| Autor |
Sta se to desava sa nasom dijasporom? |
oliver Moderator

Član od: 10.11.2002. Ukupno poruka: 515 info
|
Na nasem sajtu vec neko vreme stoji anketa za ili protiv cirilice. Jedan sam od onih koji imaju otvoren i zvanican stav da cirilicu treba negovati i koristiti u svakodnevnom radu sto je vise moguce, jer je ista dubinski skopcana sa srpskim etosom. Ovaj tekst pisem latinicom iz prostog razloga sto se vec nekoliko ljudi iz dijaspore (Nemacke, Francuske...) izjasnilo za latinicu, jer je to jedino pismo koje oni (!) ili pak njihova deca razumeju. Takav stav nase dijaspore (ukoliko ga uzmemo kao prosecan) je krajnje zabrinjavajuci i pokazuje na kom stupnju svesti je ona danas. Ovde bih mogao do sutra da redjam razloge za cirilicu (no za to postoji posebno mesto na ovom sajtu), vec cu da svim Srbima iz dijaspore koji imaju anti-ciricni stav (ovde pre svega mislim na one koji ne vide razlog da svoju decu nauce srpskom pismu) da postavim jedno pitanje : znate li BAR jednog pripadnika jevrejske, jermenske ili grcke dijaspore koji ima slican stav prema kulturi i jeziku svog naroda? Namerno navodim ove tri grupe, zato
sto nije tajna da su ovo tri najjace dijaspore danas, bez cijeg aktivnog delovanja bi odnosne matice bile krpa koju svako gazi (Izrael bi vremenom bio slomljen okolnim arapskim okruzenjem, a Jermenija i Grcka ne bi mogle da izdrze jak pritisak susedne turske regionalne sile). Razmislite da li cete da sledite primer aktivne srpske emigracije (Pupin, vladika Nikolaj, Ducic, akademik Nedeljkovic...) koja nikada nije zaboravljala na maticu, poreklo i na ono sto jesu ili pomodnih modernista i konformista. Zalosna je cinjenica da se i dalje nastavlja trend "utapanja" srpske dijaspore u druge kulture i okruzenja - takva duhovna malokrvnost cini mi se nigde do sada nije vidjena ni kod jednog naroda.
I nemojte samo da se neko zali da ne zna kako da nauci decu (ili sebe) cirilicnom pismu i srpskoj kulturi - nasa dijaspora ne broji nekoliko hiljada, vec nekoliko miliona ljudi, medju kojima je procenat intelektualaca izrazito visok (u poredjenju sa ostalima), a medju njima je sigurno mnogo onih koji bi Vam rado izasli u susret.
Pozdrav dijaspori i poziv da se zamisli nad sobom
Oliver
|
29.09.2003. u 20:13 |
odgovor sa citatom
|
olga_V Siva eminencija
(5.89/10)

Član od: 20.12.2002. Ukupno poruka: 7 info
|
Pozdrav svima,
Ja mogu samo da govorim u svoje ime, i mozda u ime nekoliko mojih prijatelja ovde.
Zivim u USA, pa sam eto deo te "dijaspore", koju se stalno kritikuje.
A ja imam par kritika za maticu.
Matica bi trebalo da okuplja svoju izgubljenu decu ( ovo zvuci cheesee, znam).
Iz istog razloga nemozemo da se poredimo sa Grckom.
Ma ko bio na vlasti u Grckoj, oni imaju istu politiku sto se tice Grka van Grcke;
Sto se nase matice tice; ona ne cini nista da nas sacuva. Mi smo pozivani samo kada treba.
Trazili smo dvojno drzavljanstvo, nismo ga dobili. Grci imaju dvojno drzavljanstvo.
Trazlili smo pravo glasa, nismo ga dobili. Pogadjajte, Grci imaju pravo glasa.
U poslednjem popisu nismo "brojani", ako smo vani duze od 3 godine.
Da bih produzila pasos, potrebni su mi originali dokumenata ne striji od 6 meseci i 500USD.
Ajde novac nije bitan, mora i ambasada od neceg da zivi,
ali originali dokumenata, pa to je smesno. Sta se tu moze promeniti u izvodu iz maticne knjige rodjenih za 6 meseci??
Sto se obrazovanja tice, Grcka vlada je sa Nemckom sklopila sporazum jos 60-tih o obrazovanju na Grckom jeziku.
U Canadi imamo Srbsku skolu 1 sat nedeljno, to smo doblili od drzave i to placamo od nasih poreza.
Sto se USA tice, moguce da postoji nedeljna skola u crkvama, u mom gradu nema Srba, pa ni crkve.
A da nepricam o nasim crkvama i crkvenim stresinama, uz sve duzno postovanje, necu da generalizujem.
Desilo mi se u jednom od nasih hramova u Severnoj Americi, 1999-te, oni koji nisu potomci "cetnika" su bili zamoljeni
da napuse hram!!!!!!
Pa se onda pitamo , zasto Srbi idu u Grcku, Egipatsku, Libansku ili Rusku crkvu. Hm , Zasto???
Jos jedna bitna stvar su knjige. Izbor decje literature na cirilici je nikakav, a kao i uvek nasa posla, cene svetske a kvalitet stmpe i papira nikakav.
Ima tu jos jako mnogo stvari, ovo su samo neke od njih.
Moj zakljucak je da matica mora malo da poradi na svom "imidzu".
Sve se svodi na pojedince i sta oni rade ne ocuvanju jezika i kulture.
Olga USA
|
01.10.2003. u 17:26 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Draga Olga,
Potpuno se slazem sa Vama da odnos INSTITUCIONALNOG dela matice prema dijaspori niposto nije dobar - dvojno drzavljanstvo i pravo glasa ste vi naveli, a ja cu uz to dodati i mogucnost aktivnog ucesca dijaspore u privatizaciji po povlascenim uslovima, a zatim i rehabilitaciju nekih emigranata. No cini mi se da niste shvatili o cemu sam govorio - institucionalni odnos je jedno i on se ne moze mesati sa sustinskim odnosom. Da pojasnim malo ovo : i vrapci na granama vec znaju da je Srbija jos uvek opterecena komunistickim nasledjem, a u skladu sa tim je i zvanicni odnos matice ka dijaspori. To bi bio odnos na nivou institucije. No ono sto je potrebno jeste ne toliko promena ovog odnosa (iako je i ta promena potrebna, naravno), vec promena u nacinu razmisljanja ljudi koji ne predstavljaju "establishment", vec sam narod. Od zvanicnog stava mnogo je bitniji sustinski stav koji ne polazi od dekreta i zakona, vec od uma i srca. E to je ono sto ja zameram dijaspori pre svega - nedostatak duhovno-intelektualne cvrstine pre svega. Jer sta je radila grcka, jermenska ili jevrejska dijaspora dok nije dobila drzavu (a sve tri su dobile drzavnost prilicno kasno) - bila je duboko svesna sebe same, kao jedine nade svojim sunarodnicima u matici. Danas je srpska dijaspora ta nada Srbije u koju ona upire pogled, Srbije domacina i vrednih ljudi (a ne trenutno vladajuce ekipe). I zbog toga je na dijaspori ogromna odgovornost, ona mora poneti Krst obnove Srbije, inace ce obe nestati sa istorijske pozornice. Vladika Nikolaj je, posto je emigrirao, cesto govorio "Kada kuca gori, pozar se gasi spolja!" - Srpski dom odavno mirise na cadjevinu i stoga nam je Vasa pomoc vise nego potrebna, u svakom pogledu. A mozete pretpostaviti sta ce se dogoditi ako se nastavi trend da se vec u trecem kolenu gubi identitet Srba iz dijaspore.
Svako dobro
Oliver, Srbija
|
01.10.2003. u 18:42 |
odgovor sa citatom
|
svp Administrator

Član od: 05.06.2002. Ukupno poruka: 177 info
|
Šta imaju jake dijaspore?
Jaku kolektivnu (nacionalnu) svest a to je upravo ono što nedostaje srpskoj dijaspori (kao uostalom i matici). Ako svi mi budemo čekali da naša ultraspora administracija nešto uradi moći ćemo da očekujemo pozitivan pomak za 10 godina a i tada je pitanje. Potrebna je energija, pokretački duh i prelazak sa reči na dela. I ovde u Srbiji i svugde u svetu potrebno je da svako radi na nacionalnom jedinstvu koliko mu mogućnosti dozvoljavaju i koliko misli da treba. Šta to praktično znači - postavite pitanje nekom seljaku u novovaroškom kraju zašto ore i seje kad može da padne grad i sve mu uništi - on će vam odgovoriti - ja radim što je do mene a ostalo je u Božjim rukama. Ne možemo samo čekati i razglabati prazne priče a ne raditi ništa konkretno. U tome je naš najveći problem. Treba svi da zapitamo sebe da li smo dovoljno učinili za svoju najbližu zajednicu (da ne govorim o državi jer će mi se mnogi smejati), šta pričamo a šta radimo, treba li raditi u opštem interesu (ili je to u današnje vreme najobičnija besmislica)?
|
01.10.2003. u 21:16 |
odgovor sa citatom
|
MARTIN Siva eminencija
(7.36/10)

Član od: 14.11.2002. Ukupno poruka: 343 info
|
Sta je osnovni problem ovog naroda?Svakako kolektivna letargija u koju je upao,i komunisticki teror koji je trajao nekih 60 godina i koji nas je udaljio od nasih korena i vere.I sto je najgore,ta kolektivna svest nas jos uvek ne napusta,pa narocito od starijih ljudi mozemo cuti:"Cuti dobro je,moze biti i gore od ovog".E sve dok tako razmisljamo,i dok ne krenemo sami da menjamo svet u kome zivimo,bice lose i ovoj zemlji i ovom narodu.
Problem su i institucije koje su gradjene veoma dugo,a nisu demontirane.Izgleda da smo se uzaludno borili sve ove godine,uzaludno se smrzavali na ulicama i gutali suzavac i uzaludno se nadali da ce se nesto promeniti,ali izgleda da je na snazi ono:"Sve je isto,samo njega nema",ili kako bi rekao nas narod:"Sjasi Kurta da uzjase Murta"(mada mi se cini da su uzjahali i Kurta i Murta-Pardon gospodo K i M).Ali,mislim da ne treba posustati,vec nastaviti borbu za dalje promene.Najteze je uradjeno,ovi ce vec lakse pasti...
Dijaspori ne mogu mnogo da zamerim.Tacno je da treba da razvijaju pravu svest kod svoje dece i da im svaki dan ponavljaju ko su i odakle su,ali shvatam da su ti ljudi godinama sikanirani od strane ove drzave,da mnogi od njih nisu smeli da dodju tamo gde su rodjeni,da preci mnogih pocivaju negde daleko a ne na
rodnoj grudi,i da mnoge gotovo nista ne veze za ovu zemlju.
Ali jednom aktivnom politikom ove drzave kojom bi se vratilo oteto,kojom bi se dao povlascen status u privatizaciji privrede nasim ljudima iz inostranstva i naravno dvojno drzavljanstvo i pravo glasa,mislim da bi se dalo popraviti ono lose sto im je cinjeno kroz sve protekle godine...Naravno sve zakonski i institucionalno.
pozdrav svim
ucesnicima foruma
|
02.10.2003. u 14:53 |
odgovor sa citatom
|
olga_V Siva eminencija
(5.89/10)

|
E ovako,
nebih volela da me se pogresno shvati, zato se u napred izvinjavam , ako se neko nadje uvredjen posle citanja ovog posta.
1.Srbska dijaspora ne broji nekolko miliona, kao sto je Oliver naveo. Ako zelte da proverite ovu informaciju, necete moci, zasto,
zato sto niko u samoj Srbiji nije vodio racuna o tome, znaci zvanicnici nase zemlje neznaju koliko je ljudi napustilo zemlju u zadnjih 15 godina.
Sve informacije koje cujete u Srbiji su samo manipulacije. Za razliku od Srbije, zapadne zemlje koje su bile meta zadnjeg talasa migracija iz Srbije i bivse Jugoslavie,
imaju informacije koliko je tacno ljudi dobilo permanentne vize. U severnoj Americi ovaj broj nije veci od pola miliona.
2. Sto se stare imigracije tice, sledece je bolna istina:
Neobrazovani, sisli sa magaraca ,pa na brodove, napaceni , namuceni u fabrikama, jedina ambicija im je bila da im deca pricaju Engleski bez akcenta,
da deci daju Americka imena verujuci da ce im to pruziti bolji zivot. Bili konzervativni, ostali konzervativni, napomena, danas su uglavnom Republikanci, svi do jednog podrzali NATO intervenciju.
I kao sto rekoh u prvom postu, nemaju tolerancije nizasta rodjeno u Srbiji posle 1949-te ( cetnici i partizani) Sto niko od vas vidim nije komentarisao.
Citajuci sve ove postove, vidim da ste svi vi mladi ljudi i da krivite komunizam za mnoge nedace u kojima smo sada.
Donekle se slazem sa vama, ali nezaboravite, komuniste nisu donele rode, ti komunisti su bili SRBI, MI. Znaci sami mi smo krivi.
Pocetkom 90-tih, su svi oni poceli da slave slave i postali najglasiji "antikomunisti". Nevolim poredjenja, ali pogledajte Hrvate (ako pratite njihovu stampu), oni su vec sahranili svoje mrtve, a mi nasima nedamo mira.
Jos jedna stvar, primetila sam da svi koristite rec "narod" i to velikodusno. Vidite ja Srbiju vidim kao drzavu svih njenih GRADJANA.
Razliku izmedju NARODA i GRADJANA cu ostaviti vama na analiziranje.
Sve dok vi Gradjani Srbije koji zivite u Srbiji ne shvatite moc koju vam ta rec daje, politicka kriza u Srbiji se nece resiti.
No, da se vratim temi.
Ocuvanje Srbskog jezika, kulture i tradicije u Severnoj Americi ( opet moje licno misljenje) , do sada se pokazalo direktno proporcijalno nivou obrazovanja.
Ovo govorim iz licnog iskustva. Danas se Srbi u Kanadi i USA predstvaljaju kao Srbski Kanadjani, ili Srbski Amerikanci.
Srbski je jedini jezik koji se govori u domovima Srbskih intelektualaca (nove emigracije) sirom severne Amerike.
Ovo su mahom ljudi nize i srednje klase koji mogu da priuste i posalju decu svakog leta u Srbiju.
Mnoga od te decu su rodjena u Srbiji i provodeci raspuste u Srbiji oni uce da vole tu zemlju ( ovo je Grcki recept ).
Rezultate ce svi moci videti za deceniju ili dve.
Sto se politickog organizovanje tice. Bas kao sto ste vi u zemlji podeljeni , tako smo mi ovde podeljeni.
Ja neznam sta bi moglo biti resenje, ono sto znam je da mi nikom neverujemo, za to ima mnogo razloga.
Ako bi se pojavilo neko novo nekompromitovano lice, koje bi za pocetak bilo veza izmajdu nas i vlade (po mogucstvu nove), mozda bi stvari mogle da se resavaju na neki oraganizovan nacin.
Mislim da je sada jako lepo vreme da mi sa ove strane produzimo ovaj "miljenicki" odnos koji uzivamo od sadasnje americke administracije.
Mislim da je poredjenje sa Jevrejima i Grcima nemoguce. Mi smo kroz nasu Istoriju pokazali da je jedinstvenost osobina koju nazalost, nemamo, a ocigledno meumemo ni da je naucimo.
Pozdrav svima,
Olga Velatas , USA
|
03.10.2003. u 18:25 |
odgovor sa citatom
|
saponjic Siva eminencija
(4.72/10)

Član od: 24.09.2003. Ukupno poruka: 5 info
|
Citat:
Dana 2003-09-29 20:13, oliver je napisao:
Na nasem sajtu vec neko vreme stoji anketa za ili protiv cirilice. Jedan sam od onih koji imaju otvoren i zvanican stav da cirilicu treba negovati i koristiti u svakodnevnom radu sto je vise moguce, jer je ista dubinski skopcana sa srpskim etosom. Ovaj tekst pisem latinicom iz prostog razloga sto se vec nekoliko ljudi iz dijaspore (Nemacke, Francuske...) izjasnilo za latinicu, jer je to jedino pismo koje oni (!) ili pak njihova deca razumeju.
...
Pomaze Bog Olivere
Drago mi je da se neko uopste i upitao za nase misljenje u dijaspori jer smo pretezno ignorisani od matice sem kad je u pitanju slanje pomoci!(€€€$$$$)
Verujem takode da je znacaj cirilicnog pisma veoma vazno za Srbiju i okolinu.Ne zelim da ga osporim ili da ga zapostavim.Samo ne zelim da mi neko objasnjava gde ja treba da se uklapam i gde ja pripadam,to mi sve objasnjava Srpska kultura kad predem preko granice.Sa mojim pismom zeleo sam samo da ukazem da postoje problemi
kod nas u dijaspori na koje treba apelovati da bi moglo da se pokrene njihovo resavanje.
Naravno to mozemo samo resiti uz neku zajednicku saradnju,a ne uz ovakvo soljenje pameti,ko je inteligentan ili ko ima duhovnu malokrvnost koja dosada nije nigde vidjena.
Za ucenje cirilice nam je potrebna matica koja bi trebala da nam posalje strucna lica koja bi ucila nasu decu,a zato imamo Ministarstvo kulture koje funkcionise samo kog Grka Jevreja itd.ali nazalost ne i kod nas.
Nase Ministarstvo kulture nam salje ljude koji su na privatnim promocijama,ili na privatnim Biznisima,Lepa Brena i Sinan Sakic za 500€ noc!(kultura).Uspesni Bizismeni skidam im kapu ,ali ne i za ucenje cirilice..
Sve to treba da se pokrene preko nasih Ambasada,ali tu je preoblem ,nase Ambasade nemaju cak ni povezane kompjuterske sisteme,a neki konzulati cak ni WC.Pa sta mi onda da pricamo o srpskoj kulturi i gde mi treba da se svrstavamo i koju kulturu da mi deca poprimaju.
Moj Srpski pasos me kosta 250€ , Evropske Unije 15€. Naravno ja cu ga placati jer sam se rodio ,,tamo daleko``ali moje dete nece jer ovi odozdole mu nenude bas nista,pa cak ni mogucnost da nauci nesto od Srpske kulture.
Sa ovim mali pismom zeleo bi samo da ukazem na neke probleme koje ne bi trebalo zapostaviti ,jer kako mi se cine imaju velike i duboke posledice.Zelim samo da pokusamo da pokrenemo neko resenje koje bi koristilo svima nama, a najvise buducim generacijama!
|
03.10.2003. u 21:48 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Bog ti dobro dao, dragi brate
Pre svega, drago mi je da ljudi iz dijaspore, kakvi ste vi, Olga i ostali reaguju na ono sto je napisano - to znaci da dijaspora, ma kako inertna bila prema nekim pitanjima, ipak ima veliko interesovanje za maticu.
Posto sam procitao i Vase i Olgino pismo, trudicu se da odgovor sazeme na jednom mestu. Pre svega, slozili smo se u jednom - na institucionalnom, zvanicnom, "establishment" nivou stvari stoje veoma lose i tek u poslednje vreme vidi se prizrak nade, pre svega u Americi, okupljanjem nekoliko razlicitih grupacija dijaspore oko jednog centra. U matici ce jos uvek odnos prema dijaspori na pomenutom institucionalnom nivou biti blago receno neadekvatan i to iz cisto politickih razloga, sto naravno implicira simetrican odgovor dijaspore. No da se uvek cekalo na odgovor institucionalnog dela, Srbije odavno ne bi bilo, odnela bi nas prva istorijska bujica.
No jedna institucija, ako je mogu tako nazvati profanim imenom, je izuzetno zainteresovana za odnos matica-dijaspora (odnosno dijaspora-matica) i na njemu aktivno radi, a to je Srpska Pravoslavna Crkva. Naravno, Crkva je mnogo vise nego institucija, no ne zelim sada da ulazim u duboke eklisioloske teme, vec pre svega da se ogranicim na njen institucionalni deo da ne bi zalutao od teme. Evo primera radi, Crkva vec par godina organizuje akciju pod nazivom Moba, gde deca i omladina iz dijaspore posecuju maticu, druze se, uce i razmenjuju iskustva, jacaju autentican duh koji je svojim arhetipom vezan upravo za Pravoslavlje. A zasto ne bi neko iz novovaroske dijaspore, neko sa autoritetom, dao inicijativu za letnje ili zimsko druzenje novovaroske dijaspore u Novoj Varosi, pa da se to lepo oglasi na nasem sajtu - ni svesni niste koliki bi publicitet to dobilo, a svaka opstinska vlast (pa i ova) bi takav projekat podrzala. Eto, ja licno bih se angazovao za pronalazak prostorija gde bi se mogli naci i bar popricati, ako nista.
Nadam se da ste zadovoljni odgovorom, posto sam shvatio da zelite direktnije predloge.
Sve najbolje i drzite se
Oliver
|
03.10.2003. u 22:58 |
odgovor sa citatom
|
bracko Master
(7.92/10)

Član od: 01.08.2002. Ukupno poruka: 649 info
|
Pozdrav svima i poseban pozdrav za tebe brate Olivere.
Nije ni potrebno da naglasavam koliki je tvoj trud da se ovde nesto promeni.
Ipak, pored nase zelje da izgradimo dobar odnos sa dijasporom ili necim sto se vec tako zove, vidim ovde uglavnom kritike.
Uz veliko postovanje ljudi koji su makar nesto i napisali i time pokazali (i)malo zainteresovanosti za ono sto se ovde desava, ne mogu da predjem preko nekih stvari.
Olga je rekla da komunisti nisu pali sa neba.
Naravno slazem se, ali zar ne bi trebala malo da se vrati istoriji filozofije.
Napravite liniju od Dejvida Hjuma, preko Imanuela Kanta, Hegela do Marksa i Engelsa i verovatno ce vam citava ta ideja biti jasna.
I naravno ta ideja ce se totalno ralikovati od ideje dogmatizma, odnosno religijskih (crkvenih) dogmi, na sta mi stavljamo akcenat.
Niko ne moze sedeti skrstenih ruku i cekati da ga neko iz domovine pozove na kafu da ga nauci cirilici. Mada ja bih licno voleo da neko ko ima mogucnosti dodje kod nas da mu pokazemo nasu zainteresovanost za problem.
Sve u svemu nista necemo postici kritikovanjem drugoga. Bio bi red da bar jednom podjemo od sebe i vodjeni Bogom dodjemo do drugih.
Jos jednom pozivam sve koji mogu da dodju da to i ucine.
Pozdrav svima
Bracko
|
03.10.2003. u 23:49 |
odgovor sa citatom
|
olga_V Siva eminencija
(5.89/10)

|
Pozdrav od mene,
Moj zakljucak na sve ovo je da mi sa obe strane pokusavamo citati misli jedni drugima i "misliti da znamo sta onaj drugi misli".
Mi o ovom mozemo da pisemo do kraja vremena, ali koliko vidim , slazemo se da alterantiva mora da krene sa nekog zvanicnog, viskog(ako vam volja) nivoa.
Samo cuvanje cirilice je prvo i osnovno individualno. Svako od nas mora sam da shavti vaznost ocuvanja pisma, a institucije tu moraju da pomognu, da budu tu.
Kao sto gospodin Saponjic rece, nama matica zaista nista dosada nije ponudila.
Sto se te alternative od strane crkve tice, to zaista jeste jedini akcija za koju sam ja cula i to sada po prvi put.
Ali ja imam pitanje za vas, sta vi predlazete sa clanove dijaspore koji nisu ortodoxni hriscani, a Srbiju zovu svojom maticom.
Ne samo ne hriscani, vec ateisti, eticki humanisti ili ostali?
Olga, USA
|
05.10.2003. u 00:24 |
odgovor sa citatom
|
oliver Moderator

|
Draga gospodjo Olga,
ja ne znam sta dalje treba da pisem da biste vi shvatili moju pocetnu misao, koja je upravo bila protiv toga da se krece od bilo kakvog "establishmenta" ili institucije, vec od samog pojedinca - ono sto ja vidim kao izlaziz ove status quo situacije je metanoja, preumljenje svesti ne institucija, vec pojedinaca, mene, Vas, gospodina Saponjica i svih koji ucestvujemo u ovoj diskusiji. Malo soli je dovoljno da da ukus celoj hrani, pa tako i mali broj ovako preumljenih licnosti je dovoljan da unese svez vazduh medju zagusene odnose matice i dijaspore.
No pokusavsi da Vam dam primer institucije koja itekako radi na ovom problemu, naveo sam vam Srpsku Pravoslavnu Crkvu, ne kao jedinu ili osnovnu instituciju (mada, setite se vremena seoba pa cete biti svesni da je ona upravo to kroz istoriju i bila), vec kao primer da i sa institucionalnih nivoa dolaze inicijative, samo ih treba primetiti i iskoristiti. A sto se ateista, pijetista, humanista i ostalih tice, njima naravno niko ne brani da se samoorganizuju u udruzenja koja bi se bavila istim poslom - potrebno je samo malo dobre volje i entuzijazma.
U svakom slucaju, predlog za zimsko druzenje i upoznavanje matica-dijaspora Nove Varosi jos uvek stoji kao potencijalni korak napred, bar vezano za nas ucmali kraj.
Sve najbolje
Oliver
|
05.10.2003. u 19:11 |
odgovor sa citatom
|
Chexy Siva eminencija
(4.97/10)

Član od: 22.05.2003. Ukupno poruka: 39 info
|
Pomaže Bog braćo u tuđini!
U porukama (postovima) sam naišao na niz činjenica sa kojima se ne slažem.
Citat:(olga_V)
"Desilo mi se u jednom od nasih hramova u Severnoj Americi, 1999-te, oni koji nisu potomci "cetnika" su bili zamoljeni
da napuse hram!!!!!!"
Da li mislis da svi svestenici imaju isti stav (da samo potomci CETNIKA mogu da prisustvuju liturgiji)?
Naravno da ne, kao i svi i svestenici su zivi ljudi pa grese!
Bog ce oprostiti. Nije na meni da sudim ali ni ti nisi bezgresna cim osudjujes svestenika koji je izjavio gore navedenu recenicu (bez obzira da li je u pravu ili nije).
Sta znas iz kog razloga je on to rekao. O tome možeš samo da nagađaš.
"2. Sto se stare imigracije tice, sledece je bolna istina:
Neobrazovani, sisli sa magaraca ,pa na brodove, napaceni , namuceni u fabrikama, jedina ambicija im je bila da im deca pricaju Engleski bez akcenta,
da deci daju Americka imena verujuci da ce im to pruziti bolji zivot. Bili konzervativni, ostali konzervativni, napomena, danas su uglavnom Republikanci, svi do jednog podrzali NATO intervenciju.
I kao sto rekoh u prvom postu, nemaju tolerancije nizasta rodjeno u Srbiji posle 1949-te ."
Podrzavali ubijanje svoje brace, sami odbacili svoja imena, kulturu i obicaje...
Zar takvima treba dati pravo glasa?
"Danas se Srbi u Kanadi i USA predstvaljaju kao Srbski Kanadjani, ili Srbski Amerikanci."
Dodali rec Srbski reči Amerikanci(Kanađani) pa misle da su blize matici.
U Srbiji živi veliki broj nacionalnih manjina ali svaka je zadrzala svoj necionalni identitet.
Ja nisam čuo da postoje Bošnjački Srbi, Mađarski Srbi, Rumunski Srbi, Šiptarski Srbi nego Bošnjaci, Mađari, Rumuni, Šiptari...
Kako su to oni uspeli da sacivaju svoj identitet a Srbi u svetu nisu?
Nisam baš znao da su Srbi toliko nesnalažljiv narod!
Citat:(saponjic)
"Za ucenje cirilice nam je potrebna matica koja bi trebala da nam posalje strucna lica koja bi ucila nasu decu,a zato imamo Ministarstvo kulture koje funkcionise samo kog Grka Jevreja itd.ali nazalost ne i kod nas."
Cirilica nije kinesko pismo pa da je toliko teska za ucenje, i ovde se u opste ne govori o detaljnom ucenju Ćiriličnog pisma i srpske književnosti.
U ostalom obratite se bilo kom svesteniku SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE u vasem mestu i ne verujem da nece hteti da organizuje učenje ćirilice kao neke dodatne aktivnosti u sklopu CRKVE.
Citat:(saponjic)
"Sve to treba da se pokrene preko nasih Ambasada,ali tu je preoblem ,nase Ambasade nemaju cak ni povezane kompjuterske sisteme,a neki konzulati cak ni WC.Pa sta mi onda da pricamo o srpskoj kulturi i gde mi treba da se svrstavamo i koju kulturu da mi deca poprimaju."
Kulturu Miloša Obilića (koji je dao život za ovu zemlju), Kneza Lazara (isto dao život da bar ostali Srbi žive ako on već ne može), Save Nemanjića (izdejstvovao autokefalnost srpske crkve koja nam je, hvala Bogu,sačuvala identitet i spasila od istrebljenja), Vuka Karadžića ( tvorca srpskog pisma kojim pišemo i kojim se razlikujemo od Hrvata, Nemaca, Engleza, Amerikanaca...), Vladike Nikolaja Velimirovića (koji iako je živeo van Srbije tj. u dijaspori bio je veći Srbin nego mnogi u samoj Srbiji),
Ratka Mladića i Karadžića (koji su se borili za vaše domove, za vašu imovinu da bi ih vi napustili i pobegli u inostranstvo a ljudi iz Srbije išli da se bore za vaša ognjišta (emigrantima iz RS i RSK)...)
To što nam konzulati nemaju WC nije toliko ni bitno, koliko je bitan ponos Srbina koji sme da izađe pred bilo koga a da mu se ne zacrveni obraz jer nikog nije maltretirao, napadao, ubijao, nego je uvek branio svoje ognjište, svoju decu, svoje JA.
Matica se nije preterano angažovala po pitanju vas iz dijaspore ali nije fer da za sve vaše probleme optužujete maticu.
Kako bi bilo da udruženim snagama probamo promeniti nešto na bolje?
Pozdrav svima!!! Chexy
|
07.10.2003. u 18:08 |
odgovor sa citatom
|
MARTIN Siva eminencija
(7.36/10)

Član od: 14.11.2002. Ukupno poruka: 343 info
|
Jel' Vi mislite da treba da sedite skrstenih ruku,a da samo mi koji smo u matici nesto menjamo? I Da li je potrebno neko "previse" strucno lice da bi Vasu decu naucilo cirilicu?Pa nije to slozeni diferencijalni racun!!!
I sto lepo kaze jedna narodna epska pesma:"ne moze se carstvo zadobiti na duseku sve duvan puseci",znaci potrebna je aktivnost,inicijativa,prvo od nas ovde ali i od Vas koji ste vani.Ne mozete ocekivati da mozemo bez vase pomoci postici ono sto i jedni i drugi zelimo,a to je pre svega jedinstvo i kohezija oko najvaznijih nacionalnih interesa,vracanje oduzetog i otetog i sveukupni boljitak ove zemlje.Kada to,ako Bog da,postignemo,mislim da san vecine mladih ljudi nece vise biti da "odmagle preko",nego da ovde,uz jedan pristojan zivot od svog rada,osnuju svoju porodicu i da onda ne raspravljamo o tome da li nam deca znaju ko su i odakle su,sta je to cirilica,i da li uopste znaju srpski jezik.
Postavite li sebi ikada pitanje da li bi jedan Grk ili Jevrejin pozdravio ubijanje sopstvenog naroda?I da li ti,kako Vi kazete srpski Amerikanci, imaju osecaj vezanosti za narod iz koga su potekli?I sta su im uopste krive generacije koje su radjane posle II svetskog rata?I dobro pitanje je postavio Ceda:da li ljudi koji su podrzali bombardovanje zemlje svojih cukundedova i pradedova uopste zasluzuju pravo glasa u ovoj zemlji?
I dokle te vecite podele na cetnike i partizane?Pa ljudi,nama je odavno potrebno nacionalno pomirenje,brisanje tih granica,oprost ali ne i zaborav.
Hajde da se dogovorimo,pa da se sretnemo u Novoj Varosi,i da krenemo od tog najnizeg nivoa sa nekim inicijativama,pa da ih polako,koliko je to moguce prebacujemo i na vise!Da batalimo prazne price i rasprave,i da bar mi pocnemo nesto konkretno da radimo.
pozdrav
Rajko Martinovic
|
08.10.2003. u 12:19 |
odgovor sa citatom
|
Chexy Siva eminencija
(4.97/10)

Član od: 22.05.2003. Ukupno poruka: 39 info
|
Svetao primer da je opstanak ćirilice moguć i u dijaspori govori nam sledeća web prezentacija.
www.srpski-kulturni-savez.ch
I ne samo ćirilice već i srpske istorije.
Pozdrav Chexy!!!
[ Poruku promenio Chexy dana 09-10-2003 ]
|
09.10.2003. u 14:20 |
odgovor sa citatom
|
ivan Administrator

Član od: 05.06.2002. Ukupno poruka: 229 info
|
Automatska poruka: Tema je zaključana jer je period neaktivnosti veći od 5 meseci.
|
09.03.2004. u 14:20 |
| |