Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Mediji
Moderator: ivan, svp, ZORZI

Nova Varos Online Forum Index >> Mediji >> Napredak čovečanstva - true or false

Idi na stranu ( 1 | 2 sledece strane >> )
Autor Napredak čovečanstva - true or false
stefan
Diplomata
(5.38/10)

Član od: 19.03.2006.
Ukupno poruka: 1376

info
Koliko je razvoj tehnologije olaksao coveku zivot u materijalnom a otezao u duhovnom smislu?
Da razmenimo misljenja...
Ja cu veceras napisati sta mislim posto sada nemam vremena...trening...

[ Poruku promenio stefan dana 07-06-2007 ]
 07.06.2007. u 21:11 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

Član od: 22.01.2006.
Ukupno poruka: 3526

info
Ovo obecava zanimljivu konverzaciju Videcemo.
 07.06.2007. u 22:16 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006.
Ukupno poruka: 1498

info
Pa za mnoge, a i globalno, zivot jeste olakshan u materijalnom smislu, industrija, informatika, kibernetika... Ali ne znam kako mislis otezan u duhovnom smislu? Mislis da je psihicki teze preziveti neka deshavanja ili sta?
 07.06.2007. u 22:16 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

info
Chovek nije ni izneo svoju teoriju a ti vec postavljas pitanja, strpljenja
 07.06.2007. u 22:18 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

Član od: 20.03.2007.
Ukupno poruka: 1748

info

Zbog napredka covecanstva(tehnologije) i industrije se vode ratovi

Svo zlo s tim..

[ Poruku promenio asmir89 dana 07-06-2007 ]
 08.06.2007. u 00:15 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

info
Pa, tema je veoma opsirna samim tim sto je i termin "tehnologija" preopsiran...
Ako bih krenuo sa razmatranjem njenih pozitivnih i negativnih uticaja potrosio bih mnogo vremena...Zato cu pokusati da svoje misljenje izlozim na drugi nacin kroz par primera...
Covek stalno nesto zeli, znaci uvek postoji nesto materijalno za cim cezne; bio to kompijuter, mobilni, bicikl, automobil, itd...Tehnologija i sav njen napredak su omogucili mali milion potencijalnih "zelja" svim stanovnicima ovo planete koji su iole upuceni u nju (tehnologiju). Samim tim, covek da bi dobio ono sto zeli, u stanju je da uradi svasta (naravno uvek ostavljam prostor izuzecima koji koji su u manjini i zato cemo npr. cesto cuti da ko ne krade, DANAS, on je budala; tj nije u saglasnosti sa vecinom koja definise, u ovom slucaju latentnu "normalnost" i pravi moralni kodeks koji je rdjav).
Asmir rece da se zbog toga vode ratovi...
Zar tehnoloski kolonijalizam nije rat po uzoru na hladni rat - rat interesa. Tehnologija je oruzje pred kojim se klanjaju mnogi...Onda kada je drzava ekonomski i tehnoloski prva u svetu, onda ona vlada; diktira uslove, povlaci sve konce; ali na nesrecu kolonizatora to je moguce samo sa aspekta materijalnog. Ako se osvrnem na duhovno u coveku, nalazim da postoji nesto sto niko ne moze da ti oduzme ako ti to ne dozvolis - unutrasnjost (covek i u kavezu moze biti slobodan, zar ne, ako su mu misli slobodne). ALi kao sto gore rekoh, cesto sebe menjamo za nesto sto nije vredno toga... a tehnologija se postarala da "da necega sto nije vredno toga" ima posvuda i mnogo.
Sada, malo da banalizujem, ali nisam mogao da izdrzim a da ne uputim negativnu kritiku "tehnologiji" sa aspekta sportiste:
Zasto se povinovati zeljama deteta i kupiti sinu racunar na koji ce da se navikne pa ce detinjstvo da provodi igrajuci igre ? Zar nije bolje, zdravije, korisnije, apelovati na njegovo bavljenje sportom...Jer, ako nista drugo (ovo kazem misleci na stanje i politicke primese sportu nase zemlje)on ce dete drzati podalje od uluce, od poroka...
Sa psiholoskog aspekta, ovo pitanje posmatram na sledeci nacin:
Primeticete da stopa suicidnosti raste u celom svetu a narocito u visokostandardnim zemljama. Sta je uzrok tome?
Depresije su posledica vaspitanja jedinke, njenih navika, ciljeva, teznji...
U ovim zemljama, narodski receno, deca imaju sve "na tacni" (opet uslovljeno materijalnom moci). Sada se osvrcem na Dositeja: "Mlada je dusa podobna mekom vosku...U kakav ga kalup salijes takav oblik od njega dobijes". Deca od malih nogu stvaraju navike razmazenosti i udovoljavanja sebi; zbog toga bivaju uskraceni za muke koje bi ih naucile samostalnosti...
Onog trenutka kada osete da je njihova egzistncija ugrozena ili kada ne ostvare neku od svojih materijalnih zelja, naviknuti na "cvetanje ruza" i "stalne pobede" padaju u depresiju koja u simbiozi sa drustvenim faktorima nerazumevanja od strane okoline dovode do samoubistva.
Za pocetak rasprave...
Nadam se da ce ovo neko procitati
Laku noc !!!
 08.06.2007. u 01:57 odgovor sa citatom  
Edin_Rujovic
Drug clan
(2.08/10)

Član od: 18.08.2006.
Ukupno poruka: 123

info
^too lenj da procitam ovo, a verujem da mnogo toga pametnog necu ni procitati!!!
 08.06.2007. u 04:03 odgovor sa citatom  
Head
Spam king
(5.23/10)

Član od: 16.02.2006.
Ukupno poruka: 1394

info
Stefane ne znam da li ti je ovo bio domaci zadatak u shkoli ili pismeni na kom si dobio 5, ali mogao si ovo i u 2 rechi da isprichash, previshe nepoznatih i suvishnih socioloshko-psiholoshkih termina za koje mi je trebala Vujaklija

...Ali ipak ocena 5

~Hvala vam shto me ne razumete i time ne slabite moju snagu.~

08.06.2007. u 09:21 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

info

Edo nije za ovakve teme , No dobro,

Shto nastaju ratovi i zlostavljanje? Ja bih rekao zbog moci, glupih majmuna i tehnologije..

Primer:

Dodje gorila na vlast(moc), da majmunu pusku(tehnologija) da pljacka, ubija i zlostavlja
=(zlo)

Koga mi pravimo budalom da napredujemo?

08.06.2007. u 14:36 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

info
Mudro zboris Stefane. Koliko ljudi danas moze bez moderne tehnologije?

08.06.2007. u 14:45 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

info
U neku ruku napredujemo ali ko zna kada cemo stici do onoga sto se zove -Putovanje-Svemirom-
E Ameriko zemljo kojoj su potrebni heroji...
 08.06.2007. u 14:46 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

info

heroji? hahahahaha u ameriku? hahahahahahahahahahahhahaha
 08.06.2007. u 14:57 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

info
Ocigledno nisi razumeo pogledaj filmove: Spider-Man 1, 2 i 3, Super-man, Batman etc etc.
 08.06.2007. u 14:59 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

info

Pa i ako dostignemo to shto ti kazes, A shta cemo onda dalje da radimo?

Ako otvoris oci videces da se vrtimo u jedan krug, Isto kao shto pas tera svoj rep kad mu je dosadno

Koga opet pravimo budalom da napredujemo?
 08.06.2007. u 15:05 odgovor sa citatom  
Sablja
Moderator

info
Napredovati mozes samo mentalno, inteligencija nije konstantna i moze da se trenira Sto se tice napredovanja u tehnoloskom aspektu, pa sebi smo zacrtali sigurnu propast
 08.06.2007. u 15:08 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

info

E a znas shta ja mislim kako ce da bude, e ovako:

Za jedno 50 godina potpisu sve zemlje da bude mir i da ce da rade zajedno, i odjedanput pobacaju atomske bombe jedan na druge..
Ako nismo gori od majmuna evo gde sam
 08.06.2007. u 15:13 odgovor sa citatom  
stefan
Diplomata
(5.38/10)

info
Citat:

Dana 2007-06-08 09:21, Head je napisao:
Stefane ne znam da li ti je ovo bio domaci zadatak u shkoli ili pismeni na kom si dobio 5, ali mogao si ovo i u 2 rechi da isprichash, previshe nepoznatih i suvishnih socioloshko-psiholoshkih termina za koje mi je trebala Vujaklija

...Ali ipak ocena 5

Hvala Relja...
Nadam se da ces imati jos nesto da kazes u vezi ovoga.
 08.06.2007. u 16:29 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006.
Ukupno poruka: 1498

info
Pa ne znam, mozda bi to ovako najbolje ishlo. Da uporedimo jednu zamlju sa visokim standardom u materijalnom smislu i jednu nerazvijenu zemlju. U nerazvijenoj zemlji, u globalu, ljudi moraju mnogo vishe da rade, stoga imaju manje slobodnog vremena. S druge strane, u razvijenoj zemlji, u globalu, ljudi imaju vishe slobodnog vremena. Sad se postavlja najvaznije pitanje: kako iskoristiti slobodno vreme? To bi trebao da bude odgovor i na Stefanovo pitanje "Koliko je zivot otezan u duhovnom smislu?". Zasto? Pa, ako u slobodno vreme osoba, pogotovu omladina, ne moze da pronadje sebe, ne zna kojim putem da krene, pa iz neznanja krene stranputicom, kasnije kad shvati, onda nema povratka. Takav ce verovatno psihicki odlepiti, a mozda cak i dici ruku na sebe. Mislim da ovo neznanje najvishe potice iz porodice, a isto tako i od nedostatka edukativnog razvoja drzave. Dakle, drzava bi trebala vishe da prati kakvo je obrazovno, nego na materijalno stanje zemlje. Odnosno da bi razvoj u materijalnom smislu, trebao da povlaci mnogo vishe pitanja i kritika na njegove posledice koje uticu na drustvo.

[ Poruku promenio Tanasko dana 08-06-2007 ]
 08.06.2007. u 19:37 odgovor sa citatom  
Milija_sin
Persona
(1.07/10)

Član od: 25.04.2007.
Ukupno poruka: 91

info
napredak covecanstva je u tome sto je neki kinez izmislio kisobran, pa sad niko nemoze da okisne.To je najvazniji napredak.
 08.06.2007. u 19:46 odgovor sa citatom  
Samidza
Siva eminencija
(4.11/10)

Član od: 05.09.2004.
Ukupno poruka: 303

info
@ Tanasko
Pre bih rekao da je ovaj slucaj: U razvijenim zemljama ljudi imaju malo slobodnog vremena jer mnogo rade ; zato su i razvijeni. U nerazvijenim zemljama ljudi ne rade i imaju mnogo slobodnog vremena. Uzmi nasu zemlju kao jednu od tih zemalja.

@ Stefan
Ima istine u tome sto kazes, a i uputio bih ti isti savet kao sto je Relja ucinio.
Sto lakse objasnis, ljudi te brze razumeju. A to je poenta zar ne?

Pozdrav.
 08.06.2007. u 19:51 odgovor sa citatom  
Idi na stranu ( 1 | 2 sledece strane >> )

Ova stranica generisana je za 0.132 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.