nebojisa je napisao: [b]Пошто нисам религиозан јер верујем у Бога[/b] одговорићу ти да пред Богом смо сви једнаки и једанко важни. stefan je napisao: Ovo ne razumem… Mislio sam da to ide zajedno. Zasto onda, da se tako izrazim, upraznjavas religijske obicaje? Zbog sredine, ljudi, ne zelis da se izdvajas od nekolicine nevernika koji isto to rade samo da bi stvorili privid vere? Ako je tvoja vera u Boga cista zasto smatras da je moras opravdati, dokazati?... Zar ne mislis da ce On to znati I bez svega toga?…On je sveznajuci. [/quote] Вера и религија нису исто. Вера је веровање у Бога док је религија веровање у реликвије разне и појаве. Религијски обичаји се упражњавају код Православног народа на тај начин што самом обичају на најједноставнији начин даш Православну ноту. Под овим подразумевам да сваки обичај из кога се потисне идолопоклонство, а утисне печат Светог Духа аутоматски престаје бити пагански и својом новом суштином не негира веру већ јој даје народни карактер какав је лакши за прихватање. Прави пример је уношење Бадњака. Citat: nebojisa je napisao: [b]Није и не може ништа бити усмерено ка Богу, а да није истовремено усмерено и према људима. Одрицање Бога би истовремено било и одрицање људима.[/b] stefan je napisao: Coa negde pomenu Dostojevskog… Sta mislis da li je on onu recenicu izrekao pre ili posle svog povratka iz Sibira (ili mozda za vreme svog boravka tamo) ? Ja bih pre rekao da je to sto gore pomenu usmereno coveku, a ne ljudima, jer, kao sto Brale rece, to je pre svega ljubav prema sebi, lek za sopstvenu nesigurnost, “protivotrov” za manjak samopouzdanja (ne kazem da je to lose, cak suprotno, ali zar onda nismo licemerni navodeci neki drugi razlog kao uzrok nasoj veri?) Ljudi se najcesce [b]ne[/b] okrecu Bogu onda kada imaju, kada im je dobro, iako, znaju, bombardovani su vestima sa svih strana da ljudi stradaju nego tek onda kada sami postradaju. [/quote] Прва ствар коју морамо да разјаснимо јесте кога ко ставља на прво место у свом животу. Ја на прво место стављам Бога који јесте Творац свега видљивог и невидљивог... Стављајући Бога на прво место стављам истовремено (једновремено)и целокупно човечанство на прво место. Овим себи дајем за право да се не бавим оним шта ће рећи село о мени, већ шта ће рећи човечанство о мени, односно какав ћу одговор дати пред Богом. Да ли сам заслужио Његову љубав и да ли смем свима вама да погледам у очи због онога што јесам и какав јесам. Успут и тек онако да кажем да је бављење филозофијом најупечатљивији вид личне несигурности и противотров за мањак самопоуздања из разлога што човек који се њоме бави мора да прочита море књига које су људи написали тумачећи неки свети спис, а немајући храбрости да признају своју немоћ пред Господаром свих сила. Нисмо довољно благодарни за оно што имамо. Бити убеђен да сам ја заслужан за све што поседујем је одрицање свим људима и негирање њихове помоћи, самим тим, а у вези са свим раније написаним, то је и одрицање самом Богу. Хвала лепо, али ја нисам из тог филма. Ја благодарим и хвалим Господа за сва дела која учини, чини и чиниће мени јер схватих да су одмерена према мојој снази, а са циљем спасења моје душе. Такође сам захвалан свима вама и свим људима уопште што омогућавате на чудне начине да ја будем бољи (макар у сопственим очима). Citat: nebojisa je napisao: [b]Човек првенствено треба да води рачуна о свом спасењу (да кажем да треба да води рачуна о својим проблемима), а онда, старајући се о свом духовном стању и непрестаним усавршавањем себе у свему што је добро да да добар пример другима како би га на путу спасења и љубави следили. [/b] stefan je napisao: Ako krenemo od toga da covek tezi savrsenstvu, apsolutu – Bogu, koji je svog sina poslao na zemlju da ljudima priblizi Boga samog, a ovaj, Isus, postradao zarad ljudskih dusa, zar ne bi trebalo da je logicno, sledeci njegov primer, da svaki covek pre postrada za drugog I spasi ga njegovih problema nego sebe otarasi svojih? [/quote] А да ли ти мислиш да си толико храбар да се жртвујеш за другог не марећи за свој живот? Ако јеси, ти си свет човек и ниси један од нас смртника већ си анђео (под условом да је та жртва ради Господа јер је се Он жртвовао не због Себе већ због нас и нашег спасења ради). У овоме је кључ. [ Poruku promenio nebojisa dana 03-03-2008 ] [/quote] Dodaj smajlije i BBCode u poruku: Klikni na smajlije da bi ih dodao u poruku: Klikni na dugmice da bi dodao BBCode u poruku: Opcije: Onemoguci HTML pri slanju ove poruke Onemoguci BBCode pri slanju ove poruke Onemoguci Smilies pri slanju ove poruke Prikaži potpis (Ovo može biti promenjeno ili dodato u Vašem korisnickom profilu) Pregled teme Vaš browser ne podržava JavaScript. Da biste mogli da postujete nabavite novi browser ili uključite JavaScript.
nebojisa je napisao: [b]Није и не може ништа бити усмерено ка Богу, а да није истовремено усмерено и према људима. Одрицање Бога би истовремено било и одрицање људима.[/b] stefan je napisao: Coa negde pomenu Dostojevskog… Sta mislis da li je on onu recenicu izrekao pre ili posle svog povratka iz Sibira (ili mozda za vreme svog boravka tamo) ? Ja bih pre rekao da je to sto gore pomenu usmereno coveku, a ne ljudima, jer, kao sto Brale rece, to je pre svega ljubav prema sebi, lek za sopstvenu nesigurnost, “protivotrov” za manjak samopouzdanja (ne kazem da je to lose, cak suprotno, ali zar onda nismo licemerni navodeci neki drugi razlog kao uzrok nasoj veri?) Ljudi se najcesce [b]ne[/b] okrecu Bogu onda kada imaju, kada im je dobro, iako, znaju, bombardovani su vestima sa svih strana da ljudi stradaju nego tek onda kada sami postradaju. [/quote] Прва ствар коју морамо да разјаснимо јесте кога ко ставља на прво место у свом животу. Ја на прво место стављам Бога који јесте Творац свега видљивог и невидљивог... Стављајући Бога на прво место стављам истовремено (једновремено)и целокупно човечанство на прво место. Овим себи дајем за право да се не бавим оним шта ће рећи село о мени, већ шта ће рећи човечанство о мени, односно какав ћу одговор дати пред Богом. Да ли сам заслужио Његову љубав и да ли смем свима вама да погледам у очи због онога што јесам и какав јесам. Успут и тек онако да кажем да је бављење филозофијом најупечатљивији вид личне несигурности и противотров за мањак самопоуздања из разлога што човек који се њоме бави мора да прочита море књига које су људи написали тумачећи неки свети спис, а немајући храбрости да признају своју немоћ пред Господаром свих сила. Нисмо довољно благодарни за оно што имамо. Бити убеђен да сам ја заслужан за све што поседујем је одрицање свим људима и негирање њихове помоћи, самим тим, а у вези са свим раније написаним, то је и одрицање самом Богу. Хвала лепо, али ја нисам из тог филма. Ја благодарим и хвалим Господа за сва дела која учини, чини и чиниће мени јер схватих да су одмерена према мојој снази, а са циљем спасења моје душе. Такође сам захвалан свима вама и свим људима уопште што омогућавате на чудне начине да ја будем бољи (макар у сопственим очима). Citat: nebojisa je napisao: [b]Човек првенствено треба да води рачуна о свом спасењу (да кажем да треба да води рачуна о својим проблемима), а онда, старајући се о свом духовном стању и непрестаним усавршавањем себе у свему што је добро да да добар пример другима како би га на путу спасења и љубави следили. [/b] stefan je napisao: Ako krenemo od toga da covek tezi savrsenstvu, apsolutu – Bogu, koji je svog sina poslao na zemlju da ljudima priblizi Boga samog, a ovaj, Isus, postradao zarad ljudskih dusa, zar ne bi trebalo da je logicno, sledeci njegov primer, da svaki covek pre postrada za drugog I spasi ga njegovih problema nego sebe otarasi svojih? [/quote] А да ли ти мислиш да си толико храбар да се жртвујеш за другог не марећи за свој живот? Ако јеси, ти си свет човек и ниси један од нас смртника већ си анђео (под условом да је та жртва ради Господа јер је се Он жртвовао не због Себе већ због нас и нашег спасења ради). У овоме је кључ. [ Poruku promenio nebojisa dana 03-03-2008 ] [/quote] Dodaj smajlije i BBCode u poruku: Klikni na smajlije da bi ih dodao u poruku: Klikni na dugmice da bi dodao BBCode u poruku: Opcije: Onemoguci HTML pri slanju ove poruke Onemoguci BBCode pri slanju ove poruke Onemoguci Smilies pri slanju ove poruke Prikaži potpis (Ovo može biti promenjeno ili dodato u Vašem korisnickom profilu)
nebojisa je napisao: [b]Човек првенствено треба да води рачуна о свом спасењу (да кажем да треба да води рачуна о својим проблемима), а онда, старајући се о свом духовном стању и непрестаним усавршавањем себе у свему што је добро да да добар пример другима како би га на путу спасења и љубави следили. [/b] stefan je napisao: Ako krenemo od toga da covek tezi savrsenstvu, apsolutu – Bogu, koji je svog sina poslao na zemlju da ljudima priblizi Boga samog, a ovaj, Isus, postradao zarad ljudskih dusa, zar ne bi trebalo da je logicno, sledeci njegov primer, da svaki covek pre postrada za drugog I spasi ga njegovih problema nego sebe otarasi svojih? [/quote] А да ли ти мислиш да си толико храбар да се жртвујеш за другог не марећи за свој живот? Ако јеси, ти си свет човек и ниси један од нас смртника већ си анђео (под условом да је та жртва ради Господа јер је се Он жртвовао не због Себе већ због нас и нашег спасења ради). У овоме је кључ. [ Poruku promenio nebojisa dana 03-03-2008 ] [/quote]