Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Politika
Moderator: Coachenko

Nova Varos Online Forum Index >> Politika >> "Rat koji se mogao izbeći"

Autor "Rat koji se mogao izbeći"
bjela
Siva eminencija
(6.09/10)

Član od: 23.10.2002.
Ukupno poruka: 78

info
Postovani forumasi,ne bih voleo da me neko pogresno protumaci, al na ovom forumu o politici pisu deca od 15-16 godina. Da bi se moglo argumentovano pricati o politici potrebno je puno toga procitati,pogledati, poslusati, nauciti.A jok preneti abrove sto su culi u ponedeljak oko autobuske stanice. Toplo bih svima preporucio da pogledaju dokumentarni film americke produkcije "rat koji se mogao izbeci" u kome govore samo americki i evropski eksperti, kao i neki od samih ucesnika mnogobrojnih pregovora o primiriju u ratovima sirom bivse jugoslavije. U filmu rat komentarisu Ricard Holbruk, Lord Karington, Stoltenberg, Lord David Owen, i jos mnogi politicari tadasnjeg vremena, za koje mnogi ovde nisu ni culi. Ako nemate priliku da pogledate taj film, ja bih vam ga prasnimio na video kasetu besplatno,samo kupite praznu VHS kasetu. Kad to pogledate onda cete mozda malo trezvenije razmisljati. Da bi mogao da formiras neko politicko misljenje, moras videti,citati,slusati i tudja misljenja i stavove, negde u sredini je istina...Umesto sto ste svi pozurili da popljujete lik i delo Slobodana Milosevica, koji nije najsvetliji lik u srpskoj istoriji, al kad pogledate film i vidite situaciju u kojoj se Srbija nalazila po udarom vecitih neprijatelja nacista, neodlucnih rusa i francuza, i prevrtljivih britanaca, on i nije imao realnih šansi da nesto uradi kvalitetno za srbiju....Pogledajte film, pa dodjite da diskutujemo....

NAPOMENA: Svi koji imaju kablovsku televiziju, u utorak 14.03.2006 u 21 h na TVBN (televizija bjeljine) ce biti emitovan ovaj film. Pa ako ste u mogucnosti pogledajte ga, nece Vam biti zgoreg.

[ Poruku promenio bjela dana 13-03-2006 ]
 13.03.2006. u 14:42 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Pozdrav mom drugaru Bjeli. Nisam gledao taj film, pogledacu ga obavezno ako u to vreme budem kuci, ali mislim da taj film ima jednu ozbiljnu manu, ako pretenduje na analiticki pristup : svi akteri koje si naveo su do guse upleteni u krizu na Balkanu i tesko da mogu objektivno da svedoce. Po pitanju ove tematike ne preporucujem knjige zapadnih autora, osim u izuzetnim slucajevima, jer su uglavnom u pitanju stereotipna izdanja, koja se poklapaju sa CNN-olikom vizijom sveta. Izuzetak je, recimo, Pjer Mari Galoa, najpoznatiji francuski strucnjak iz oblasti geopolitike i nekadanjasnji bliski savetnik generala Sarla de Gola, koji objektivno pise o nama. Drugi izvor koji preporucujem su studije Noama Comskog, koji je u velikoj meri nezavistan zapadni intelektualac, ali dosta popularan.
A treba sacekati i sledecih 15-tak godina, kada sigurno dolazi do nove konstelacije snaga u svetu (Kina, pre svega, koje ce od regionalne sile par ekselans prerasti u globalnu silu i protivtezu zapadnoj totalitarnoj hegemoniji) i kada ce mnoge stvari same po sebi isplivati na videlo (sada to nije moguce zbog CNN-olikog medijskog totalitarizma). Do tada atlantisti sigurno nece dopustiti da se sazna istina na ovim prostorima, koja nije nimalo popularna za njih - licno sam misljenja da ratova na ovim prostorima ne bi bilo da nije bilo pre svega namigivanja za zapada. A sto je najgore, Sloba im je svojom politikom samo isao na ruku (zanimljivo je da svi brzo zaboravise Aliju i Tudjmana, ne shvatam zasto kada je to ista ekipa). Najgore od svega je sto zapadna propaganda i dalje raspiruje mrznju na ovim prostorima, na jedan perfidan nacin.

Na Balkanu je mir jedino moguc ako budemo shvatili da jedni bez drugih ne mozemo i da se jedni u drugima prepoznajemo. Primer bratskog odnosa Makarija i Mehmed-pase Sokolovica je ono sto uvek treba da imamo u vidu za dalje.

p.s. Ne slazem se sa tobom da su Britanci prevrtljivi - oni veoma dobro znaju sta zele, uvek imaju istu liniju interesa, samo sto ih spolja zaodevaju razlicitim recima. To su najlukavije lisice na svetskoj politickoj sceni.

Srdacan pozdrav
Oliver
 13.03.2006. u 15:25 odgovor sa citatom  
enis-ljacga-new
Drug clan
(3.3/10)

Član od: 01.12.2005.
Ukupno poruka: 294

info
Rat se definitivno nije mogao izbeci pod liderima kosto su bili trojica -sada pokojnici- narucito Milosevic jer je bio u najboljoj poziciji.Imao je JNA u ruke pa je zapistoljio od Slovenije do Kosova ko zna dokle bi doguro da ljudima nije doslo iz dupeta u glavu.Tu se nemoze polemisati o tome dali je nevin,milioni raseljenih,stotine hiljada ubijenih,hiljadama umrlih od gladi.Coveku kao sto je Milosevic sa tako velikom inteligencijom nije mogao niko da mrsi konce vec je radio ono sto je hteo, a to je da vlada.Normalno je da zapadu ide u korist slabljenje jedne sile jer sebe cini jacom.Mislim da je krivica unutar nasih granica i nemoze se okriviti niko drugi.Raspad je mozda nametnut ali rat nije sigurno
 13.03.2006. u 19:21 odgovor sa citatom  
EdinDrljo
Siva eminencija
(4.16/10)

Član od: 09.11.2004.
Ukupno poruka: 71

info
Bjela:"...na ovom forumu o politici pisu deca od 15-16 godina. Da bi se moglo argumentovano pricati o politici potrebno je puno toga procitati,pogledati, poslusati, nauciti...".

Evo, za pocetak, drug Bjela je od svega ovoga sto je nabrojao, gledao jedan film.

13.03.2006. u 20:24 odgovor sa citatom  
Lepi
Uzgajivac nojeva
(2.18/10)

Član od: 21.12.2005.
Ukupno poruka: 130

info
to da edo sine vidish kako si mu lepo spustio. i to treba da vide i uche svi sa ovog foruma kako se tako lepo spushta.
poz :: Lepi
 13.03.2006. u 21:05 odgovor sa citatom  
Head
Spam king
(5.23/10)

Član od: 16.02.2006.
Ukupno poruka: 1394

info
Poz. za Eda...tako treba teBra
 13.03.2006. u 21:10 odgovor sa citatom  
Jadza
Siva eminencija
(3.55/10)

Član od: 16.03.2005.
Ukupno poruka: 229

info
Ovaj Bjela je donekle upravu. Mora se poznavati istorija i jos mnogo toga da bi se moglo objektivno raspravljati o necemu kao sto su ratovi 91. Slazem se da je Milosevicu pripala nezahvalna uloga resavanja pitanja ciji koreni sezu daleko u proslosti. Spocetka je imao lepe zelje ali mocnom zapadu nije bilo tesko da manipulise ovdasnjim, uglavnom, neobrazovanim i glupim narodom. Ne zaboravite da je Milosevic nudio Aliji da bude prvi predsednik nove Jugoslavije koja bi bila kao stara samo bez Slovenije i Hrvatske. SFRJ onakva kakva je bila,sa nazovi komunizmom i komunistima na vlasti gde zapravo nije bilo ni 5% pravog komunizma, i morala je da se raspadne. Bez ikakve sumnje od tih nazovi komunista i komunizma najvise je nastradala Srbija, ali se mora priznati da je sama najvise bila kriva za to. Da ne duzim dalje mislim da je bilo jako tesko izbeci rat jer ponavljam zapadu, narocito Nemackoj, nije nimalo bilo tesko da ostvari svoje interese na ovim prostorima. Svakako da je Miloseviceva politika bila zesce pogresna ali bilo je jako tesko izvuci tanji kraj u ondasnjim desavanjima. Zasto je Slovenija danas tu gde je. Zato sto je jos 20 godina pre raspada Juge znala svoj cilj i gradila svoj licni lobi na zapadu koji mi tek danas gradimo, znaci oni su po tom veoma bitnom pitanju 35 godina ispred nas pa vi vidite. Nasa najveca mana je tada bila, a i danas je sto nepostoje, ili su postojali ali pgresni, ciljevi drzave za neki odredjeni period u buducnosti - drugim recima sto bi rekli - nacionalna politika. To ce nam jos dugo predstavljati ozbiljan problem ali sta da se radi kad smo se par puta, samo svojim greskama, vratili ukupno 50 godina unazad u odnosu na ostali svet!
 13.03.2006. u 22:18 odgovor sa citatom  
BLACKICON
Kavgadzija
(3.3/10)

Član od: 14.01.2006.
Ukupno poruka: 1215

info
Gledao sam film i po prvi put mi se ucinilo da su zapad i Amerika tu realno sagledali stvari i izneli stavove po tom pitanju. Niti su bili na strani Srba niti Muslimana ni Hrvata. (Film sam gledao davno pa ako gresim nemojte mi uzeti za zlo,ali mi je ta cinjenica ostala u secanju)
 14.03.2006. u 01:18 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

Član od: 22.01.2006.
Ukupno poruka: 3526

info
Ala serete ko foke...sva sreca te moze da se kupi Perfex ili Trulex po pristupacnoj ceni.
 14.03.2006. u 01:26 odgovor sa citatom  
bjela
Siva eminencija
(6.09/10)

info
Citat:

Dana 2006-03-13 20:24, EdinDrljo je napisao:
Bjela:"...na ovom forumu o politici pisu deca od 15-16 godina. Da bi se moglo argumentovano pricati o politici potrebno je puno toga procitati,pogledati, poslusati, nauciti...".

Evo, za pocetak, drug Bjela je od svega ovoga sto je nabrojao, gledao jedan film.

Drljo za tebe sam doktor nauka, procitao, poslusao, pregledao, video autenticne sudbine ljudi u Sarajevu (gde trenutno zivim) i sve skupio na jedno i pokusao da shvatim dogadjaje i uzroke tih dogadjaja. Al verovatno vi u Beču ste mnogo struciji i obrazovaniji i vise informisani nego mi koji ovde zivimo..
 14.03.2006. u 12:03 odgovor sa citatom  
bjela
Siva eminencija
(6.09/10)

info
Pozdrav Olivere,

druze OBAVEZNO pogledaj film veceras u 21h, na TVBN je . Film je sasvim nesto drugacije od onog sto ocekujes, ja sam ocekivao jos jednom propagandno **ružna reč** CNN-a i ostalih americkih TV mreza, al nije bilo tako. Preporucujem da pogledas film, bices iznenadjen. Svi vidjeniji politicari tog vremena zajedno sa Ricardom Holbrukom, i ostalim kretenima. Od svih dokumentarnih filmova strane proizvodnje koje sam pogledao o raspadu Jugoslavije, a u Sarajevu se emituje po jedan sedmicno, ovaj je na mene ostavio najveci utisak, i verujem da u njemu ima dosta istine, koja se delimicno provlaci u ostalim dokumentarnim filmovima, al delimicno i lose objasnjeno. Ukazane su najvece greshke politike u Srbiji, sitacija kad se niko u Evropi nije mogao odupreti volji Nemačke , itd.... Kao sto rekoh, preporucujem da se pogleda film...

p.s. na glupe varoske komentare necu trositi vreme ni reci... citiram "jes ga zajebo", "sto ga predje", .... itd
 14.03.2006. u 12:10 odgovor sa citatom  
EdinDrljo
Siva eminencija
(4.16/10)

Član od: 09.11.2004.
Ukupno poruka: 71

info
Nemoj doktore da se ljutis... Zezamo se malo.

[ Poruku promenio EdinDrljo dana 14-03-2006 ]
 14.03.2006. u 12:31 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Citat:

Dana 2006-03-14 12:10, bjela je napisao:
Pozdrav Olivere,

druze OBAVEZNO pogledaj film veceras u 21h, na TVBN je . Film je sasvim nesto drugacije od onog sto ocekujes, ja sam ocekivao jos jednom propagandno **ružna reč** CNN-a i ostalih americkih TV mreza, al nije bilo tako. Preporucujem da pogledas film, bices iznenadjen. Svi vidjeniji politicari tog vremena zajedno sa Ricardom Holbrukom, i ostalim kretenima. Od svih dokumentarnih filmova strane proizvodnje koje sam pogledao o raspadu Jugoslavije, a u Sarajevu se emituje po jedan sedmicno, ovaj je na mene ostavio najveci utisak, i verujem da u njemu ima dosta istine, koja se delimicno provlaci u ostalim dokumentarnim filmovima, al delimicno i lose objasnjeno. Ukazane su najvece greshke politike u Srbiji, sitacija kad se niko u Evropi nije mogao odupreti volji Nemačke , itd.... Kao sto rekoh, preporucujem da se pogleda film...

p.s. na glupe varoske komentare necu trositi vreme ni reci... citiram "jes ga zajebo", "sto ga predje", .... itd

Veceras u Sava centru gledam film o vladici Nikolaju, pretpremijeru, pa cu reci nekome da mi snimi to na BN-u

Pozdrav, lafe
 14.03.2006. u 12:54 odgovor sa citatom  
bosanka
Siva eminencija
(3.25/10)

Član od: 16.10.2004.
Ukupno poruka: 33

info
Pogledajte novi film GRBAVICA...vidjet cete sta je stvarno rat ucinio...
 16.03.2006. u 23:01

Ova stranica generisana je za 0.124 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.