Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Nova Varos Online: Forumi

Prirodne nauke
Moderator: svp

Nova Varos Online Forum Index >> Prirodne nauke >> Фестивал науке

Autor Фестивал науке
Lesa
Moderator

Član od: 15.06.2002.
Ukupno poruka: 402

info
У Геозаводу, Карађорђева 48, 1. и 2. XII 2007. одржан је први Фестивал науке (овај линк је за г-ђу Рајић) у Србији. И би добро да вам право кажем. Ја дођох касно, тек око 4, а отиш'о сам у пола 9, ост'о би' ја и дуже него ме ишћераше они душмани из објезбеђења, кажу ајмо раја фајронат, те не стигох све детаљно да видим, нешто на првом спрату де је била Физика узвраћа ударац (ко је рекао Дарт Вејдер) чак и пропустих, ал' сам набрзака ишчито с плаката, ал' додуше нисам видио уживо. За сваког је било понешто, за мене нпр. суперкул експеримената као да су ме бацили у микс епизоде Брејниака и Митбастерса, док за неке друге, нпр. Тева и Рају џабе кафа и то Grand Pleasure (е овај линк је за г-дин Рајића, то ти је доказ да гренд плежр нема везе с овим домаћим грандовцима ) још радили Поне и Јоџо. Отплатили су ионако јефтину карту од 100 дин 5 пута. Е сад де нестадоше послије 15 мин. ја се још нисам био мак'о ни с првог штанда у првој соби, да л' им је било мука од тих силних кахва, што се искрено надам, ал' богоми су се они сморили. Ајде Раја ме не чуди јер га није то нешто није много привлачило, знам ја да је он дошао због оних згодних промотерки (за Ајлу: то што људи кажу није истина ), ал' овај Тево ме изненади крајње непријатно. Ја га све сматраК за ученог чо'ека, кад оно, пих.и

Е сад мало о програму.
Овај линк Физика рула што га постави Џони д бој је истина, жива. Додуше на фестивалу је био много мањи овај магнет горе, и није онолико левитир'о. А да вам откријем тајну. Овај црни метал (ваљда је метал) доље је супер-проводник, а магнет горе је најјачи природни магнет који је нека за'ебана легура. Оно што сипа је наравно течни азот чија је температура од -178° Целзијуса јер мора да охлади супер-проводник да би добио својства суперпроводљивости. И онда услијед јаког магнетног поља долази до одбијања, јер су различитих полова и магнет левитира.

Било је још много занимљивих ствари, као нпр. причање кад удахнеш хелијум, ђе ништа не снимих мајку му, заборавих фото апарат, мада ми би и мрско. Онда серија хемијских огледа, опет најатрактивнији течни азот. Одма се сјетим Терминатор 2 - Судњег дана. О'ладио је банану и послије са њом закуц'о ексер, а на захтјев публике је на крају разбио и једну розе ружу. Ступјид крауд.

А што је било добрих оптичких варки, додуше доста већ виђених што из ноћи музеја, што с нета, ал' и нових квалитетних са неким 3Д триповима, који су коришћени у снимању Господара, конкретно како хобити мали у односу на чика-Гандалфа и друге расе, али не комјутерска обрада него прављењем кривих просторија и снимањем из одређеног угла. На "Фестивалу будала" је била макета куће које је крива у којој се креће Спајдермен, и кад гледаш кроз рупицу једним оком чини се као да се повећава, а он се у ствари само удаљава али пошто гледамо кроз ту малу рупу немамо представу о даљини објекта и онда се нама чини да се смањује.
За почетак оволико, чим се сјетим још нечега ја дописујем. Ај нек се јави још неко.

P. S. @РАјла (Раја & Ајла ) мојНе се љутите за оно Рајићи. Ја видјех на некој тамо теми што је Риста луди писô, па се исмијах.

Must I be a stranger to the light

[ Poruku promenio Lesa dana 03-12-2007 ]
 03.12.2007. u 12:40 odgovor sa citatom  
Johnny_taraba_9
Sparing partner
(2.18/10)

Član od: 13.10.2007.
Ukupno poruka: 707

info
Citat:

Е сад мало о програму.
Овај линк Физика рула што га постави Џони д бој је истина, жива. Додуше на фестивалу је био много мањи овај магнет горе, и није онолико левитир'о. А да вам откријем тајну. Овај црни метал (ваљда је метал) доље је супер-проводник, а магнет горе је најјачи природни магнет који је нека за'ебана легура. Оно што сипа је наравно течни азот чија је температура од -178° Целзијуса јер мора да охлади супер-проводник да би добио својства суперпроводљивости. И онда услијед јаког магнетног поља долази до одбијања, јер су различитих полова и магнет левитира.

Rec je o superprovodljivosti koja nastaje pri apsolutnoj nuli, tada elektricni otpor prakticno ne postoji dok se unutrasnje magnetno polje prigusi.
Superprovodljivosti nema kod plemenitih metala (kao sto su zlato i srebro) ali se pojavljuje kod kalaja i aluminijuma pa cak i kod nekih keramickih jedinjenja.
Struja bi mogla da se cuva u superprovodnicima dugo i bez utrosaka, ali velika mana je ta niska temperatura. Zato naucnici polako pronalaze superprovodnike koji ce raditi na sve visim i visim temperaturama.

p.s. Lesa dobra ti ova tema
 03.12.2007. u 13:05 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006.
Ukupno poruka: 1498

info
Citat:

Citat sa ovog prvog linka navedenog gore u lesinom postu:

Nezapamćeno interesovanje za nauku!
Prvi Festival nauke, održan u Beogradu 1. i 2. decembra, posetilo je preko 8.000 ljudi.
Velika poseta prvog Festivala nauke je dokaz da postoji potreba za...

kako nece biti nezapamceno interesovanje kad je cak i raja doso

dobro, jes da je samo popio kafu, ali i to spada u interesovanje
 03.12.2007. u 13:06 odgovor sa citatom  
Lesa
Moderator

Član od: 15.06.2002.
Ukupno poruka: 402

info
Није само попио кафу, бацио је и неки поглед. Е сад да л' у огледе или у извођачице огледа и промоције ил' промотерке, то вам не бих знао рећи.

Must I be a stranger to the light

[ Poruku promenio Lesa dana 03-12-2007 ]
 03.12.2007. u 13:09 odgovor sa citatom  
Dobroljid
Diplomata
(5.48/10)

Član od: 04.04.2006.
Ukupno poruka: 1498

info
Citat:

Dana 2007-12-03 12:40, Lesa je napisao:
док за неке друге, нпр. Тева и Рају џабе кафа

das 100 dinara i dobijes kafu dzabe
 03.12.2007. u 13:16 odgovor sa citatom  
Humanbeing
Moderator

Član od: 05.11.2005.
Ukupno poruka: 994

info
Pa i nije bila losa.Jodzo mi napravio.A popili smo samo po jednu,tako da nije tacno da smo otplatili ionako jeftinu kartu.A kad smo vec kod karte,Tevo je nepotrebno kupio,posto mu nisu iscepali,tj. nisu ga primetili kad je prosao.Tako da smo tu u minusu 100 din.

[ Poruku promenio Humanbeing dana 03-12-2007 ]
 03.12.2007. u 14:37 odgovor sa citatom  
bebanaman
Persona
(1.78/10)

Član od: 31.01.2007.
Ukupno poruka: 148

info
Sto se tice superprovodljivosti najbolja se postize tecnim helijumom, jer je njegova kriticna temperatura -267,96 °C najpribliznija apsolutnoj nuli -273, 17°C.
 03.12.2007. u 15:05 odgovor sa citatom  
Johnny_taraba_9
Sparing partner
(2.18/10)

Član od: 13.10.2007.
Ukupno poruka: 707

info
Na najlepsi moguci nacin si iskoristio 100. post! Bravo
 04.12.2007. u 14:57 odgovor sa citatom  
Brain
Drug clan
(2.94/10)

Član od: 24.01.2007.
Ukupno poruka: 972

info
Citat:

Dana 2007-12-03 13:09, Lesa je napisao:
Није само попио кафу, бацио је и неки поглед. Е сад да л' у огледе или у извођачице огледа и промоције ил' промотерке, то вам не бих знао рећи.

Hoces da se slogiram ovde, a?
 04.12.2007. u 15:15 odgovor sa citatom  
Head
Spam king
(5.23/10)

Član od: 16.02.2006.
Ukupno poruka: 1394

info
Pa shta mislish shti je i Raja ish'o tamo, da pije kafu?!

~Hvala vam shto me ne razumete i time ne slabite moju snagu.~

09.12.2007. u 17:38 odgovor sa citatom  
Brain
Drug clan
(2.94/10)

Član od: 24.01.2007.
Ukupno poruka: 972

info
Pa jbg, ipak je on humanbeing...
 09.12.2007. u 18:10 odgovor sa citatom  
asmir89
Drug clan
(4.06/10)

Član od: 20.03.2007.
Ukupno poruka: 1746

info
Citat:

Dana 2007-12-03 15:05, bebanaman je napisao:
Sto se tice superprovodljivosti najbolja se postize tecnim helijumom, jer je njegova kriticna temperatura -267,96 °C najpribliznija apsolutnoj nuli -273, 17°C.

E ta apsolutna nula je bila pre neki dan u mom frizideru, puko
 09.12.2007. u 22:56

Ova stranica generisana je za 0.115 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.