Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Posao
Moderator: ivan, svp

Nova Varos Online Forum Index >> Posao >> Prelazak na platne kartice-da ili ne?

Autor Prelazak na platne kartice-da ili ne?
MARTIN
Siva eminencija
(7.36/10)

Član od: 14.11.2002.
Ukupno poruka: 299

info
Od pocetka ove godine krenula je veoma agresivna akcija od strane banaka koja se sastoji od nudjenja platnih kartica svojim deponentima.Najnovija tendencija se manifestuje u vidu tzv. "plasticne revolucije".Deponentima se daju platne kartice koje se mogu ubaciti u terminale cime ce se sredstva odmah prebaciti sa racuna kupca na racun prodavca.U SAD u okviru sistema federalnih rezervi,200mlrd usd se dnevno elektronski prenosi medju bankama.Njujorski medjunarodni platni sistem slicnu sumu dnevno prenosi kroz kompjutersku mrezu povezujuci cak 80 bankarskih filijala.To su uglavnom direktni depoziti za socijalno osiguranje,isplatu plata i isplatu drzavnih penzija.Ta drzavna placanja se sada elektronski prenose i direktno deponuju na racune korisnika.To stedi vreme,novac i postarinu i eliminise kradju cekova.
Ovo su pocetne faze elektronskog novca,i njegovom pojavom stvaraju se uslovi za potpuni sistem elektronskog transfera sredstava u kome stvarni novac nece uopste postojati.Transakcije ce samo zahtevati knjigovodstvene upise potrazivanja i zaduzenja.Ljudi ce plasticnim identifikacionim karticama placati za vecinu kupovina ubacivanjem svojih kartica u terminale u prodavnicama na malo.Transakcije medju pojedincima se mogu sprovoditi preko javnih i kucnih terminala.Jedini kojima sve ovo nece odgovarati bice ucesnici "podzemne" privrede,sacinjene od ilegalnih neoporezovanih transakcija,koje bi ovim sistemom bile gotovo onemogucene.
Prednosti ovog sistema za pojedince su u unapredjenju usluga cuvanja podataka i eliminaciji nekamatnih cekovnih racuna,jer ce kreditirana sredstva u okviru mreze donositi kamatu.Takodje,prednost je i u liberalnijem prekoracenju racuna sa kamatom koja ce se zaracunavati na dugovanja.Drustveni efekti su takodje veoma znacajni-u vidu usteda u sredstvima koja se danas trose na citanje,sortiranje listova papira i njihovo prenosenje kroz celu zenlju.Bice verovatno nesto gubitaka privatnosti,kao i nekoliko nelagodnih godina za one ekonomiste koji pokusavaju da vrednuju novac kao takav kao i kod onih koji zagovaraju povratak na zlatni standard.
Futuristi vec razmisljaju o novcaniku buducnosti-oko 2010.godine.U njemu nece biti klasicnog novca-vec samo tri kartice.Prva ce biti kreditna kartica slicna danasnjoj American card,Diners Card,Visa card.Druga ce biti tzv POS kartica koja ce se koristiti za placanja u trgovinama i na benzinskim pumpama.Radnici ce je stavljati u POS terminal na kasi i iznos ce automatski biti skinut sa racuna.Treca kartica ce biti za tzv.bankomate kojom se kod banke moze raspolagati odredjenom sumom.Ona ce se koristiti za opsluzivnanje automata sa cigaretama,javnih telefonskih govornica,stampaca voznih karata,ali i za placanje na kioscima za cigarete ili novine.Novcanice vise nece biti potrebne i tretirace se kao kuriozitet.Bice neugodno placati gotovinom jer bi radnik na terminalu mogao pomisliti da |vam je banka odbila izdavanje kartice.
Gradjani ce posedovati dva racuna u banci-jedan tekuci,a drugi u vidu racuna imovine.Ostali racuni kao sto su stedni,terminski,...ce biti zamenjeni tzv.certifikatima o ulaganju.I ugovori o zivotnim osiguranjima bice integrisan u racun imovine,kao i racun o investicionoj stednji.Banka ce sa klijentima ugovarati da ce njihov tekuci racun dotirati sa racuna imovine ako dodje do prekoracenja odredjenog minimalnog uloga,odnosno da na racun imovineautomatski izvrsi prenos ako se na tekucem racunu premasi odredjeni iznos.To znaci da ce razlika izmedju imovine i novca potpuno nestati,jer ce stanje imovine naisto tako biti likvidno kao i stanje na tekucem racunu.
Dakle sta su u stvari platne kartice?Nista drugo do novac buducnosti.
Pozivam sve zaintrigirane ovom pricom da iznesu svoje misljenje o prelasku na platne kartice.Sta je po Vasem misljenju prednost,a koji su nedostaci?
 01.02.2006. u 14:53 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 507

info
Glavne prednosti su ubrzanje novcanog transfera (sto direktno ubrzava promet roba i kapitala), kao i ukidanje brojne i prespore birokratije.
Glavne mane su mogucnost detaljnog pracenja kupovnog profila (samim tim i kontrole, pracenja i ostalih poluga totalitarnih rezima) i uvodnjenje malobrojne, nevidljive i mocne tehnokratije.

Stoga sam za kombinaciju platnih kartica (radi objektivnih usteda u vremenu) i papirnog novca (radi zadrzavanja anonimnosti tokova novca), pa biraje sta cete kupovati cime. Primera radi, niko normalan u nekom totalitarnom drustvenom sistemu nece platnom karticom kupovati opozicioni casopis, jer je za pretpostaviti da postoje sluzbe koje to prate, a posledice su bar nama koji smo prosli 90-te u Srbiji itekako poznate. Upravo takav problem polako postaje akutan u USA. Skoro sam citao odlican tekst poznatog profesora sa PMF-a, Milana Tube, koji govori o tome. Covek je jos pre 15 godina, na prakticnim primerima, primetio da ovaj nacin placanja, ukoliko se uzme kao jedini (bez kesa), vodi iskljucivo ka totalitarizmu manje-vise slicnom onome koji je Orvel opisivao.

Pozdrav
 01.02.2006. u 15:42 odgovor sa citatom  
Gost
Neregistrovan

IP: 207.96.151.*

Samo da mi je videti ovog Olivera.Sve zivo zna.Zajebo je Sokrata majke mi!
 01.02.2006. u 21:00 odgovor sa citatom  
oliver
Moderator

Član od: 10.11.2002.
Ukupno poruka: 507

info
Moram priznati da se odavno od srca nisam nasmejao kao sada , citajuci ovo poredjenje sa Sokratom.
Hvala, prijatelju, ma ko da si, bio sam veoma nervozan zbog nekih iskusenja, a ti si mi popravio raspolozenje u trenutku. A kada jednog dana budemo pravili okupljanje clanova foruma, onda ces moci i uzivo da me vidis (sasvim sam prosecna pojava, veruj mi).

Pozdrav
Oliver
 01.02.2006. u 21:37

Ova stranica generisana je za 0.078 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.