Nova Varos Online Logo
Zdravo Gost! Prijava | Registruj se »  Naslovna · Vesti · Forum · Foto galerija · Chat
Kolumne
 Unutrašnji neprijatelj
 Barometar
 Misao
 Pogled iskosa
Komunikacija
 Razglednice
 Pošalji komentar
 Preporučite nas
Korisnici
 Privatne poruke
 Lista korisnika

Trenutno na vezi:
17 gostiju.

Na chat-u 5 korisnika


Nedavno su na sajt dolazili Elena02, Ko_ris_nik, i još 2 registrovanih korisnika u poslednjih 30 dana.


Prijateljski sajtovi 

Kultura: U Božetićima završena obnova manastira Dubnica
04.07.2007.

Opste teme Manastir Dubnica u Božetićima kod Nove Varoši, posle vekova koje je proveo u tami i ruševinama, ponovo sija punim sjajem. Ovog proleća završena je obnova svetinje, zadužbine srpskog patrijarha Gavrila Raškovića (1595 - 1659), a kako je najavljeno, vladika mileševski Filaret osveštaće sa sveštenstvom obnovljeni manastir u subotu, 4. avgusta, na dan Svete Marije Magdalene.

Posle istraživačkih i konzervatorskih radova koje su obavili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, na ostacima manastirskih ruševina, čuveni kamenorezac Milijan Đoković iz Sirogojna, sa grupom svojih majstora, ozidao je od kamena i sige manastirsku crkvu Svete Trojice. U porti je od drveta podignut zvonik, ozidana česma, kapija, crkva je pokrivena bakarnim limom, a do avgusta manastir bi trebalo da dobije i drveni konak za dvojicu monaha. Radovi su urađeni prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, pod nadzorom arhitekte Veljka Vučkovića.

Crkvu Svete Trojice već krasi ikonostas, rad drvorezbara Miroslava Trbusića iz Kragujevca i ikone, rad ikonopisca Ivana Kovalčeka iz Novog Sada, koje je manastiru svojim prilozima darovao narod ovog kraja.

- Dubnica je manastir lepe arhitekture i zagonetne istorije, obnovljena je uz pomoć Mileševske eparhije, Skupštine opštine Nova Varoš, meštana i darodavaca. Od početka vođeni smo u velikom poslu željama naroda čitavog kraja da se svetinji vrati stari sjaj, da je potomstvu ostavimo u amanet, da ponovo bude duhovno središte i stecište naroda Starog Vlaha - kažu u Odboru za obnovu Dubnice, koji je okupio najviđenije ljude ovog kraja, čiji je predsednik Mićo Zorić, privrednik iz Nove Varoši.

Inače, manastirska crkva Dubnice pripada tipu crkava 17. veka. Još pre tridesetak godina stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva obavili su konzervatorske radove.

- Dubnica je u tami vekova bila neugasivo kandilo između Javora i Uvca, tapija nemanjićke zemlje. Narod se u ropstvu okupljao u potaji oko manastira, krišom krštavao i venčavao. Gorele su sveće za žive i mrtve, prizivan Bog da vrati žive sa ratišta, da izagna osvajača, da podari novorođenče, da oprosti greh - stoji u jednom od pisama upućenih iz Božetića, od strane Odbora za obnovu, na adrese zemljaka sa molbom da pomognu obnovu svetinje.


 

Strana pripremljena za štampu  Verzija za štampu
Pošalji prijatelju  Pošalji prijatelju

Kultura: Prethodne vesti


Prosečna ocena: 4.12
Glasova: 8


Ocenite sadržaj ovog članka:

Loš
Prosečan
Dobar
Veoma dobar
OdličanDa bi ste mogli da napišete komentar morate se prijaviti ako već imate korisničko ime
ili registrovati ako nemate.

Poslao: Sha_Ila__ (IP: 212.200.173.*) dana 06.07.2007 000000 0:48:04
Konachno zavrshishe i ovo


Ova stranica generisana je za 1.043 sekundi.

©2002—2005 Nova Varoš Online
Programiranje i održavanje: Ivan Kurćubić i Slavoljub Popović
Zakup domena 2000—2004: Aleksandar Vranić

Ovaj sajt koristi phpnuke º apache º php º mysql

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajedničko vlasništvo vlasnika www.novavaros.com sajta i autora tekstova. Kompletnu odgovornost za sadržaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose isključivo njihovi autori, čiji je pseudonim označen pored sadržaja teksta. Korišćenjem sajta www.novavaros.com smatra se da ste pročitali ove uslove i da ste saglasni sa njima.