Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Politika
Moderator: Coachenko

Nova Varos Online Forum Index >> Politika >> EU da ili ne ?!?

Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 | 5 sledece strane >> )
Autor EU da ili ne ?!?
BornStubborn
Drug clan
(3.35/10)

Član od: 19.02.2006.
Ukupno poruka: 4

info
Citat:

Dana 2006-03-15 11:32, garo je napisao:
Slusaj ti Bijela, ti ocito nemas pojma o zivotu (mislim na pravi zivot a ne pacenje)jer verovatno nikad nisi ni ziveo lepo jer si veoma negativan!
Jedina zemlja koja moze da kaze NE Evropskoj Uniji je Norveska (nisam siguran za Svajcarsku) i to je mozda jedina zemlja koja moze da kaze NE! Zasto? E pa ona je dovoljno bogata i mnogo bi izgubila (zemlja sa najjacim standardom u svetu, ima naftu kao sto svajcarska ima banke)i moze da kaze ne i sad ces ti porediti nasu Srbiju sa takvom zemljom,mi cemo nesto igubiti, kao mi smo ponosni, mi cemo reci ne jer mi nesto znacimo u ovom svetu... Ma dokle bre vise sa tim ponosom i takvim razmisljanjem, zar ne vidis vise dokle smo dosli, da ne moze vise ovako, NE MOZE SE MIMO SVETA!!!
Svedska koja je u EU i koja takodje ima veoma jak standard i kao takva je ralativno mlada clanica EU (mislim od pre 10-tak godina)i ne vidim da je nesto oslabila njihova poljoprivreda a i ne zale se!
E sad mi reci kakva je kod nas kontrola tih produkta koji se prodaju na pijaci a i u prodavnicama kad je temperatura preko 30C stepeni i oupste kako se ti produkti prave (mislim na mlecne produkte)jer nikada nisam cuo da je neko kaznjen ili da se nesto pisalo kako su nasli neke bakterije ili slicno (mozda i gresim) ali mislim da ce Bjela dati odgovor ili bar misli da je to kod nas sve u redu i da imamo najbolje produkte u svetu a to sto ne mozemo da ih prodamo nikome vani, neh to nas samo oni mrze. Ti sad navodis neke proracune tamo koliko kosta kg mesa da se prizvede, bla bla... Izadji malo u Evropu, vidi kako ljudi zive i nauci nesto od njih sto je i jedna od namera Evropske Unije, da uce jedni od drugih a ne da sede zatvoreni i razmisljaju o politici mrze ceo svet.
Citajuci tvoje postove vidim da samo pises negativno, nemoj prijatelju da ti je sve crno, razmisljaj malo pozitivno i vec ce ti bolje biti, veruj mi.
Znaci DA udjemo u Evropsku Uniju!
Pozdrav

A sada Garo da ja tebi nesto onako ispricam:Ja zivim u ****nom portugalu skoro 5 godina a veruj mi gledam ih kako propadaju svakoga dana u svakom pogledu.19 procenata populacije je nezaposleno a poljoprivreda haha nemaju nafte ni sisteme za zalivanje proslog leta zamalo nismo pomrli od sushe i pozara dovlacili su vodu iz spanskih jezera da zalivaju zito,kupus i kukuruz a za ostalo da ti negovorim krompir i papriku i nemaju uvoze ih iz spanije haha da li me zajebavas.Sto se tice tih stvari koje si rekao da EU zeli da spoji narode i to se varas ovde je nacionalizam vecina pa cak i za clanove EU.Ne vole strance u svojoj zemlji ali to nije samo ovde eto pre nekoliko meseci skoknuh do Spanije a kada su me culi da govorim portugalski kao da ih je grom udario nisam mogao ni kafu da porucim kao morao sam da je porucim na spanskom a spanski i portugalski kao srpski i hrvatski od 100 reci 2 se razlikuju.Zanima me da li si pusac?E pa dodji onda u EU da kupis paklo cigareta pa kada izvadis 4-5 evra iz dzepa da ga platis kada ono vise nemas zelju ni da popusis na miru a primis platu 500-600 evra znas kako se oseca!!!Moram da ti kazem da je covek koji je prvi naveo one statistike definitivno u pravu.Znas li koliko sam ovde ljudi upoznao koji su doktori,inzenjeri.arhitekte,profesori itd. a rade kao stoka na gradjevinama za 500 evra mesecno i dele stan sa 5-6 ljudi da bi ga manje platili.Mislim da bi trebao da skoknes do neke zemlje EU da vidis malo blize kako izgleda iluzija iz daleka sve je drugacije osetiti je druga stvar.Ne zalim se ali moglo bi biti mnogo bolje. EU je jedna izmisljotina koja bi verovatno i uspela da nije stvorena samo da odbrani Evropu od Americke politike pa su samim tim morali da smisle i neka pravila i zakone da to ne bi ispalo onako sund ali u svakom slucaju je sund i to veliki.Na primer bio sam u situaciji da pricam sa ljudima iz raznih zemalja EU i izmedju ostalog sa nekoliko njih sam pricao o skolama,obrazovanju itd.kazu da je edukativni standard veoma osiromasio posle ulaska u EU sto me i ne cudi jer ovde niko ne govori strane jezike,nema pojma o istoriji i geografiji a ostalo i da ne govorim Portugalska omladina ne zna ni svoj jezik da pise i govori,svakoga dana sam u situaciji da ispravljam svoje kolege(Portugalce)kada razgovaraju samnom.Uostalom ne zelim vise nista da kazem samo iz iskustva:EU NE ne zasluzuju nas iako smo mali i siromasni.Boban.
[ Poruku promenio garo dana 15-03-2006 ]

17.03.2006. u 00:59 odgovor sa citatom  
garo
Siva eminencija
(5.08/10)

Član od: 03.04.2003.
Ukupno poruka: 16

info
Shera, zivim u Norveskoj skoro 4 godine i od Svedske sam 50km udeljen tako da sam cesto tamo sto hocu da ti kazem da znam kako je EU zemljama (bar u jednoj od njih). Sto se tice Portugala oni su bili ''siromasni'' od kad znam za njih pa me ti sad ubedi da bi oni imali sisteme za navodnjavanje da nisu u EU i kako??
Drugo,
pusac jesam i za tvoju informaciju ovde kosta kutija cigara 8 eura a pakovanje duvana od 50gr skoro 20eura ali opet se ima i moze se priustiti koliko mi pluca izdrze, hehe a moja su bog dao razradjena . Nemoj da poredis sa nasim cenama jer i ako poredis onda to radi i sa platama pa mi onda reci da su kod nas jeftine cigare, a to jos sto se svaki cas pojavljulju ''divljak'' marliboro, lucky strike itd. o tome necemo polemisati.
Trece,
takodje znam da puno doktora, inzinjera, arhitekta,profesora itd. i mogu ti reci da ti ljudi (znaci skolovani) zive sto se kaze kod nas ''k'o kraljevi'', sto je i logicno s'obzirom koje su skole zavrsili. Za nase doktore, inzinjere, arhitekte, profesore itd. mi znamo svi koliko su placeni za svoje poslove pa ni o tome necemo polemisati.

Pa zar stvarno mislis da je EU lazna tvorevina i da je stvorena da bi se odbranila od Amerike???

Sto se tice pismenosti (opet govorim za Norvesku i Skandinaviju) ovde je 100% pismenost i drugi jezik im je engleski. Kad kazem drugi jezik onda mislim da ga govori 80-90% populacije a takodje i spanski, italijanski ... ono sto nauce u skoli, poliglote jebi ga , haha, prosto im zavidim!!

Shera pa gde ti zivis, hahaha, sala na stranu ali to je samo razlika izmedju dve zemlje sto ti govori da nije EU kriva za nemanje i neznanje ali uvek se traze neki krivci, znam da nije bas sjajno ali nadamo se u skorijoj buducnosti da ce biti!!!
Nama ne treba EU samo zarad ekonomskih razloga, trebaju ljudi malo da vide kako je u ''belom'' svetu i da sagledaju sta je dobro a sta nije a ne da se sedi u kavezu i naglaba sta bi bilo kad bi bilo!
Pozdra Shera i svi ostali!
 17.03.2006. u 12:35 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

Član od: 14.11.2002.
Ukupno poruka: 342

info
Citat:

Dana 2006-03-16 18:43, enis-ljacga-new je napisao:
Koje si godiste martine nemogu da se setim tebe i kako se zoves.mislim da si sasvim ok u odnosu na pojedince sa zlatnim zvezdicama pozdrav martinu
1981.sam godiste.A moje ime i prezime mozes videti u korisnickoj listi.Pozdrav i za tebe.
 18.03.2006. u 13:36 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

info
Citat:

Dana 2006-03-16 20:03, EdinDrljo je napisao:
Martine, zaista nemam nista da dodam niti da oduzmem ovom tvom postu. Ako te neki i budu napadali zbog ovoga, bar znaj da nisi sam i da govoris u ime mnogih.
Svaka cast!
Pozdrav od Edina!
Hvala Edo.A na napade od ,uglavnom, anonomnih pojedinaca sam navikao,to nije nista novo za mene, ne obazirem se mnogo na to.
Nego,hteo sam jos nesto reci.Svi treba da shvate da nam je ova nasa Srbija zajednicka domovina ma koje veroispovesti i nacionalnosti bili,i da samo slogom, pregalastvom i radom svih nas mozemo da je dovedemo tamo gde treba i zasluzuje da bude.Rezervne domovine nemamo,zato-gradjani Srbije,stavite prst na celo i razmislite sta je ono sto hocete,a sta ono sto necete i ne zelite.Ja npr.zelim da putujem Evropom bez pasosa i vize,da pristojno zivim od svog rada i da to omogucim i svojoj porodici,i da ne lupam sebi glavu jednog dana zbog toga sto sam studirao,vec da se moja diploma i obrazovanje vrednuju i cene.A zelim to isto i svima ostalima.Normalan zivot,i ako Bog da jednog dana,totalnu nezainteresovanost za politiku i to ko je na vlasti-kao u svim normalnim zemljama,uostalom.Mislim da ne trazim mnogo,i da ne zelim previse.
I da se razumemo,u svojim postovima ne podrzavam ni jednu politicku opciju koja je trenutno na politickoj sceni Srbije.Sto znaci-zaista ne znam za koga bih glasao da su sutra izbori,ali bitno je to da znam za koga ne bih ni u snu.Politika je sama po sebi zlo,ali od svih zala,treba izabrati ono koje je najmanje.
Jos jedan pozdrav za Eda.Kako je u Becu,prijatelju?Kako si se snasao?
 18.03.2006. u 13:54 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

info
1)Punopravno clanstvo u uniji ne znaci istovremeno obavezu za pristupanje nekoj vojnoj organizaciji(recimo NATO-u na koji ti ovde ocigledno aludiras).A smatram da nam je ratova bilo dosta,i da nam vise ne trebaju,i niko nas ne moze naterati na ucesce u necem takvom ako to ne zelimo sami.
2)Slazem se da ekonomski nismo dovoljno jaki,ali-da smo ekonomski i politicki dovoljno samostalni i da ne zavisimo od strane pomoci,iskreno-clanstvo u uniji nam ne bi ni bilo potrebno(dobar primer su Norveska i Island recimo).Poenta price je uci u integraciju preko koje ces najbolje ostvariti svoje ekonomske i politicke interese koje kao pojedinac ne bi mogao.Sinergetski efekti,u stvari,gde zbir zajednickog dejstva vise faktora daje veci efekat od prostog zbira pojedinacnih efekata svakog od faktora kada bi oni samostalno delovali(uf-komplikovana definicija,jel?)ili,jednostavnije 2+2>4,kvantitativno iskazano.
Integracije,ma kog tipa bile(a ovde konkretno pricamo o EU),su potrebne zarad jacanja sopstvene pozicije kako ekonomske tako i politicke.Jednostavno,sami sebi nismo dovoljni,sami ne mozemo resiti svoje kljucne ekonomske probleme bez asistencije spolja jer nemamo dovoljnu potrebnu akumulaciju kapitala i jer smo nazadovali godinama.Moramo se prilagodjavati trendovima u svetu i Evropi,a oni su takvi kakvi su-i suvise smo mali i slabasni da bismo ih mi menjali.pozdrav svima.
 21.03.2006. u 15:56 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

info
Naravno da ne smatram da u Uniji tece med i mleko,ali ne mozemo mi biti izolovano ostrvo u moru clanica koje su svuda oko nas.

[ Poruku promenio MARTIN dana 21-03-2006 ]
 21.03.2006. u 15:56 odgovor sa citatom  
bjela
Siva eminencija
(6.09/10)

Član od: 23.10.2002.
Ukupno poruka: 78

info
Vidim da se prica razvila u pravom smeru, pa da se i ja nadovezem. Da prokomentarisem ovog garu iz Norveske da je Portugal oduvek bio siromašan, a sta je sa Srbijom? ona je bogata? Ako portugalci za toliko vremena boravka u EU nisu uspeli nista da napraduju, sta ocekivati kad je Srbija u pitanju. Sto se tice boravka u Norveskoj ili Svedskoj to se ne moze porediti sa ostalim zemljama u EU. Nivo tolerancije i razvoja u skandinavskim zemljama je daleko od nemacke,francuske,danske,spanije i italije. Kakav je odnos domaceg stanovnistva prema strancima vidimo svaki dan, moze izbiti gradjanski rat. Rekao bih jos nesto povodom plata ,troskova i svega ostalog. U Eu su plate daleko vece od nasih, al su takodje troskovi isto tako daleko veci od nasih, tako da kad na kraju se sve sabere, oni nista bolje ne zive od nas, ostane im proporcionalno ista kolicina novca za trosenje. Ono zasto se oni razlikuju od nas jeste, veci stepen razvoja, tehnološki napredak, medjutim navala sa istoka, sve vise i vise gusi industriju u Eu. Fabrike se izmestaju na istok, u Tursku, itd.. Zatvaraju se radna mesta u EU. Ovim tempom za par godina se mogu ocekivati ogromni socijalni protesti u EU. Evropska Unija je ogromna utopija koja nikome nista nije dobro donijela osim zemljama osnivačima. Da odgovorim na pitanje ovim sto se drze teze "kako cemo mimo ostalog sveta", kako svajcarci zive mimo ostalog sveta? kako islandjani zive mimo ostalog sveta? Ono sto ja vidim kao resenje izlaska iz krize Srbije jeste:
1. ostati van Eu, zastititi svoju proizvodnju i svoje trziste od nelojalne komkurencije i monopola velikih industrijskih giganata sa zapada.
2.da se pokusa da sto manje kredite inostranih da se digne proizvodnja, jer svedok sam u BiH, da ti krediti na 20 godina od MMF-a su nista osim supljak, jer kad djavo dodje po svoje , gace ce da se prodaju za vracanje kredita.
3. zadrzati u drzavnom vlasnistvu sve profitabilne firme, a ne prodavati ih za cifre koje ce taj stranac vratiti za 5 godina.
4. zatvoriti trziste za hrvatske i slovenacke sve dok se nasi proizvodi ne budu jednako tretirali na njihovim trzistima.

ovo su samo neka od resenja za boljitak srbije, a ako se zeli krenuti na put vezanih ociju, nemoj da budete zacudjeni kad zavrsimo u ambisu... i kad covek ubije coveka zbog kore hleba...
 21.03.2006. u 19:19 odgovor sa citatom  
EdinDrljo
Siva eminencija
(4.16/10)

Član od: 09.11.2004.
Ukupno poruka: 71

info

Od svega sto si napisao tacno je samo da su na zapadu mnogo vece plate. Sto se tice Austrije cene su u proseku za 20-tak procenata vise nego kod nas. S tim sto ovde, za razliku od Srbije postoje snizenja. Nije to kao kod nas, prethodno poskupljaju za 100%, pa napisu SNIZENJE 50%. I snizenja postoje za sve proizvode , od hrane do automobila. U svakoj prodavnici prehrambene robe, na ulazu se moze uzeti katalog sa slikama i cenama robe koja je tog dana na snizenju. Tako covek ne mora kuci smisliti sta ce da jede, vec moze prvo videti sta je na snizenju, pa od toga odabrati sta ce tog dana jesti. Ako se tako radi, potrosnja je manja nego kod nas. Na stranu sto kad kupis voce ili salatu, ne razmisljas da li je, kao kod nas na pijacu, seljak juce prskao voce i povrce pesticidima pa tebi danas dao da se najedes otrova. (Na svakom preparatu za prskanje poljoprivrednih proizvoda koji su po pravilu kancerogenosti stepena 1 - JEDAN, na uputstvu, koje niko ne cita, postoji podatak o karenci tj. vremenu potrebnom za razgradnju. Pre tog roka proizvodi se nikako ne smeju koristiti! Pitajte nase seljake sta je karenca! )
Sto se tice garderobe, potpuno je ista stvar. Mozes da odes na sajt, registrujes se, i ukljucis opciju da te preko interneta obaveste kad roba koju si odabrao bude snizena.
Cene lap-topova su od 699evra (celeron) pa navise (bez snizenja). O cenama polovnih, a i novih automobila, necu ni govoriti...

Prema tome, Bjela, ti mozes biti kompetentan kada se prica o tome kako sa 100 evra mesecno, sastaviti kraj sa krajem, a sto se zapada tice, pusti ljude bar neka sami vide...

Dabogda mi propali, kao sto zapad propada!

21.03.2006. u 22:14 odgovor sa citatom  
Lithium
Drug clan
(3.15/10)

Član od: 22.03.2006.
Ukupno poruka: 18

info
Bjeli, izgleda da ti neke stvari nisu najjasnije:

Bjeli:1. “ostati van Eu, zastititi svoju proizvodnju i svoje trziste od nelojalne komkurencije i monopola velikih industrijskih giganata sa zapada.”

-Ako sa svojim proizvodima zelis izaci na inostrano trziste, onda moras i svoje trziste otvoriti stranim. Stvari , jednostavno, tako funkcionisu. Ostati van EU je privilegija jako razvijenih. Da ti to objasnim ovako: Za fudbalera Zlatara prelazak u “Borac” je nesto cemu svakako treba da tezi. Sa druge strane, fudbaler “Crvene zvezde” nema nikakav interes da ode u Cacak! Zasto bi? Primer je banalan ali verujem da pomaze da se shvati nas trenutni polozaj.

Bjeli: 2.”da se pokusa da sto manje kredite inostranih da se digne proizvodnja, jer svedok sam u BiH, da ti krediti na 20 godina od MMF-a su nista osim supljak, jer kad djavo dodje po svoje , gace ce da se prodaju za vracanje kredita.”

-Moze da se pokusa. Ipak, to je demagogija. Odakle obezbediti sredstva za pokretanje proizvodnje? Mozda “Zajam za Srbiju”, “Za brze pruge Srbije”, “Zajam za preporod”?

Bjeli: 3. “zadrzati u drzavnom vlasnistvu sve profitabilne firme, a ne prodavati ih za cifre koje ce taj stranac vratiti za 5 godina.”

-Zadrzati profitabilne a prodati neprofitabilne?! Mudro.

Bjeli: 4. “zatvoriti trziste za hrvatske i slovenacke sve dok se nasi proizvodi ne budu jednako tretirali na njihovim trzistima.”

-Kvalitet proizvoda pracen odgovarajucim marketingom je uslov za uspeh na trzistu. “Next”, “Crvenka”, “Trajal”, “Merima”, ‘Knjaz Milos”, “Soko Stark” su neke od firmi koje se ne zale na svoj tretman na trzistima koje si pomenuo.

Bjeli: “ovo su samo neka od resenja za boljitak srbije, a ako se zeli krenuti na put vezanih ociju, nemoj da budete zacudjeni kad zavrsimo u ambisu... i kad covek ubije coveka zbog kore hleba...”

-Bjeli, tvoja resenja su “promesaj pa prospi”.

22.03.2006. u 09:53 odgovor sa citatom  
bjela
Siva eminencija
(6.09/10)

info
Onda je najbolje, dignite kredite koliko god mozete, prodajte sve sto imate i sto vredi, i krenite kod Drlja, on ce Vam obezbediti posao,stan, ogromnu platu, a mozda vam sredi i socijalu pa ne morate nista da radite. A ako vam ostane sta para viska posaljite u domovinu, da i mi uzivamo malo... mnogi su poleteli na zapad, prije su se usrali, nego sto su skontali sta im se desilo, pustite ove sto zive kod tetki i ujni, i mole boga da tetka pozivi jos sto godina....i da joj ne smanje socijalu ili platu...
 22.03.2006. u 23:36 odgovor sa citatom  
EdinDrljo
Siva eminencija
(4.16/10)

Član od: 09.11.2004.
Ukupno poruka: 71

info

E Bjela, je8i ga, sto se ljutis!? Prvo pricas napamet kako svet propada, pa kad te neko demantuje, ti ljut sto nisi u pravu.

I nema ovde socijale! Zamisli, traze fasisti od tebe da radis da bi ti dali pare!?!
Mnogo su se oni ovde obezobrazili, da ti ja kazem. Pre neki dan cuh da ne mozes ni da platis pa da sa 30 god odes u penziju!?! Pa gde su tu prava radnika, pitam ja tebe!?

Isto je i sa studiranjem: za svako produzavanje vize, moras da doneses potvrdu koliko si ispita polozio. Potrebno ti je da imas 9 punkti da bi ti produzili vizu. Svaki ispit nosi odredjen broj punkti, najcesce 2-3. Ako nemas ukupno 9 - kuci!

Ja njima da polazem ispite i zavrsavam fakultet!?! Hoce od mene globalistu da naprave! Da me totalno upropaste!!!

Ako mene slusas, ostani dje si, uplati sebi jednu penziju i bas te briga. Pushti ti, sta ko prica.

A ako si bas budala dodji, naci cu ti posao. U struci.

Hajde pa tako!
 23.03.2006. u 00:19 odgovor sa citatom  
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

info
@bjela
bilo bi mnogo lepo kada bi se moglo tako,ali očigledno ne može.Osnovno i prvo ekonomsko načelo je Laissez faire,laissez passe.Što znači-da ako hoćeš da ojačaš,onda ti je potrebna liberalizacija i prepuštanje dejstvu tržišta mnogih životnih područja.Samo zdrava konkurencija može napraviti od nekog jakog igrača.Naš osnovni problem je u tome što smo godinama imali zaštićeno tržište,pa našim firmama nije ni bilo potrebno da modernizuju svoje proizvode i da prate svetske trendove(što će implicirati dodatnim ulaganjima),kada su već bili 100% sigurni da će sve što proizvedu sigurno prodati na domaćem tržištu,a ono što izvezu-izvesti uz ogromne subvencije i dotacije države.A previsokim carinama su bili veoma zaštićeni.Najjednostavniji je primer Zastava-pa oni nisu menjali konstrukciju svojih modela godinama,a i što bi kada su carinom bili zaštićeni kao beli medvedi i njihovi automobili su bili bar 30-40% jeftiniji od uvoznih.Koreanci su to rešili veoma lepo.Počeci njihove auto industrije nisu bili sjajni.Ali im je država rekla:"krenite sa proizvodnjom,carina na uvoz automobila će biti 30%.Ali će se svake godine smanjivati za 1%,što znači da za 30godina,neće biti carine na uvoz automobila.Vaše je da napredujete,i da ih za tih 30 godina stignete-kvalitetom ili nižom cenom".i uspeli su,vidite li gde se korejska autoindustrija nalazi sada?Jednostavno,dobra strategija koja će naterati domaće proizvođače da budu konkurentni.Ako si dobar u poslu-postojaćeš,inače....
O čemu pričamo onda?Jel misliš da i dalje treba da štitimo one koje ništa ne inoviraju u svojoj proizvodnji,koji nam ne nude ništa novo,već proizvode u istom obliku i istog kvaliteta kakve su kupovali naši roditelji(a u nekim slučajevima i naši dedovi) kada su bili naših godina?Po meni,državna kontrola cena je potrebna jedino kod proizvoda koji su socijalna kategorija(hleb,električna energija,energenti....) jer smo na žalost još uvek društvo u kome je visoko izražena socijalna dimenzija.U svim ostalim oblastima sam za apsolutnu liberalizaciju i tržišno formiranje cena i jačanje zdrave konkurencije kroz ulazak inostranih firmi.Samo na taj način je moguće osnažiti privredu,a nikako restrikcijama i uljuljkivanjem u sigurnosti zaštite domaćih proizvodjača od strane države.
Pozdrav svima.
 23.03.2006. u 19:51 odgovor sa citatom  
enis-ljacga-new
Drug clan
(3.3/10)

Član od: 01.12.2005.
Ukupno poruka: 295

info
Evo muka mi da pisem ali kad cujem ovog mog komsa Bjelu proradi mi adrenalin.Komso bio si ti mozda vani ali ne dovoljno da bi uocio sistem i nacin zivota na zapadu ovo kazem iskreno jer sam ovde oko 4 godine i jos uvek mi neke stvari nisu jasne .Ima ljudi zive po 20.god. pa veze nemaju sta se oko njih desava,poso-kuca.Nebitno je sto sam ja u Norveskoj sve je ovo isti k.... sto se tice gradjana i gradjanskih prava u celoj eu.Ovi nece u eu zato sto ima najveci drzavni budzet na svetu i nezele da ga dele sa nekim.Narod ovde nista bolje ne zivi od onog iz nemacke ili druge clanice eu.Pare kako kazu cuvaju radi odrzavanja sistema zdravstva i buducih generacija tako da niko ne ostane gladan i bez krova nad glavom,jer osim nafte i ribe nista drugo nemaju niti proizvode,a nafta ce jednog dana presusiti i toga su svesni samo je sreca sto neznaju kad.Poznajem najmanje deset ljudi koji zele platiti 25 000eu.za vencanje zbog papira ali papirase te pare neinteresuju toliko, cak ako se ponude pare nekom ko se dovoljno ne poznaje bilo je prijavljivanja u policiju-nemislim samo u norveskoj.Evo recimo JA rinto dve godine kao crnac i kupio stan u Varosi 60kvm.Sve je to fino ali kad dodjose papiri je8o stan.Ovde takav stan moram otplacivati 25god.ali ja ipak zelim ostati ovde ako im ne dopizdim.Ti si se verovatno nasluso prica od tih bosanskih azilanata sto su deportovani iz eu.Pa se tese pricama kako je ovamo lose,jer im je to jedini nacin da prebole.Zao mi je sto tako razmisljas jer je takva vecina i ta zemlja nikad nece krenuti napred.Zagrevam se malo za veceras votkica i to baltic ZIVELI
 24.03.2006. u 20:07 odgovor sa citatom  
anton
Drug clan
(2.39/10)

Član od: 25.03.2006.
Ukupno poruka: 26

info
Lithium,

Ti si neki zanimljiv lik.

"Dje si rasla dje si poniknula?"

Ocu reci: gde si do sad bio/bila?

I kakva ti je ta muzika što je sviraš?

[ Poruku promenio anton dana 29-03-2006 ]
 28.03.2006. u 02:12 odgovor sa citatom  
bjela
Siva eminencija
(6.09/10)

info
Galjac ti si u Norveskoj, i ja bi voleo da odem gore. Al Austrija, Nemacka, Francuska, i ostale ove evropske drzave, pa to je JAD boziji. Ne mogu se porediti sa Norveskom ni za sto godina. Zaboravljas komso da Norveska nije u EU, zato jer zna kakva je to ubleha. Ja sam trenutno u Sarajevu, rado bi posao jedino u Norvesku i na Novi Zenland. Ostalo je manje vise isto **ružna reč** ko ostale balkanske drzavice. Kao sto rekoh Norveska skidam kapu, a sto se tice ovih sto su otisli do Graca ili Beca i misle da su na vrhu evrope, to ne bih ni komentarisao.
 30.03.2006. u 14:31 odgovor sa citatom  
enis-ljacga-new
Drug clan
(3.3/10)

info

[ Poruku promenio enis-ljacga-new dana 30-03-2006 ]
 30.03.2006. u 17:36 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
Galjac, da ti mozda nisi zaboravio starog druga? Sve vreme pratim tvoja pisma, vidim da pise ljacka-galjac, ali sam pomislio da je neko drugi, dok jutros nisam primetio da se Eldina potpisala u tekstu o kucetu koje vam je neko otrovao.

Sta ima novo kod tebe, kako cerkica? Posalji poruku kad se setis, ipak smo proveli par dobrih drugarskih godina u NV.

Sto se tice teme u EU, imas i moj stav negde pri pocetku, za koji mislim da je izbalansiran. Pratim sve vreme sta pisete i koje zemlje navodite, ali me cudi da niko ne navodi Island, ubedljivo najjacu zemlju u Evropi po parametrima o kojima diskutujete.

p.s. Slazem se sto se Vucica tice, mada znam da ce mnogi mladji ljudi da nasednu na njegovu pricu (secam se jednog takvog od pre desetak godina:). Moj licni izbor je jedan potpuni autosajder na politickoj sceni, koji je na proslim izborima dobio oko par hiljada glasova a zove se Branko Dragas (pratim njegov rad nekoliko godina, bio je Djindjicev savetnik par meseci, pa je onda otisao zbog ljudi iz njegovog okruzenja). Mislim da su ostali u velikoj meri potroseni i da treba da ustupe mesto novim licima.

p.s.s. Ne znam sta je sa forumom, poceo sam da pisem poruku kao odgovor sa citatom, kada odjednom vidim da je izbrisao tvoj odgovor bjeli. Valjda je bjeli procitao. Ne znam da li sam slucajno pritisnuo dugme za izmenu ili sta vec, ako ti nije problem, opet napisi ono bjeli i meni odgovor u jednom.

Pozdrav, druze
Oliver

[ Poruku promenio oliver dana 30-03-2006 ]
 30.03.2006. u 18:55 odgovor sa citatom  
enis-ljacga-new
Drug clan
(3.3/10)

info
Oliver

Djesi OKI naravno da te nisam zaboravio,vec sam pomislio da si ti zaboravio,ili si nesto ljut.Cuo sam da si se i ti ozenio imali prinove?Evo moja Darija velika moram da dignem dva prsta dok dodjem na red za kompijuter,moracu nabaviti sebi jedan lap-top ima jeftino kod lopova hahaha.Malo je teze odozdo kometarisati o Evropi,ali posto sam blize islandu mislim da sam bolje informisan.Island je zemlja u kojoj se govori stari norveski jezik i engleski inace je to norveska kolonija.Zima ali standard sto je reko KUM iz lepa sela.Bale nebi ti ziveo tamo za neznam kakvo bogastvo.Ako bi odabrao zimu i standard to je Svaldbar ostrvo koje pripada jednim delom rusiji vecim Norveskoj tamo su satnice 50eu.ali Oslo je Oslo ionako zimi mi sunce nedostaje mada sagd je krenulo dobro grejati i nije hladno dan je dosta oduzo.Sta mi vredi da objasnjavam Bjeli kad nije procitao dobro ni predhodni post nemogu ga ja naterati da razmislja drugacije dok sam neshvati.Norveska je sigurno najbogatija zemlja na svetu i najskuplja.Bas citam ove godine oslo najskuplji grad sveta dok tokio spao na deveto.Vestacka zemlja ima samo naftu i sa ribom su oslabili skroz.Ali politika mudra i pametna eu bi je iscedio kad bi bila clanica,ali toj nafti jednog dana ce doci kraj tako da ce se prikljuciti htela to ili ne.Necu nikad zaboraviti zurku za tvoj rodjendan.Sutradan sam zaglavio 15 dana pritvora jer sam u civilu mrtav pjan doso na smotru.Pozdrav od Galjca
 30.03.2006. u 21:27 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 515

info
E, Gagi, legendo stara, secas se cak i stvari koje sam ja zaboravio, svaka ti cast. Ti si meni ostao u secanju najvise preko perioda iz Senora i nesto malo sa Vracara, kada si sluzio vojsku. Drago mi je da ste se ti i Eldina fino snasli. Da li ste naucili norveski jezik (cuo sam da je prilicno tezak)? Sva ekipa iz tog perioda se nekako rasterala na sve strane, retko je ko ostao u NV. Ti se secas da smo ja i Dejan bili najbolji drugari, a znas kada sam ga zadnji put video i cuo - pre 7 godina (znam samo da je u Novom Sadu)!

Ziv bio prijatelju, pozdravi sve moje poznanike ako ih ima tamo. I pricaj Norvezanima o jednoj maloj, finoj varosici pod planinom Zlatar koja ima dusu kao retko koji grad na svetu.

31.03.2006. u 06:12 odgovor sa citatom  
enis-ljacga-new
Drug clan
(3.3/10)

info
Jes brate ovi nemaju duse ladna krv.Pokusam da da se nadjem na ovom sajtu ali neprestaju raspravke, svadje i provociranja od cega sam najvise otisao.Sve neki novopeceni varosani,ali je8i ga vuce me.Bale ti je ozenio Sasku malu ima sina s`njom malo posle mene fino im je u Novom Sadu,ako se budem kad vratio tamo su mi planovi jer sve ostalo je teska izolacija i seljoberija.Zaboravio si Centar kad smo lovili migerice pre 10-ak godina exkurzije ludila?Vidjas li Djaju Zeljka pozdravi ga.Imas li djece
 31.03.2006. u 13:37 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( << prethodne strane 1 | 2 | 3 | 4 | 5 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.155 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.