz i ne uvlačiti se neprijatelju u guzu kao što je to radio Obrenović turskom sultanu.

[ Poruku promenio Chexy dana 18-10-2003 ]
 18.10.2003. u 20:01 odgovor sa citatom  
ZORZI
Siva eminencija
(6.45/10)

Član od: 15.08.2002.
Ukupno poruka: 76

info
Izvini, ali je ovo dosta prizemno. Stvari ne treba, uvek, gledati crno-belo. Milos i Mihailo su Srbiji doneli dosta dobrog. Karadjordje takodje, makar i to da je samo poceo. Politika je nauka o vestini moguceg. Pa cak i da neznas da se potpises. A uradis mnogo.
 19.10.2003. u 13:59 odgovor sa citatom  
Gujanicic
Siva eminencija
(6.5/10)

Član od: 27.09.2003.
Ukupno poruka: 16

info
Mislim da je ipak bolji Milosev pristup resenju problema i to zbog:

1. Karadjordje je bio vise sklon borbi sa oruzijem za razliku od Milosa koji je isti posao zavrsavao na mudriji nacin bez prolivanja krvi, sto je u stvari najbitnije. Sto se tice situacije u kojima su se oboica nalazila u 1. i 2. srbskom ustanku Milos je bio u tezoj situaciji. Stvarno stanje stvari u Evropi i u turskom carstvu je vise islo na ruku Karadjordju koji je iskoristio rat Turaka sa Napoleonom u Egiptu i sa Rusima. Sta je se desilo posle sklapanja mira Turaka sa Francuzima svima je poznato i kako smo prosli bolje da ne pominjem, da li je trebalo to da se desi i posle 2. ustanka? Mi smo tada imali manje stanovnika nego turska vojnika i da li sa takvim protivnikom treba ratovati. To je slucaj i danas mi Srbi protiv ostatka sveta, uz pomoc Rusa kojih po obicaju kada zagusti nigde nema. I na kraju ispadne da smo pobedili NATO samo ne vidim rezultate pobede.
2. Milos je vodio brigu o seljaku jer je znao da je tu oslonac drzave i da ako bude imao jako selo da ce i drzava biti jaka. Otkupio je seljake od duga zelenasima zbog kojih su mnogi prodavali i svoja imanja da bi se otarasili duga. Danasnja a i prosla vlast ne da nevodi racuna o selu vec gleda da ga i upropasti. Drugacije nemogu da objasnim zasto se dozvoljava uvoz mleka, mesa, krompira i da ne nabrajam dalje sta bi mi trebalo da izvozimo a ne da uvozimo. Pomenucu samo da je Milos Hatiserifom 1830. god. izdejstvovao da se uprava nad spahilucima oduzme od spahija i da se preda Srbima. Kao odstetu Srbija je placala godisnje 4600 kesa (2.300.000) grosa to je utvrdjeno 1833. god. posle pripajanja jos 6 nahija Srbiji, opet mudroscu Milosevom. U to vreme smo izvozili suvu sljivu i svinje Austro-ugarskoj a Turcima ovce i od tog novca kao i slicnih trgovina, se Srbija finansirala. A ne ko danas od raznih donacija i kredita sta li ce biti kada nestane donacija i budemo poceli vracati kredite a niko nista ne proizvodi.
I da ne nabrajam dalje da ne budem mnogo dosadan mislim da je i ovo dovoljno a ima jos 100 razloga zasto mnogi istoricari misle da je Milos jedan od najmudrijih srbskih politicara posle Stefana Nemanje i Sv. Save. I kamo srece da danasnji politicari koriste Miloseve metode u borbi za ocuvanje Srbije i da se vode interesima Srba a ne interesima svoga dzepa i naredbama iz raznih masonskih klubova. Sigurno bi nama obicnim smrtnicima bilo bolje da je se Miloseva politika vodila pocetkom '90. godina kada je ovaj rat i poceo verovatno bi danas imali vecu i ekonomski i duhovno jacu drzavu.
 19.10.2003. u 23:23 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

IP: 195.252.85.*
Citat:

Dana 2003-10-19 23:23, Gujanicic je napisao:
Mislim da je ipak bolji Milosev pristup resenju problema i to zbog:

1. Karadjordje je bio vise sklon borbi sa oruzijem za razliku od Milosa koji je isti posao zavrsavao na mudriji nacin bez prolivanja krvi, sto je u stvari najbitnije. Sto se tice situacije u kojima su se oboica nalazila u 1. i 2. srbskom ustanku Milos je bio u tezoj situaciji. Stvarno stanje stvari u Evropi i u turskom carstvu je vise islo na ruku Karadjordju koji je iskoristio rat Turaka sa Napoleonom u Egiptu i sa Rusima. Sta je se desilo posle sklapanja mira Turaka sa Francuzima svima je poznato i kako smo prosli bolje da ne pominjem, da li je trebalo to da se desi i posle 2. ustanka? Mi smo tada imali manje stanovnika nego turska vojnika i da li sa takvim protivnikom treba ratovati. To je slucaj i danas mi Srbi protiv ostatka sveta, uz pomoc Rusa kojih po obicaju kada zagusti nigde nema. I na kraju ispadne da smo pobedili NATO samo ne vidim rezultate pobede.
2. Milos je vodio brigu o seljaku jer je znao da je tu oslonac drzave i da ako bude imao jako selo da ce i drzava biti jaka. Otkupio je seljake od duga zelenasima zbog kojih su mnogi prodavali i svoja imanja da bi se otarasili duga. Danasnja a i prosla vlast ne da nevodi racuna o selu vec gleda da ga i upropasti. Drugacije nemogu da objasnim zasto se dozvoljava uvoz mleka, mesa, krompira i da ne nabrajam dalje sta bi mi trebalo da izvozimo a ne da uvozimo. Pomenucu samo da je Milos Hatiserifom 1830. god. izdejstvovao da se uprava nad spahilucima oduzme od spahija i da se preda Srbima. Kao odstetu Srbija je placala godisnje 4600 kesa (2.300.000) grosa to je utvrdjeno 1833. god. posle pripajanja jos 6 nahija Srbiji, opet mudroscu Milosevom. U to vreme smo izvozili suvu sljivu i svinje Austro-ugarskoj a Turcima ovce i od tog novca kao i slicnih trgovina, se Srbija finansirala. A ne ko danas od raznih donacija i kredita sta li ce biti kada nestane donacija i budemo poceli vracati kredite a niko nista ne proizvodi.
I da ne nabrajam dalje da ne budem mnogo dosadan mislim da je i ovo dovoljno a ima jos 100 razloga zasto mnogi istoricari misle da je Milos jedan od najmudrijih srbskih politicara posle Stefana Nemanje i Sv. Save. I kamo srece da danasnji politicari koriste Miloseve metode u borbi za ocuvanje Srbije i da se vode interesima Srba a ne interesima svoga dzepa i naredbama iz raznih masonskih klubova. Sigurno bi nama obicnim smrtnicima bilo bolje da je se Miloseva politika vodila pocetkom '90. godina kada je ovaj rat i poceo verovatno bi danas imali vecu i ekonomski i duhovno jacu drzavu.

Sve ovo jeste argumentovano, ali od strane jednog MASONA Jovanovic Dragan-a
 20.10.2003. u 16:54 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

info

Ime tog snoba masonskog je Slobodan Jovanovic

20.10.2003. u 17:02 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

info
Da li moze gospodin Gujanicic da objasni kakve su prilike u Srbiji bile pre 1. i 2. ustanka? Da li moze objasniti sta to ne valja u domacinskoj licnosti vozda Karadjordja?
 20.10.2003. u 17:13 odgovor sa citatom  
nebojisa
Siva eminencija
(7.46/10)

info
Da li znate na liturgiji koja se dinastija pominje Karađorđevići ili Obrenovići?
Naravno Karađorđevići
 03.11.2003. u 23:34 odgovor sa citatom  
Gujanicic
Siva eminencija
(6.5/10)

Član od: 27.09.2003.
Ukupno poruka: 16

info
Naravno kada su pobili sve Obrenovice!!!
 04.11.2003. u 08:09 odgovor sa citatom  
Dragan2
Siva eminencija
(6.4/10)

Član od: 27.10.2003.
Ukupno poruka: 41

info
Џаба нам сва историја, кад смо за последњих 12 година више уназађени него за 500 година под турцима.
 04.11.2003. u 14:22 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

IP: 195.252.84.*

Pomoc i pravila foruma
 11.09.2005. u 14:33 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

Ma bili su dobri i jedan i drugi. Nije bitno šta su uradili već šta su hteli da urade. Bitan je cilj, a ako ne znamo kako do njega onda je to izvan naše moći. Namere su bile časne, kamo sreće da ih i današnji političari imaju.

Nego lako je u Srbiji pričati da su Miloš i Đorđe dobri. Pre negde sam posetio jedan hrvatski forum i pisao postove i veličao SRBIJU. Odgovor Hrvata, na svo moje veličanje SRBA i SRBIJE je bio brisanje mojih postova kao i pljuvanje po svemu što je sveto i večno za nas. A onda sam im našao slabu tačku. Naime na njihovom četu nema banovanja, kickovanja i čega li više. Zato braćo navalite na www.index.hr
 11.09.2005. u 14:41 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

[ Poruku promenio Gost dana 11-09-2005 ]
 11.09.2005. u 14:46

Ova stranica generisana je za 0.243 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.